Copy
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief 29 oktober 2020
Agenda
04-11     Dankdag
06-11     Week van de mediawijsheid
Van de directie
 

Beste ouders/verzorgers,

Team
Afgelopen week is er door twee collega's gebruik gemaakt van de mogelijkheid voor een sneltest op Corona. Een collega leerkracht kon om 8 uur terecht bij de teststraat en was om 9 uur weer aan het werk. Een collega op de opvang ging om 2 uur naar huis en mocht om 4 uur weer aan het werk. Dit is natuurlijk heel voordelig! Het geeft zekerheid en kost op deze manier weinig vervanging.

Gevolgen Corona
Zie apart kopje verderop in deze nieuwsbrief.

Hoofdluis
Vanwege Corona worden de kinderen op dit moment niet gecontroleerd op hoofdluis. Normaal gesproken doen we dat na iedere vakantie. Mijn oproep aan jullie allemaal is om je eigen kinderen serieus te controleren op hoofdluis. Weet je niet hoe dat moet, raadplaag dan het internet, want daar kan je prima wegwijs worden in de hoofdluis materie! ( www.hoofdluizen.nl )

Tot zover voor deze keer. Ik wens u alvast een fijn weekeind!
Hartelijke groet,

Eva Stam

 
Kinderzwerfboekstation


We hebben er één, ons eigen kinderzwerfboekstation op Kindcentrum Ichthus! Als je naar de hoofdingang loopt zie je het meteen: voor het raam van juf Eva haar werkkamer heeft het kinderzwerfboekenstation een plekje gekregen! Ik zal jullie eerst wat meer vertellen over dit mooie initiatief:

Zwerfboeken zijn van alle kinderen! Je neemt het boek mee naar huis en als je het uit hebt, laat je het weer verder zwerven. Je vindt ze op school, in de wachtkamer, op de kinderboerderij, in de trein, in een KinderzwerfboekStation of…

Je herkent zwerfboeken aan de sticker op de kaft. Op die sticker staat: Neem me mee! Je mag het gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, laat het dan weer zwerven. Dan kan een ander kind het ook lezen. Op de binnenkant van de kaft zit ook een sticker. Op deze sticker staat vaak een zwerfcode… Met die code kun je de zwerftocht van het boek volgen. Steeds als deze code ingevuld wordt op deze website, krijg je een mailtje en weet je waar het boek is. Wist je dat sommige boeken zijn gaan zwerven in Utrecht en nu al in Leeuwarden zijn?

Meer informatie hierover kan je vinden op www.kinderzwerfboek.nl. Daar lees je ook hoe je bv. een eigen kinderzwerfboekstation kunt starten. Alle kinderen mogen de boeken dus lezen. Je mag ze na die tijd weer terugbrengen op school... of ze laten zwerven natuurlijk! Voor nu: maak gebruik van ons eigen kinderzwerfboekstation en vertel het vooral door!

Vreedzame School

Blok 3 heeft als thema: We hebben oor voor elkaar! Een enkele groep is al begonnen met dit niewe thema, andere groepen starten hier volgende week mee.

In dit blok stimuleren we de kinderen om ‘oor voor elkaar’ te hebben. De lessen gaan over communicatie, over ‘praten mét elkaar’ in plaats van ‘praten tégen elkaar’. De kinderen leren wat goed en slecht luisteren is. In tweetallen oefenen de kinderen om naar elkaar te luisteren. De een vertelt, de ander luistert. Goed luisteren kan je zien aan oogcontact, knikken, actieve lichaamshouding en herhalen wat de ander zei. De kinderen leren zich in een ander te verplaatsen. Ze leren dat het belangrijk is om goed naar elkaar te luisteren en duidelijk te zeggen wat je bedoelt. Dit voorkomt dat er misverstanden en conflicten ontstaan. Ze leren vragen stellen en samenvatten. Je laat daarmee zien dat je de ander goed begrepen hebt. We bespreken met de kinderen dat mensen op verschillende manieren  naar dezelfde dingen kunnen kijken.  We spreken dan over  het hebben van verschillende ‘gezichtspunten’. We kijken soms anders tegen dezelfde dingen aan, omdat we verschillende ervaringen en gevoelens hebben en omdat we uit verschillende gezinnen komen. Op deze manier leren we de kinderen met meningsverschillen om te gaan. In de bovenbouw leren de kinderen argumenteren en debatteren.  Hierbij gaat het om het verdedigen van een stelling, bijvoorbeeld ‘kinderen moeten op tijd naar bed’ of ‘iemand die pest moet streng gestraft worden’. In groep 8 leren de kinderen over cyberpesten en wat ze kunnen doen. Ze leren over verschillen in communiceren via sociale media en face-to-face.

Zet je licht aan!

De winterijd is ingegaan, doe je fietsverlichting aan!!

De ANWB zet zich al jaren in voor verkeersveiligheid. 67% van de Nederlanders heeft wel eens een onveilige verkeerssituatie meegemaakt door fietsers zonder licht. En de kans op een aanrijding neemt met 20 procent af bij juiste fietsverlichting. Goed idee dus, die fietslamp. Maar dan moet je hem wel aanzetten. Ook dit jaar zet de ANWB zich met de fietsverlichtingsactie weer in zodat uw kinderen veilig en goed zichtbaar op de fiets naar school gaan.

De ANWB fietsverlichtingsactie stimuleert een gedragsverandering bij uw kinderen m.b.t. het correct voeren van fietsverlichting. De gedragsinterventie bestaat uit een sjabloon met spuitkrijt dat makkelijk is aan te brengen bij het fietsenhok en op het pad voor het hek van de school. Onderzoek wees uit dat 20% van de fietsers na het zien van de tag “zet je licht aan” zijn fietsverlichting wél aanzet. Vaak werkt de fietsverlichting wel maar vergeet men deze echter aan te zetten. Dit jaar wordt deze gedragsinterventie wederom ingezet. Wilt u meer informatie kijk dan op www.anwb.nl/fietsverlichtingsactie

Corona

Op dit moment krijgen we op ons Kindcentrum steeds meer berichten van ouders die positief getest zijn op het Coronavirus. Bij iedere nieuwe melding nemen we contact op met de GGD IJsselland. Dit contact heeft als hoofddoel om te bepalen hoe we als Kindcentrum om moeten gaan met de nieuwe melding. Het contact met de GGD IJsselland is iedere keer erg plezierig en helpend. Tot nu toe heeft geen enkele besmetting directe gevolgen gehad voor het functioneren van onze organisatie. Wel zijn er kinderen die met hun gezin in quarantaine zijn en daar bieden we een passende oplossing in huiswerk en begeleiding zodat er zo min mogelijk achterstand ontstaat in de lesstof.
Belangrijkste doel bij alle maatregelen die we nemen is dat we er naar streven het Kindcentrum zo lang mogelijk open te houden voor zover het aan ons ligt. Daarom hebben we besloten om de oudergesprekken van groep 8 digitaal te voeren en niet op locatie. Ook de bezoeken op school van ouders van onze jongste leerlingen stellen we opnieuw uit. Heel vervelend, maar wel geheel in lijn met de nieuwste maatregelen. Ook dragen de collega's in de gangen van het gebouw een mondkapje. We kunnen de 1,5 meter tussen volwassen niet garanderen, vandaar deze voorzorgsmaatregel. Dit geld in gangen, personeelskamer, kopieerruimten en andere gezamenlijke ruimten. Ook van externen (zoals vb. studenten)  voor wie het noodzakelijk is dat ze wel op het Kindcentrum aanwezig zijn vragen we een mondkapje te dragen. In de groepen dragen we geen mondkapjes omdat we als leerkracht of onderwijsassistent geen afstand tot de kinderen hoeven te bewaren. Als er twee collega's of meer in één groep aanwezig zijn houden zij wel nadrukkelijk onderling 1,5 meter afstand. 

   Volg ons op Facebook   
schrijf je uit..






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindcentrum Ichthus · Schoolstraat 1 · Genemuiden, OV 8281 EA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp