Copy
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället.


LRF vill ha bort beteskravet för kor. Ny global grupp mot antibiotikaresistens. Och fler danska grisar ska ha hela svansar. Det är tre av nyheterna i veckans antibiotikaspaning sammanställd av antibiotikaexpert Jenny Lundström. Dessutom - sista  dagen att anmäla sig till webinaret Antibiotic resistance in the Anthropocene: Solutions to a mutli-faceted problem in a rapidly changing world som går av stapeln den 24 november.

ANTIBIOTIKA

ATL.nu: Slut med ursäkter – Europa måste bekämpa antibiotikaresistensen. Medan infektions- och dödsiffrorna i covid-19 stiger påminns vi om att vi fortfarande inte gjort nog för att lösa det ökande problemet med antibiotikaresistens. Det skriver Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C).

JA.se: Förslag på ny djurhälsolag för att säkerställa gott smittskydd. I mitten på november tog Landsbygdsminister Jennie Nilsson emot en ny utredning om lagstiftningen som reglerar smittsamma djursjukdomar. Syftet med utredningen är att anpassa den svenska lagstiftningen till EU:s nya djurhälsoförordning.

SR.se: Ny global grupp mot antibiotikaresistens. En ny internationell grupp med ledande politiker och experter, bland andra den svenska socialministern, ska göra nya försök att hejda den snabba utvecklingen av resistenta bakterier. Se även CIDRAP:s nyhet på samma tema.

VeterinärMagazinet.se: Nytt vaccin mot juverinflammationer. Det spanskägda veterinära läkemedelsbolaget Hipra lanserar ett vaccin mot juverinflammationer hos kor orsakade av bakterien Streptococcus uberis.

CIDRAP: Nya mål för antibiotikaanvändning till djur i Storbritannien. Målen har tagits fram av en arbetsgrupp inom ramen för RUMA, och inkluderar bland annat en minskning med 30% av antibiotikaanvändningen hos gris, 15% i mjölkbesättningar och 25% i kalvuppfödningen till 2024.

Registrera dig här
DJURSKYDD

PigProgress: Nya Zeeland: Fixering av suggor är olagligt. Nya Zeelands högsta domstol har avgjort att fixering av suggor i samband med sintid och grisning inte är i enlighet med det krav på naturligt beteende som finns i djurskyddslagstiftningen. Domstolen efterfrågar nu förtydligande i regelverket och att minimireglerna förbättras.

JA.se: Federley leder granskning av djurtransporter i EU. Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley ska vara med och leda arbetet med granskningen av EU:s djurtransporter. Detta beslutades av gruppledarna i EU-parlamentets nya granskningsutskott för djurtransporter.

SvenskVeterinärtidning.se: Långvarig stress orsakar genförändringar i kycklingar. Kroniskt stressade djur drabbas av försvagat allmäntillstånd och immunförsvar vilket är dåligt ur ett djurskyddsperspektiv. För kommersiell djurhållning innebär det sämre kvalitet på animalieprodukter och att en större mängd kött får kasseras.

SvenskVeterinärtidning.se: Albin Gräns får djurskyddspriset 2020. Djurskyddspriset 2020 tilldelas Albin Gräns, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, för sitt arbete med fiskars välfärd. Priset delades ut av Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt via Skype under Djurskyddet Sveriges djurskyddskonferens.

Lantbruksnytt.se: Fler danska grisar ska ha hela svansar. Med en ambition om att ännu fler uppfödare kommer att avstå från svanskupering och som ett led i Svinehandlingsplanen från 2014, har Seges Svineproduktion utarbetat en ny guide som ska göra det lättare för grisuppfödare att föda upp grisar med hela svansar.

SR.se: LRF vill ha bort beteskravet för kor. Lantbrukarnas Riksförbund vill ta bort lagen om att kor måste vara ute på sommaren. En lag som infördes på 1980-talet efter krav från bland andra författaren Astrid Lindgren. Enligt LRF:s ordförande Palle Borgström har de stora lösdriftshallarna gjort beteskravet passé.

HANDEL

ATL.nu: Falukorven kan förlora sitt skydd. Beteckningen som slår fast vad en falukorv är kan försvinna när EU-kommissionen städar bland ursprungsbeteckningar.

ATL.nu: Danska livsmedel räknas som närproducerade i Region Skåne. Regionstyrelsen i Skåne har beslutat om hur ”närproducerat” ska definieras i regionen. Livsmedel som har sitt ursprung och är förädlade i Danmark kommer hädanefter att innefattas i begreppet.

JA.se: Dags för slutförhandlingar om nästa CAP. Det är mycket som händer gällande EU:s gemensamma jordbrukspolitik just nu. Efter drygt två års förhandlingar har både Rådet och EU-parlamentet enats om sina positioner inför kommande period, vilket innebär att slutförhandlingarna med EU-kommissionen om reformen som ska träda i kraft år 2023 kan inledas. 

Lantbruksnytt.se: Tufft för europeiska grisproducenter. Priset på slaktsvin faller ytterligare runt om i Europa. Bland de fem ledande länderna vad gäller grisproduktion ligger inte Tyskland i botten längre då priset i Nederländerna fallit från 1:30 till 1:21 euro per kg.

FoodSafetyNews: Brittiska konsumenter redo att betala för att undvika hormoner i nötkött och klorerad kyckling. Brittiska konsumenter är villiga att betala mer för att undvika livsmedel som tillverkas med produktionsmetoder som är vanliga i USA men förbjudna i Europa.

ATL.nu: Avlivning av höns efter danskt viruslarm. Danmark beordrar avlivning av 25 000 höns sedan myndigheter funnit fågelinfluensan H5N8 på en hönsgård, uppger Fødevarestyrelsen i ett pressmeddelande.

JA.se: Fågelinfluensa konstaterad i Skåne. En kalkonbesättning i Skåne har rapporterats inneha fågelinfluensa efter positiva provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

FoodNavigator.com: Vilka effekt får fågelinfluensan på Europas fjäderfäsektor? De senaste månaderna har över 300 fall av fågelinfluensa konstaterats i olika europeiska länder. Merparten har handlat om vildfågel, men det finns också fall hos tamfågel. EFSA bedömer det som sannolikt att allt fler länder drabbas och vissa länder agerar redan för att begränsa spridningen.

JA.se:Jag är på svenskarnas vägnar djupt, djupt bekymrad”. Danmarks strategi för att eliminera vildsvinen som en riskfaktor för spridning av afrikansk svinpest (ASF) har enligt Landbrug & Fødevarers chefskonsulent Jan Dahl i hög grad varit lyckad. Samtidigt uttrycker han oro över situationen i Sverige. 

ATL.nu: Forskaren: Så skyddar du dig mot afrikansk svinpest. Utbrotten av afrikansk svinpest i Tyskland kan kännas oroande. ATL:s experter ger råd om vad som är viktigt att tänka på.

JA.se:Situationen blir inte bättre, snarare sämre”. För snart sju år sedan kom afrikansk svinpest, ASF, för första gången in i EU. Sedan dess har smittan stadigt hållit sig kvar. Senast i raden av länder att få in smitta är Tyskland.  

Axfoundation samlar några av Sveriges främsta experter inom antibiotika och djurvälfärd för att utveckla och underhålla antibiotikakriterierna - den tydliga lista med krav som inköpare kan ställa på leverantörer. Idag arbetar Axfoundation med att sprida dessa kriterier inom den svenska dagligvaruhandeln och food service, nationella och internationella organ och myndigheter för att uppnå en transformativ förändring. Under 2020 blev de skärpta kriterierna klara. Här kan du ladda ner kriterierna och tillhörande frågebatteri samt utbildningsmaterial. 
Nyhetsbrevet ges ut av Axfoundation, en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett hållbart samhälle. Vi tror på företagande som förändringskraft och på breda samarbeten med relevanta aktörer i samhället.

Redaktör: Jenny Lundström, veterinär.
Hemsida
Hemsida
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Youtube
Youtube
Copyright © 2020 Axfoundation, All rights reserved.

Vår e-postadress är:
info@axfoundation.se

Vill du uppdatera din prenumeration?
Du kan ändra dina inställningar eller avsluta din prenumeration.

Vill du börja prenumerera?