Copy
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje
Eikö viesti näy kunnolla? Katso uutiskirje nettiversiona tästä.
Tervetuloa Turvepeltojen kestävät viljelytavat -webinaariin 3.11.2020! 


Miten turvepelto määritellään? Miten turvepeltoja pitäisi viljellä?  Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta.

Webinaarissa kuullaan tuoreimmat maatalouspolitiikan terveiset, ja ne tuo maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Birgitta Vainio-Mattila. Valio Oy:n Hiilineutraali maitoketju -tiimi esittelee Valion tietä kohti hiilineutraalia maitoa vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi kuullaan Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijoiden viimeisimpiä tutkimuskuulumisia sekä viljelijä Jaana Auerin omakohtaisia kokemuksia turvepeltojen viljelystä Keski-Suomessa.

Tapahtuma järjestetään etäseminaarina, ja sitä voi seurata omalta tietokoneeltaan. Ilmoittautumiset webinaariin viimeistään 31.10. täällä. Linkki lähetetään ilmoittautuneille etukäteen sähköpostilla. 

Ohjelma ti 3.11. klo 13–15.30

13.00 Tervetuloa
13.05  Kohti hiilineutraalia maitoa: miten erilaiset peltotyypit huomioidaan Valion ilmastotavoitteissa, Juha Nousiainen, Hiilineutraali maitoketju -tiimi, Valio
13.20 Saako turvepeltoja viljellä tulevaisuudessa: maatalous- ja ilmastopolitiikka sekä tukinäkymät, neuvotteleva virkamies Birgitta Vainio-Mattila, maa- ja metsätalousministeriö
13.35 Turvepeltojen ilmastovaikutuksia ja kestäviä viljelytapoja, tutkija Hanna Kekkonen, Luke
13.50 OMAIHKA-hanke ja turvepeltojen kasvihuonekaasupäästöjen mittaustuloksia, tutkija Sanna Saarnio, Luke
14.00 Kahvitauko
14.15 Kokemuksia turvepeltojen viljelystä Keski-Suomessa, viljelijä Jaana Auer
14.30 Maatilojen talous ilmastonmuutoksessa – haasteita ja mahdollisuuksia, tutkimusprofessori Heikki Lehtonen, Luke
14.45 Viljelijöiden näkemyksiä turvepelloista: viljelijähaastatteluiden alustavia tuloksia, tutkija Elina Virkkunen, Luke
15.00 Keskustelua ja chatin kysymysten purku
15.30 Tapahtuma päättyy

Tapahtuma järjestetään Luonnonvarakeskuksen vetämien hankkeiden Rahanarvoisia vaihtoehtoja syväturpeisten viljelysmaiden käsittelyyn (RATU), Orgaanisten maiden ilmastopäästöjen hillintä nautakarjatiloilla (OMAIHKA) ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa (VILLE), sekä Valion CARBO hiilineutraali maitoketju -hankeverkoston yhteistyönä.

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Marika Laurila, puh 029 532 6388, marika.laurila@luke.fi
Riitta Savikko, puh 050 571 4548, riitta.savikko@luke.fi

Yläreunan kuva: Maarit Partanen.
 




Webinaareja maan kasvukunnon hoidon hankkeiden annista 12.11. ja 13.11.2020



Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan maan kasvukunnon hoidon hankkeiden annista webinaareihin! Tule tutustumaan hankkeisiin ja kuulemaan, mitä on tehty tai tulossa, mitä materiaaleja hankkeilla on tarjolla ja mitä hankkeissa on opittu.

Virtuaaliset hanketreffit järjestetään teams-ohjelmalla. Linkit löytyvät kummankin webinaarin alta. Teams-linkkiin liittymiseen ei tarvita erillistä ohjelmaa, vaan linkin voi avata nettiselaimella. Selaimista Chrome ja Edge toimivat yleensä parhaiten. Tervetuloa mukaan!
 

To 12.11. klo 9-10

Maan kasvukunto –hankkeiden hankewebinaari 1.

Esittelyssä:

  • Maan vesitalous ja kasvukunto (MAVEKA): Sami Talola, MTK-Varsinais-Suomi
  • Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä (OSMO): Jukka Rajala, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
  • Carbon Action –alusta: Sanna Söderlund, Baltic Sea Action Group

Liity Microsoft Teams -kokoukseen

Lisätietoja Teamsista | Kokousasetukset

Palvelun tarjoaa Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori

Ohje   |  Oikeudelliset tiedot

______________________________________________________________________________



Pe 13.11. klo 9-10

Maan kasvukunto –hankkeiden hankewebinaari 2.

Esittelyssä:

  • Maan hiiltä viljelytoimilla, satovarmuutta maan hiilestä (Maahinen)  ja Peltomaiden kemiallisen tilan valtakunnallinen seurantatutkimus (Valse V): Jaakko Heikkinen, Luonnonvarakeskus
  • Elinvoimainen maatila (ELINAII): Terhi Mäkilä, ProAgria Etelä-Suomi
  • Laatumarja: Lounais-Suomi tuoremarjan kärkituottajaksi: Minna Pohjola, ProAgria Länsi-Suomi

Liity Microsoft Teams -kokoukseen

Lisätietoja Teamsista | Kokousasetukset

Palvelun tarjoaa Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori

Ohje   |  Oikeudelliset tiedot

______________________________________________________________________________

kuva, jossa kuoppa pellossa ja lapio ja ämpäri
Tervetuloa Arvoa palkokasveilla -webinaariin 2.11.2020!

Kuvaus

Palkokasveilla on iso potentiaali olla osana monenlaisten ympäristö- ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisua. Toistaiseksi tätä potentiaalia ei kuitenkaan ole pystytty täysimääräisesti hyödyntämään, koska moderni ruokajärjestelmä on rakennettu pitkälti teollisten lannoitteiden, halvan viljan ja soijan varaan. Tarvitsemme uudenlaista systeemitason ajattelua kestävämmän palkokasviperustaisen ruokajärjestelmän visioimiseksi.

Webinaarissa asiantuntijat Saksasta, Tanskasta, Itävallasta ja Suomesta kertovat mm. palkokasvien tämänhetkisestä tilanteesta Euroopassa viljelyyn, arvoketjun rakentamiseen ja kulutukseen liittyen. Esitykset pidetään englanniksi. Esitykset julkaistaan myös tallenteena.

Webinaarin järjestävät yhteistyössä Ground for Growth -palkokasviverkosto, osana Translating knowledge for legume-based farming for feed and food systems (Legumes Translated) -hanketta, Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä -hanke (Leg4Life), Eating and energy use reconfigured -hanke (EE-TRANS) ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -koordinaatiohanke (VILLE).

Osallistuminen

Seminaari järjestetään etäyhteyksin. Etäseurantalinkki lähetetään sähköpostilla ennen tilaisuutta kaikille ilmoittautuneille. 

Ilmoittautuminen webinaariin 

Ilmoittauduthan viimeistään 30.10. tämän linkin kautta: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/106877/lomake.html


Program     

09:30     Opening speech, Frederick Stoddard, University of Helsinki, Finland
09:40     Demonstration and knowledge transfer network for expanding and improving cultivation and utilisation of field peas and beans in Germany, Ulrich Quendt, Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen, Germany
10:10    Soya from Europe: A climate-friendly opportunity for our agri-food system, Leopold Rittler,  Donau Soja, Austria      
10.40    Break    
10:45    The diversity of business cases and opportunities for grain legumes in food, Karen Hamann, Institute for Food Studies & Agroindustrial Development, Denmark
11:15    The role of legumes in the planetary health diet, Anne-Maria Pajari, University of Helsinki, Finland    
11.45    Closing remarks, Sari Iivonen (Chair of webinar), Finnish Organic Research Institute, Natural Resources Institute Finland

Ohjelma pdf-muodossa

Yhteystiedot:

Casimir Schauman, casimir.schauman (at) helsinki.fi +358 50 311 9291

Marjukka Lamminen, marjukka.lamminen (at) helsinki.fi +358 29 415 8563

Annika Lonkila, annika.lonkila (at) ymparisto.fi +358 29 525 2032

Riitta Savikko, riitta.savikko (at) luke.fi, +35850 571 4548


Tapahtuman osalta voi ilmoittautua edelleen tähän seminaariosioon, aiemmin mainostetun työpajaosion ilmoittautuminen on päättynyt.



logoja
logoja

 

Kuva: TehoPlus-hanke/Ville Heimala
Poimintoja tulevista tapahtumista 


22.10.2020 klo 8.30-10 Miksi kotimaiset proteiinikasvit eivät ole saaneet jalansijaa Suomessa? -webinaari. Keskustelua valkuaiskasvien viljelystä, sen taloudellisesta merkityksestä ja osuudesta tulevaisuuden maaseutuelinkeinoissa. Tapahtuman järjestää eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari. Teams-linkki. (Teams-linkki toimii parhaiten Chrome ja Edge-selaimilla.)

26.10.2020 klo 17-19 Ovatko palkokasvit ratkaisu parempaan ravitsemukseen ja terveyteen? -webinaari.
Leg4Life-hankkeen Papuja pallon parhaaksi-sarjan webinaari. Lisätietoja.


3.-4.11.2020 Valtakunnalliset luomupäivät verkkotapahtumana
Luomupäivät järjestetään 3.-4.11.2020 aamupäivisin virtuaalisena ja kaikille maksuttomana tapahtumana. Lisätietoja.


4.11.2020 klo 15-17 Toimintavarmaan ruokajärjestelmään -webinaari
Kestääkö vai katkeaako? Mitkä ovat ruokajärjestelmämme sieto-, sopeutumis- ja muutoskyky? Webinaarin järjestävät Strategisen tutkimuksen FOOD-ohjelman hankkeet yhdessä maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön ja Huoltovarmuuskeskuksen kanssa. Lisätietoja  Leg4Life-hankkeen sivulla.

12.11.2020 klo 12-16 Yhdessä kohti luonnonvarojen kestävää käyttöä -webinaari
Ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun. Miten löydämme ratkaisuja tulevaisuuden kannalta kriittisiin kysymyksiin, ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuden kaventumiseen? Lisätietoja SOMPA-hankkeen sivulla.

17.11.2020 klo 13-15 Kotimaiselle valkuaistuotannolle vauhtia -webinaari
Tervetuloa kuulemaan palkokasvien viljelystä, korjuusta, käytöstä ja kannattavuudesta. Webinaarin järjestää Hukka-hanke - Herneen, härkäpavun ja makealupiinin tuotanto ja uudet korjuumenetelmät. Lisätietoja tapahtumasta.

Herne (Ingrid). Kuva: Elina Nurmi. 
JULKAISUJA
OSMO-hankkeen materiaalit maan kasvukunnon hoidosta saatavilla

OSMO -hankkeessa kerättiin laaja materiaalipankki maan kasvukunnon hoidosta. Materiaaleja löytyy maan fysikaalisesta, kemiallisesta ja biologisesta viljavuudesta. Saatavilla on esimerkiksi tietokortteja, tutkimusraportteja, tilaesimerkkejä ja videoita. Materiaalit löytyvät osoitteesta https://luomutietopankki.fi/maan-kasvukunto/ .

Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä – hanketta 2015-2019 toteuttivat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, ProAgria Etelä-Pohjanmaa ja ProAgria Länsi-Suomi.


 

Kuinka korona vaikuttaa luonnonvara-alan elinkeinoihin?

Koronapandemian vaikutukset näkyvät globaalisti vielä pitkään. Luonnonvarakeskuksen tuore raportti pureutuu koronatilanteen vaikutuksiin metsäsektorille, luontoon perustuvaan matkailu- ja palvelutoimintaan ja luonnontuotealaan sekä maa-, elintarvike- ja kalatalouteen 2020-luvulla. Skenaarioissa huomioidaan pandemiatilanteen ja talouden erilaiset kehityskulut. Koronapandemian vaikutukset luonnonvara-alalla vaihtelevat vahvasti sektoreittain. Kansainvälinen matkailu Suomeen on pysähtynyt, eikä lisääntynyt kotimaan kysyntä ole tuonut riittävää helpotusta. Metsäsektorilla joidenkin tuotteiden markkinat ovat lisääntyneet, osan lähes romahtaneet. Maa-, elintarvike- ja kalataloudessa huolestuttavat pandemian vaikutukset alkutuotantoon, jalostukseen ja logistiikkaan. Lisätietoja

VIDEOITA
Mistä maatalouden päästöt syntyvät ja miten niitä vähennetään? -webinaarin aineistot 


20.10.2020 järjestetyn webinaarin aineistot ja videointi saatavilla hiilineutraalisuomi.fi-sivustolla.  Tunnin mittaisen webinaarin aiheina olivat 
1) Maatalouden päästölähteet ja päästöjen vähennyskeinot, tutkimusprofessori Kristiina Regina, Luonnonvarakeskus
2) Kokemuksia päästövähennysten toteuttamisesta maatilalla - miten hiilineutraalia maataloutta voidaan edistää?, maanviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila, Kilpiän tila, Lohja 

Hanke-esittelyjä webinaareissa

Kevään 2020 aikana  on webinaareissa esitelty ajankohtaisia maatalouden ilmastonmuutokseen varautumista tukevia hankkeita ja ihmisiä hankkeiden takana.

Webinaarien teemoina ovat olleet
  • Kasvinterveys
  • Turvepellot
  • Palkokasvit
  • Kestävien viljelykäytäntöjen kehittäminen
Hanke-esittelywebinaarit löytyvät täältä.
 
Etäluentoja ilmastoteemoista saatavilla

Tunnin mittaiset etäluennot tarjolla aiheista:
  • Ilmastonmuutos: mikä muuttuu?
  • Maatalous ja ilmastonmuutos
  • Ruoka ja ilmastonmuutos
  • Matkailu ja ilmastonmuutos 
  • Energia ja ilmastonmuutos
  • Luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutos 
  • Ilmastonmuutos ja hyvinvointi
  • Metsät ja ilmastonmuutos
Nauhoitukset löytyvät täältä.
 
Ilmastoviisautta facebookista!

Jos haluat somessa seurata tiedonvälitystä maatalouden ilmastonmuutokseen varautumisesta, tutkimusuutisia, ratkaisuesimerkkejä ja tapahtumia, niin löydät meidät myös facebookista
kuva: Paula Häyrinen/Luken arkisto

Hyvää syksyä!
toivottavat Riitta Savikko, Sari Himanen, Elina Nurmi,
Sakari Raiskio, Päivi Kurki ja Karoliina Rimhanen Luonnonvarakeskuksesta!
Miten sait tämän sähköpostin?

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen tai Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –hankkeen tai Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen tapahtuman, kyselyn tai alustuksen yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin.

Pyrimme päivittämään viestintäämme EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) edellyttämään muotoon. Jos et jatkossa halua Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirjeitä, kyselyitä ja tietoja tapahtumista suoraan sähköpostiisi, niin voit perua tilauksesi klikkaamalla uutiskirjeen lopussa kohtaa "Poistu sähköpostilistalta". Postituslistalta pääset pois myös ottamalla yhteyttä riitta.savikko@luke.fi. Jatkaaksesi uutiskirjeen tilausta sinun ei tarvitse tehdä mitään. Toivomme, että pysyt uutiskirjeen tilaajana!
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen facebooksivu
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke
Email
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje

Riitta Savikko
Tutkija
Luonnonvarakeskus (Luke)
puh 050 571 4548
sähköposti riitta.savikko@luke.fi
www.luke.fi
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke

Haluatko pois postituslistalta? Klikkaa: poistu sähköpostilistalta.  






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ilmastoviisas ja muutosjoustava ruokajärjestelmä pellolta kuluttajalle-hanke · Luonnonvarakeskus · Helsinki 00790 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp