Copy
Denk mee met OCW
Bekijk deze e-mail in uw browser
Beste <<Voornaam>>,

Via de 'Denk mee met OCW'-nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de mogelijkheden om mee te denken met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

Graag brengen we een onderwerp onder jullie aandacht dat we graag met leraren in het vo en mbo zouden willen bespreken: Vrijheid van meningsuiting en de veiligheid van de leraar

Naar aanleiding van de moord op Paty is de veiligheid van leraren een veel besproken onderwerp. Wij willen hen zo goed mogelijk ondersteunen bij het voeren van lastige gesprekken en ervoor zorgen dat zij zich hiervoor voldoende toegerust en veilig voelen, in de klas en daarbuiten. Daarover gaan we heel graag met jullie in gesprek. Wat leeft er bij jullie? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de veiligheid en het bespreken van gevoelige onderwerpen een gezamenlijke verantwoordelijkheid worden?

We organiseren hiervoor volgende week maandag (7 december van 15:30 tot 17:00 uur) een bijeenkomst. Lees hier in deze mail meer over.

Verder lopen er nog twee onderzoeken die we bij jullie onder de aandacht willen brengen 
  1. Denk mee over 2 uur bewegingsonderwijs in het primair onderwijs.
  2. Ben je 55+? Denk mee over duurzame inzetbaarheid van oudere leerkrachten
Ook delen we informatie over de subsidie 'Schoolkracht' en hebben we de laatste artikelen en blogs van leraar.nl voor jullie verzameld.  

Succes met de laatste loodjes voor de kerstvakantie!

Vriendelijke groet,

De combibaners (leraren, IB'er en schoolleider) van het Ministerie
denkmeemetocw@minocw.nl
Heb je collega's in je team die ook graag zouden willen meedenken met OCW?

Stuur deze mail door en laat collega's zich aanmelden voor de 'Denk mee met OCW' mailing via www.leraar.nl/denkmeemetocw 

Oproep

Vrijheid van meningsuiting en de veiligheid van de leraar (vo / mbo)

Naar aanleiding van de terreurdaad in Frankrijk en de bedreiging van de leraar in Rotterdam is veiligheid van de leraar een veelbesproken onderwerp. En terecht. Leraren moeten zich te allen tijde veilig en vrij voelen in het plaatsen van hun vak. Het onderwijs is een krachtig instrument voor kinderen en jongeren de waarde van de vrijheid van meningsuiting bij te brengen en hiermee in een veilige omgeving te oefenen. Het is belangrijk dat leraren de vrijheid voelen om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken in de klas en daarbij hun eigen lesvorm te kiezen.
 
Wij willen leraren zo goed mogelijk ondersteunen bij het voeren van laatste gesprekken en ervoor zorgen dat zij zich hiervoor voldoende toegerust en veilig voelen in de klas en daarbuiten. Daarover gaan we heel graag met jullie in gesprek. Wat leeft er bij jullie? Waar hebben jullie behoefte aan als het gaat om ondersteuning? Wat kunnen wij als OCW doen om te dragen aan het gevoel van veiligheid? Hoe kunnen we veiligheid en het onderwerp van een gevoelige laten worden? Voelen jullie je, los van het thema vrijheid van meningsuiting, veilig op school en waar kan dat dan aan liggen?
 
We vinden het heel belangrijk om jullie ervaringen en opmerkingen hierover te horen.

Op maandag 7 december van 15:30 tot 17:00 uur organiseren we een online bijeenkomst over de veiligheid van de leraar. Ook als je niet op dit moment kunt, horen we graag van je.

Je kunt je aanmelden via 
e.stumpel@minocw.nl
Praat mee over vrijheid van meningsuiting en de veiligheid van de leraar (maandag 7 december van 15:30 tot 17:00)
Denk jij mee over hoe we twee uur bewegingsonderwijs op school kunnen realiseren?

In 2023 moeten alle basisscholen twee lesuren bewegingsonderwijs per week door een verplichte leerkracht verzorgen. Door die verplichting als 'deugdelijkheidseis' in de wet op te nemen, wil de overheid komen tot een steviger fundament voor voldoende en goed bewegingsonderwijs voor alle kinderen.

Dit blijkt niet voor alle scholen makkelijk te realiseren. Vanuit de praktijk en uit verschillende onderzoeken is een aantal knelpunten aan het licht gekomen.

Om een ​​goed beeld te krijgen waarmee en op welke manier wij scholen kunnen ondersteunen bij het realiseren van die twee lesuren bewegingsonderwijs, zijn wij op zoek naar:
  • Scholen die eerst problemen ondervonden met het resultaat van twee lesuren bewegingsonderwijs, maar waar het nu wel lukt.
  • Scholen die proberen de twee lesuren te realiseren, maar dit wegens niet voor elkaar krijgen .  
Graag gaan wij in gesprek met bestuurders, schoolleiders en (gym) leerkrachten. Op deze manier hopen wij meer grip te krijgen op de situatie en hier beter op in te kunnen spelen.

Wil jij met ons in gesprek? Stuur dan een mail naar m.vandereijk@minocw.nl. Vergeet niet in de mail niet te vermelden onder welke van de twee categorieën jouw school valt. Alvast dankbaar!
Denk mee over realisatie van 2 uur bewegingsonderwijs in het PO
Onderzoek arbeidsmarktpositie en Duurzame Inzetbaarheid 55+ Leraren

In opdracht van Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Voert Het consortium  CAOPMOOZ Onderzoek  en  CentERdata  at this moment dat Een Onderzoek uit naar de (Arbeidsmarkt) positie van 55 + -leraren in Het Primair, Voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Voor dit onderzoek voeren de gesprekken met leraren en HRM-verantwoordelijken over de duurzame inzetbaarheid van 55-plussers en duurzaam duurzaambeleid op school.

Indien u tot de doelgroep behoort willen de onderzoekers u graag uitnodigen voor een gesprek. In dit gesprek horen zij graag uw mening over de duurzame inzetbaarheid van oudere leraren en de vraag hoe uw school omgaat met duurzaam duurzaambeleid. Het gesprek vindt telefonisch of online plaats via Microsoft Teams en duurt niet langer dan 30 minuten.
 
Zou u willen meewerken? U kunt uw reactie sturen naar  secretariaat@caop.nl  (o.v.v. onderzoek 55+). De onderzoekers nemen graag (telefonisch) contact op om een ​​afspraak in te plannen. Handig om meteen uw telefoonnummer te vermelden.
 
Mocht u niet tot de doelgroep behoren, maar dit onderwerp wel relevant vinden, kunt u dit bericht dan doorzetten naar uw oudere collega's? Alvast hartelijk dank!
Praat mee over de duurzame inzetbaarheid van oudere leraren

Aankondiging subsidieregeling 'Schoolkracht' - een impuls voor schoolontwikkeling

Veel schoolleiders en leraren uit het team hebben ideeën over de manier waarop het onderwijs op hun school beter kan of handiger kan worden georganiseerd, maar soms ontbreken tijd, middelen en draagvlak om de plannen vervolgens goed van de grond te krijgen. Zeker in deze tijden van coronamaatregelen is het laatste hier ruimte en tijd voor vrij te maken.

Met de regeling Schoolkracht wordt een impuls gegeven om de plannen en ideeën toch in de praktijk te brengen. Schoolontwikkeling is immers de drijvende kracht achter de kwaliteit van het onderwijs. Deze regeling sluit aan bij de  beleidsreactie op het rapport van McKinsey , waarin wordt aangegeven dat duurzame schoolontwikkeling versterkt zal worden.

Als vervolg op het meerdere Schoolleiders Innovatie OntwikkelFonds (SIOF) en LerarenOntwikkelFonds (LOF) kan een schoolleider van leraar uit het primair, voortgezet of speciaal onderwijs namens de school een plan indienen via de website van DUS-I. Er kan maximaal € 30.000 aangevraagd worden voor een plan voor schoolontwikkeling dat zich richt op één van de volgende thema's:

  • onderwijskwaliteit verbeteren;
  • Omgaan met leraren- en schoolleiderstekort;
  • kansen gelijkheid en;
  • digitalisering.

Aanvragen kunnen worden ingediend in de periode van 25 november 2020 tot en met 15 januari 2021. U kunt hiervoor gebruikmaken van het aanvraagformulier dat te vinden is op de website van DUS-I . Bij overintekening zal worden geloot. Begin maart heeft de aanvrager dan de zekerheid van de school gebruik kan maken van de regeling voor de periode van maart 2021 tot en met augustus 2022. 

Inspiratie voor leraren op www.leraar.nl

Leraar.nl is een website van OCW waarop ervaringen, goede voorbeelden en tips en trucs worden gedeeld. De afgelopen tijd zijn de volgende artikelen verschenen:
Docuserie en scholentour over gelijke kansen in het onderwijs

Vanaf maandagavond 30 november start op NPO 1 de zevendelige documentaireserie ‘Klassen’ van Omroep Human. De makers van de bekroonde serie ‘Schuldig’ onderzoeken in deze serie of het scholen lukt om verschil te maken in de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs.

Lees verder
Andere manier van lesgeven op nieuwe praktijkgerichte leerweg

De rol van de leraar verandert in de nieuwe praktijkgerichte leerweg van het vmbo. Coaching van leerlingen wordt belangrijker dan uitleg geven voor de klas. “Ik begeleid leerlingen en stel vragen om ze op ideeën te brengen als ze werken aan hun praktijkopdracht,” stelt Edwin van der Land, leraar op het Ubbo Emmius Stadskanaal. Om leraren bij die omschakeling te helpen, komen er scholingsprogramma’s.

Lees verder
Onderwijsbevoegdheden in verandering

Het Lerarencollectief maakte een video over de stand van zaken rond de Commissie Onderwijsbevoegdheden. Die commissie werkt, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, aan een nieuw bevoegdhedenstelsel. De hoop is dat die nieuwe bevoegdheden helpen om het tekort aan leraren aan te pakken. In april komt de commissie met haar advies.

Lees verder
Een zij-instromer brengt vaak wat extra’s mee

De één was tandarts, de ander jurist, zorgverlener, agrariër of econoom. Nu staan ze voor de klas en zijn ze bezig met hun lesbevoegdheid. Meer dan 1.500 nieuwe docenten zitten momenteel middenin hun zij-instroomtraject. “Als je de begeleiding goed organiseert, kan een zij-instromer toegevoegde waarde hebben voor je school”, stelt schoolleider Wouter van den Berg.

Lees verder
‘Allé, ga op je poep zitten’ – Vlaamse docenten in Zeeland

Zeeland heeft een schreeuwend tekort aan leraren en dus werven Zeeuwse scholen ook leraren over de grens. Op het Lodewijk College in Terneuzen zijn ze al gewend aan de Vlaamse tongval – op de school staan al jaren Vlaamse leraren voor de klas. “Leerlingen kijken hier niet op van een Vlaamse leraar. Ik denk dat ze in een stad als Rotterdam heel anders reageren”, stelt opleidingsdocent Vincent Martens van de school.

Lees verder
3 miljoen voor extra laptops en tablets

Minister Slob stelt 3 miljoen euro beschikbaar om leerlingen in het po en vo aan een laptop of tablet te helpen. De apparaten moeten helpen om onderwijsachterstanden te voorkomen van leerlingen die geen laptop of tablet thuis hebben, en voor wie er geen andere regeling is. Met het bedrag zijn zo’n 7500 leerlingen geholpen.

Lees verder
"De jus is van het lesgeven af"

Nog nooit zijn er zo weinig leerlingen blijven zitten als in het afgelopen schooljaar. Door de eerste coronagolf waren er minder toetsmomenten en was het niet altijd duidelijk of een leerling over kon gaan. Scholen stelden zich coulant op en gaven veel leerlingen het voordeel van de twijfel. Bart van Beek, bovenbouwcoördinator en docent geschiedenis op het Erfgooiers College in Huizen, maakt zich zorgen. “In sommige klassen zitten nu 13 leerlingen die voor meer dan 2 vakken onvoldoendes hebben.”

Lees verder
Hoe mediawijs ben jij?

Appen, scrollen, liken, swipen, streamen, gamen en subscriben. Leerlingen zijn er de hele dag druk mee. Online media verrijken hun leven, maar hebben ook een schaduwkant van fysieke en mentale klachten. “Zorg dat je weet waar je leerlingen online mee bezig zijn,” stelt leraar Elise Kramer. “Geef ze niet alle vrijheid bij het verkennen van de digitale wereld.”

Lees verder
Door op de 'Denk mee met OCW' mailinglijst te staan, ontvang je regelmatig een mail met bijeenkomsten, zoals de praktijkspiegel, waar je als onderwijsassistent/leraar/schoolleider kunt meepraten over onderwijsbeleid. 

We willen graag zoveel mogelijk leraren/schoolleiders laten meedenken met onderwijsbeleid. Stuur deze nieuwsbrief door en laat je collega's zich aanmelden voor de mailinglijst 'Denk mee met OCW'

Aanmelden voor de mailinglijst gaat via
www.leraar.nl/denkmeemetocw 
Denk mee met OCW is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Copyright © 2020 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, alle rechten voorbehouden.


Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen? Klik hier!