Copy
View this email in your browser

Zevendagendonk

Van proberen kan je leren…

In de kleuterschool werd vorige week het nieuwe BLOOS-puntje ‘zelfstandigheid’ voorgesteld. Dit keer niet met z’n allen samen in de zaal, maar lekker gezellig per bubbel. Zo kregen alle kleuters het toneeltje te zien op hun niveau. Reeds in de kleuterschool merken we dat kinderen al heel zelfstandig aan de slag kunnen tijdens het werk in hoeken en met behulp van het takenbord.
Maandag werd ‘zelfstandigheid’ in de lagere school voorgesteld. Daar kon de presentatie gelukkig buiten doorgaan. De werkgroep BLOOS, koningin Mirabella en de directeur met BLOOS-sokken lanceerden het nieuwe puntje. Steven zorgde inmiddels voor de BLOOS-spandoeken op de speelplaats. Zo weet iedereen dat zelfstandigheid het nieuwe werkpunt de komende 2 maanden is. De leerlingen brachten hun BLOOS-zelfevaluatie al in orde.
 
Sinterklaas op school

Ondertussen lieten Sinterklaas en zijn Pieten weten dat ze vrijdag 4 december zeker een bezoek brengen aan onze school. Ze hebben hun mondmasker al klaar liggen. Vermits de Sint al oud is, proberen we zeker afstand te bewaren in deze coronatijd. We hopen op goed weer, want een groot feest met z’n allen binnen in de sportzaal, zit er dit jaar niet meteen in. Maar ondanks zijn drukke agenda zal de Sint er zijn. 
 
Bedankt lieve grootouders

Zeker voor grootouders zijn het momenteel bijzondere tijden. Ze mogen hun familie veel minder zien en kleinkinderen moeten op een afstand blijven. Elk jaar zijn de grootouders  ook welkom op school, maar dit jaar kan dat helaas niet. Maar onze kinderen zijn hun grootouders niet vergeten. De afgelopen weken werd er hard geknutseld in de klassen aan een presentje voor de grootouders. De leerlingen brengen het vrijdag mee naar huis en proberen het de komende dagen of weken veilig bij hun grootouders te krijgen.
 
Veilig verkeer

Onze fluo-actie loopt weer volop. Het is belangrijk dat kinderen in het verkeer goed zichtbaar zijn. We houden de schoolomgeving veilig omdat er op korte tijd ’s morgens en ’s avonds veel verkeer circuleert. We willen al jaren graag een zebrapad aan de school, maar omdat de Kapelweg maar aan één kant een voetpad heeft, is dat niet mogelijk. 
In het belang van onze fietsers hebben we nu 2 gele bollen op straat geschilderd die de plaats aangeven waar zij moeten oversteken. Bij de eerste bol steekt de fietser zijn/haar hand uit en kijkt voor- en achteruit. Ter hoogte van de tweede bol kan de fietser dan de straat oversteken. Volgende week oefenen al de klassen van de LS dit zodat iedereen op een veilige manier de straat oversteekt. In een zone 30 moet veilig oversteken voor onze fietsers zeker lukken. Dank voor uw medewerking.        
  
De voorleesweek

Deze week ging de Vlaamse voorleesweek door met als titel ‘Lezers maak je samen’. Elke dag stonden er voorleesactiviteiten in de klassen gepland tijdens het leeskwartiertje en soms ook op andere momenten. Het belang van voorlezen mag niet onderschat worden en heeft vele positieve effecten op kinderen. Even een overzicht:
 
Voorlezen heeft een positief effect op taalontwikkeling en woordenschat. Door voor te lezen, komen kinderen in contact met een ander soort woordenschat, aangezien de taal in boeken vaak anders is dan de taal die kinderen dagelijkse horen. Kinderen die door hun ouders van jongs af worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong op vlak van taalontwikkeling. Kinderen ervaren dat letters en woorden betekenis hebben, en krijgen zo meer inzicht in taal. Ze leren ook beter luisteren en trainen hun concentratievermogen.  
 
De emotionele ontwikkeling van een kind vaart wel bij voorlezen. Het voorleesmoment is een intiem moment tussen ouder en kind en dat bevordert de band tussen beiden. Het biedt een kind rust en veiligheid. Ook in de klas kan voorlezen een welgekomen rustpunt zijn. Het is een positieve manier om speciale aandacht aan kinderen te schenken.
Door in aanraking te komen met verschillende verhalen, leren kinderen zich inleven in andere situaties, wat goed is voor hun sociale ontwikkeling. Boeken geven kinderen inzicht in de soms complexe wereld om hen heen. Vaak leidt voorlezen tot een gesprek en krijg je als ouder of opvoeder onverwacht inzicht in thema’s die kinderen bezighouden.
 
Door voor te lezen, prikkel je de fantasie van een kind. Het moedigt aan om beelden bij een verhaal te verzinnen, zich de personages voor te stellen en verder te fantaseren. De illustraties in een boek kunnen ook dat effect hebben. Het is daarom altijd fijn om samen goed naar de prenten te kijken, als die er zijn.
 
Voorlezen is een uitstekende manier om leesplezier door te geven aan een kind. Als een kind goede herinneringen aan voorleesmomenten koppelt, is de kans groter dat het ook later het plezier van lezen en voorlezen ontdekt. Bovendien ben je als voorlezer een rol-model voor een kind: als ze zien dat jij van voorlezen en lezen geniet, is de kans groot dat ze dat enthousiasme overnemen. Dat geldt zowel thuis, als op school.
 
Familienieuws

°Mayssa (RH) en Adam El Aissaoui (2B) kregen een broertje ‘Ishaaq’ bij. Een dikke proficiat aan de trotse ouders, Adam en Mayssa.    
  
Agenda van volgende week                                                                                            
 
                                                     
°maandag 30/11 :          Start van de advent in alle klassen LS
°maandag 30/11 :          Start ‘sinterklaasopdrachtenweek’ in de KS
°maandag 30/11 :          One mile a day-run LS
°woensdag 02/12 :        Oog voor lekkers fruitdag met een gratis stuk fruit
°vrijdag 04/12 :              Sinterklaas en zijn Pieten op school
°vrijdag 04/12 :              Schaken tijdens de middag voor 1, 3 en 5 (in klasbubbels)
 
Copyright © 2020 Sint Pieter Zevendonk, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp