Copy
View this email in your browser
Nådens Mission Stockholm - Nyhetsbrev november 2020

Pastorn har ordet

Jag har tänkt mycket på lidandet den sista tiden. Den nuvarande jorden är inte som den ursprungliga som skapades fullkomlig och god (1 Mos 1:31). Den är inte heller som den framtida jord som kommer att finnas under tusenårsriket och i evigheten.

Den kommer vara underbart härlig (Upp 21:1). Man kan därför säga att vi inte lever i en ”normal” värld utan snarare i en slags ”onormal” tillvaro. Död och lidande var inte en del av den ursprungliga skapelsen. På grund av detta så väntar hela skapelsen på sin befrielse (Rom 8:18-22). Lidandet är således en realitet i den nuvarande världen, också för troende. Ofrälsta människor lider dock tyvärr utan något syfte. Vi som troende lider dessbättre med ett evigt syfte. Det är en gigantisk skillnad, eller hur? 


Lovade lidande 


Det är absolut nödvändigt att vi har en korrekt förståelse av ”läran om lidandet”. Pastor Schaller sa en gång att ”vi måste lära vårt folk att lida väl”. Det är naturligtvis motsatsen till det som ibland brukar kallas ”framgångsteologi”. Den hävdar att allt lidande har att göra med antingen en brist på tro eller en oförmåga att bekänna rätt. Om vi inte förstår syftet med vårt nuvarande lidande kommer vi med största sannolikhet snart att bli arga på Gud. Så småningom blir vi också bittra när vi regelbundet möter de ofrånkomliga prövningarna och svårigheterna i våra liv. 

Både lidandets syfte och Guds vilja för våra liv står tydligt att läsa om i Skriften. Romarbrevet 8:29 säger att vi ska bli omformade till hans sons avbild. Hur mycket vi än ogillar detta så kräver denna process ett mått av lidande. Jesus fick lida innan han i egenskap av den inkarnerade Gudssonen fick ta emot sin rättmätiga härlighet (Heb 5:8). Vi ser ett mönster hos Kristus som gäller för oss alla som är troende, vi som är hans medarvingar – tillfälligt lidande följs av evig härlighet (Rom 8:17, 29). Lidandet har många ansikten, men Guds nåd är alltid tillräcklig (2 Kor 12:9; 1 Pet 4:10). 


Lidande på grund av vårt tillstånd  


Trots att vi är återlösta genom Herren Jesus Kristus så lever vi i en fallen värld med allt vad det innebär (Rom 8:22; 1 Joh 5:19). Dessutom har vi en gammal syndanatur. Vi är fullt kapabla att göra allt som kom genom fallet. (Ps 51:5; Rom 5:12). Slutligen så är vi ansatta av Satan och hans demoniska härskara (Ef 6:11; 1 Pet 5:8). Dessa, mänskligt sett, obehagliga omständigheter bäddar för allehanda lidanden.
 

Lidande på grund av vår tro 


Jesus säger att vi ska inte bli förvånade om vi får lida för hans namns skull medan vi är i denna värld. Den hatar oss kristna på grund av att vi bekänner namnet Jesus (Joh 15:18). Faktum är att det svenska ordet martyr kommer från det grekiska verbet μάρτυς som betyder ”att vittna”. Med andra ord så beskriver det någon som vittnar om sin tro. När vi bekänner vår tro kommer det alltid att medföra ett mått av lidande, oavsett vilka vi är eller var vi bor. 


Lidande på grund av vårt tänkesätt 


Aposteln Paulus var väldigt tydlig när han sa att alla som vill leva gudfruktigt i Kristus Jesus kommer att förföljas (2 Tim 3:15). Personliga övertygelser orsakar förföljelse och därmed lidande. När vi står upp för vad Gud har sagt i sitt ord så kommer det resultera i en ”atmosfärisk reaktion”. Vi är därför ofta frestade att ”sätta vårt ljus under skäppan”. Resultatet blir då att vi upphör att vara salt och ljus (Matt 5:13-16). Det betyder i sin tur att vi inte påverkar vår omgivning. Att stå upp för sanningen kommer alltid att medföra lidande. Vår generation är inget undantag.   


Lögnaktigt lidande


I Sverige och många andra I-länder så är mycket av det vi kallar för lidande egentligen helt ogrundat.
Vi klagar över att vi måste tömma diskmaskinen. Men vänta lite nu! För det första så betyder det faktum att jag har en diskmaskin att jag tillhör en liten privilegierad och välsignad skara. För det andra skulle jag ju lida mycket mera om jag skulle vara tvungen att diska för hand. För det tredje så betyder detta ”tömmande” att jag har ätit och sålunda har råd att köpa mat. Trots detta så är inte människor i utvecklade länder undantagna från lidande. Droger, alkohol, skilsmässor, cancer och olyckor är bara några områden där vi lider.

Komplett kompensation 


Prisad vare Gud, Skriften säger att ”den här tidens lidanden väger lätt i jämförelse med den härlighet som kommer att uppenbaras och bli vår” (Rom 8:18 SFB15). Gud har lovat att kompensera lidandet och uppoffringarna många gånger om (Markus 10:28-31).   
Tänk dig en våg där alla våra lidanden placeras på den ena vågskålen och på den andra sidan återfinns Guds löfte. Vågen kommer inte bara att väga jämnt utan Guds löfte om framtida härlighet kommer att uppväga lidandet med astronomisk råge. Som avslutning så vill jag låta en vers tala för sig själv.
”Ty vår nöd, som varar ett ögonblick och väger lätt, bereder åt oss på ett oändligt rikt sätt en härlighet, som väger tungt och varar i evighet” (2 Kor 4:17 SFB15).  
P. Mikael Toll

Kontakt: stockholm@ggwo.se
Dela Dela
Skicka vidare Skicka vidare

Bön och fasta

För ett antal år sedan initierade vår ”systerkyrka”, Greater Grace i Baltimore, en månatlig dag av bön och fasta. Normalt sett så är det första onsdagen i varje månad som är avsatt för detta ädla syfte. Många av oss har blivit välsignade av detta initiativ. Utan bön händer inget men med bön kan och kommer allt att hända. Så enkelt är det, eller hur? Nästa möjlighet att delta i denna  beundransvärda insats av olika församlingar världen över för att skaka både himmel och jord kommer att gå av stapeln onsdagen den 4:e november.  

En församlingsmedlem kontaktade mig nyligen och uttryckte en längtan att lära sig mera om detta ofta ignorerade och missförstådda andliga vapen – den bibliska fastan. Resultatet av samtalet blev en ”lokal” dag av bön och fasta med en speciell betoning på de lokala behoven i Stockholm och Sverige. Datumet för denna insats är torsdagen den 5:e november. Jo, du läste helt rätt, de båda dagarna är i en följd. Alltså är det upplagt för en ”dubbel välsignelse” för dem som känner sig hågade. Om du vill vara en del av församlingens fasta och vad vi ber för specifikt så kontakta stockholm@ggwo.se
Månadens bönekalender hittar du här...

Skapelseseminarium

Några av oss hade priviligiet att få delta i ett årligt återkommande skapelseseminarium som hålls på olika platser i Sverige. Åtskilliga svenska och internationella kristna vetenskapsmän, fysiker och biologer fanns på plats och talade om varierande ämnen relaterade till Guds skapelse. Det första framförandet gjordes av föreningen Genesis ordförande, Göran Schmidt.

Han talade om betydelsen av att veta hur Gud skapade världen, inte bara att han gjorde det. I Uppenbarelseboken 4:11 så tillbeds Gud som Skaparen. Naturligtvis tillbeds han också i egenskap av Frälsaren (Upp 5:9). Poängen är dock att dessa två egenskaper hos Gud, Skapare och Frälsare, står i fokus då människorna tillber vid tronen. Frälsaren är också Skaparen och Skaparen blev vår Frälsare. Guds övernaturliga skapelseakt är det första som vi är uppmuntrade att tro på (Heb 11:3). 
Några av deltagarna på konferensen. Från vänster till höger: Daniel Nilsson, Hasse Johansson, Caroline Johansson, Johannes Johansson, Mikael Toll och Hugo Morino.
Här syns P. Mikael tillsammans med Göran Schmidt, ordförande i föreningen Genesis.  

Lär känna Anette Krengel 

Anette kom med sin man, Peter, till församlingen på 80-talet. De har en dotter, Susanna, och ett barnbarn, Nagisa.  Under årens lopp så har hon varit något av en andlig mångsysslare. Bland många andra saker så har hon varit en trofast och viktig del av lovsångsteamet (mestadels gitarrspel). Laga mat, baka, översätta och korrekturläsa är ytterliga saker som hon har välsignat kyrkan i Stockholm med. Listan kan, som sagt, göras mycket längre.   

Anette var en av översättarna av professor Werner Gitts material på skapelsekonferensen (från tyska till svenska). En föreläsning var om information och DNA och den andra handlade om Noas arks ultimata sjöduglighet. Inte de lättaste ämnena kan man tänka sig. Vi är verkligen tacksamma för Anettes betjänande av församlingen här i Stockholm men även internationellt. Hennes liv är en stor välsignelse och hennes vänskap högt aktad. Trofasthet är kanske hennes mest framträdande karaktärsdrag. 

Anette har länge jobbat som bibliotekarie på Ersta Sköndal Bräcke Högskola. Hon har en bibliotekarieexamen från Bibliotekshögskolan i Borås. Vidare så har hon studerat språk och arkeologi på Stockholms universitet.
Anette Krengel
Ibland frågar människor mig om jag tror att ”min kyrka” har den rätta läran. Då jag svarar att jag tror det så blir folk lite förvirrade och ibland även upprörda. De tycker på något sätt att det är sagt med högmod. Jag menar naturligtvis inte att jag har monopol på sanningen eller jag är den ende som undervisar sund lära. Hursomhelst, om jag visste att det fanns en kyrka, samfund eller organisation med ”bättre lära” så skulle jag förmodligen söka mig dit. Låter det logiskt? När jag köper en bil så går jag ju inte in hos handlaren och letar efter den näst bästa eller tredje bästa bilen. Uppenbarligen vill jag ha den bästa som finns. 

Min personliga ”doktrinära resa” har varit lång och slitsam. Mina övertygelser om skrifterna kom inte över en natt. Jag uppskattar verkligen vad jag vet idag och, likt Timoteus, så vill jag bevara det som överlämnats åt mig (1 Tim 6:20). Idag tonas bibelläran ner i Sverige och förmodligen på många andra platser. Det anses till och med att vara splittrande då någon tar stark ställning för något i Skriften. Det samma gäller om någon undervisar något från Guds Ord i tron att detta är sanningen såsom den uppenbarats för oss i Bibeln. En del läror är grundläggande medan andra är sekundära. Hur petig ska man vara då när det gäller att definiera vad man tror på?  Räcker det med att tro på de ”basala sanningarna” eller behöver jag förtydliga min tro ytterligare? För denna månads ”tänkvärt” har jag spontant satt ihop en enkel ”lathund till den rätta läran”. Med andra ord så är detta inte vetenskaplig artikel utan, just det, något tänkvärt.  Läs ”Räcker det inte med att vara troende?” i månadens tänkvärt.
Läs månadens Tänkvärt...

Youtube - serie om andlig krigsföring

Andlig krigsföring del 1

Jobs bok talar om för oss att bakom den fysiska och materiella världen finns det en andlig realitet, en strid i änglavärlden. I denna konflikt behöver vi stå på den ”starkare” mannens sida (Jesus) som förmår att binda den ”starke” mannen (Satan) (Lukas 11:14-23). Detta kräver ödmjukhet, en nyckelkomponent för framgångsrik krigföring (Jakob 4:4–10). Som kristna måste vi se oss som “redo soldater” (2 Tim 2:1–4). I denna strid så är det livsviktigt att vara ordentligt skyddad. 
Vi behöver därför ta på oss hela Guds vapenrustning för att kunna stå emot djävulens listiga angrepp (Ef 6:10-17). Detta inkluderar också bönens rätta plats i striden (Ef 6:18-20).
Med rätt förståelse av den gudomliga utrustning som getts till oss så kan vi bryta ner fästen, tankebyggnader och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud (2 Kor 10:4–5).   

Lyssna på Dr. Mikaels serie i 10 delar om den oundvikliga andliga strid som varje troende befinner sig i.
Satans begränsade auktoritet i vår tid (andliga striden del 1 av 10)

Gudstjänst läggs ut på Youtube och Facebook

Vi har börjat ses igen på Pumpan. kontakta stockholm@ggwo.se för mer information.

Se inspelade Gudstjänster på Facebook och Youtube! Varje söndag då vi ses så sänder vi live på Facebook och vi lägger även ut den predikan på Youtube lite senare.

Predikan på Engelska försöker vi lägga ut på Youtube runt kl 18 varje söndag. 
Facebook
YouTube

Kommande händelser

Domkyrkan in Helsingfors
December/Januari 
31/12–3/1 Nyårsseminarium i Kiljava, Finland  

Mars
9–13 Europakonferens (Eurocon) i Budapest. 
Kontakta oss för mer information om kommande händelser...
Nådens Mission på facebook
Website
YouTube
Copyright © *2020* *Nådens Mission*, All rights reserved.

Mejla oss på: stockholm@ggwo.se

Här kan du välja att avregistrera dig från dessa utskick.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nådens Mission · LARS FORSSELLS GATA 34 · Stockholm 11215 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp