Copy
Het zal je niet ontgaan zijn: vorige week heeft de regering nieuwe maatregelen genomen om het coronavirus een halt toe te roepen. De gevolgen liegen er niet om: buiten mogen nog maar vier mensen bij elkaar komen en het maximum aantal ligt binnen op 30 mensen, met een uitzondering voor doorstroomlocaties zoals musea. Dit heeft gevolgen voor een aantal van onze activiteiten en in deze nieuwsbrief lees je hoe je hierop kunt anticiperen.

LET OP: We roepen zowel deelnemers als bezoekers op om zich altijd aan de coronarichtlijnen van het RIVM en de overheid te houden.

Wil je ook de publieksnieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.
Onze Reporter Dyonna bezocht een Oost/West-rondleiding in Museum Volkenkunde. Hoe is de koloniale collectie van dit museum tot stand gekomen en hoe ga je om met stukken die steeds meer omstreden zijn?
Verandert er iets aan jouw activiteit door de nieuwe maatregelen?
Geef je wijzigingen snel aan ons door

We willen je vragen om je activiteit op onze website aan te passen indien nodig.

  • Wordt jouw activiteit gecanceld? Geef dit aan door dit in de titel van je activiteit duidelijk te vermelden op de volgende wijze: Lezing door Maarten van Rossem over Oost/West AFGELAST. Vermeld de afgelasting ook onderaan de tekst zodat duidelijk is voor geïnteresseerden dat de activiteit niet doorgaat.
  • Wordt jouw activiteit verplaatst? Geef ook dit duidelijk aan, op dezelfde wijze: Lezing door Maarten van Rossem over Oost/West VERPLAATST. Vermeld in de tekst de nieuwe datum of, als je die nog niet hebt, wanneer je deze bekendmaakt. Je hoeft de datum in het systeem niet te wijzigen.

Zou je eventuele wijzigingen zo snel mogelijk willen doorgeven? Lukt het je niet om wijzigingen zelf aan te brengen, neem dan gerust even contact op met ons en dan passen wij je activiteit aan waar nodig.
 
Wij willen je op het hart drukken alleen activiteiten aan te bieden die in overeenstemming zijn met de richtlijnen van de overheid. Twijfel je of jouw activiteit hieraan voldoet, neem dan contact op met je gemeente.
 
Dat bijeenkomsten, die deelnemers met veel creativiteit, enthousiasme en liefde hebben georganiseerd, op het laatste moment toch moeten worden afgeblazen, doet ons als liefhebbers van geschiedenis en cultuur allemaal pijn. Deze tijden vergen veel van onze weerbaarheid en veerkracht. Gelukkig leert de historie ons keer op keer dat de mens in staat is om te gaan met tegenslagen. Laten we daaruit inspiratie putten, in afwachting van betere tijden.

Log in op de website om je activiteit aan te passen
Ga mee op een historische wereldreis!
Dit is er allemaal te doen de komende week

Gelukkig valt er ondanks de nieuwe maatregelen nog volop te ontdekken, van Oost tot West - zowel vanuit huis als, uiteraard coronaproof, op locatie. Een greep uit de activiteiten van de komende week:

Keizer Augustus en Mussolini
Vanavond, online
Oost/West-denken is zo oud als de weg naar Rome. Romekenner Sandrina Bokhorst laat je tijdens een interactieve webinar-tour zien hoe keizer Augustus het 'eigen volk eerst'-denken introduceerde - en hoe Benito Mussolini daarvan zo'n 2000 jaar later gebruikmaakte.

Meer info.

De Koude Oorlog in schoolboeken
20 oktober, online
Dat Oost en West ideologisch tegenover elkaar stonden in de Koude Oorlog is bekend, maar hoe wordt deze periode van strijd tussen communisme en kapitalisme weergegeven in schoolboeken? Historicus Paul Stolk laat zien hoe het verhaal van de Koude Oorlog in verschillende schoolboeken op verschillende wijzen wordt verteld en wat hiervan de oorzaak is.
Meer info.

Vraag het een maritiem archeoloog
21 oktober, online
Wil je weten hoe het is om je in een duikpak te hijsen? Of om in het donker te zoeken naar scheepsresten op de zeebodem? Kom dan naar het digitale vragenuurtje met maritiem archeoloog Martijn Manders. Hij heeft een aantal keer naar het 18e-eeuwse scheepswrak de Rooswijk gedoken en beantwoordt graag alle vragen van nieuwsgierige kinderen, groot en klein.
Meer info.


De kleurrijke wereld van Bruno Taut
22 oktober, Amsterdam

De Duitse architect en stedenbouwkundige Bruno Taut (1880-1938) liet zich inspireren door invloeden uit onder meer Japan, Rusland en Turkije en stond bekend om zijn utopische fantasieën en rijkelijk kleurgebruik. Museum Het Schip-conservator Nadia Abdelkaui neemt je mee naar het Berlijn van het begin van de twintigste eeuw, en laat in een lezing zien hoe Taut zijn ideale wereld probeerde vorm te geven. 
Meer info.


Blanc de Chine
23 oktober, Alkmaar

'Blanc de Chine' is het fijn wit doorschijnend porselein met dik wit glazuur, gemaakt in Dehua. Maak een reis door de Oost aan de hand van een rondleiding door monument Huys Auerhaen. Met voorwerpen die eeuwen bestrijken en hun samenhang vinden in het feit dat zij via een bijzondere reis in het huis zijn beland als gift.
Meer info.


Zelf batikken
t/m 25 oktober, Berg en Dal

Batikken is een meer dan 2.000 jaar oude techniek om een geweven stof van decoratie te voorzien. Met was bedek je een deel van de ondergrond, waar je vervolgens met verf overheen gaat. Na het drogen schraap je de was er weer af en op die plekken waar de was gezeten heeft blijft ook geen verf achter. Zo kun je met verschillende lagen prachtige patronen creëren! In het Afrika Museum kun je het zelf uitproberen in het BatikLab.
Meer info.


Arnhem voor randstedelingen
25 oktober, Arnhem

Arnhem is zeer in trek bij de randstedelingen. Ze vinden er rust en ruimte, en vertrekken van West naar Oost. Maar wat weten de nieuwe bewoners van hun nieuwe stad? Wandel mee met een stadsgids om alles over Arnhem te ontdekken. Voor je het weet klopt bij jou een 'geel-swert' hart. 
Meer info.

Bekijk de hele agenda
Op culinaire wereldreis in de tuinen van het Muiderslot
Aardappelen, maïs, suiker, peper en nootmuskaat. Het zijn producten die in Nederland tegenwoordig heel normaal zijn, maar dat is niet altijd zo geweest. Wat is de geschiedenis van ons eten? Dat ontdekten onze Reporters Femke en Rachelle tijdens een proeverij in het Muiderslot, met smaken uit alle windstreken.
Lees het artikel en bekijk de foto's
Voor het Erfgoedfestival gingen tien artiesten in residentie op tien Gelderse erfgoedlocaties. Geïnspireerd door de locatie en het thema Oost/West maakten zij een lied, een dans, een film of een ander werk. Onze Reporter Machiel nam een kijkje.
Deelnemersnieuwsbrief
Met de deelnemersnieuwsbrief houden we je op de hoogte van de deadlines en praktische tips en tricks rondom de Maand van de Geschiedenis. Wil je ook onze publieksnieuwsbrief ontvangen, met artikelen, winacties en uittips?
Meld je aan voor de publieksnieuwsbrief