Copy
Bekijk in webbrowser
Met o.a. nieuws van Stichting GOED - Grenzeloos Onder een Dak
Belangenorganisatie voor Nederlanders in het buitenland

Paspoortprijzen 2021

 
Twee jaar geleden is de verhoging van de kosten van de reisdocumenten tot zelfs 158 euro tegengehouden door de partijen D66 en VVD. De tarieven voor reisdocumenten via ambassades, consulaire posten en grensgemeenten voor 2021 zijn nu bekend. Voor een 10-jarig paspoort betalen we 142,60 euro (ID-kaart 135,85 euro) en voor een 5-jarig paspoort 124,40 (ID-kaart 103,00 euro). Mocht je toevallig in Nederland zijn, ga dan naar een grensgemeente waar de kosten iets lager liggen. 

Zie hier alle prijzen op een rijtje

De oorzaak van het kostenverschil is o.a. het lagere aantal reisdocumenten dat wordt aangevraagd bij ambassades en consulaire posten. Waarom de kosten ook hoger zijn bij grensgemeenten, waar ook Nederlanders die in Nederland wonen hun reisdocumenten aanvragen en vernieuwen, is niet geheel duidelijk. Hier willen we graag opheldering over hebben. Wordt vervolgd!
 

Uitslag onderzoek overheidsdienstverlening

 
Het eindrapport van het onderzoek dat Kantar Public afgelopen juni en juli in opdracht van Buitenlandse Zaken heeft uitgevoerd naar overheidsdienstverlening aan de burger buiten Nederland is gepubliceerd.
In het rapport zijn de belangrijkste resultaten op een rijtje gezet, ook de conclusies die uit dit onderzoek zijn getrokken én de vervolgacties komen aan bod.

Lees hier het volledige eindrapport

 

Stemmen vanuit het buitenland

 
Een ver van je bed show? Nee, niet echt, ook als je in het buitenland woont heb je te maken met de Nederlandse politiek. Denk aan de nationaliteitswet, paspoortwet, inburgeringswet, Pensioenen en AOW, Belastingen, de Digitale Overheid, de Consulaire Dienstverlening en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Gewoon doen dus!

Wil je bij verkiezingen vanuit het buitenland stemmen? Registreer je dan eenmalig. De documenten waarmee je kunt stemmen, krijg je dan bij iedere verkiezing van de Tweede Kamer en Europees Parlement automatisch per post. Je registreert jezelf eenvoudig via een formulier.
Je kunt je tot en met 3 februari 2021 registreren als kiezer buiten Nederland om te kunnen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021.

Meer informatie is hier te lezen.
 

Nieuws van Stichting GOED o.a. stand van zaken lopende projecten

  1. Aanvraag briefadres bij terugkeer naar Nederland
  2. Gezinsmigranten – buitenlandse partner
  3. ABP en SVB App
  4. ING buitenlandtoeslag
  5. Mobiel paspoort aanvraagstation
  6. Oproep! Ondersteuning op het gebied van communicatie
  7. Vrijwlligers van Stichting GOED stellen zich voor
  8. Nederlands Onderwijs Online - Meester Max

1. Het recht op een Briefadres bij terugkeer naar Nederland


Je hebt besloten terug te keren naar Nederland, over het algemeen niet altijd een makkelijke beslissing. Er moet een hoop geregeld worden; het vinden van een huis, werk, inschrijven zorgverzekering, school voor de kinderen, belastingen en ga zo maar door. Je komt een hoop administratieve hurdles tegen, zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen. Een ware hordenloop, echter kun je bij het eerste hekje al plat op je gezicht liggen. Geen woonadres, geen inschrijving in de BRP betekent dat je overal vastloopt. Is een briefadres de oplossing?

Lees hier verder
 

2. Gezinsmigranten - buitenlandse partner

 
Grenzeloos verliefd, door de globaliserende wereld vinden steeds meer Nederlanders de liefde in het buitenland. Zolang het iemand uit een ander EU-land is, is er nog niet zo veel aan de hand. Woont je partner echter buiten de EU en wil je samen in Nederland een leven opbouwen, dan krijg je met verplichte inburgering te maken en vanaf 1 januari 2022 met de nieuwe wet inburgering.
Wij maken ons vooral zorgen over de Nederlander met een buitenlandse partner, die onder deze nieuwe wet moet gaan inburgeren.
Daarom blijven we gesprekken voeren met de betrokken partijen, zodat deze groep gepaste ondersteuning op maat wordt aangeboden.

Lees hier verder wat volgens ons de voornaamste knelpunten zijn.
 
 

3. Bewijs van in leven zijn, mobiele ID-check

 
De SVB ontwikkelt een app voor het Bewijs van in leven zijn, tegelijkertijd ontwikkelt GDPS eenzelfde soort app voor de ABP (ABP is onderdeel van de uitvoeringsorganisatie APG). De partijen hebben helaas nauwelijks contact onderling over de ontwikkeling van de apps, in tegenstelling tot hetgeen minister Koolmees heeft geantwoord op de Kamervragen.

Wij zijn zelf in gesprek gegaan met de ontwikkelaars van de Mobiele ID-check van GDPS.

Lees verder over de stand van zaken en bekijk hoe de app werkt
 

4. Reactie van de ING op onze poll over de buitenlandtoeslag


Klantmonitoring is de laatste jaren een steeds belangrijker thema geworden. Zowel de maatschappij als onze toezichthouders eisen van banken meer en uitvoerigere controles bij het aangaan van de bankrelatie en tijdens het hebben van een betaalrekening. Zo zijn onder andere de inspanningen voor klantonderzoek en transactiemonitoring in de strijd tegen financieel-economische criminaliteit toegenomen. Het gevolg hiervan is dat de kosten voor veilig betalingsverkeer en om te kunnen blijven voldoen aan wet- en regelgeving de afgelopen jaren zijn toegenomen.

Lees hier de volledige reactie
 

5. MVA mobiel paspoortstation Australie

 
Welke problemen ondervinden Nederlanders als zij een plekje willen veroveren voor een MVA! Een wat? MVA staat voor Mobiel Aanvraagstation, okay geen logische afkorting dat zijn we met jullie eens. Er is ook geen logische informatievoorziening, daarom hebben we een onderzoekje uitgezet in Australië. Een land met veel Nederlanders, die lange afstanden moeten afleggen voor paspoort vernieuwing. Er zijn welgeteld 2 locaties in Australië waar men het paspoort kan vernieuwen. Het Consulaat-Generaal in Sydney en bij VFS Global in Perth. Oh laten we de grensgemeenten in Nederland niet vergeten, ook zo dichtbij.
 
We hebben als voorbeeld Australië gekozen voor dit onderzoek, maar de situatie in de meeste landen is vergelijkbaar. Hoewel de afstanden uiteraard aanzienlijk kunnen verschillen.
 
Lees hier de resultaten en aanbevelingen in het Rapport MVA Australië
 

6. Vrijwilligers die ons op het gebied van communicatie kunnen ondersteunen.

 
Van nieuwsbrief tot brandbrief, van inspiratie-oproep tot taalkundig fileermes, er is veel en vaak behoefte aan communicatie. Mensen met een vlotte pen en beschikbare tijd worden uitgedaagd zich te melden. Ook mensen die persberichten kunnen schrijven en/of contacten met de media, overheid of politiek hebben, zijn zeer welkom.
Mocht een of meerdere van deze werkzaamheden je aandacht hebben getroffen, registreer je dan als vrijwilliger, wij zullen vervolgens zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Ja, ik wil mij registreren!

 

7. Maak kennis met onze vrijwilligers


Vrijwilligers zijn voor ons erg belangrijk en van onschatbare waarde. Graag willen wij je zo nu en dan kennis laten maken met één van onze vrijwilligers. Wie zijn zij en hoe helpen zij de Stichting Goed. Deze keer vertelt Karin Eastwood in Australië iets over haar zelf. Zij is ambassadeur voor Stichting Goed in Australië. 

Lees hier verder
 

8. Een van onze partners aan het woord: Meester Max


Waar andere online aanbieders werken met complete methodes, verplichte hoofdstukken, veel huiswerk en ook nog eens heel veel toetsen, bieden wij juist een gecontroleerde aanpak:
Jij geeft zelf aan hoe je het onderwijs georganiseerd wil hebben. Ook is er geen sprake van 120 uren onderwijs per jaar (per kind), een aantal dat door de Nederlandse Onderwijsinspectie wordt aangehouden.

Lees hier verder over het online Nederlands onderwijs van Meester Max.

 

Het NIHB is partner van Stichting GOED - belangenorganisatie voor Nederlanders in het buitenland. De Stichting biedt op het moment leuke kortingen aan voor hun donateurs. Ook zijn zij op zoek naar ambassadeurs voor de Stichting, spread the word!
De NIHB website kan voortbestaan door advertentie inkomsten en gesponsorde artikelen. Heeft u een bedrijf en zijn Nederlanders in het buitenland uw doelgroep? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.
     


We zijn altijd op zoek naar leuke, aangrijpende en unieke emigratieverhalen! Wat is de impact van de coronacrisis op dit moment in jouw land? Vertel het ons!


Website: www.nihb.nl
contact@nihb.nl
     
Copyright © 2019, All rights reserved.

Wilt u veranderen hoe u deze emails ontvangt?
update voorkeuren of unsubscribe van de mailinglijst.