Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

ξέρετε πόσοι είστε; είστε πολλοί

ξεκινησα να γράφω αυτά τα γράμματα κάθε Παρασκευή πριν από 337 Παρασκευές και συγκεκριμένα το Μάιο του 2014. Τι κόσμος που ήταν εκείνος τότε, ε. Σε μνημόνια ήμασταν, αλλά ούτε το δράμα του 2015 είχαμε περάσει, ούτε το τραμπ είχε εκλεγεί, ούτε μπρέξιτ είχε γίνει ακόμα, ούτε βεβαίως μπορούσαμε να διανοηθούμε κάτι σαν το 2020.

Εκείνο το πρώτο γράμμα το είχα στείλει σε 589 ανθρώπους που είχαν βάλει το email τους στο αντίστοιχο πεδίο του georgakopoulos.org, μολονότι δεν είχαν απολύτως κανένα λόγο να το κάνουν. Δεν είχα χρησιμοποιήσει εκείνα τα emails τους με κανένα τρόπο ως τότε. Από εκείνη την Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014, άρχισα να τους στέλνω, λοιπόν, γράμματα τα οποία ολοένα και μεγάλωναν σε έκταση και περιεχόμενο. Κι αυτοί -εσείς- δεν μείνατε 589. 

Αυτή την εβδομάδα ξεπεράσατε τους 5.000

Πλέον περισσότεροι άνθρωποι μου στέλνουν μηνύματα ή μου μιλούν κατ' ιδίαν για πράγματα που έχω γράψει στο νιουζλέτερ, παρά για πράγματα που έχω γράψει στη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, ή για πράγματα που έχω γράψει ή κάνει στο πιο επιδραστικό think tank της χώρας -που είναι και οι κανονικές μου δουλειές. Αυτό το γραμματάκι έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικότερο εργαλείο επικοινωνίας από ό,τι φανταζόμουν όταν άρχισα να το στέλνω. Έχει επίσης μετατραπεί σε μια απολαυστική αλλά χρονοβόρα και δαπανηρή ιστορία. Μαζί με το Bookworm και τα σχεδόν 4.000 δικά του μέλη, και το κάπως παραμελημένο website που περιμένει στωικά μια αργοπορημένη ανανέωση, αποτελούν ένα θρίαμβο, ένα βάρος κι ένα χρέος. 

Αυτά κρατήστε τα επειδή 

την ερχόμενη εβδομάδα θα σας ζητήσω κάτι


δεν μπορώ να σας πω ακόμα τι, επειδή δεν έχω προλάβει να το αποφασίσω ακόμη (θυμίζω ότι έχω και περισσότερες από μία άλλες, πολύ απαιτητικές δουλειές) αλλά μέχρι τότε θα το εκτιμούσα πολύ αν μου απαντούσατε σε αυτή την μικρή ερώτηση. Απαντήστε την ειλικρινά και ανώνυμα. 

α, και για να σας προλάβω, ΟΧΙ, το νιουζλέτερ αυτό δεν θα γίνει συνδρομητικό. Θα παραμείνει δωρεάν για όλους. 

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για μια ιδέα που είχα για το πώς μπορούμε κάπως να ξυπνήσουμε όλοι και να πάρουμε πιο σοβαρά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας: να δημοσιευτούν τα ονόματα των 490 νεκρών -με τη σύμφωνη γνώμη ή και την πρωτοβουλία των συγγενών τους- και να μάθουμε μερικά πράγματα για τις ζωές που χάθηκαν, για τα όνειρα και τις ανθρώπινες ιστορίες που έσβησαν.
Γιατί; Επειδή πιστεύω ότι αυτοί οι θάνατοι δεν ήταν αναπόφευκτοι. 

Το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί

διαΝΕΟδιαβάσματα

αυτή την εβδομάδα βγάλαμε μια καινούργια έρευνα για το πώς οι Έλληνες ζούμε στην πανδημία, πέντε μήνες μετά την πρώτη έρευνα που είχαμε κάνει την περίοδο της καραντίνας. Τα ευρήματα έχουν ενδιαφέρον. Για την περίπτωση που δεν έχετε βαρεθεί να με ακούτε να μιλάω γι' αυτά σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ήδη: 

και τώρα, μερικά λινξ


Αυτή την εβδομάδα είχα την εξής ένσταση για το Ελληνικό. Δεν είναι καινούργια ένσταση. Φοβάμαι ότι θα την έχω για πολύ καιρό. 

Μια από τις σοβαρότερες συνέπειες που διαπιστώνουν μερικοί ασθενείς με Covid: Νιώθουν μια διαρκή θολούρα στο μυαλό για μήνες μετά, που δεν φεύγει με τίποτε. 

Κάτι που έχει περάσει λίγο απαρατήρητο στη δικιά μας μεριά του κόσμου, είναι ένα γιγάντιο πείραμα που συνέβη τους προηγούμενους μήνες για την ανάπτυξη κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας σε ένα περιορισμένο πεδίο με σκοπό την πλήρη εξαφάνιση του νέου κορωνοϊού. Το πείραμα αυτό ήταν η "φούσκα" του NBA. Το πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ συγκέντρωσε 22 από τις ομάδες του πρωταθλήματος για να ολοκληρώσουν τη σεζόν και να παίξουν κανονικά τα playoffs (172 αγώνες!) και για να το κάνει αυτό οργάνωσε μια επιχείρηση γεωγραφικής απομόνωσης (όλοι οι αγώνες παίχτηκαν σε ένα resort στη Φλόριντα), ανελέητου testing και contact tracing και σχεδιασμού και υλοποίησης αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι παίκτες ζούσαν όλοι μέσα στο resort, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, με αυστηρά περιορισμένες τις κινήσεις τους (κανένας δεν επιτρεπόταν να πάει σπίτι του χωρίς άδεια και χωρίς καραντίνα), με βραχιολάκια για contact tracing, χωρίς θεατές. Και συνέβη κάτι απροσδόκητο: λειτούργησε άψογα. Οι αγώνες παίχτηκαν, η σεζόν ολοκληρώθηκε και, κυρίως, δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα στους τέσσερις μήνες που κράτησε αυτό το πράγμα. Ούτε ένα! 

Εν τω μεταξύ, εχτές έγινε και το εξής: μια συναυλία μέσα σε φούσκες.

Σε ένα γυμναστήριο στον Καναδά ακολούθησαν πιστά όλους τους κανόνες, αλλά επέτρεπαν στους ανθρώπους να κάνουν τις ασκήσεις χωρίς μάσκες (πράγμα που επιτρέπεται) οπότε: 69 κρούσματα

Από την άλλη, από ό,τι φαίνεται τα σχολεία δεν είναι σα το Λευκό Οίκο. Δηλαδή δεν προκαλούν εκρήξεις μαζικών κρουσμάτων. Και φιλοξενούν πιο αθώα, λογικά και ευφυή πλάσματα. 

Ο πρώην Πρόεδρος του Χάρβαρντ και πρώην Υπ. Οικ. των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς με τους συνεργάτες του υπολόγισαν το κόστος της πανδημίας για την αμερικανική οικονομία. $16 τρισεκατομμύρια. Τόσο βγήκε. 

Δεν θα φανταστείτε πού βρήκαν τα κλεμμένα χρήματα οι Βραζιλιάνικες αρχές, όταν συνέλαβαν ένα διεφθαρμένο πολιτικό από το κόμμα του Μπολσονάρου. Συγγνώμη για το clickbait, αλλά άξιζε. 

Τι δοκιμές περνάει το διαστημόπλοιο που θα πάει ανθρώπους στη σελήνη -και την πρώτη γυναίκα- το 2024. 

Δεν ξέρω αν έχετε παρακολουθήσει την υπόθεση του Τζέφρι Έπστιν, ενός πάμπλουτου Αμερικανού που καταδικάστηκε για παιδοφιλία και τράφικινγκ νεαρών κοριτσιών, τα οποία πάσαρε και στους πλούσιους φίλους του. Ο Έπστιν "αυτοκτόνησε" στη φυλακή (όπως καταλαβαίνετε από τα εισαγωγικά, υπάρχουν αμφιβολίες και θεωρίες για το θέμα). Ένας ρεπόρτερ βρήκε ένα αντίτυπο από το χαμένο σημειωματάριο με τα τηλέφωνα φίλων και γνωστών του Έπστιν, και αποφάσισε να κάνει το εξής ρεπορτάζ: να τηλεφωνήσει σε όλα. Έμαθε μερικά απίστευτα και μερικά εντελώς παλαβά πράγματα. Αν και το θέμα δεν με ενδιαφέρει πάρα πολύ, εγώ έκατσα και το διάβασα μονορούφι. 

Εν τω μεταξύ, δεν ξέρω αν έχετε παρακολουθήσει τι συμβαίνει με το σκάνδαλο των διαβατηρίων που πωλούνται σε κάθε κατακάθι του πλανήτη στην Κύπρο. Εδώ ένα τρίλεπτο βιντεάκι του Al Jazeera, το ρεπορτάζ του οποίου πυροδότησε εξελίξεις στο νησί. 

Υπάρχει μια περιφέρεια στο Μεξικό που τη λένε Ταμπάσκο κι εκεί οι άνθρωποι δίνουν ελληνικά ονόματα στα παιδιά τους ($)

Ένα βίντεο της Νέας Υόρκης γυρισμένο σε 12Κ (!). Βεβαίως, δεν υπάρχουν οθόνες 12Κ όπου μπορείτε να το δείτε σε όλο του το μεγαλείο και με ασυμπίεστη λεπτομέρεια, γι' αυτό δείτε το σε συμπίεση YouTube και 720p στο κινητό. 

Παρόμοιο αλλά πιο όμορφο: εικόνες από την Ιαπωνία σε 8Κ

Αν είχατε την απορία από πού ξεκίνησε το meme "How it started - how it's going", ορίστε: από εδώ ξεκίνησε. Είναι και μια γλυκιά ιστορία από αυτές που είμαι σίγουρος ότι χρειάζεστε αυτές τις ημέρες. Όλοι τις χρειαζόμαστε. 

Τέλος, σας προκαλώ -και ειδικά εσάς, τους πιο εκλεπτυσμένους, τους αψεγάδιαστης αισθητικής, να δείτε αυτό το βιντεάκι χωρίς να γελάσετε καθόλου

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.