Copy
De la DoR  📸  |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 29 octombrie 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: cum să fii alături la greu, fotografia din fiecare octombrie și o poveste despre imperfecțiunile statuii perfecte. 

Până se trezește lumea

Pe cât de mult mă pricep la felicitări și GIF-uri cu torturi sau emoji-uri cu ratoni, pe atât de mult mă blochez și simt că nu știu cum să reacționez în fața pierderii cuiva – fie că e un deces, o sarcină pierdută sau un divorț. Mintea mea fabrică scenarii care spun „Lasă omul, nu sta pe capul lui, ai grijă ce spui, mai bine nu spune nimic, poate faci lucrurile și mai rele”. Așa ajung să mă îndepărtez, când tot ce vreau e să fiu de ajutor.

După ce o susținătoare DoR ne-a povestit că are aceeași problemă, am vorbit cu Cătălina David, psiholog clinician și psihoterapeut în supervizare, specializată în psihotraumatologie, ca să înțeleg ce să spunem și să facem ca să fim utili pentru prietenii care trec prin momente grele. Mai ales că diferența dintre situațiile triste sau stresante și cele traumatice stă fix în sprijinul emoțional pe care îl primim sau nu. 

***

Pierderea unei sarcini e printre cele mai puțin vizibile suferințe într-o familie și oamenii tind să spună „Va fi bine, o să faceți voi altul”, ceea ce nu face decât să le minimizeze emoțiile și să le adâncească suferința. Ideal e să creăm un spațiu sigur, în care persoana respectivă să poată povesti despre pierderea ei, ca tu să îi poți recunoaște apoi emoția. „Te cred că ești tristă, te cred că ești devastată.”
 
Spune clar că ești acolo pentru orice are nevoie, dacă asta simți. Iar asta înseamnă mai ales chestii practice: gătit o masă caldă, făcut cumpărături, pus rufe la spălat. Oferă-i opțiuni de a face lucruri împreună, fără să pui însă presiune și fără să-l faci să se simtă vinovat dacă nu vrea să vină. „E un spectacol interesant la teatrul X. Te-ar interesa să mergi?” sau „Te-ar deranja dacă ți-aș aduce ceva de mâncare în seara asta? Vreau să fac lasagna și știu că tu ești fan.”

În cazul divorțului, ideal e să arătăm interes și pentru alte aspecte ale vieții lui sau ei – probabil s-a săturat să răspundă la aceleași întrebări despre acte, când se termină procesul, etc. Întreabă cum e muncă, ce face business-ul pe care l-a deschis, ce-a mai gătit.

Ai putea crede că arăți solidaritate spunând „oricum nu-mi plăcea de fosta / fostul”, dar nu. Judecățile de valoare nu ajută. Perioada post-divorț e un doliu care trece prin mai multe etape și nu ai de unde să știi în care e prietenul sau prietena ta. Mai degrabă întreabă „În ce relații mai ești cu fostul?”.

Nu o face despre tine. Chiar dacă ai trecut printr-o experiență de viață similară, nu spune „Știu exact prin ce treci”. Suntem oameni diferiți și s-ar putea să nu știm de fapt nimic despre cum se simt alții. Încearcă un „Dacă simți că te-ar ajuta, pot să-ți povestesc ce a funcționat pentru mine și iei tu de acolo ce te ajută”.

Lasă un canal de comunicare deschis. Întreabă când îi e mai greu și spune-i dacă poți fi acolo în momentele alea. Sau întreabă pur și simplu: „Vrei să te întreb eu din când în când cum te mai simți?”. Opțiunile și repetițiile sunt cheia. 

Îmbrățișările sunt minunate când vrei să oferi sprijin pentru că ajută corpul să elibereze endorfine, ceea ce întărește conexiunea umană. Întreabă: „Pot să te îmbrățișez?” (cu precauție în vremurile astea).

Ideea e să-ți amintești și să accepți că nu poți să vindeci suferința cuiva. Poți doar să contribui parțial la un proces lung, deseori influențat de timp și lucru cu specialiști. Și asta e perfect OK. 
 
Susține munca noastră

Actualizator

COVID-19. Ieri s-au înregistrat 5.343 de cazuri noi, 861 de pacienți internați la terapie intensivă și peste 100 de decese. În județul Cluj, rata infectării a ajuns la 4,09, iar Bucureștiul vine din urmă cu 3,81 incidență la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

CAZURILE CRESC ȘI ÎN EUROPA. Zece țări, printre care Germania, Republica Cehă și Bulgaria au raportat ieri cele mai multe cazuri de la începutul pandemiei. Mai mult, de luni, Germania închide restaurantele, barurile, sălile de sport și saloanele de înfrumusețare pentru o lună, iar echipele de fotbal vor juca din nou pe stadioane fără spectatori. Iar în Franța e posibil să se impună (din nou) carantină națională de vineri.

REGULI NOI PENTRU PACIENȚII COVID-19. Pacienții fără simptome sau cu forme ușoare vor fi izolați la domiciliu și monitorizați de la distanță de medicii de familie. După 14 zile, vor fi declarați vindecați, fără un al doilea test, și vor trebui să mai poarte mască peste tot încă 10 zile.

Pentru reducerea aglomerației de la urgență, spitalele vor folosi și teste rapide pentru depistarea virusului la persoanele cu simptome. Până la confirmarea infecției, oamenii cu semne specifice COVID-19 se izolează la domiciliu (sau unde aleg ei). Trebuie să contacteze medicul de familie și să-i spună unde se izolează. Medicul de familie are obligația apoi să țină evidența și să-i monitorizeze starea. Medicii de familie vor primi 105 lei pentru fiecare caz tratat.

TESTELE COVID-19 vor fi prelucrate în maximum 24h, iar rezultatele, precum și deciziile de carantinare, vor fi trimise automat prin SMS și email prin platforma informatică de colectare a datelor. Decizia este binevenită mai ales în contextul în care, până acum, rezultatele testelor veneau la distanță de până la trei zile de la pozitivare, astfel că rata de incidență la mia de locuitori în ultimele 14 zile, indicator în funcție de care se înăspresc sau se relaxează măsuri sanitare, nu oferea o imagine reală a situației din teren.

PRIMARUL ALES al Bucureștiului, Nicușor Dan, a fost validat în funcție și va depune jurământul de învestire astăzi. Pentru că a promis transparență și dialog, a publicat deja programul lui de lucru pentru joi și vineri. Dacă vrei să te implici ca cetățean și să-l ții responsabil, uite câteva sfaturi despre cum să ceri audiențe sau să trimiți petiții la primărie.

ELEVII, PĂRINȚII ȘI PROFESORII sunt puși să semneze declarații pe propria răspundere în care spun că nu înregistrează și distribuie orele online fără acordul celorlalte părți implicate. Ba mai mult, iau toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni. Ministerul spune că declarațiile sunt o măsură prin care se protejează dreptul la imagine.

IDENTITATE DE GEN. Legea care ne-ar putea interzice să vorbim în școli despre identitate de gen rămâne în aer până pe 18 noiembrie. Curtea Constituțională (CCR) ar fi trebuit să ia o decizie ieri cu privire la constituționalitatea acesteia, dar hotărârea a fost amânată pentru a doua oară. Președintele Klaus Iohannis a făcut sesizarea la CCR în septembrie. Despre ce s-ar întâmpla dacă legea asta ar fi promulgată am scris aici

POLONIA CONTINUĂ PROTESTELE împotriva deciziei care declară neconstituțional (deci ilegal) avortul din cauza malformațiilor congenitale. Protestatarele au primit susținere de la taximetriști și mineri, dezamăgiți și ei de actualul guvern. Nu e prima oară când guvernul încearcă să facă avortul inaccesibil, însă până acum a fost mereu oprit de Parlament. 

Specialiștii spun că guvernul a încercat de data asta o nouă strategie: să lase Curtea Constituțională să declare că acest tip de avort e o formă de discriminare. O mare parte din furia protestatarilor este orientată către Biserica Catolica, instituția care are poate cea mai mare influență în societatea poloneză. Despre subiect s-a exprimat așa cum știe el cel mai bine și artistul Dan Perjovschi.

JURNALUL DECRETULUI. Decizia asta ne amintește de vremurile comuniste, în care întreruperile de sarcină erau ilegale în România, iar multe femei au murit încercând să-și provoace singure avortul. Decretul 770 din 1 octombrie 1966 și Codul Penal din 21 iunie 1968, intrat în vigoare la 1 ianuarie 1969, au dictat viața și moartea femeilor din România înainte de ’89. Decretul 770 interzicea avortul, cu câteva excepții, iar articolul 186 din Codul Penal le trimitea la închisoare pe femeile care încercau să-și provoace avort. 

ASTĂZI, ÎNTRERUPEREA DE SARCINĂ este legală în România, însă majoritatea spitalelor refuză să facă avort la cerere. Acest drept este și mai îngrădit în perioada posturilor religioase, arată o cercetare a Centrului FILIA.

ALEGERI ÎN AMERICA. Femeile albe din suburbiile americane au înclinat balanța înspre Donald Trump în 2016, când a câștigat primul mandat. Anul acesta însă, sunt hotărâte să schimbe tabăra. Ce s-a schimbat?, explică podcastul The Daily

În ultimii patru ani, au privit viitorul prin ochii copiilor lor care, spre exemplu, nu înțelegeau de ce președintele țării face mișto de Joe Biden, care poartă mască, așa cum și ei sunt obligați să poarte. Așa că au format grupuri în care se întâlnesc să discute politică și nu numai. E mai ușor să empatizezi cu ele decât cu activiștii clasici pentru că își spun poveștile, se sfătuiesc, observă ce se întâmplă în alte state și grupuri similare și continuă conversația în spirit democratic.

VULPI ÎN BUCUREȘTI. Una dintre ele a fost văzută trecând strada pe la trecerea de pietoni. Ovidiu Roșu, medic veterinar la Fundația Visul Luanei, spune că ele au fost mereu prezente în oraș, dar le alungau câinii. În Londra, spre exemplu, s-au adaptat la oraș și caută mâncare în coșurile de gunoi. 

Nu le ajută însă faptul că oamenii le hrănesc pentru că încetează să mai vâneze animalele mici și bolnave sau dăunători. Dacă ai de-a face cu o vulpe, nu te speria. Bate din palme, fă zgomot și nu te apropia de ea. Iar dacă vrei să relochezi o vulpe, nu o face! Jumătate dintre ele nu supraviețuiesc.

  Imaginea zilei

De 17 ani, în fiecare octombrie, fotograful Alex Gâlmeanu – căruia i-au trecut prin studio majoritatea persoanelor publice din România – postează o nouă fotografie din seria de portrete pe care i le face anual Anastasiei Gheorghe. 

Totul a început în 2003, total neașteptat, după o ședință foto cu realizatorul de radio Andrei Gheorghe, tatăl ei. Abia din al doilea an, când Anastasia s-a nimerit din nou în studio, tot în octombrie, a apărut intenția de a continua în fiecare an. 

Anul ăsta, pandemia le-a făcut tradiția mai complicată (Anastasia locuiește în Londra și o călătorie în România ar fi costat-o multe zile de carantină), dar nu s-au lăsat. Gâlmeanu a închiriat un studio în Londra pentru Anastasia, iar el a declanșat butonul de acasă. De dragul protocolului, și-a poziționat computerul cam pe unde ar fi avut și camera foto în studioul din București.

„Tehnic, sesiunea la distanță a implicat un aparat foto conectat la un computer, o aplicatie de tethering, un program de desktop sharing, precum și un soft de videoconferință. Eu am avut posibilitatea de a declanșa camera foto direct, cu ajutorul acestor aplicații, ca și cum aș fi avut o telecomandă cu fir de 2000 de km”, povestește Gâlmeanu pe blogul lui

P.S: Azi e ziua lui Alex Gâlmeanu. Spune-i LAAA MUUULȚI AAAANI și urmărește-i munca pe Instagram
 

  Climatul de joi

 Ilustrații de Andrei Pacea. GIF de Gabriela Grozavu

O rubrică recurentă despre copaci, plastic, orfelinate de urși și alte lucruri care ne amintesc că tot ce facem (sau nu facem) are un impact asupra mediului. Reporter principal este Anca Iosif.

Ne-am propus să înțelegem mai bine cum funcționează sistemul de îngrijire din jurul pădurilor și luna asta ne-am unit eforturile cu ale activistului de mediu Florin Stoican, specialist în conservarea naturii și a resurselor naturale. 

În seria Oamenii pădurilor, Florin a discutat săptămânal cu profesioniști care propun soluții pentru un management eficient al pădurilor, așa că, dacă n-ai apucat să le citești, deschidem porțile către serie.
 
🌱 Ce implică să fii un șef al pădurii cinstit. Când un proprietar protejează pădurea, o pune la dispoziția tuturor, pentru apa constantă și de calitate, producția oxigenului, recreere și altele.

Un șef de ocol silvic (structura de stat sau privată care administrează pădurile) ar trebui să asigure paza pădurii, spune Mihai Zotta, silvicultor cu peste 20 de ani experiență; să garanteze aplicarea unui plan de lucrări. Ideal, să includă și protejarea ariilor naturale. Șeful unui ocol silvic ar trebui să fie ca primarul unui oraș: să arate transparent ce s-a făcut. Iar realitatea din pădure să coincidă cu cea de pe hârtie.

🌱 Studenții vin la silvicultură ca să apere pădurea. Profilul facultății e tehnic, deci ei sunt în primul rând ingineri. Iar inginerii silvici sunt formați de sistem, care, spune Laura Bouriaud, profesoară la Facultatea de Silvicultură din Suceava, ar trebui să-i încurajeze mai mult să-și asume responsabilități, să nu se ducă la șefi pentru orice decizie.

Munca silvicultorilor depinde și de starea pădurii, care depinde în primul rând de condițiile naturale. Există ocoale în care munca nu se face cu atenție, dar în care pădurea crește și singură. În altele, oamenii fac eforturi, chiar dacă nu au fonduri, sau resurse umane, sau sunt copleșiți de buruieni. 

🌱 Cum pot fi inginerii silvici mai autonomi. Societatea civilă a devenit mai interesată de mediu de la protestele împotriva Proiectului Roșia Montană. Însă schimbarea nu a venit cu un discurs constructiv, ci cu ideea că toți silvicii sunt hoți. Asta nu a ajutat, iar silvicii nu au vorbit. În ultimul an însă, după ce au avut probleme și cu plata salariilor, au început să fie deschiși la dialog public.

E important acum ca societatea civilă să nu strige iar „hoții”. „Trebuie să ne așezăm la masă, să găsim soluții (...). Nu mai merge cu peticeli și modificări micuțe”, spune Sorin Sfârlogea, inginer silvic cu peste 12 ani experiență în managementul pădurilor și informatică forestieră. 

🌱 Cine numără copacii? George Gârbacea, cercetător la Inventarul Forestier Național (IFN), principalul instrument de evaluare a resurselor forestiere, vorbește despre importanța datelor. Ele pot fi folosite în combinație cu datele gărzilor forestiere și cu imagini satelitare pentru a face hărți de risc și a evidenția zonele în care apar diferențele mari în volumele de lemn recoltat.

Chiar dacă e vorba de date negative, cum ar fi că tăiem dublul decât declarăm inițial (peste 38 milioane metri cubi în loc de 18), ele există și nu pot fi ignorate, spune Gârbacea. „Trebuie folosite pentru analiză și decizii dacă vrem să rezolvăm problema. Altfel, dacă nici nu știm de ea, nici nu o vom recunoaște”. Deci cum am putea să o rezolvăm? 

Pentru mai mult insight, urmărește și documentarul Recorder în care un om de la vârful sistemului silvic vorbește despre implicarea partidelor politice în tăierile ilegale de pădure.

Dacă ai întrebări legate de păduri care nu sunt adresate în interviuri, scrie-mi la anca.iosif@decatorevista.ro, e un subiect pe care-l vom ține aproape.

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață
Ia o oră de pauză de la secolul XXI și ascultă povestea surprinzătoare a lui David, cea mai faimoasă sculptură a lui Michelangelo – e cu istorie, imperfecțiunile statuii perfecte și riscul unui cutremur.

  Prânz
Poate îți lipsește o pisică în viață sau te calmează niște tors de mâță? Ascultă aici

  Seară
WASTELAND2020, primul proiect din Trilogia Consumului, un demers comun al regizoarelor Catinca Drăgănescu şi Ioana Petre, va fi difuzat în premieră azi de la 20:00, pe platforma unteatru. Până pe 4 noiembrie, producția muzicală inspirată din scandalul arderilor ilegale a deșeurilor importate în România va fi disponibilă gratuit online (cere un cod de acces printr-un email de rezervare la contact.idea77@gmail.com).
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten. Ți-a trimis cineva? Abonează-te aici.

 

Am scos-o la capăt și azi cu Ana Maria Ciobanu la corectură, Georgiana Ilie la test și Miruna Mihăilă ajutor la Actualizator. Combustibil: discuția de la prânz cu Paul Olteanu (despre cum să ne calmăm creierul în vremuri incerte), pe care o poți asculta aici. Design: Alex Munteanu (Namogo)
 

  Din seria lucruri inutile pe care vrei să le știi: În Cupa Medicului Veterinar la fotbal există echipa FC Endoscopul.
 

Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe