Copy
 

Lansare: Raport de Stare a Țării 2020

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în parteneriat cu Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova a lansat astăzi Raportul de Stare a Țării în cadrul celei de-a opta ediție a conferinței MACRO 2020 „Cum fortificam reziliența economică și socială față de crize: lecții învățate post-COVID-19”.

Anul 2020 a fost marcat de pandemia COVID-19, care a prins Republica Moldova nepregătită și ale cărei repercusiuni au amplificat vulnerabilitățile de bază ce țin de starea țării.
 
Deja în debutul lui 2020, până la declanșarea crizei pandemice, economia Republicii Moldova începuse să se încetinească, deficitul bugetar deja era planificat în creștere, iar unii indicatori macroeconomici de bază (ex.: exporturile) erau în minus. Pe lângă aceasta, țara a intrat în pandemie cu un nivel scăzut de competitivitate (locul 86 din 141 de state conform Raportului global de competitivitate 2019 (similar cu Ucraina, Tunisia, Sri Lanka și Liban) și de libertate economică (locul 87 din 180 de state conform Indicelui libertății economice 2020 al Fundației Heritage, alături de Belarus și Samoa), precum și un nivel înalt de corupție (locul 120 din 180 de state conform Indicelui privind percepția corupției 2019, realizat de Transparency International, alături de Sierra Leone, Niger și Pakistan). Potrivit sondajelor, nici majoritatea firmelor nu au dat dovadă de pregătire pe măsură, intrând în pandemie fără resurse financiare de rezervă și fără instrumente de guvernanță internă pentru administrarea crizelor, cu un nivel scăzut de înzestrare tehnologică, deținând capacități limitate de gestionare a instrumentelor digitale și cu o minimă diversificare a furnizorilor și canalelor de desfacere. Toate aceste vulnerabilități, care măcinau starea țării de la an la an, s-au agravat substanțial pe fundalul repercusiunilor provocate de pandemie. Astfel, competitivitatea multor companii a fost subminată prin restricționarea accesului la materii prime, piețe de desfacere și capital/resurse financiare, precum și din cauza scăderii productivității muncii; iar calitatea proceselor democratice, a procesului legislativ și a elaborării politicilor publice s-a înrăutățit.

Găsiți analiza complexă a situației economice și sociale din Republica Moldova accesând raportul integral.
 
Descarcă raportul (ro)
Descarcă raportul (en)

Articole recomandate:

De ce are nevoie Republica Moldova de sporirea transparenței în sectorul resurselor minerale?
(INFOGRAFIC) Costul economic al inegalităților de gen în Republica Moldova - cum ne afectează ca societate?
Recomandări privind Măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021
Progrese și inegalități între tineri și adulți: rezultatele Indicelui de Tineret
Între Covid și secetă sau cum înoată economia moldovenească în ape tulburi

Twitter Twitter
Facebook Facebook
Website Website
Expert-Grup este o organizație non-profit specializată în cercetări economice și de politici publice. Expert-Grup nu reprezintă careva interese economice, corporative sau politice. Fiind o organizație independentă, Expert-Grup este o reflecție a idealurilor împărtășite de tinerii intelectuali din Republica Moldova care au creat instituția cu scopul de a contribui la dezvoltarea țării. Misiunea organizației este de a promova interesul public și a elabora soluții eficiente și inovatoare pentru dezvoltarea Republica Moldova.
Copyright © 2020 „Expert-Grup”, All rights reserved.
 

info@expert-grup.org
Republic of Moldova,
Chisinau, MD-2012,
Alexandru Bernardazzi 45 street 


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.