Copy
De la DoR  🏆  |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 13 noiembrie 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: Colaje satisfăcătoare ochiului, un top de care nu știai că ai nevoie și ce poți face pentru alții.

Până se trezește lumea

Ieri ne-am atins ținta din campania de dublare a comunității DoR (4.500!) și vreau să-ți spun ce înseamnă vestea asta extraordinară pentru mine. 

Au trecut aproape șase luni de când scriu și editez Concentrat. S-au strâns 121 de ediții, 376 de doze, peste 100 de mailuri schimbate cu unii dintre voi și mii de momente de aha! după interviuri (P.S. în top 3 e unul despre găuri negre, vine săptămâna viitoare).

Am ales să coordonez un produs zilnic ca să experimentez măcar puțin din adrenalina unei redacții de cotidian. Plus că nu mai era sigur să documentez viețile din sufrageriile oamenilor. Cel mai important, am vrut să fac din Concentrat o carte de vizită pentru jurnalismul DoR – un mix de grijă, profunzime și umor (aș vrea mai mult din cel din urmă), îmbunătățit constant cu ajutorul comunității de cititori.

În timpul ăsta, Concentrat m-a învățat și câteva chestii organizatorice:
  • Orice idee se notează în carnețel, pe telefon, pe mână, pe Slack sau pe post-it și se descarcă musai la finalul zilei într-un sheet de Excel, indiferent cât de vlăguită sunt eu și cât de dezordonat e el.
     
  • Antenelor parabolice interne nu trebuie să le scape mesaje din redacție despre vreo mutare, fun facts despre porci pe care se studiază medicina și baby carrots care nu există, comentarii despre tricouri urâte de fotbal, melodii cu potențial de #1 în trending pe YouTube (produse în general de Costi, fortza!) și discuții serioase despre credite și structuralism. Orice se poate transforma într-o rubrică, dacă îi găsești forma potrivită.
     
  • Calendarul se urmează cu sfințenie (adeseori). Dacă zice că între 14 și 16 ar trebui să fac Actualizatorul, evit să-mi pun ședințe atunci și mă dezlănțui în sute de taburi pe Chrome (asta până anunță premierul o ședință de urgență, dar asta e altă lecție, despre flexibilitate). Failing to plan is planning to fail.
     
  • Oricât ai citi cu ochii bulbucați noaptea, tot vei mai găsi greșeli de dimineață.
Dacă și tu ai învățat ceva din Concentrat, dacă a schimbat felul în care consumi știri și te-a oprit din mindless scrolling dimineața, asta e rugămintea mea directă să ne susții pe noi, cei de la DoR, redacția care face posibil acest newsletter. 

O poți face printr-un abonament digital lunar (15 lei) sau anual (150 lei), pentru tine sau pentru un prieten căruia oricum voiai să-i faci cadou o experiență. 

Susținerea ta directă se duce în salariile noastre (al meu, cu tot cu taxe, e echivalentul a vreo 37 de abonamente lunare) și alte costuri fixe care ne permit să facem în continuare jurnalism gratuit și să inovăm dincolo de formele cu care ne-am obișnuit.

Asta ne dă curaj să ne imaginăm unde putem ajunge împreună până duminică, ziua în care DoR împlinește 11 ani de la primul număr tipărit. Cum ar fi să ajungem la 5.000 de abonați?

Fii parte din planurile noastre de viitor: abonează-te la DoR.
 
Abonează-te

Actualizator


NOUA ASHOKA FELLOW din România e Carmen Gheorghe de la Asociația E-Romnja, o organizație feministă romă. Ashoka este o organizație globală care susține și promovează antreprenoriatul social, iar fellowshipul presupune o bursă de trei ani și acces la oportunități de finanțare, dezvoltare și colaborare cu alți antreprenori sociali.

Urmărește interviul cu Carmen, realizat de colega mea Ana Maria Ciobanu la evenimentul de anunțare a fellowshipului. Au vorbit despre chestionarea propriilor convingeri limitative și ce înseamnă un aliat bun pentru mișcarea romă. Despre E-Romnja poți citi aici.

COVID-19 ÎN ȚARĂ. Ieri am raportat peste 10.100 de infecții noi cu coronavirus din aproape 36.000 de teste prelucrate și puțin peste 1.150 de oameni la terapie intensivă. Ultimul număr la care s-a referit ministrul Sănătății în ceea ce privește paturile ATI COVID-19 din țară era 1.300, cu posibilitate de suplimentare până la 1.600. În acest context, starea de alertă se prelungește cu încă 30 zile, fără măsuri suplimentare însă.

CARANTINĂ ZONALĂ în Slobozia, care a ajuns la 7,4 rată de incidență la mia de locuitori. Soarta Sibiului, care e în prag de carantină cu 11 la mie rată de infectare în județ și 7 la nivel de oraș, va fi decisă azi.

VERIFICĂRI ITM. Inspectorii de muncă au anunțat că vor merge până pe 24 noiembrie (chiar și sâmbăta!) să verifice dacă firmele cu peste 50 angajați respectă măsurile privind munca la domiciliu și decalarea programului pentru eliminarea aglomerației din transportul în comun. Care e treaba cu telemunca am explicat aici.

TAXĂ PE MUNCA DE ACASĂ. Angajații care vor vrea să lucreze de acasă și după pandemie ar trebui să plătească o taxă zilnică de 5%, propun economiștii de la Deutsche Bank, care consideră munca de acasă un privilegiu, iar taxa, un mod de a strânge bani la buget. Banii ar fi folosiți pentru programele de ajutorare a angajaților cu salarii mici, care nu pot lucra de acasă. Alternativ, taxa ar putea fi plătită de angajatorii care nu le furnizează lucrătorilor un birou fix.

COVID-19 ÎN LUME. În Germania, numărul infecțiilor a sărit iar de 20.000 într-o zi, iar ministrul Sănătății spune că nu vede întâlniri de 10-15 oameni fiind permise iarna asta. Școlile rămân deschise în această a doua carantină germană.

Italia a înregistrat cel mai mare număr de morți, 636 într-o zi, din aprilie încoace, Franța intenționează să prelungească carantina, iar în Iran au murit peste 10.000 de oameni în ultima lună. Suedia a sperat că un al doilea val va fi mai blând datorită măsurilor laxe din primăvară; nu pare a fi. Oficialitățile au decis noi restricții (vor interzice vânzarea de alcool după 22:00), însă ele nu vin cu amenzi dacă sunt încălcate. 

SUPER-RĂSPÂNDIREA COVID-19. O lucrare recentă a constatat că în Hong Kong, unde s-a testat masiv și s-au făcut anchete epidemiologice, aproximativ 19% din oamenii infectați au fost responsabili pentru 80% din transmisie, în timp ce 69% din cei confirmați nu au infectat pe altcineva.

Asta întărește concluziile mai multor studii care au arătat că și COVID-19 respectă principiul Pareto (aproximativ 20% dintre persoanele infectate sunt responsabile pentru 80% din transmisie, iar mulți abia o transmit). 

Asta înseamnă că, mai mult decât reguli restrictive, avem nevoie de măsuri potrivite care să vizeze pericolele mari, cum sunt evenimentele care răspândesc masiv virusul. Țările care au ignorat super-răspândirea au primit cel mai rău lucru din ambele lumi: restricții împovărătoare, dar care nu reușesc să atenueze substanțial pericolul (de exemplu, decizia Angliei de a limita grupurile în aer liber la șase oameni, lăsând însă barurile deschise).

AUZI, CHIAR A CÂȘTIGAT BIDEN? Da, dar șicanele lui Donald Trump și ale Partidului Republican continuă. Și Biden, și Trump strâng bani pentru procese, statul Georgia va renumăra voturile în următoarea săptămână (acolo se va decide în ianuarie și majoritatea din Senat), numărul de oficiali republicani care îl roagă pe Trump să recunoască rezultatul crește, iar zvonurile din interiorul cercurilor apropiate spun că asta se va întâmpla curând. 

P.S. Ieri l-am făcut pe Mike Pompeo vicepreședinte, deși el este secretar de stat (echivalentul unui ministru de Externe la noi). Și am și uitat să pun link la știre. E aici

ȘI ALTELE. Pentru că e nevoie și de shoturi multiple de alte vești pentru weekend. Știai că:

  #AranjateDeLiana

Liana Popa face o curatorie a lumii ei personale și o împărtășește cu alții în colaje fotografiate de sus. Totul a pornit acum mai bine de opt ani, când își aranja ținutele vestimentare pe parchet, să vadă care cu care merge, pentru că nu-i plăcea să se pozeze.

Acum folosește planșele (și o serie de hashtaguri personale, vezi #câte5 sau #IepuriiNuAuNevoieDeRimel) ca să povestească despre păduri sau parcuri, despre cărți, filme, muzee, cosmetice, orașe sau magazine.

Liana e copywriter. O găsești pe Instagram, pe blog și pe Alege sustenabil.
 


Ce să faci pentru alții

de Miruna Mihăilă

Când pare că nu avem niciun control asupra propriilor vieți, să facem ceva pentru alții umple goluri și ne ancorează în prezent. În fiecare vineri îți prezentăm câte trei inițiative active în care te poți implica.

  • Geeks for Democracy caută voluntari în București pentru un call center al Direcției de Sănătate Publică București, organizat la Impact Hub. Adică oameni care să răspundă la întrebări despre reguli ori situații excepționale care apar în pandemie. Sunt deja peste 50 și nu e suficient. Turele sunt de 3 ore și tu decizi cât de mult poți să te implici săptămânal. Înscrie-te aici. Dacă ești din Cluj și vrei să ajuți DSP-ul local, contactează Beard Brothers

    Geeks for Democracy și-au propus să schimbe felul în care se raportează românii la implicare civică după incendiul din Colectiv. Cuplează profesioniști cu cauze relevante pentru experiența lor. Săptămâna asta au deschis și înscrierile pentru observatori la alegerile parlamentare din decembrie. 
     
  • Sens Pozitiv, o asociație care luptă împotriva stigmatizării oamenilor care trăiesc cu HIV și oferă de 10 ani tratament gratuit donat de medici și asistenți din Anglia, Olanda, Germania sau Statele Unite, are nevoie de ajutor de la oameni care se pricep la design grafic, scris proiecte de finanțare și tradus articole de informare. 

    În pandemie, persoanele cu HIV au acces limitat la medicii lor pentru monitorizarea tratamentului pentru că mulți dintre ei sunt prinși în tratarea bolnavilor COVID-19, așa că fondatoarea Alina Dumitriu face și mai multă consiliere la nivel național. Nu are o echipă, deci toată activitatea asociației o desfășoară pe cont propriu. Pentru ajutor punctual sau donații, scrie-i aici
     
  • Asociația Help the People vrea să crească calitatea vieții persoanelor cu handicap, așa că le oferă sprijin specializat, consiliere psihologică, șansa de a învăța o meserie (croitorie, spre exemplu) într-o comunitate și de a ajunge independente. 

    În timpul crizei sanitare, a devenit dificil pentru beneficiari să ajungă la centrul asociației pentru activități, așa că Help the People strânge bani ca să cumpere un microbuz de transport specializat. Se va numi Hero Bus. Poți dona pentru el aici
Miruna Mihăilă tocmai a terminat un masterat în media și comunicare în Marea Britanie. A fost ucenică DoR în vara lui 2019, iar acum scrie pentru Concentrat.

Încă un top de care nu știai că ai nevoie

de Cătălina Penciu
Acum un an, ne-am distrat în redacție dând note tuturor mărcilor de pateu pe care le-am găsit în primul supermarket (am povestit aici). Săptămâna trecută ne-am luat toate măsurile de precauție pe care perioada le impune și-am făcut din nou, de data asta cu iaurt de băut.

Am pornit cu o presupunere: care-i cea mai rapidă variantă de mic dejun care ne aduce aminte de toate drumurile spre toate birourile din viața noastră? Răspunsul sincron a fost iaurtul de băut (rămâneți aproape, urmează covrigii). 

Ne-am zis că-l evaluăm după gust, consistență, acreală, dar poate și după numărul de ingrediente și gramele de zahăr, sare, proteine. Apoi am intrat în primul supermarket în drum spre casă și-am cules recolta (Activia, Zuzu 2%, Covalact de țară, Artesana, Napolact Iaurt Ușurel 2%).
 

Metoda: cu criteriile subiective mai sus menționate, am rugat cei cinci participanți să dea note de 1 la 10 (cu 10 cel mai bun), și-am pus de-o medie aritmetică la final. Ca întotdeauna, fără suspans:
  • Consistența perfectă: Zuzu 2%
  • Campionul gustului: Zuzu 2%
  • ‘ăl mai acru din curtea școlii: Zuzu 2%
  • ăl mai dulce: egalitate între Zuzu 2% și Artesana (cu 4,5 g zahăr/100 ml).
  • Câștigătorul trofeului iaurtul de aur: Napolact Iaurt Ușurel 2% grăsime
Ne-a surprins? Cu siguranță. Dincolo de voința poporului (am avut participanți care au trecut de la religia Activia la religia Zuzu datorită acestui experiment), Nicole a descoperit Artesana precum Columb America și eu m-am mirat de câte grame de zahăr au niște cutii de iaurt. Dacă vrei să încerci așa ceva acasă, să ne dai și nouă de veste rezultatele.
 

Educație financiară în 21 de pași

ZIUA 9: Ce-am pierdut din cauza lipsei de educație financiară

Care-i legătura dintre venituri, cheltuieli, economii și motivație, dezvoltare personală și evoluție în carieră? Există o conexiune între aceste aspecte ale vieții noastre și felul în care educația financiară le influențează. Pentru răspunsuri, ascultă acest episod cu Vlad Petreanu de la EuropaFM din podcastul BCR La bani mărunți.

Explorează mai multe aici.

P.S. Link-ul duce înspre Școala de Bani a BCR. Ca să accesezi conținutul, trebuie să-ți faci cont gratuit și să alegi cursul Mindfulness financiar. Dacă nu știi despre ce e vorba, am anunțat programul aici.

Dozele pentru restul zilei


  Dimineață
Ascult-o pe colega mea Ioana Burtea vorbind la Zest podcast despre locul scrisului în procesul de vindecare (vizibil în acest eseu personal despre abuz sexual, care se va transforma și într-o piesă de teatru) și cum e să dai totul și să ai burnout după burnout.

  Prânz
Oală, ibric, lighean. Fotograful Bogdan Dincă a fost în cinci apartamente din patru cartiere bucureștene unde apa caldă lipsește constant, să documenteze ce obiceiuri și obiecte își regăsesc o utilitate în perioada asta. 

  Seară
Vezi MASCULIN în premieră online, un show despre vulnerabilitate și curaj, despre ce înseamnă să fii „un bărbat adevărat”. Îl poți urmări gratuit azi, între 20:00 și 00:00 pe platforma unteatru. Rezervă-ți codul unic aici
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten. Ți-a trimis cineva? Abonează-te aici.

 

Au contribuit Maria Bercea, Sorana Stănescu și Cristi Lupșa la niște ore interzise. Design de Alex Munteanu (Namogo). De luni intru în concediu două săptămâni. Prima săptămână va fi coordonată de editorul DoR Cristi Lupșa, iar a doua, de Georgiana Ilie. Nu sunt omul care să-și pună lacăt pe mail în vacanță, așa că mă găsiți la nicole@decatorevista.ro și, desigur, pe Instagram.
 

  Frica de vineri 13 se numește friggatriskaidekaphobia. Să nu vă fie. 
 

Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe