Copy
Denk mee met OCW
Bekijk deze e-mail in uw browser
Beste <<Voornaam>>,

Via de 'Denk mee met OCW' nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de mogelijkheden om mee te denken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

We willen graag een aantal initiatieven bij je onder de aandacht brengen voor de komende periode. 
  1. Terugblik op de 'Dag met de leraar' op 5 oktober 2020
  2. Denk mee over 2 uur bewegingsonderwijs in het primair onderwijs.
  3. Ben je 55+? Denk mee over duurzame inzetbaarheid van oudere leerkrachten
  4. Praat mee over vakvernieuwingen en het vervolgproces van de curriculumherziening in het VO op woensdag 25 november van 15-17 (online)
Lees meer over deze initiatieven in deze mail en geef je op! 

De leraar en schoolleider ambtenaren van het ministerie
denkmeemetocw@minocw.nl
Heb je collega's in je team die ook graag zouden willen meedenken met OCW?

Stuur deze mail door en laat collega's zich aanmelden voor de 'Denk mee met OCW' mailing via www.leraar.nl/denkmeemetocw 

Terugblik 'Dag mét de leraar'

Elk jaar lopen beleidsmedewerkers van OCW tijdens de Dag van de Leraar op scholen in heel het land mee, als Dag mét de Leraar. Dit jaar stak het coronavirus daar een stokje voor. In plaats daarvan liepen zo’n honderd beleidsmedewerkers virtueel mee met een leerkracht. ‘Dit helpt mij om de soms papieren werkelijkheid van nota’s en brieven kleur te geven.’

‘Het is heel fijn om zelf aan beleidsmensen te laten zien hoe complex het soms kan zijn om thuiszitters of kinderen met meervoudige problemen een plek in het onderwijs te bieden. Deze kinderen hebben zowel een onderwijs- als een zorgvraag en vallen daardoor soms tussen wal en schip. Het is belangrijk om ze een stem te geven.’

Lees de hele terugblik op https://www.leraar.nl/news/view/60169503/meelopen-op-school-tijdens-dag-met-de-leraar

Een groot deel van de beleidsmedewerkers heeft aangegeven graag nog een keer te worden gekoppeld aan een leraar of schoolleider. De komende periode gaan we proberen om zoveel mogelijk leraren die zich hadden opgegeven maar niet konden worden gematcht alsnog te matchen. Hou je mailbox dus goed in de gaten!

Denk jij mee over hoe we twee uur bewegingsonderwijs op school kunnen realiseren?

In 2023 moeten alle basisscholen twee lesuren bewegingsonderwijs per week door een bevoegde leerkracht verzorgen. Door de verplichting van minimaal twee lesuren bewegingsonderwijs als ‘deugdelijkheidseis’ in de wet op te nemen wil de overheid komen tot een steviger fundament voor voldoende en goed bewegingsonderwijs voor alle kinderen.

Dit blijkt niet voor alle scholen makkelijk te realiseren. Vanuit de praktijk en uit verschillende onderzoeken is een aantal knelpunten aan het licht gekomen.

Om een goed beeld te krijgen waarmee en op welke manier wij scholen kunnen ondersteunen bij het realiseren van die twee lesuren bewegingsonderwijs zijn wij op zoek naar:
  • Scholen die eerst problemen ondervonden met het realiseren van twee lesuren bewegingsonderwijs, maar waar het inmiddels wel lukt dit te realiseren.
  • Scholen die proberen de twee lesuren te realiseren, maar dit wegens omstandigheden nog niet voor elkaar krijgen.  
Graag gaan wij in gesprek met bestuurders, schoolleiders en (gym)leerkrachten. Op deze
manier hopen wij meer grip te krijgen op de situatie en hier beter op in te kunnen
spelen.

Wil jij met ons in gesprek? Stuur dan een mail naar m.vandereijk@minocw.nl. Vergeet in de mail niet te vermelden onder welk van de twee categorieën jouw school valt. Alvast dank!
Denk mee over realisatie van 2 uur bewegingsonderwijs in het PO
Onderzoek arbeidsmarktpositie en duurzame inzetbaarheid 55+ leraren

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voert het consortium CAOPMOOZ Onderzoek en CentERdata op dit moment een onderzoek uit naar de (arbeidsmarkt)positie van 55+ leraren in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Voor dit onderzoek voeren de onderzoekers diverse gesprekken met leraren en HRM-verantwoordelijken over de duurzame inzetbaarheid van 55-plussers en duurzaam ouderenbeleid op school.

Indien u tot de doelgroep behoort willen de onderzoekers u graag uitnodigen voor een gesprek. In dit gesprek horen zij graag uw mening over de duurzame inzetbaarheid van oudere leraren en de vraag hoe uw school omgaat met duurzaam ouderenbeleid. Het gesprek vindt telefonisch of online plaats via Microsoft Teams en duurt niet langer dan 30 minuten.
 
Zou u willen meewerken? U kunt uw reactie sturen naar secretariaat@caop.nl (o.v.v. onderzoek 55+). De onderzoekers nemen graag (telefonisch) contact op om een afspraak in te plannen. Handig om meteen uw telefoonnummer te vermelden.
 
Mocht u (nog) niet tot de doelgroep behoren, maar dit onderwerp wel relevant vinden, kunt u dit bericht dan doorzetten naar uw oudere collega’s. Al vast hartelijk dank!
Praat mee over de duurzame inzetbaarheid van oudere leraren
Denk mee over de uitgangspunten voor vakvernieuwing / curriculumherziening in het VO

De contouren van het vervolgproces van de curriculumherziening worden steeds duidelijker (zie Kamerbrief juni en september). De wetenschappelijke curriculumcommissie buigt zich nu over de technische en inhoudelijke bruikbaarheid van de voorstellen van Curriculum.nu voor het ontwikkelen van kerndoelen in het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Ondertussen werkt OCW aan de werkopdracht die SLO krijgt om concepteindtermen te ontwikkelen voor de vakvernieuwingen die starten in 2021. Ontwerpprincipes zijn nodig om tot eindtermen te komen die passen bij de doelstellingen voor het nieuwe curriculum (samenhang, doorlopende leerlijnen, voorkomen overladenheid etc.).

Graag willen we met jullie in gesprek over onze denkrichtingen hierover. Het gaat bijvoorbeeld om denkrichtingen over doorlopende leerlijnen voor verschillende doorstroomroutes, het voorkomen van overladenheid, het creëren van keuzeruimte en de verankering van LOB, Burgerschap en Digitale Geletterdheid.

Op woensdag 25 november organiseren we daarom een online bijeenkomst tussen 15-17 uur. Bij interesse graag aanmelden bij k.beker@minocw.nl.
 
 
Praat mee over vakvernieuwingen op woensdag 25 november van 15:00-17:00
Door op de 'Denk mee met OCW' mailinglijst te staan, ontvang je regelmatig een mail met bijeenkomsten, zoals de praktijkspiegel, waar je als onderwijsassistent/leraar/schoolleider kunt meepraten over onderwijsbeleid. 

We willen graag zoveel mogelijk leraren/schoolleiders laten meedenken met onderwijsbeleid. Stuur deze nieuwsbrief door en laat je collega's zich aanmelden voor de mailinglijst 'Denk mee met OCW'

Aanmelden voor de mailinglijst gaat via
www.leraar.nl/denkmeemetocw 
Denk mee met OCW is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Copyright © 2020 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, alle rechten voorbehouden.


Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen? Klik hier!