Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
U heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief Krachtige basiszorg wilt ontvangen. Wilt u deze toch liever niet ontvangen? Dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Krachtige basiszorg is een integrale wijkaanpak die op de werkvloer is ontwikkeld. Het is een andere manier van kijken, leren, doen en organiseren door álle professionals in de zorg, ondersteuning en preventie in de wijk. De aanpak richt zich op kwetsbare bewoners met problemen in meerdere levensdomeinen.

Krachtige basiszorg werkt! Dat blijkt uit de ervaringen in Utrecht Overvecht waar de aanpak werd ontwikkeld. Daarom investeren de Achterstandsfondsen voor huisartsen in de vier grote steden, Zilveren Kruis en CZ twee jaar extra geld om de aanpak op 13 locaties te implementeren. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Inzicht in belang samenhang met de Toolkit Krachtige basiszorg
De onlangs gelanceerde Toolkit Krachtige basiszorg biedt een mooi startpunt voor iedereen die Krachtige basiszorg wil implementeren. Veel van de instrumenten en documenten die in de loop der jaren zijn ontwikkeld door Stichting Overvecht Gezond staan nu op een handzame manier bij elkaar.  De Toolkit komt voort uit het NIVEL-onderzoek Krachtige basiszorg Overvecht ontrafeld. Nikki Makkes, huisarts in Overvecht en vanaf het eerste uur betrokken bij het ontwikkelen van de integrale wijkaanpak Krachtige basiszorg, werkte nauw samen met het NIVEL én is blij met het resultaat. Alle informatie die tien jaar ervaring met Krachtige basiszorg heeft opgeleverd is in de toolkit geordend volgens het veranderkundige model van Knoster. Dat model geeft goed weer dat Krachtige basiszorg alleen gerealiseerd kan worden als er samenhang is tussen de verschillende elementen. Nikki benadrukt nog maar eens dat Krachtige basiszorg geen blauwdruk is. Een visie is essentieel en ook een goed plan, een permanente lerende omgeving en middelen mogen niet ontbreken.
Iedereen kan vrij putten uit de informatie en instrumenten die in de toolkit te vinden zijn. Idealiter wordt de toolkit ook gebruikt in samenhang met begeleiding en scholing. Nikki: ‘Een website met instrumenten is een mooi begin, maar Krachtige basiszorg bereik je uiteindelijk door met elkaar voortdurend een leerproces aan te gaan.’ Samen met enkele deelnemers aan Krachtige basiszorg met onderwijservaring en twee deskundigen wordt nu nagedacht over een vorm en structuur hiervoor. Een van de ideeën is om de lerende omgeving regionaal vorm te geven; bijvoorbeeld door het inzetten van een mentor Krachtige basiszorg uit de ene wijk die dan door een andere wijk geraadpleegd kan worden. 
Nikki Makkes is naast huisarts ook kaderhuisarts GGZ . Ze is (mede)ontwikkelaar van het 4D-Model 2011, een instrument dat binnen Krachtige basiszorg kan worden ingezet voor individueel maatwerk op patiëntniveau. Per oktober 2019 is zij voorzitter van Stichting Overvecht Gezond.
Krachtige basiszorg op Insta
Op Instagram deelde lijsttrekker D66 Sigrid Kaag een bericht over haar werkbezoek aan Huisartsen Ganzenhoef waar ze sprak met huisarts Addy van der Woude. ‘Mooi om te zien hoe enthousiast ze was over het holistische werken’, vertelt Addy. ‘En dat dit ook de insteek zou moeten zijn voor goede zorg.’ Kaag leek het belang in te zien van de extra tijd die ze in de praktijk nemen voor het gesprek met de patiënt en de 4D-benadering. ‘Ze had er oog voor dat deze elementen uit Krachtige basiszorg van essentieel belang zijn voor het werk van een huisarts in een achterstandswijk.’  Op de vraag of zij als praktijk een uitzondering zijn in de wijk vertelde Addy haar dat het delen van de ervaringen met anderen juist ook een onderdeel is van hun aanpak. Ze maken zich er dan ook sterk voor om niet alleen hun kennis te delen, maar ook elkaar in de wijk letterlijk (beter) te leren kennen. En dat maakt het op alle fronten makkelijker om elkaar te benaderen
Met een overstijgende aanpak in de wijk kun je ook meer doen dan wanneer iedereen op z’n eigen kleine domein blijft zitten. Bij jongeren bijvoorbeeld blijft er echt potentieel liggen als ze vast blijven zitten in hun problemen. Investeren in deze jongeren voordat de problemen uit de hand lopen is belangrijk. In het gesprek met de lijsttrekker benadrukte Addy dat ook. Nu ze meer ondersteuning heeft voor de zaken buiten het medische wordt dit makkelijker en daarmee wordt het werk leuker. Lachend: ‘En dat heb ik geprobeerd haar uit te leggen. Hoe dat in elkaar zit!’

 
 Andere aanpak bij complexe zorgvragen
Wat goede zorg is, is afhankelijk van de behoeften en omstandigheden van de unieke patiënt. De medische situatie, voorkeuren én context van de patiënt moeten daarom leidend zijn in het besluitvormingsproces met de arts. In het advies ‘Hoor mij nou!’ buigt de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving zich over de vraag: Wat is er nodig om – in geval van een complexe zorgvraag – te komen tot een uitkomstgericht besluitvormingsproces, dat uitgaat van wat daadwerkelijk belangrijk is voor de desbetreffende patiënt?
Bij complexe zorgvragen gaat het om vragen naar lichamelijke, sociaalmaatschappelijke én psychische zorg. De RVS richt zich in haar advies specifiek op dergelijke zorgvragen die via de huisarts in het ziekenhuis terecht komen. De huidige klinische praktijk van Samen Beslissen sluit onvoldoende aan bij mensen met complexe zorgvragen, aldus de RVS. De Raad adviseert om voor patiënten met complexe hulpvragen een multidisciplinair hulpnetwerk op maat samen te stellen, waarin ook naasten deelnemer (kunnen) zijn en de coördinatie duidelijk is belegd.
Binnen dit hulpnetwerk stelt men alles in het werk om samen met de patiënt:  
in een iteratief proces de zorgbehoeften en prioriteiten goed te ontrafelen (Samen Begrijpen); 
in dialoog diverse kleine of grote acties uit te proberen (Samen Proberen); 
te reflecteren op de behaalde resultaten (Samen Reflecteren); 
de geleerde lessen toe te passen bij de volgende kleinere of grotere stap (Samen Leren).
Francine Francke, bestuurder/directeur Stichting Gezondheidscentra Amsterdam zuidoost (GAZO) over 'Hoor mij nou!'
‘Met elkaar breed (blijven) kijken naar de patiënt, dat komt uit dit rapport naar voren. Dat houdt niet op bij de muren van het ziekenhuis. Ook voor medisch specialisten is het van belang dat ze - zeker bij patiënten met complexe problemen - oog hebben voor wat er allemaal nog meer speelt behalve het strikt medische.
Samen Beslissen is mooi bij een eenduidig ziektebeeld. Maar het sluit onvoldoende aan bij mensen met complexe hulpvragen en problemen op meerdere terreinen. Het zorgen voor een brede blik, het betrekken van andere disciplines en daarmee dezelfde ‘taal’ spreken, dat alles kan eraan bijdragen dat Samen Beslissen meer Samen Begrijpen wordt. Daarmee bevestigt het rapport de visie van Krachtige basiszorg. Een mooie eerste stap zou alvast zijn om de huisarts meer te betrekken.’



Nikki Makkes, Huisartsenkliniek Overvecht, over 'Hoor mij nou!'
‘Dit rapport van de RVS geeft onze werkelijkheid mooi weer. Idealen van patiëntempowerment en samen beslissen zijn nastrevenswaardig maar in de praktijk blijkt dat onder de huidige omstandigheden weerbarstig. Veel mensen met complexe zorgvragen hebben iets anders nodig. Het rapport geeft dat mooi weer. Voor de vertaalslag hiervan naar zorgverzekeraars, gemeentes en koepels is weliswaar een lange adem nodig, maar het rapport zelf is een mooie stap in de goede richting.’

 
Website
Email
Forward Forward
Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Copyright © | 2020 | Krachtige basiszorg | Alle rechten voorbehouden.

Heeft u vragen? Dan kunt u ons bereiken via:
info@krachtigebasiszorg.nl

Wilt u uw voorkeuren m.b.t. deze nieuwsbrief veranderen?
U kunt uw instellingen aanpassen of u uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Krachtige basiszorg · Kastordreef 1 · Utrecht, Ut 3561EJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp