Copy
Nieuwsbrief LiveAtlas november 2020
View this email in your browser


 

 

Ha vogelaar,

Zo af en toe een frisse neus halen is vooral in deze tijd heerlijk. Uitwaaien en ondertussen een leuk lijstje bijhouden. Peter Brouwer deed dat dit jaar al 740 uur! Hij vertelt daar in deze nieuwsmail meer over.

Verder heb we een nieuw onderdeel aan LiveAtlas.nl toegevoegd: de wekelijkse, actuele top-10, vergeleken met die van vorig jaar. Klap je de lijst uit, dan zie je een veel langere lijst.

We zijn blij dat jullie zoveel lijstjes invoeren en daar plezier bij hebben. Daardoor kunnen we ook steeds meer met de gegevens doen. Er zijn al ruim complete 6000 vogellijsten ingevoerd in 2020. Het lijkt erop dat we dit jaar naar de 1 miljoen waarnemingen gaan in LiveAtlas. Dat is nog zonder alle soorten die niét werden ingevoerd (de zogenaamde nullen), informatie die minstens zo belangrijk is.

Actuele toplijst


Voorop www.liveatlas.nl vind je nu ook de toplijst van meest gemelde soorten op de lijsten.

Die geeft een actueel beeld van de soorten met de hoogste trefkansen. 

We vergelijken de trefkansen telkens met de 7-daagse periode ervoor en met dezelfde periode vorig jaar. 
 

Blauwe Reiger en Grote Zilverreiger


De afgelopen dagen steeg de Grote Zilverreiger het hardste op de nieuwe ranglijst. Op basis van alle lijstjes (zie hieronder) haalt hij de Blauwe Reiger nog net niet in. 

Zet je beide reigers naast elkaar, dan valt op dat ze een behoorlijk verschillende ecologie hebben. Grote Zilverreigers die bij ons overwinteren komen grotendeels uit grote moerasgebieden in Oost-Europa (o.a. Wit-Rusland). In de nazomer en herfst trekken ze naar ons toe. Je komt ze tegenwoordig in allerlei biotopen tegen, tot in plasjes in grote klaverbladen van snelwegen!  Ze lijken razendsnel allerlei voedselbronnen te kunnen ontdekken in ons land (veldmuizen, Amerikaanse rivierkreeften). In de zomer blijven vermoedelijk vooral jonge vogels in moerasgebieden rondhangen. De Nederlandse broedpopulatie groeit daar overigens ook gestaag. 

Blauwe Reigers zijn vooral standvogels; een kleine minderheid trekt naar Zuid-Europa. Het is dus niet verrassend dat hun seizoenspatroon wat stabieler is dan dat van de zilverreigers. Tenzij het echt hard gaat vriezen bij ons...

Hopen we daar niet stiekem allemaal weer op? Zo'n stevige winter, die altijd spannende vogelverplaatsingen met zich meebrengt? 


     


        




Illustraties: Elwin van der Kolk

5 vragen aan Peter Brouwer


Hoe is je deelname aan LiveAtlas begonnen?

Ik heb met veel plezier aan het veldwerk voor de Vogelatlas meegedaan, vooral vanwege het rondstruinen op allerlei plekken waar je anders nooit zou komen. LiveAtlas is voor mij gewoon een voortzetting daarvan.
Verder heb ik toch al de gewoonte om bij het vogelen veel waarnemingen te noteren, waarbij ik ook (steeds meer) let op het fenologische aspect.
 
Je hebt er dit jaar al 740 uur ingestoken! Waar voer je lijstjes in?


Op de plekken waar ik op dat moment ben, maar nu meestal rond Lent (bij Nijmegen): Bemmelse Polder, Gendtse Polder, Oosterhoutse Waard, gebied ten noorden van Lent tot aan de Linge. Als we weer redelijk corona-vrij zijn: Ameland, mijn Waddentelstek.

Wat maakt meedoen voor jou leuk?

Rondstruinen en van alles bekijken en vol verwachting de volgende hoek omslaan om te zien wat ik daar weer voor iets leuks tegenkom: vogel, plant, vlinder, paddenstoel, insect. Het verveelt nooit om door bekend terrein te lopen.
Ik ga nu veel meer letten op de aanwezigheid van bepaalde soorten die ik eerst altijd een beetje vergat of negeerde. Ook let ik veel scherper op geluiden buiten het broedseizoen. Dan blijkt dat ik daar nog heel wat te leren heb.

Heb je nog dingen voor het team die volgens jou beter kunnen?

Ik switch regelmatig tussen verschillende onderdelen van Avimap: broedvogelonderzoek, tellingen en dus LiveAtlas. Ik zou het prettig vinden als de basisfuncties bij de verschillende onderdelen hetzelfde zijn vormgegeven en gepositioneerd, zodat je niet per ongeluk mistast.
Wat gebeurt er met de aantallen die de LiveAtlas tellers opgeven? Of zijn er nog te weinig gegevens?
 

Foto: Katrien Brouwer

Leukste lijstje?

Tja, lastig. Voor mij de meest memorabele lijst was die met een Kleine Jager in de Lentse Waard. Wil je net je telescoop opzetten om proberen ringen af te lezen bij de meeuwen, gaat ineens de hele bups de lucht in: Jager-alert! Alsof je aan de Waddenkust bent.


Illustratie: Elwin van der Kolk
 

Veel plezier in het veld!


Groeten van het team: Paul van Els, Fred Hustings, Albert de Jong, Gerard Troost en Erik van Winden.  
 
Copyright © 2020 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen?
Meld je dan aan voor de verzendlijst.