Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Polarisatie en gelijke kansen in onderwijs

'Als je citoscore 545 is, en je laagopgeleide ouders hebt, is de kans 70% dat je naar een vwo-klas gaat. Maar als je hoogopgeleide ouders hebt, is de kans 90%. 

Het onderwijs is niet verantwoordelijk voor maatschappelijke problemen en polarisatie, maar het is er wel onderdeel van: het onderwijs reproduceert en vergroot verschillen in kansen. Dit inzicht is niet nieuw, het is een hardnekkig en complex probleem. De urgentie is echter groot, dat laten de recente gebeurtenissen in Frankrijk en op het Emmauscollege in Rotterdam op een pijnlijke manier zien', schrijft Sabine Severiens, hoogleraar Onderwijswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Meer horen over dit thema? Ze zal het uitdiepen op onze tweede Onderwijsavond, op donderdag 19 november om 19.03 uur via Zoom. 
INTERVIEW

It’s My Child: ‘Neem niet mijn rol over, maar laat me mijn eigen verantwoor-delijkheid op me nemen’

Eenmaal in Nederland aangekomen werd ik van alle kanten geholpen, wat ik enorm waardeerde, totdat ik het gevoel kreeg dat mijn ouderlijk rol werd overgenomen.' Nivoz-medewerker Maartje Janssens interviewde Soha Shat, oprichter van It’s My Child (IMC). IMC is een stichting in Utrecht die nieuwkomers-ouders motiveert, stimuleert en begeleidt om hun ouderlijke rol te herpakken en in te vullen. Om wat voor een reden dan ook kunnen ouders hun zelfvertrouwen verliezen en hierdoor raakt de band tussen ouder en kind uit balans. Belangrijk is dat de ouder door begeleiding weer in actie komt. De naam van de stichting, It’s My Child, staat voor een interne schreeuw: ‘Neem niet mijn rol over, maar laat me mijn eigen verantwoordelijkheid op me nemen’.
INTERVIEW

'Geen onderwerp is te moeilijk om met je leerlingen te bespreken'

'En begin vroeg, al in groep 1’, zei VO-docent Maxe de Rijk al eens. Maar de moord op Samuel Paty en de gebeurtenissen op het Emmauscollege in Rotterdam van de afgelopen dagen maken dat het vraagstuk over hoe en wat je in de klas bespreekt, weer oplaait. 
Maxe de Rijk stelt het gesprek met de klas centraal in haar lessen Persoonsvorming en Socialisatie op het Mundus College. Ze schreef een document met bruikbare tips over hoe je zo'n gesprek voert.

'Meningen hebben de leerlingen vaak wel, maar het ontbreekt ze nog wel eens aan feiten. Deze kan jij als docent inbrengen. Hierdoor gebeurt er in de hoofden van de leerlingen meer dan enkel het uitwisselen van meningen. Voorbeelden van onderwerpen zijn: omgangsvormen, social media, pesten, veiligheid, stage-ervaringen, toekomstdromen, vooroordelen, discriminatie, geloof, liefde, homoseksualiteit en eigenlijk alle onderwerpen die spelen in het nieuws / het maatschappelijke debat.' 
ARTIKEL

AGENDA EN MEER...

Wat is het moedigste wat je ooit hebt gezegd? 'Help'

Bestuurder Jasmijn Kester stelt zichzelf en haar team fundamentele levensvragen als: Wie ben ik, waar sta ik nu, wat is en vind ik nu echt belangrijk? 'Ze dragen bij tot inzicht bij jezelf, maar helpen ook een collectief bewustzijn te creëren en het besef dat daarin geen fouten zijn. Je bent immers geen fout: je bent wie je bent en je neemt jezelf altijd mee. In leiderschap zet je jezelf in als instrument, middel om groei en ontwikkeling te stimuleren bij jonge mensen en bij mensen met wie je samenwerkt, aan wie je leiding geeft', schrijft ze.

COLUMN

Geluk onder druk

Het Trimbos instituut bracht onlangs een rapport uit getiteld Geluk onder druk. Het gaat over ‘het mentaal welbevinden van jonge mensen’. In het onderwijs wordt daar veel waarde gehecht. Hester Ijsseling ziet natuurlijk ook graag dat kinderen zich goed voelen. Toch vraagt ze zich af of er niet teveel druk gezet wordt op je goed moeten voelen, goed in je vel moeten zitten. Is dat niet precies wat zo deprimerend en stressvol is?

LEES MEER

Agenda

18 november
CCI seminar: Ieder kind hoort erbij! Diversiteit respecteren en uitsluiting tegengaan

19 november
Montessori ontmoet de pedagogiek

14 januari
Parkhurst ontmoet Steiner

 

Online 'speelavonden'

In zijn boek ‘We moeten spelen’ verkent Rob Martens welke plek spelen heeft bij diepgaand leren, voor creativiteit en om mens te worden, het sociale wezen dat we ten diepste zijn. Zijn verkenningstocht zet hij voort met een Zoom-online gespreksreeks. Gasten die hun wortels hebben liggen in de kunsten, het onderwijs en de wetenschappen gaan wekelijks met elkaar op onderzoek. En jij bent ook welkom. Met o.a. Merlijn Twaalfhoven wordt op maandagavond 16 november afgetrapt.

INFO
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2020 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren