Copy
KlimaatGesprekken Nieuwsbrief | Online versie
Hoe vaak zet jij het donker in het licht? 
Beste <<Voornaam>>,

Deze week is het vijf jaar geleden dat, op 12 december 2015, het Klimaatakkoord van Parijs werd gesloten. Reden voor een feestje? Liggen we op koers voor de afgesproken maximale 1,5 graad opwarming? 'De wereld stevent af op opwarming van ruim 3 graden', kopt Trouw vandaag. Pff. We hadden wel een opbeurender conclusie kunnen gebruiken, na een jaar waarin het leven behoorlijk op z'n kop stond.

In deze nieuwsbrief staan we stil bij het donker. Met een stuk over het schuldgevoel dat de kop kan opsteken als je even geen energie meer over hebt om óók nog aan het klimaat te denken. En met een stuk over rouw om het verlies van de wereld zoals je die kende. Zware gevoelens? Jazeker. Maar omdat ze wegduwen niet werkt, zetten we ze deze keer pontificaal in het licht en bieden we je handvatten om ermee om te gaan.

 
Deel deze nieuwsbrief via:
Facebook
E-mail
LinkedIn
Ben jij door coronamoeheid ook minder groen dan je zou willen? 

Weet jij ze nog: je groene goede voornemens waarmee je monter het jaar 2020 instapte? Hoe lang wist je ze vol te houden? Hielden ze eind januari nog stand? En toen we ons ineens in die bizarre nieuwe werkelijkheid bevonden, waren ze toen al zo ingebakken dat je er niet meer over nadacht, of sneuvelden ze alsnog?

Best mogelijk dat je klimaatambities er dit jaar een beetje bij in schoten. En dat je je daar weleens schuldig over voelt. Maar hoe vervelend ook, er schuilt ook iets moois in dat schuldgevoel. Het wijst je op je dromen, je verlangens, je idealen. Alleen voelen die nu zo onbereikbaar. Hoe ga je daarmee om? We hebben een blog geschreven om je een hart onder de riem te steken.

Misschien lukt het nu even niet, maar...
Rouwen om een veranderende wereld
Wennen aan iets waar je eigenlijk niet aan wil wennen. Zo zou je het proces van rouw kunnen omschrijven. Als we vanwege de klimaatontwrichting en de coronacrisis íets moesten, dan was het dat wel. En als er iets was dat we eigenlijk niet wilden, dan was het dat ook. Niet gek dus, als de afgelopen maanden je niet in de koude kleren zijn gaan zitten.
Misschien herken je bij jezelf wel een of meerdere van de gebruikelijke reacties om er onderuit te komen: niet willen weten, ontkennen, bagatelliseren, intellectualiseren of verdringen. Creatieve oplossingen, maar ontoereikend, want zodra de harde werkelijkheid door de schil dringt, bieden ze geen recept om de impact te hanteren. De pijn komt dan juist des te harder aan, met bijvoorbeeld paniek, agressie of depressie als gevolg. Het verlies ‘nemen’ en de weg vinden tussen niet aangaan en overspoeld worden, dat is rouwen. Senior klimaatcoach Maarten schreef er een blog over.
Wat kun je doen als je rouwt om een veranderende wereld?
De psychologie achter een goed klimaatgesprek
Onze senior klimaatcoach Jeanine gaf deze herfst een lezing tijdens de Duurzame Week in Utrecht. Ook was ze te gast in de podcast Tess to Sustainability om te praten over de psychologie achter het voeren van een goed klimaatgesprek. Met vrienden en familie, maar ook op de werkvloer. 
Waarom is dat soms zo lastig? Waarom kun je argumenten aanvoeren tot je een ons weegt, zonder dat er ook maar iets in hun gedrag verandert? En waarom schiet je gesprekspartner soms in de weerstand?
Jeanine legt uit wat daarachter steekt. Beluister de podcast met Tess of bekijk haar presentatie tijdens de Duurzame Week.
Wil je je er daarna nog verder in verdiepen, schrijf je dan in voor onze e-course Klimaatgesprekken voeren. Dan ontvang je zes wekelijkse 'lessen' met tips en adviezen.
Je klimaatnetwerk vergroten en tijd voor vrijwilligerswerk?
We zoeken een Online coördinator
Sinds de coronacrisis bieden we onze workshopreek ook online aan. Het zou het superhandig zijn als iemand een of twee uur per week zou willen helpen om dit in goede banen te leiden. Reeksen inplannen, vragen over Zoom beantwoorden, contact onderhouden met de regioverbinders, dat soort zaken. Ken je onze organisatie (een beetje) en lijkt het je wel wat? We hebben een wat gedetailleerder wensenlijstje op de website gezet. Dat vind je hier. Ben jij die enthousiaste en oplossingsgerichte netwerker die we zoeken? Of wil je meer weten over deze rol? Neem dan contact op met onze secretaris Judith via secretaris@klimaatgesprekken.nl.

Wel zin om je voor KlimaatGesprekken in te zetten, maar liever in een andere rol? Hier vind je onze overige vacatures. We zijn altijd blij met versterking en expertise, dus mail ons vooral, ook als je op een ander gebied wilt bijdragen! 
Groene (online) agendapunten
12 december
Cycling for Climate: Parijs is nog ver
Utrecht of waar jij maar wil

Op 12 december is het precies vijf jaar geleden dat het Klimaatakkoord van Parijs werd ondertekend. Er is al veel gebeurd, maar de afgelopen jaren is het mondiale CO2-niveau alleen maar verder gestegen. Om de noodzaak voor nog veel meer actie te onderstrepen, roept Cycling for Climate je op vandaag te gaan fietsen. Een rondje om je dorp, je favoriete gran fondo, alles kan!
In de buurt van Utrecht? Tussen 11 en 13 uur staan de versnaperingen klaar en om 12:12 zal Marjan Minnesma je meenemen in haar reis en onze gezamenlijke toekomst. Meer info hier.

Tot 31 december
Verkiezing van de Minister van Nieuwe Economie
Om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in 2030 te halen, moeten we op vrijwel alle thema’s versnellen. Een groeiende groep mensen staat te springen hieraan bij te dragen – van jong tot oud, van ondernemer tot werknemer, van links tot rechts. Wat ze verbindt, is dat ze tempo willen maken op weg naar de nieuwe economie.
Meer dan 200 kandidaten hebben zich verkiesbaar gesteld als Minister van de nieuwe economie. De stembussen zijn nu geopend; breng voor 31 december 2020 een stem uit op je favoriete kandidaat, onze klimaatcoach Marije bijvoorbeeld.

Doorlopend
#YOUtopia

Benieuwd naar de toekomstdromen van een ander? Doe mee aan het leukste citizen onderzoek van Nederland en interview iemand over zijn/haar #youtopia. Meer info en aanmelden kan hier.
De workshops volgen of coach worden?
Workshops
In onderstaande groepen zijn op dit moment nog plekjes vrij. Inschrijven kan via onze site. Wil je graag meedoen maar woon je elders? Laat dan je gegevens achter op de wachtlijst!

Abcoude (online), start 21 januari, donderdag 18.30 uur
Schiedam, start 3 januari, zondag 10.00 uur
regio Uden/Oss (online), start 13 januari, woensdag 19.30 uur
Zaanstad, start 6 januari, woensdag 19.30 uur
Zaanstad, start begin januari (ntb), dinsdag 19.30 uur

E-course Klimaatgesprekken voeren
Zou je graag betere, prettiger en doeltreffender klimaatgesprekken voeren? Schrijf je in voor onze (gratis) e-course 'Klimaatgesprekken voeren' en ontvang zes wekelijkse 'lessen' met allerlei tips en adviezen.

Training voor klimaatcoaches
Smaakte de workshopreeks naar meer en wil je als klimaatcoach voor KlimaatGesprekken aan de slag? Supertof! Hier vind je meer info en kun je je aanmelden.
Volg ons via:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Instagram
Contactgegevens:
Stichting Klimaatgesprekken
Gedempte Schalkburgergracht 68
2021 AM Haarlem
Copyright © 2020 Klimaatgesprekken
Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp
 
 
Je krijgt deze e-mail omdat je jouw interesse hebt laten weten in Klimaatgesprekken of omdat je jezelf hebt ingeschreven via de website.

Wil je de nieuwsbrief niet langer ontvangen?