Copy
Deze mail is bestemd voor de scholen in de gemeenten: 
Alphen-Chaam, Altena, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht, Zundert
Wordt deze e-mail niet correct weergegeven? Bekijk deze dan online.

Ontwikkelingen coronavirus

Het aantal COVID-19 besmettingen lijkt voorzichtig te stabiliseren. Wij merken dit ook in het aantal besmettingen op scholen. Wederom brengt deze 2e golf veel teweeg voor ons allemaal, op allerlei gebied. Wij hopen dan ook dat het aantal besmettingen snel zal afnemen. 

Omdat de maatregelen regelmatig veranderen hierbij nog een keer de algemene RIVM-adviezen over positieve COVID-19 gevallen. Uiteraard is dit overzicht niet volledig en aan verandering onderhevig. In specifieke situaties is het advies op maat van de GGD leidend.  

Leerling of leerkracht is positief getest, wat nu? 
Iemand met klachten die positief getest wordt op COVID-19 gaat (minimaal) 7 dagen in isolatie. Wanneer iemand 24 uur klachtenvrij is EN minimaal 7 dagen na de eerste ziektedag), is diegene niet meer besmettelijk en kan weer alles doen.  
Voor meer informatie voor positief geteste personen, kijk op de website van het RIVM.

Wanneer is de besmettelijke periode? 
De besmettelijke periode begint 2 dagen voor het ontstaan van klachten. De besmettelijke periode duurt voort totdat iemand 24 uur klachtenvrij is en minimaal 7 dagen na de eerste ziektedag. 

Bron- en Contactonderzoek op school 
Wanneer een leerkracht of leerling positief wordt getest zijn alle klasgenoten die in de klas(sen) hebben gezeten in de besmettelijke periode een “overig niet-nauw contact”.  Zij kunnen naar school maar letten 14 dagen lang extra op klachten en laten zich dan testen. Wanneer er een frequent en intensief contact is geweest in de besmettelijke periode, voornamelijk in de vrije tijd, gaan deze contacten 10 dagen in quarantaine. Dit is een advies op maat wat door de GGD wordt gegeven. Uiteraard kan school ook zelf regels hanteren voor specifieke situaties.  

Quarantaine 
Wanneer je een nauw-contact of een huisgenoot bent van iemand met COVID-19, ga je 10 dagen in quarantaine. Bij klachten laat je je testen. Wanneer een test negatief is, heeft dit geen invloed op de quarantaine. COVID-19 kan zich nog openbaren, dus pas na 10 dagen kan de quarantaine worden opgeheven. Wanneer je positief test, geldt de (minimaal) 7 dagen isolatie, beginnend vanaf de eerste ziektedag. 

Mag ik naar school? 
De beslisboom van AJN Jeugdartsen Nederland kan hier behulpzaam bij zijn. 

Vieringen in de decembermaand 
Wij ontraden (niet-essentiële) vieringen op school. Wij adviseren scholen te zoeken naar een goede invulling volgens de huidige maatregelen.

Corona informatie in 13 talen
In deze bijzondere tijd wordt er veel informatie in de media gedeeld over COVID-19 en alle maatregelen daaromheen. Echter is deze informatie voor veel mensen te ingewikkeld of door een taalbarrière niet goed toegankelijk. Omdat het belangrijk is dat iedereen in Nederland toegang heeft tot de juiste informatie wordt er op de website van Pharos eenvoudige informatie gedeeld in verschillende talen. 

Kijk voor informatie in deze bijlage en op de website van Pharos.  

Het effect van corona op het gedrag van jongeren

Als gevolg van de coronacrisis meldde de kindertelefoon aanzienlijk meer gesprekken over cyberpesten, een belangrijk signaal om hier op school aandacht aan te besteden.

Cyberpesten verschilt van traditioneel pesten. Cyberpesten kan de hele dag doorgaan, ook bij het slachtoffer thuis, terwijl traditioneel pesten vaak (maar niet uitsluitend) gebonden is aan school. Cyberslachtoffers zijn bijna altijd in de klas ook slachtoffer op een traditionele manier. De oplossing voor cyberpesten is vaak dezelfde als die voor traditioneel pesten.

Cyberpesten signaleren is moeilijk. Op veel manieren kan er gepest worden en het is beperkt mogelijk hier als ouders, onderwijzer of zorgverlener goed zicht op te houden. Ook is de kennis over de mogelijkheden binnen de elektronische communicatie bij kinderen vaak groter dan bij ouders, leerkrachten of zorgverleners. Jongeren die het slachtoffer zijn van cyberpesten vaker te maken hebben met psychosomatische klachten, zoals duizeligheid, zenuwachtigheid, futloosheid, rugpijn, humeurigheid, slaapproblemen, buikpijn of hoofdpijn.

Via deze link vind je meer informatie over cyberpesten, wat je als school/leerkracht kan doen tegen cyberpesten en een overzicht van lesmateriaal tegen cyberpesten.
Vragen?  
Heb je een vraag over corona? Neem contact met ons op via 085-0785810 of per e-mail via infectieziekten@ggdwestbrabant.nl. 

Ouders met vragen over COVID-19 of over de maatregelen daaromtrent kun je verwijzen naar: Met vriendelijke groet, 
GGD West-Brabant
 
GGD West-Brabant
Doornboslaan 225-227
4816 CZ Breda
076 - 528 20 00