Copy
Open de webversie van deze nieuwsbrief in je browser
Nieuwsbrief December

Leren voor Morgen


Wekelijks publiceren wij op onze website blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd, aangevuld met extra inspiratie en oproepen.

Volg ons op TwitterLinkedIn en Facebook om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs. Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief van Circular Skills. 

Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Sluit je aan!

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken voor duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn

Agenda


7 december
Cursus: Omgaan met onzekerheid in relatie tot duurzame ontwikkeling » VO
Hoe help je je leerlingen bronnen te beoordelen?

7-11 december
MBO Symposium: Duurzaam Denken en Doen » 
Tijdens het jaarlijkse symposium zijn er diverse webinars

7 december
Webinar: Green Office - Hoe wordt je school een leerwerkbedrijf voor duurzaamheid? » MBO
Het ROCvAF gaat in op hun motivatie, successen en obstakels

7 december
Webinar: Praat over het klimaat: het gesprek aangaan over duurzaamheid » MBO
Krijg handige tips om met een ander narratief wél te activeren

8 december
Webinar: Naar een integrale procesaanpak van SDG’s » MBO
Praktische tips over hoe je dit in jouw organisatie in beweging kunt zetten

8 december
Webinar: Scholing van docenten met betrekking tot duurzaamheid » MBO
Welke vraag en aanbod is er voor professionalisering?

 
9 december
Webinar: Hoe maak je ruimte voor inclusiviteit op je school? » MBO
Welke aanpak is er mogelijk?

9 december
Webinar: Een challenge als instrument voor de activering van studenten » MBO
Delen van ervaringen en impact

10 december
Webinar: Samenwerken met de drie O’s en SDG's » MBO
Over de ontwikkelingen binnen het Practoraat Circulaire Regionale Economie 

10 december
Webinar: Positionering van je je school in relatie tot duurzaamheid » MBO
Duivels dilemma of gewoon doorzetten? 

11 december
Online slotevent: debat, muziek & uitreiking SustainaBul 2020 » MBO 
Met sprekers uit de politiek, studenten, bestuurders en docenten

16 december
Inspiratiesessie voor docenten » VO
Docenten delen hun ervaringen met duurzaam onderwijs


Uitgelicht

SustainaBul 2020

Zelfs in deze lastige Corona tijd zetten MBO’s zich in voor duurzaamheid. Om de voortgang in het MBO te stimuleren is de SustainaBul MBO in 2019 in het leven geroepen. Vorig jaar werden met een feestelijke viering het Koning Willem I College, het Wellantcollege en Friesland College verkozen tot de meest duurzame MBO scholen van Nederland. Wie zijn de voorlopers van dit jaar en waarom? Kijk live mee tijdens het MBO symposium 2020: Duurzaam Denken & Doen op vrijdag 11 december. Lees hier het persbericht en deel het op jouw site!

Whole School Approach

Je school omgooien om duurzaamheid in te voeren kan aanvoelen als een overweldigende taak. Daarom bekijkt de Whole School Approach deze transitie stapje voor stapje. Om inzicht te krijgen in de obstakels en kansen bij het implementeren van de WSA deed Marenthe onderzoek. In deze blog deelt ze haar inzichten.

Ecologische economie: voormalig economie docent vertelt

George van der Meulen stopte als docent economie omdat hij zich niet meer in de lesstof kon vinden. Nu verdiept hij zich in ecologische economie. In dit artikel legt hij uit wat dit is en welke kansen er liggen voor het onderwijs. “Het verhaal dat ik de leerlingen moet vertellen rammelt.” 

Inspiratie

Education for Sustainable Development
UNESCO has just published Education for Sustainable Development: A roadmap which provides guidance for Member States and other stakeholders for the implementation of the new global framework 'Education for Sustainable Development: Towards achieving the SDGs' (ESD for 2030). Learn more
Livecast Duurzaam Onderwijs
Livecast van Teachers for climate, SPARK the movement en Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs met steun van Leren voor Morgen. Het gesprek ging over duurzaam onderwijs, circulair skills en onderwijsvernieuwing. In gesprek met duurzame docenten. Bekijk het hier terug.
Recensie over educatief materiaal
Bespreking van de brochure: De vlag en de lading - Poeck, Katrien Van en Jürgen Loones, 2012. 3e dr. Vlaamse overheid, Departement leefmilieu, Natuur en Energie. Brussel.

"Interessant aan deze brochure zijn de reflectievragen per EDO-principe. Om eens een ander principe te nemen: waardenontwikkeling. 'Hoe leert de doelgroep een onderscheid te maken tussen feitenkennis en op waarden gebaseerde meningen? Wordt de doelgroep gestimuleerd om de waarden en belangen die achter meningen schuil gaan te onderzoeken?' " Lees verder.

Graag komt Chris Maas Geesteranus in contact met mensen die geïnteresseerd zijn in het gezamenlijk opzetten van een cursus over zulke vraagstukken. Voor werkers in educatie en leraren. Neem contact op via bronmaas@gmail.com
Cursus Mode van Morgen
ModeMaat werkt aan een vakoverstijgend, schoolbreed lesprogramma, dat vanaf schooljaar 2021-2022 beschikbaar zal zijn. Maar de klimaatverandering wacht niet op ons, dus ModeMaat zet alvast de eerste stap door de cursus ‘Mode van Morgen’ aan te bieden voor docenten CKV en beeldende vorming. De cursus laat docenten op concrete wijze mode toepassen in lessen die niet alleen gaan over stijl en ontwerp, maar juist ook over de betekenis ervan voor klimaat, burgerschap en identiteit. Kennis of ervaring in het modevak is absoluut geen vereiste om aan de cursus deel te nemen. Mail voor meer informatie naar info@modemaat.nl. 

In de klas

Watereducatie.nl vernieuwd:
vind nu nog makkelijker lesmateriaal en gastsprekers
Watereducatie is hét portaal voor onderwijs en water. Het platform is door SME opgericht in samenwerking met verschillende waterpartners en docenten. Het biedt een uitgebreid educatief aanbod voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Via het platform worden gastsprekers en scholen met elkaar verbonden, zodat jongeren gastlessen over uiteenlopende wateronderwerpen kunnen volgen. Dit met één doel: het vergroten van het waterbewustzijn in het onderwijs. Bekijk hier de vernieuwde website.
Energie OntwerpChallenge (PO, VO, MBO)

Zoek je een mooie manier om aandacht in je lessen te geven aan techniek, actualiteiten rondom klimaat én talentontwikkeling? Doe met je klas mee aan de SMARTCirculair Energie OntwerpChallenge! Doel is om een duurzaam energieconcept te ontwerpen en ontwikkelen, lampje eraan en daarna kunnen ze 'shinen' tijdens Earth Hour en de finales. Ook Mbo's zien in deze challenge mogelijkheden om multidisciplinair en zelfs in doorlopende leerlijnen samen te werken. De challenge wordt afgesloten op 27 maart tijdens Earth Hour. Alle informatie vind je op de website van SMARTCirculairMeer informatie en aanmelden

Biden en klimaatverandering
Wat betekent de verkiezing van Biden in de VS voor de strijd tegen klimaatverandering? Dit toegankelijke artikel kan inspiratie geven voor in de les. Zo bespreek je de relatie tussen klimaatverandering en politiek.
Online winkelen en klimaatimpact
 
“Dan stuur ik het toch gewoon terug?” Dit artikel gaat in op de impact van jouw retourzendingen. Dat kan interessant zijn om in de klas te bespreken. Zo maak je systeemdenken concreet: welke invloed heeft mijn handelen op mijn omgeving? 
Broeicast: podcast en webinars over positieve duurzaamheid
Een viertal studenten wil duurzaamheid toegankelijk maken voor hun leeftijdsgenoten. Ze interviewen experts over een bepaald thema in een webinar, in de podcastaflevering geven ze hun persoonlijke bespiegelingen op dat thema. Zo combineren ze achtergrondinformatie met praktische tips, humor en eigen ervaringen. Lees meer.

Evenementen

SDG-project wint GDO innovatieprijs 
Voor het project 'Werelddoelen in beeld' ontving CNME Maastricht de Innovatieprijs 2020. Via beeldende kunst raakten leerlingen en bewoners bekend en betrokken met de 17 SDGs. Wil je meer informatie over hoe je dit project ook in jouw gemeente kunt uitvoeren? En over de twee andere winnende innovatieprojecten: De Groene Belevenis werkt samen met Heijmans aan het betrekken van bewoners bij groen in een nieuwbouwwijk in Leusden, en de BoodschApp safari van NME Den Haag: virtuele bewustwording van de duurzame aspecten van voedsel. Lees meer.
MBO Challenge Voedselverspilling 2020 
Maar liefst 77 studententeams van 20 verschillende scholen doen mee aan de challenge! 25 bedrijven hebben zich aangemeld met een challenge. De inschrijving is gesloten en de kick off heeft digitaal plaatsgevonden. De verspillingsvrije week is geweest en studenten zijn aan de slag. 
Het projectteam wenst iedereen veel succes! 
Terugblik relatiedag Groen Kennisnet
De kracht van kennis delen stond centraal tijdens de relatiemiddag die Groen Kennisnet op donderdag 19 november 2020 organiseerde. In workshops wisselden de ruim 140 deelnemers kennis uit over kringlooplandbouw, de boerderij van de toekomst, groen in de stad en de ontwikkelingen in het vernieuwde platform Groen Kennisnet 3.0. Lees de terugblik en bekijk de presentaties.
Terugblik Young Climathons
In november organiseerden Stichting Techotrend en ClimateKIC meerdere Young Climathons. Deze bruisden van energie. Een Young Climathon is een soort ‘snelkookpan’, waarbij leerlingen één schooldag de tijd krijgen om een echte klimaatuitdaging van een bedrijf op te lossen. De winnende teams bedachten superoplossingen, waar de vragers heel blij mee zijn. Lees hier de terugblikken.

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Copyright © Leren voor Morgen. 2020 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp