Del Del
Tweet Tweet
Send Send

Neuropædagogisk kompetencecenter

Kære linedanser

Kære linedanser udspændt
ligger foran dig
selve livet
du fik givet, går nu kun din vej
du må turde træde ud
hvor dit liv kun er dit
det briste eller bære må
dette ene skridt

give fra dig hvad du magter
da ser du
en dag du nåede ud
og dansede til himmelens stjerneskud

kære linedanser hop nu
ud ved siden af
se dig danse
bare sanse, gøre hvad du kan
være en, men en iblandt
og mødes så du må
ja vent dig meget fra dit kald
denne er din jord

tro mig når jeg siger til dig
det største
det ser man kun i det små
og kigger du opad er himlen blå

kære linedanser ser du
livet er et net
øjeblikket tro blot ikke
at dansen kun er let
og en dag gør livet ondt
det ved jeg at det vil
for livet er et liv på trods
og smerten hører til
ud af sorgen vokser lykken
og livet
et påskens evige fest
de stærkeste rødder har træer i blæst

linedanser vælge livet
hvilket er din vej
følge hjertet
uforfærdet
sige ja og nej
verden spørger tit hvordan
og alt for lidt hvorfor
der er så mange ting man kan
stå for det du tror

gid du aldrig mister modet
og lader
det åbne ud imod sagt
hvor viljen befries der falder magt

linedanser i det høje
dans vidunderligt
for det næste
er det bedste
glæden ubestridt
tænk at få balancekunst
så helt ufattelig
at modtage sin stang og snor
ganske kvit og frit

uanset om du nu tror det
så ved jeg
at lyset brænder for dig
og kigger du op er der nok en vej.

Kære Linedanser er skrevet af Per Krøis Kjærsgaard, der oprindelig kommer fra vores lokalområde i Hjørring. Han skrev sangen til sin nieces konfirmation på en sejltur i Stillehavet i 1997-1998. Sangen handler om et billede på livet, og opfordrer til at træde ud på linen og at ville og turde livet med alle de glæder, sorger, udfordringer og valg, det rummer. For enden af problemerne venter nemlig stjerneskuddene, himlen, lykken, evnen til at sige til og fra samt din egen vej.

Forfatteren fortæller selv, at sangen først og fremmest handler om fællesskab. Et fællesskab hvor vi kan være os selv (og os selv bekendt) samtidig med, at vi giver de andre i fællesskabet den samme mulighed. Som der står i sangen: ”Være én, men én iblandt”.

Og netop behovet for fællesskab og en fælles følelse er noget som har præget 2020. I takt med at det danske samfund lukkede ned, blomstrede fællessangen, og vi fik virkelig at opleve og føle, hvor stor betydning den danske sangskat har for vores kultur og vores fællesskab.

I Neuropædagogisk Kompetencecenter har vi fra marts og det meste af foråret arbejdet hjemmefra, og forsøgt at gå alternative veje i arbejdet med undervisning og forskning. Vi har eksperimenteret med virtuel undervisning, supervision og møder, og vi må erkende, at vi er nødt til at gå nye veje i forhold til undervisning og didaktik, så vi kan mødes og lære uden at mødes fysisk. Det giver nogle muligheder og nogle begrænsningerne.

Nedlukningen har også betydet, at vi er gået sammen om at skrive en antologi om pædagogisk neuropsykologi i samarbejde med Dafolo. Vi forventer at bogen udkommer ultimo maj 2021.

Nu er vi gået ind i efteråret 2020, og vi er heldigvis stille og roligt i gang igen. I september måned har vi afholdt tre konferencer med Susan Hart. En konference i Holbæk og to i Hjørring. Det var dejligt at være på banen igen, og jeg tror alle i kompetencecentret glæder sig til, at kommer mere ud igen, og møde jer alle i praksisfeltet, selvom der fortsat vil være udfordringer.

I løbet af foråret har vi ansat tre nye kollegaer

Carina Brøndum Leed, lektor ved UCN, underviser primært i neuropædagogik, på akademiuddannelsen i Socialpædagogik, i ICDP og på plejefamilieuddannelserne.

Eva Maria Oberländer er uddannet pædagog og har videreuddannet sig i pædagogisk psykologi fra DPU.

Anette Lisbeth Bentholm har arbejdet på Fysioterapeutuddannelsen, UCN, og primært undervist i bevægelsesfag, didaktik, sundhedsfremme og sundhedspædagogik.

Få mere at vide om de nye ansatte

Neurokonference med Susan Hart

Neuropædagogisk Kompetencecenter har holdt konference i Holbæk og i Hjørring med Susan Hart.
 

Susan har givet den seneste forskningsmæssige opdatering indenfor området, og krydret det med små praksisfortællinger og videoklip.
En spændende og inspirerende dag naturligvis krydret med at følge sundhedsstyrelsens anvisninger. 

EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE

Masterclass kurser

Fra efteråret 2020 udbyder neuropædagogisk kompetencecenter flere forskellige kurser som ”Masterclass” kurser. Forudsætningen for deltagelse er, at du allerede har kendskab til neuropsykologi og neuropædagogik – måske fra vores grunduddannelse.

Kurset ”Leg og barnets følelsesmæssige udvikling, set i et neuropædagogisk perspektiv”, er et to dages masterclasskursus, hvor deltagerne får øje på legens underfundige muligheder for at bringe barnet ind i et rum, som på den ene side vækker nysgerrighed, skabertrang og fantasi, og som samtidig er en eminent øvebane for livsduelighed.
Vi sætter fokus på legens karakter og dens forskellige udseende hos børn og unge.
Med afsæt i den neuropsykologiske teori om bl.a. arousalregulering, empati og mentalisering, bliver vi klogere på legens væsen, og gennem videocases øves neuropædagogisk analyse af de tegn, der opstår i legen.
Dette kursus er for dig der i pædagogisk praksis arbejder med børn, unge eller voksne, og som gerne vil blive mere nysgerrig på, hvor stor betydning det ”legende element” har vores læring og udvikling.

Få mere at vide om kurset og tilmelding
 

Et kursus om naturens betydning for børn, unge og voksnes læring og livskvalitet, set i et neuropædagogisk perspektiv.
Kurset Når hjerne og krop placeres i naturen”, er et Masterclass kursus over 2 dage med en overnatning, hvor deltagerne på egen krop mærker naturens rummelighed, både det fredfyldte og det vilde. Naturen vækker vores sanser, styrker vores opmærksomhed og udfordrer os på vores tolerance og mod til at overvinde frygt og angst.
På dette kursus vil vi lade naturen vække deltagernes iderigdom, den anderledes tænkning og nysgerrighed med kobling til den daglige pædagogiske praksis og arbejdet med børn, unge eller voksne.    

Få mere at vide om kurset og tilmelding

Ledelse i et neuropædagogisk perspektiv

Få viden om den nyeste forskning om hjernens og dens samspil med krop og omgivelser.
Uddannelsen i neuropædagogisk ledelse henvender sig til alle ledere i offentlige organisationer og private virksomheder, der ønsker at arbejde målrettet med deres medarbejderledelse med udgangspunkt i neuropædagogisk viden.
Neuropædagogik er en refleksions- og forståelsesramme, der sætter fokus på forståelse for menneskers læring, udvikling, trivsel og livskvalitet. I neuropædagogik er både kognitive, affektive, sociale og kropslige perspektiver i spil.
Disse perspektiver er tæt forbundet med og tager udgangspunkt i omgivelser og relationer.
Ledelse i et neuropædagogisk perspektiv anskues som et samspil mellem hjerne, krop og omverdenen.

Få mere at vide om kurset

FORSKNING OG UDVIKLING

Playful learning

I august blev Playful learning programmet skudt i gang igen - denne gang med 5 medarbejdere fra neuropædagogisk kompetencecenter, som deltager i kompetenceudviklingsforløbet.
Formålet med kompetenceudviklingen er at blive klogere på, hvad leg kan i fællesskab med de studerende at få konkret erfaring med leg i den pædagogiske praksis og som didaktisk redskab, samt at udvikle et sprog om leg, som åbner for en reflekteret og kvalificeret samtale. Dette vil på længere sigt give legen bedre betingelser i praksis.
Der er allerede blevet leget med begreber, som f.eks. “legetyper”, og hvordan man som fagperson kan bruge egen legetype som inspirationskilde til at udvikle velreflekterede pædagogiske indsatser der indeholder legende kvaliteter.
Vi glæder os til at lege videre i løbet af efteråret.

Demensramtes trivsel og livskvalitet kan forbedres

I UCN er der netop udkommet en forskningsartikel om hvordan demensramtes trivsel og livskvalitet kan forbedres i et neuropædagogisk perspketiv. Omsorgsarbejdet med mennesker med demens kan kvalificeres, så det afspejler en helhedsorienteret indsats. Tilgangen er undervisning ud fra et neuropædagogisk perspektiv og dermed prioritering af relationsopbygning før opgaveløsning.

Læs artiklen

Neuronørden

Hvis du ikke allerede følger os på Instagram, så hedder vi "Neuronørd": Ligenu kan du på neuronørd-profilen læse hvordan Stokholtbuens 10. hold er startet op på deres neuropædagogiske efteruddannelse. 

På neuronørd kan du læse mere om neuropædagogik, få viden om noget af al den fantastiske forskning på det neuropsykologiske område.

Følg Neuronørd

Podcast og artikel om den neuroaffektive udviklingspsykologi:

Socialpædagogerne har begået en uhyre spændende podcastserie, hvor der sættes fokus på metoder og tilgange i pædagogisk praksis. Lektor og cand.pæd.pæd.psyk Linda Kunz Sørensen fra neuropædagogisk kompetencecenter har bidraget med den teoretiske viden i afsnittet om neuroaffektiv udviklingspsykologi.

Lyt til podcasten

Podcasten understøttes desuden af artiklen “Neuroaffektiv udviklingspsykologi - den sansende, følende og tænkende hjerne”

Ny publikation

Den neuropædagogiske læringsforståelse 
I tidsskriftet UCN perspektiv belyser Anni Mortensen og Charlotte Thomsen på hvilken måde et neuropædagogisk perspektiv kan kvalificere og udvikle didaktik, med  særligt  blik  på  efter-/videreuddannelse. 
Læs artiklen

Ny bog

Kort & godt om NEUROPÆDAGOGIK & NEUROPSYKOLOGI
Hvad er neuropædagogik og neuropsykologi – kort fortalt?
Dette er en helt ny bog af Jørgen Lyhne -neuropsykolog og lektor ved VIA Efter- og Videreuddannelse
Se beskrivelse af bogen
Åbner Neuropædagogisk kompetencecenters insta-profil
Åbner Neuropædagogisk Kompetencecenters hjemmeside


Ønsker du ikke længere at abonnere?
Klik her og opsig dit abonnement