Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief #40
Zondag 6 december

 
Dinsdag is het zover, dan ligt mijn boek Ontdek de groeikansen van AI na maanden van hard werken eindelijk in de winkels. Een gids bomvol praktische voorbeelden hoe (Nederlandse) organisaties vandaag al AI toepassen, waar jouw bedrijf moet starten om zelf met AI aan de slag te gaan en natuurlijk de impact van de technologie op banen en de maatschappij. 

Als vaste lezer van de ai-nieuwsbrief hoop ik natuurlijk dat je een exemplaar gaat bestellen. Dat kan onder meer bij Managementboek.nl. Ze bieden vanaf 10 exemplaren ook staffelkorting (voor wie het als (kerst)cadeau wilt weggeven).

Als je de lancering van het boek ook met je zakelijke netwerk wilt delen, heel fijn. Op LinkedIn kan dat eenvoudig via deze link. Ben Tiggelaar schreef erover: 'Een toegankelijke én leuke spoedcursus op het gebied van AI.'
 
 

1. Nederland sluit AI-verbond met Vlaanderen


Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer heeft met de Vlaamse minister van Economie het startsein gegeven voor een Vlaams-Nederlandse samenwerking op vlak van AI. Minister Hilde Crevits en Keijzer verkennen de mogelijkheden van datadelen, het tackelen van ethische kwesties en het betrekken van burgers en bedrijven bij AI-toepassingen. De Nederlandse AI Coalitie (NLAIC) is een van de aanjagers van het project.
 

2. EIB investeert 150 miljoen in kunstmatige intelligentie


De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een fonds van 150 miljoen euro aangekondigd, bedoeld om bedrijven te ondersteunen bij het ontwikkelen van AI-toepassingen. Het geld komt beschikbaar bovenop het bestaande fonds van 100 miljoen. 'AI zal de bepalende factor zijn voor de manier waarop we in de toekomst werken, studeren en leven. Als Europa concurrerend wil blijven moet het ai omarmen en de ontwikkeling ervan leiden', aldus vicevoorzitter Teresa Czerwińska.
 

3. Google door het stof na ontslag AI-onderzoeker

Het plotselinge ontslag van de gerespecteerde AI-onderzoeker Timnit Gebru heeft tot veel verontwaardiging geleid. Meer dan 1400 Google-collega's en 1500 vakgenoten hebben een protestbrief ondertekend. Volgens haar voormalig leidinggevende Jeff Dean, hoofd van Google AI, gaat het conflict om een recent onderzoek van Gebru. Het onderzoek zou volgen Dean 'niet voldoen aan onze eisen voor publicatie'. Gebru zegt dat het ontslag komt na aanleiding van een interne e-mail waarin ze kritiek uit op de bedrijfsvoering: 'We zijn een team dat Ethical AI heet, en natuurlijk gaan we schrijven over problemen met AI.'


 

4. AI-Startup van de Week: Nico.lab


De Nederlandse ondernemer Merel Boers heeft goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor een AI-oplossing dat artsen helpt bij het vroegtijdig opsporen van beroertes. Haar bedrijf Nico.lab was met StrokeViewer al actief in Europa en Australië. 'Op dit moment kost het ziekenhuizen gemiddeld meer dan een uur om CT-scans te ontvangen, te verwerken en te onderzoeken. Het gaat om zeer grote bestanden met geavanceerd beeldmateriaal. Onze AI-technologie kan cruciale details in CT-scans ontdekken, die nu binnen een paar minuten kunnen worden gedeeld tussen ziekenhuizen en artsen', aldus Boers. Het bedrijf heeft circa 3 miljoen euro investering opgehaald in het vijfjarig bestaan.
 

5. Voor de geeks: Interactieve kaart leert je alles over open source ML-software


De ontwikkeling van software en tools voor kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Dikke kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet welke algoritmes en libraries je het best kunt gebruiken. Docent Daniel Kapitan van de Jheronimus Academy of Data Science heeft hiervoor de Tree of Machine Learning Algorithms gemaakt. Een visueel overzicht van verschillende algoritmes en hun specifieke toepassingen. Het project is in ontwikkeling en Kaptein komt graag in contact met mensen die ook hun kennis willen delen. Weet jij bijvoorbeeld alles van ONNX? Stuur Daniel een mail.


 

6. Must read: DeepMind doet belangrijke wetenschappelijke doorbraak


Het concept 'eiwitvouwing' zal de meeste van ons niks zeggen. Toch is het een van de bouwstenen van elk levend organisme. Binnen elk organisme zijn er duizenden verschillende eiwitten, elk met zijn eigen unieke vorm. Maar hoe een eiwit zal gaan vormen, wat lange tijd moeilijk te voorspellen. Tot de AI-goeroes van Google DeepMind (bekend van AlphaGo) hun rekenkracht hebben losgelaten. AlphaFold kan met ongeziene nauwkeurigheid, de vorm voorspellen die een eiwit zal aannemen. Klinkt complex, dat is het ook. Gelukkig leggen ze het haarfijn uit in deze video.


 

7. En dan dit: AI-kunstcollectief presenteert nieuw werk


Het Franse kunstcollectief Obalous heeft een nieuw werk gegenereerd middels kunstmatige intelligentie. An sigh niet zo bijzonder, maar wel dat een eerder AI-werk van de groep in New York verkocht werd voor 432.500 dollar. Het nieuwe werk, getiteld Parietal Burner # 1, is gebaseerd op het beroemde Franse grotkunstcomplex Lascaux. 'We hebben toen een tweede type algoritme getraind om te leren van de stijl die aanwezig is in de kunstwerken van Raws, en om deze stijl te vertalen naar de tekeningen die aanvankelijk met kunstmatige intelligentie waren gemaakt', aldus een woordvoerder van de groep. Het werk is gedrukt in een oplage van 50 stuks die elk voor 250 euro te koop werden aangeboden. De oplage is inmiddels uitverkocht.



Verder in het nieuws:

🔖 McKinsey publiceert onderzoek 'The state of AI in 2020' met kansen en risico's bij het ontwikkelen van AI-toepassingen binnen grote organisaties.

🍊 President Trump tekent bevel voor het gebruik van kunstmatige intelligentie door de overheid. Het bevel benadrukt dat het gebruik van AI 'rechtmatig' moet zijn; doelgericht en prestatiegericht; nauwkeurig, betrouwbaar en effectief; veilig, zeker en veerkrachtig; begrijpelijk; verantwoord en traceerbaar; regelmatig gecontroleerd; transparant; en verantwoord.

☎️ KRO Pointer zoekt hulp bij het ontrafelen van het algoritme achter Instagram.

👑 Mooie long read in de New York Times over de interne strijd bij Facebook over het algoritme wat bepaalt wat jij te zien krijgt. Het wegfilteren van nepnieuws kost het platform namelijk klauwen met geld in misgelopen advertentie-inkomsten.

🏦 Capgemini onderzocht hoe AI de klantervaring van financiële diensten kan transformeren. Tip: vergeet niet dat contactmomenten dikwijls empathie en emotie vereisen.

📣 FD sprak met Sennay Ghebreab over zijn project om discriminatie te bestrijden met AI: 'Wie in deze wereld niet weet hoe algoritmes werken, wordt een speelbal van anderen.’

🤖 Nederlandse wetenschappers vragen aan Den Haag een verbod op 'killer robots'.

🧠 Australisch onderzoeksteam ontwikkelt algoritme dat met machine learning oorsuizen kan vaststellen door het bestuderen van de hersenen.

👩‍🏫 Universiteit van Helsinki publiceert gratis e-learning over de ethische aspecten van AI. Volg 'm hier.

📈 Scale AI, dat onder meer werkt voor Airbnb, Nvidia en OpenAI, heeft 155 miljoen dollar opgehaald en wordt gewaardeerd op 3.5 miljard dollar.

🚨 Catelijne Muller van Allai waarschuwt dat het Westen niet teveel naar China moet kijken bij het indammen van het coronavirus.

⚔️ MIT Technology Review voorspelt een 'oorlog' tegen verborgen algoritmes die mensen in armoede zullen houden.


P.s. Vergeet niet om het boek Ontdek de groeikansen van AI te bestellen bij Managementboek.nl! 

Tot dusver, de week in AI. Vond je dit een interessante nieuwsbrief? Stuur ‘m vooral door aan vrienden of collega’s of geef het een geweldige shout-out op LinkedIn, dat helpt de nieuwsbrief om beter gevonden te worden. 

Bedankt voor het lezen en graag tot volgende week.

Remy Gieling
Hoofdredacteur MT/Sprout & ai.nl 
Update je gegevens
Je kan je gegevens aanpassen of uitschrijven voor verdere nieuwsbrieven van ai.nl