Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief #38
Zondag 15 november

1. Eerste AI-satelliet de ruimte in


De eerste AI-satelliet vliegt met ruim 27.000 kilometer per uur in een baan om de aarde. PhiSat-1 bevat een speciale processor van Intel dat geschikt is voor machine learning-toepassingen. Het systeem herkent onder meer wolkenpartijen. Hierdoor stuurt het alleen beelden door naar de aarde wanneer het oppervlakte goed zichtbaar is. Dit scheelt circa 30% bandbreedte en analysetijd voor wetenschappers. In de toekomst zou het ook zelfstandig (bos)branden kunnen herkennen en de locatie doorgeven aan lokale overheden.


 

2.  Zwarte markt voor gezichtsherkenning floreert in Rusland


Moskou is dankzij slimme bewakingscamera's een walhalla geworden voor stalkers. De Russische hoofdstad heeft sinds vorig jaar 105.000 camera's met gezichtsherkenning geïnstalleerd. Niet alleen de politie heeft toegang tot de informatie, de gegevens worden ook aangeboden op het dark web. Voor slechts 16,000 roebels (175 euro) kan je alle locatiegegevens van een onwetend 'slachtoffer' kopen. Een 20-jarige privacy-activiste nam de proef op de som en stuurde haar eigen foto op. Ze ontving 79 snapshots van zichzelf op verschillende plekken in de stad aangevuld met de datum, tijd en adresgegevens van de camera. De beheerder van het systeem zegt dat dergelijk misbruik zelden voorkomt.
 

3. AI-community worstelt met doorbraak en showcase


De wetenschappelijke wereld stoort zich aan AI-onderzoeken die zich voordoen als grootse doorbraken, maar niets meer zijn dan productpresentaties van techgiganten. Vorige maand publiceerde Nature een vernietigende reactie van 31 wetenschappers op een onderzoek van Google Health dat eerder in het tijdschrift was verschenen. Google beschreef hoe algoritmes tekenen van borstkanker zou kunnen herkennen. Volgens de critici gaf het bedrijf zo weinig informatie over de code en hoe de software werd getest, dat de publicatie een reclamestunt lijkt.

Tegen MIT Technology Review zegt Benjamin Haibe-Kains van de Universiteit van Toronto: 'We konden er niet meer tegen. Het gaat niet in het bijzonder om deze studie - het is een trend die we al jaren meemaken en die ons echt begint te storen.' Volgens de auteur is gebrek aan transparantie de oorzaak. Enerzijds wil men de modellen niet vrijgeven, anderzijds is het soms  onmogelijk  om precies te zeggen hoe of waarom een ​​machine-learning-model de resultaten oplevert die het doet. Volgens het State of AI-rapport van 2020 deelt slechts 15% van de AI-onderzoeken hun code. Het initiatief Papers Witch Code wil daar verandering in brengen.
 

4. AI-Startup van de Week: Apic redt honingbijen met AI


Deze week kijken we naar onze oosterburen waar in Karlsruhe ondernemers Katharina and Mattias met AI de honingbij willen redden. Apic.ai bouwt  een monitoringsysteem dat met machine learning het gedrag van honingbijen analyseert. Dit kan gebruikt worden bij het ontwikkelen van gewasbeschermingsmiddelen die  het ecosysteem niet schaden. Het systeem herkent onder meer of een bij pollen met zich mee brengt en hoe de individuele bijen bewegen. Het bedrijf hoopt de bijensterfte tegen te gaan. In Duitsland wordt circa 50 procent van de wilde koloniën met uitsterven bedreigd.


 

5. Voor de geeks: Hoe Picnic zijn data warehouse inricht


Online supermarkt Picnic is niet alleen geliefd omdat ze hier de boodschappen thuis bezorgen en zich als AI-first bedrijf profileren, maar boven alles omdat ze heel veel kennis delen. In deze uitgebreide blogpost vertelt Data Engineering Lead Iliana Iankoulova hoe het bedrijf slim met data omgaat. Ze deelt waar het bedrijf informatie vandaan haalt, dat het Snowflake gebruikt als data warehouse en hoe het o.a. Tableau gebruikt voor visualisatie van de data. Ook heeft de organisatie drie belangrijke huisregels:
  • Zorg voor één single source of truth en zorg dat daar de logica voor de Key Preformance Indicators (KPI's) zijn geregeld.
  • Zorg voor betrouwbare gegevensbronnen die hoge kwaliteit data aanleveren.
  • Zijn er problemen? Zorg voor één toegankelijke locatie is waar de root cause-analyse gedaan kan worden.


 

6. Must watch: De fascinerende mogelijkheden van je digitale evenknie


Deepfakes komen regelmatig negatief in het nieuws, maar de technologie biedt ook mogelijkheden voor de creatieve industrie. Zo laat software-onderzoeker Doug Roble in deze TED-talk zien wat je kunt doen wanneer je een hyper-gedetailleerde scan van je gezicht laat maken. Op het scherm achter hem is live een levensechte avatar te zien. De techniek is anno 2020 niet langer baanbrekend, maar zien hoe het gemaakt wordt is desalniettemin erg vermakelijk.


 

7. En dan dit: Algoritmes gaan op 'date', met een teleurstellende uitkomst


Bij het programma First Dates op NPO3 zal je niet snel iemand horen zeggen: 'Het is opwindend dat ik mensen mag vermoorden.' Als je twee algoritmes op 'date' stuurt, is dat een ander verhaal. In een uitzending op streamingdienst Twitch gingen  software van Pandorabots, Inc. (Kuki genaamd) en Facebook (Blenderbot) drie weken met elkaar 'in gesprek'. Geen onderwerp werd vermeden en Blenderbot toonde opmerkelijke affectie voor zijn moeder - tot grote frustratie van Kuki. Die deelde daarop nog een sneer uit naar Blenderbot: 'Je bent net als het VK en de Brexit, je blijft maar zeggen dat je weggaat, maar gaat nooit.' Een vervolgafspraak zit er voorlopig dan ook niet in.



Verder in het nieuws:

🐍 Python-oprichter vond zijn vroege pensioen toch wat saai en gaat aan de slag voor Microsoft. De Nederlandse tech-mastodont zwaaide vorig jaar af bij Dropbox. Eerder legde hij zijn titel 'Benevolent Dictator For Life' bij Python naast zich neer, nadat de community erg vocaal werd over zijn keuzes voor de programmeertaal.

❌ Amsterdam kiest voor een AI-aanpak om de anderhalve meter op drukke plekken te handhaven. Een groot LED-scherm achter op een bus laat middels persoonsherkenning (anoniem) zien wie zich wel en niet aan de afstandsmaatregelen houdt.

📸 Altijd gedroomd van een filmscène spelen als Leonardo DiCaprio, Captain America of Wonder Woman? De app Reface plakt je gezicht in een handomdraai op je favoriete acteur of actrice. Gratis in gebruik en beschikbaar voor Android en IOS.

🆙 Noord-Nederland krijgt een eigen AI-hub waarin bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties die werken met artificial intelligence samenkomen. Het krijgt daarvoor (start)geld van de Nederlandse AI Coalitie. 

🇪🇺 De Europese Unie heeft na jaren onderhandelen ingestemd met strengere wetgeving voor surveillance technologie.  Overheden en bedrijven moeten transparant zijn over het gebruik, aankoop en verkoop  van surveillance-toepassingen.

💼 Helpt een algoritme je straks weer veilig naar kantoor? Deze (Amerikaanse) oplossingen kunnen daarbij ondersteunen.

🔥 Amazon keert NVIDIA's cloud-technologie (deels) de rug toe en bouwt eigen AI-chips voor nieuwe slimme speakers.

🍕 Pizza-gate, Qanon of een platte aarde? Dit algoritme filtert complot theorieën op sociale media er haarfijn uit.

🔌 Het trainen van algoritmes vraagt gigantische hoeveelheden energie (een NLP-model bouwen kost al snel het equivalent van 125 retourtjes tussen New York en Beijing aan CO2). Roel Dobbe van de TU Delft is verbaasd dat het openbaar maken van de benodigde computerkracht niet verplicht is: 'Het is vooral een kwestie van politieke wil en consumentenbewustzijn om transparantie af te dwingen.'
 


Tot dusver, de week in AI. Vond je dit een interessante nieuwsbrief? Stuur ‘m vooral door aan vrienden of collega’s of geef het een geweldige shout-out op LinkedIn, dat helpt de nieuwsbrief om beter gevonden te worden. 

Weet je nieuws rondom praktische toepassingen van AI, interessante personen of bedrijven die we zeker moeten spreken voor deze nieuwsbrief, de podcast of het aankomende boek? Alle tips zijn welkom, stuur een mail naar remy@ai.nl

Bedankt voor het lezen en graag tot volgende week.

Remy Gieling
Hoofdredacteur MT/Sprout & ai.nl 
Update je gegevens
Je kan je gegevens aanpassen of uitschrijven voor verdere nieuwsbrieven van ai.nl