Copy
De Mussen, huis van de buurt
Werkplaats De Mussen Special

December 2020

 
dot2.png
Werkplaats De Mussen
Van wens naar werk

In 2017 is De Mussen gestart met de Werkplaats; een project waar wijkbewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt worden ondersteund bij hun zoektocht naar werk. In deze speciale editie van onze Nieuwsbrief willen we u graag meer informatie geven over de Werkplaats, de resultaten die we tot nog toe hebben geboekt en onze plannen voor de komende jaren.

Werkloosheid in de Schilderswijk
De werkloosheid in de Schilderswijk is helaas veel hoger dan in andere delen van Den Haag. Dit heeft verschillende oorzaken: te veel bewoners zijn niet in bezit van minimale startkwalificaties, het ontbreekt hen veelal aan sollicitatievaardigheden of een netwerk. Ook is er helaas nog steeds discriminatie op de arbeidsmarkt. Corona heeft zeker niet geholpen: veel wijkbewoners hebben tijdelijke en/of flexcontracten, die de afgelopen periode niet zijn verlengd. De hoge werkloosheid en de daarmee gepaard gaande armoede hebben negatieve gevolgen voor het welzijn in de gezinnen en de leefbaarheid van de wijk. Geen werk hebben geeft bestaansonzekerheid, stress en spanning. Onderzoeken hebben aangetoond dat het opgroeien in armoede negatieve gevolgen heeft voor kinderen: voor hun gezondheid, schoolprestaties en algemeen gevoel van welzijn.

De Werkplaats
De Werkplaats biedt werkzoekende bewoners ondersteuning bij hun zoektocht naar werk. Dit door middel van mentoraat trajecten, directe bemiddeling naar werk, een CV loket en opleiding en scholing. Met deze aanpak hebben we de afgelopen jaren goede resultaten geboekt: 377 wijkbewoners hebben zich aangemeld bij de Werkplaats, daarvan zijn er 112 uitgestroomd naar regulier werk. Met name veel vrouwen hebben de afgelopen jaren via de Werkplaats een baan gevonden. hetgeen van groot belang is voor de vrouwen zelf, hun gezinnen én voor de wijk. Als vrouwen gaan werken kan het gezinsinkomen verdubbeld worden en kunnen gezinnen uit de armoede komen. Werkende moeders hebben meer invloed op belangrijke beslissingen in de gezinnen en fungeren daarnaast als rolmodellen voor andere vrouwen in de wijk.

dot2.png
Mentoraat trajecten

Met name de mentoraat trajecten zijn een belangrijk onderdeel van de methodiek van de Werkplaats. Mentoren geven één op één begeleiding aan mentees. Gedurende een half jaar komen zij wekelijks bij elkaar. Ze onderzoeken waar de kwaliteiten van de mentee liggen en er is ondersteuning bij het schrijven van brieven, het maken van een CV en het voeren van een sollicitatiegesprek. De mentor deelt zijn of haar netwerk, motiveert en ondersteunt.

Wat heeft de Werkplaats betekend voor de mentees?

"Door mijn mentor heb ik meer zelfvertrouwen gekregen, dat heeft me geholpen bij solliciteren, ik heb nu een baan!"

"Voordat ik bij De Werkplaats kwam, dacht ik vaak negatief, aan de dingen die ik niet goed kan of die ik fout deed. Ik heb van mijn mentor geleerd om anders naar mezelf te kijken, om eerst te kijken naar de dingen die ik goed doe en wél kan. Daarna kijk ik naar welke zaken ik kan verbeteren. Ik zie mezelf nu anders, omdat ik nu veel positiever naar mezelf kijk. Dit heeft mij heel veel zelfvertrouwen gegeven. Ik ben nu veel beter in mijn werk dan vroeger. Ik communiceer beter en durf meer."

"Door de begeleiding van de Werkplaats ben ik gaan geloven in mezelf en kon ik tegen mezelf zeggen dat ik de juiste kandidaat was voor bepaalde vacatures. "Ik geloof dat ik het kan." Hierdoor ben ik gaan solliciteren met een andere instelling en perspectief en heb ik mijn droombaan gevonden’."

“Dankzij de ondersteuning van mijn mentor ben ik zeven keer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Uiteindelijk heb ik voor een baan gekozen waarbij ik een uniform kan dragen.”

“De samenwerking met mijn mentor vond ik echt goed. Ze luisterde goed en gaf me sturing, tips en dacht mee hoe ik een brief en cv kon opstellen. Ze was er echt voor me op momenten, dat ik weer gemotiveerd moest worden.”

‘’De Werkplaats dank jullie wel voor de duw in mijn rug!"
 

Mentoren
Tientallen mentoren uit verschillende branches zijn bij de Werkplaats actief. De mentoren hebben vaak jarenlang ervaring en een goed professioneel netwerk. 

Ervaring van een mentor
Het afgelopen jaar is Nick Hessing gestart als mentor bij de Werkplaats. Nick is werkzaam als Business Intelligence specialist bij het COA. We vroegen hem naar zijn bevindingen.

Waarom heb je je aangemeld als mentor bij de Werkplaats? 
Vanuit maatschappelijke betrokkenheid heb ik me aangemeld als mentor bij de Werkplaats. Wat me aansprak is dat je een concrete positieve bijdrage kan leveren en mensen daadwerkelijk kan helpen bij het vinden van een baan. Wat me ook aantrok is dat je werkt met mensen van allerlei culturen. Vanuit mijn werkzaamheden bij het COA weet ik dat dit heel inspirerend kan zijn.

Wat vond je van de basistraining aan nieuwe mentoren?
Deze vond ik heel nuttig en waardevol, het legt een goede basis voor de werkzaamheden als mentor.

Voldoen de werkzaamheden van mentor aan je verwachtingen?
Tot nog toe vind ik het mentorschap heel inspirerend. Eén keer per week spreek ik met mijn mentee af bij De Mussen. We zijn nog in de fase dat er een vertrouwensband gecreëerd wordt. Belangrijk daarbij is dat we goede afspraken hebben gemaakt zodat het voor zowel de mentee als voor mezelf duidelijk is wat we van elkaar kunnen verwachten. Naast de werkzaamheden als mentor zet ik me nu ook bij de Werkplaats in voor een aantal organisatorische klussen, zoals uitvoerende taken in de IT en het geven van feedback op het plan om te starten met een interne opleiding voor digital marketeer.


Interesse om als mentor aan de slag te gaan?
De Werkplaats zoekt nieuwe mentoren! We zoeken positief ingestelde mensen die, vanuit intrinsieke betrokkenheid, een gelijkwaardige houding en een open mind zich minimaal 3 uur per week in willen zetten. Goede communicatieve en coachende vaardigheden zijn van belang. We bieden boeiend vrijwilligerswerk met een concrete, positieve impact. Een leuk team, gemotiveerde mentees en uiteraard scholing en begeleiding.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie over dit boeiende vrijwilligerswerk? Stuur dan een mail naar: hafida.amajoud@demussen.nl

dot2.png
Ondersteuning aan vluchtelingen

Een nieuw bestaan, een nieuwe baan
Sinds begin dit jaar neemt de Werkplaats deel aan het programma ‘een nieuw bestaan, een nieuwe baan’ van het Instituut GAK. Het programma heeft als doel om nieuwkomers/vluchtelingen te ondersteunen in hun weg naar werk. Werk biedt immers de beste weg naar integratie in een nieuw land! Ook voor begeleiding van deze groep zet de Werkplaats mentoraat trajecten in. Naast het aanleren van sollicitatievaardigheden maken vluchtelingen mede door hun mentor kennis met de Nederlandse cultuur en omgangsvormen, hetgeen kan helpen bij het vinden van een baan. Aldus ontstaan er nieuwe interculturele relaties die bij kunnen dragen aan de sociale cohesie in onze gesegregeerde stad. Ook zijn er mentoren die als taalmaatje zich inzetten om de taalbarrière naar werk te verminderen. De Schilderwijk Moeders worden ingezet ter ondersteuning van andere problematiek die het vinden van werk bemoeilijkt.





dot2.png
Deelnemers in beweging zetten 

Soms is het nodig dat mensen letterlijk in beweging komen, alvorens zij de arbeidsmarkt weer op kunnen gaan. In het Vadercentrum De Mussen kunnen mannen uit de wijk deelnemen aan diverse sport- en beweegprogramma’s.

Health Kiosk
In het kader van de samenwerking in het Europese 2seasSBS project is er bij het Vadercentrum een Health Kiosk geplaatst. Wijkbewoners kunnen op de Health kiosk hun gezondheid meten (gewicht, lengte, BMI, Vetpercentage, Bloeddruk en Hartslag) en een advies krijgen op welke wijze zij gezonder kunnen leven. Door bijvoorbeeld gezonder te eten, stress te reduceren, vaker te bewegen en lid te worden van de Buurt Sport Vereniging.

Step Up!
Daarnaast biedt het 2seasSBS project een digitaal gezondheidsprogramma aan; Step Up!

Step Up biedt adviezen over een gezonde levensstijl.

Er zijn tips over gezond eten, hoeveel je moet bewegen en je kunt ook je eigen competitie opzetten! Wie wandelt er elke dag 5 kilometer? Hoeveel push-ups en burpees kun je elke dag doen? Maak je eigen competitie en daag je vrienden uit om mee te doen. Zo blijven we allemaal in beweging, ook als de fitness is gesloten!

Via de volgende link kunt u eenvoudig een account aanmaken:

https://myaccount.wellbeingpeople.com/login/redirect/home#filter=core