Copy

Nyhedsbrev fra Bornholms Teater - Nov 20
 

Som en anden fisk Føniks ... 

Som de fleste trofaste læsere af nyhedsbrevet vil vide, blev sommerens planlagte forestilling 'FISK' erstattet med udendørskoncerten '1658', da corona-restriktionerne strammede for meget. Men 'erstattet' betød heldigvis ikke aflyst, for 'FISK' genopstår og er i allerhøjeste grad stadig med i vores sæsonplaner for 2021-22, hvor den kommer til at indtage hovedrollen i programmet i august-september '21. 
'FISK' er 2. del af vores Bornholmerkrønike og fokuserer på de dramatiske år i slutningen af  80'erne og starten af 90'erne, da økonomien i fiskerierhvervet på Bornholm blev fuldstændigt undermineret på grund af overfiskning og stramme torskekvoter.
Skuespillerholdet er på nær en enkelt de samme som medvirkede i '1658', og da de alligevel var samlet på Bornholm, benyttede vi lejligheden til at få Martin Thaulow (foto) skyde et par billeder til brug for markedsføringen. Foto-shootet - som det hedder på mundret nutids dansk - blev gennemført i en af Espersens gamle lagerhaller på Rønne Havn, så mere autentisk kan det næsten ikke blive. Som finurlig krølle i øvrigt i nogle af de samme lokaler, som nærværende skribent som nybagt student tilbragte uforglemmelige 3 måneder i, iført plasticforklæde og topmoderne hårnet i slutningen af 70'erne, da alt endnu buldrede afsted i fiskeribranchen ... 'FISK' får premiere den 21. august.

VIVA teatret!

Selvom starten på vintertid har accelereret vores entré i den mørke årstid, er der heldigvis lyspunkter at se frem til i teatersalen. Fra Bornholms Teaters sæsonprogram kan vi byde på tre spændende forestillinger i den kommende tid, og starter allerede den 7. november med to korte grønlandsk fortællinger 'BLOK4' og 'Udsigt', hvor 'BLOK4' faktisk er forfatteren Kim Leines første teaterstykke. En lille måneds tid senere, den 28. november, kan man møde en af det 20. århundredes store kvindelige billedkunstnere, Frida Kahlo, i forestillingen 'VIVA la Frida!' (foto), hvor vi får historien set med søsterens øjne. Begge disse forestillinger er af eksterne producenter.
Og endelig, over tre dage i januar, præsenterer vi Bornholms Teaters næste egenproduktion 'Pelle Erobreren, kap. 1', der spiller den 21.-23. januar. Forestillingen tager fat i første kapitel af Andersen Nexø's klassiker, hvor Pelle og Lassefar ankommer med båd til Gudhjem. I denne version er historien dog ført helt frem til nutiden, og i stedet for svenske gæstearbejdere vil båden være fyldt med emigranter, og modtagerkomiteen består ikke af lokale bønder, men af embedsfolk, der registrerer alle de ombordværende. Hovedrollerne er besat af professionelle skuespillere, men som tilskuer får man en unik chance for at deltage i statistroller som indbyggerne på den lille klippeø, der pludseligt får besøg. Det er planen, at hele forestillingen filmes og efterfølgende klippes sammen til en kortfilm. Forestillingen er gratis for alle! Læs mere HER.

Seks i takt fra Teaterforeningen

Teaterforeningen går nogle travle måneder i møde, hvor de har hele seks forestillinger på programmet. Den 10. november lægger de ud med 'Jagten på det gode menneske' fra Baggårdsteatret om den genopdagede forfatter Karin Michaëlis, for den 30. november at følge op med en munter og løssluppen udgave af 'Elverhøj' (foto) fra Figaros/Den Ny Opera. Den 9. december er det så Folketeatrets tur med 'Emma ude af takt', der bl.a. har Birgitte Raaberg og Pia Rosenbaum på rollelisten, og i øvrigt er skrevet af den bornholmsk bosatte dramatiker Vivian Nielsen. Julen markeres af Teater Next med 'God jul Cirkeline' den 19. december (2 forestillinger!), som er en familieforestilling fra 3 år og op, inden det bliver alvor igen den 9. januar, hvor Teaterforeningen Katusha præsenterer 'Krigen har ikke et kvindeligt ansigt', der er baseret på en bog af nobelprisvinderen Svetlana Aleksijevit. Og endelig i slutningen af januar, den 30., kommer Niels Grønne med sin selvbiografiske forestilling 'Mit liv som Niels', der er produceret af Næstveds Internationale Egnsteater.
Og så skulle man måske tro, at Teaterforeningen kunne slappe lidt af, men det er ingen lunde tilfældet - dels fortsætter denne sæsons program helt til juni, og dels drager nogle stykker fra bestyrelsen til det kommende Teaterseminar i Esbjerg i weekenden den 20.-22. november, for at finde forestillinger til sæson 2021-22. Se hele denne sæsons program HER.

Lokal musiker skal få caféen til at spille

I sidste Nyhedsbrev efterlyste vi ansøgere til en stilling som caféleder på teatret. Nu kan vi så fortælle, at opslaget har givet bonus, og en ny cafeleder startede allerede i begyndelsen af oktober.
Valget faldt på Simon Sandbye (foto), der ud over selv at være udøvende musiker også fungerer som projektleder og arrangør af andres musikarrangementer, som fx de tilbagevendende musikaktiviteter om sommeren på St. Torv i Rønne. Og endelig - og ganske betydende i denne sammenhæng - har Simon bl.a. været med til at starte og drive en café i gågaden i Rønne.
Simons start på Rønne Theater har selvsagt været præget af corona-restriktioner, men planen er, at han i starten af det nye år, gradvist vil præsentere nogle af de nye tiltag og planer, han har for teatercaféen, som gerne skulle blive et mere livligt og aktivt sted. Det hører I mere om i et kommende nyhedsbrev!

Nye kræfter til Rønne Theater

Rønne Theaters bestyrelse har ansat Laura Frederikke Jespersen (foto) som projektleder og fundraiser på projektet ”Renovering Rønne Theater - Rønne Theater 200 år”. Et projekt, der skal forsøge at skaffe midler til en større renovering af teatret, ikke mindst med henblik på at forbedre de tekniske forhold på scenen - men også for at gøre huset generelt mere brugervenligt uden at det går ud over fredningen og atmosfæren i de gamle sale, der kan fejre 200-års jubilæum i 2023.
Laura er foreløbig ansat i perioden 1. okt. 2020 – 31. marts 2021 og vil som udgangspunkt kunne træffes på teateret onsdage og torsdage. Læs mere om Laura nedenfor i noten om Dramaskolen.

Som så meget andet i disse corona-tider er julemarkedet ”Jul på det gamle Rønne Theater”,  desværre blevet aflyst. Da Rønne Theater er et lille intimt sted, kan det overhovedet ikke lade sig gøre med de restriktioner, der er på grund af COVID-19. Teatret har ellers indkøbt flere boder, så der dels kunne være flere stadeholdere ude i Teaterstræde, men også inde i Teaterhaven. Det ser vi i stedet frem til at præsentere for både stadeholdere og publikum næste år, da markedet er udsat til den 3.-5. december 2021. Arrangementet er til fordel for Rønne Theater.

Vagtskifte hos Dramaskolen

Fra 1. november er der sket lidt omrokering på Bornholms Kulturskole. Mikael Sondered har valgt at stoppe i sin stilling som leder af Kulturskolen, da han har fået job i hjemlandet Sverige. I den forbindelse er Jon Schmidt, der har været lærer på dramaskolen igennem 12 år, blevet konstitueret leder for Kulturskolen i foreløbigt tre måneder, og Laura Frederikke Jespersen har sagt ja til at overtage tjansen som koordinator for Dramaskolen i resten af denne sæson.  
Laura er uddannet cand. mag. fra Dramaturgi og Moderne Kultur, og har især arbejdet med professionelt teater og dans i København og på Bornholm, hvor hun til dagligt er projektleder på Rønne Theater og Projektmedarbejder på nogle af Bornholms Teaters produktioner. Laura har bl.a. også arbejdet i Folkemødet og har siden 2017 været tilknyttet Dramaskolen som underviser i drama og dans.  
Dramaskolens undervisere, som nu er Laura Frederikke Jespersen, Nike Herrberg og Franz Bomberg, vil i den kommende tid tage fat på arbejdet med dramaskolens forestillinger, som i marts og april vil husere på teatret, både på Gamle Scene og Ny Scene. Der vil som vanligt myldre af liv, energi og spændte elever i disse måneder, og Dramaskolen glæder sig til at byde skoler, familie og venner i teatret, så de kan se resultatet af anstrengelserne! Dramaskolen har 80 elever. Læs mere HER.

Sponsorat glæder skolebørn

Den nye scene summer af liv og glade børn i disse dage, hvor alle øens 0. og 3. klasser har fået en invitation til at komme i teatret takket være et sponsorat fra Bornholms Brand. Forestillingerne de skal se er to af Bornholms Teaters egenproduktioner, henh. 'Jeppe' og 'Prinsesse Leonora', der begge spilles af Christine Albrechtslund (foto - med paryk). Samlet set bliver det til 15 forestillinger for godt 370 børn og lærere i løbet af to uger.
Sponsoratet fra Bornholms Brand gælder fire skoleårgange hvert år i tre år, og vi er lige nu i midten af 2. år i ordningen.
BornholmsTeater
Teaterstræde 2, Rønne, Danmark
Rønne DK-3700
Denmark

Føj os til din adressebog
kim@bornholmsteater.dk
Vi vil selvfølgelig blive kede af det, men her kan du framelde dig nyhedsbrevet hvis det er det, du ønsker.







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BornholmsTeater · Teaterstræde 2, Rønne, Danmark · Rønne DK-3700 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp