Copy
Δεν βλέπετε σωστά αυτό το email; Δείτε το στον browser σας
Share
Tweet
Forward
Το πρώτο άρθρο που διαβάσαμε σήμερα το πρωί ήταν από τους New York Times [όχι, δεν είναι αυτή η πρώτη εφημερίδα που διαβάζουμε, έχουμε στήσει ένα σύστημα που επιλέγει «στην τύχη» ένα άρθρο από τα Μέσα που είμαστε συνδρομητές ή παρακολουθούμε] για το πως η φετινή υπερπαραγωγή μανιταριών στα δάση τους Ουκρανίας στήριξε οικονομικά κάποιους από τους κατοίκους της στην πανδημία.

Τα δάση των ουκρανικών Καρπαθίων είναι γεμάτα από διάφορα είδη άγριων μανιταριών και το επάγγελμα του «κυνηγού μανιταριών» είναι αρκετά διαδεδομένο.

Οι Ουκρανοί κυνηγοί μανιταριών μοιάζουν στα «χούγια» αρκετά με τους ψαράδες: έχουν μέρη που «κυνηγούν» τα οποία φυσικά δεν αποκαλύπτουν σε κανένα. Μάλιστα, υπάρχει και σχετική εθιμοτυπία. Όταν ρωτάς κάποιον κυνηγό πού μπορείς να βρεις καλά μανιτάρια και επειδή θεωρείται μεγάλη αγένεια να μην απαντήσει, θα υποδείξει μια άσχετη τοποθεσία.

Ακόμα, οι κυνηγοί έχουν τους «δοκιμαστές μανιταριών» που εμπιστεύονται. Οι δοκιμαστές είναι επιφορτισμένοι με την υποχρέωση να αξιολογούν την ποιότητα, τη γεύση και βέβαια την ασφάλειά τους. Είναι κανονικοί δοκιμαστές, όπως αυτοί των ευρωπαϊκών αυλών του Μεσαίωνα, ειδικά της Βόρειας Ιταλίας, που δοκίμαζαν τα φαγητά πριν σερβιριστούν για να αποτρέψουν τη δολοφονία κάποιου άρχοντα από δηλητήριο. Είναι δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά αυτή του δοκιμαστή.

Φέτος στην Ουκρανία παρατηρήθηκε υπερπαραγωγή μανιταριών. Χάρις σε αυτή, οι έμπειροι κυνηγοί κατάφεραν και επιβίωσαν της οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε το lockdown ενώ φτωχότερες οικογένειες βρήκαν στα μανιτάρια τροφή που μπορούσαν να αγοράσουν. 
Δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα. Φέτος, οι ουκρανικές αρχές κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά δηλητηρίασης από μανιτάρια των τελευταίων ετών. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου καταγράφτηκαν 239 δηλητηριάσεις με 11 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.
Η δηλητηρίαση δεν είναι ο μόνος κίνδυνος.

Ενώ το κυνήγι μανιταριών στην περιοχή του Τσερνόμπιλ έχει απαγορευτεί, πολλοί εισέρχονται στην περιοχή παρανόμως αναζητώντας τα. Κάποιοι αφελείς επειδή πιστεύουν ότι η ραδιενέργεια έχει προκαλέσει την παραγωγή μανιταριών-γίγας (δεν ισχύει) και άλλοι επειδή εκεί τα βρίσκουν εύκολα σε αφθονία.

Το άρθρο μπορείτε, αν θέλετε, να το διαβάσετε εδώ.
Τη φωτογραφία την αλιεύσαμε από ένα σάιτ που διαφημίζει τουριστικές εκδρομές για κυνήγι μανιταριών τα ουκρανικά Καρπάθια. 
Τέτοιες εκδρομές διοργανώνονται κι εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα.



Δευτέρα 30 Νοεμβρίου



Όχι ημερομηνίες, δεδομένα

Στις δύσκολες μέρες που έχουμε ακόμα μπροστά μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εάν και, όπως είπε,  έχει καταγραφεί μια οριακή υποχώρηση της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα. Είπε ακόμα ότι ο δρόμος για την άρση του lockdown θα είναι πιο αργός ώστε να μην υπάρχουν «πισογυρίσματα». Κάλεσε τους υπουργούς να μην μιλάνε με ημερομηνίες αλλά με δεδομένα και τους θύμισε ότι οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα.
«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης. Ρεπορτάζ, η παρέμβαση του πρωθυπουργού.

*Στο FACT αποφασίσαμε να μην καταγράφουμε τα ρεπορτάζ με τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το πότε και πως θα αρθεί το lockdown. Βρίσκουμε τη συζήτηση ανώφελη. Θα καταγράψουμε τις αποφάσεις ως γεγονότα μόλις αυτές ανακοινωθούν.

 
  • Νίκος Σύψας: «Πολύτιμα και αξιόπιστα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ».
  • ΤΟ ΒΗΜΑ: «Οδοιπορικό στη Βόρειο Ελλάδα-Εφιαλτικές καταστάσεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».
  • Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Αν περιμένουμε να φύγει η επιδημία από το εμβόλιο θα χάσουμε».
  • Βάσω Σιούτη: «Η συνταγή επιτυχίας που εγκαταλείφθηκε και τα αναπάντητα ερωτήματα».
  • New York Times: «The lost days that made Bergamo a coronavirus tragedy». 



Το πρώτο ελληνικό rapid test

Το πρόγραμμα «Εμβληματική Δράση» για την επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα που τρέχει με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και συμμετέχουν σε αυτό έξι Ερευνητικά Κέντρα και τέσσερα Α.Ε.Ι, έφερε τα πρώτα αποτελέσματα με την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού ταχέος τεστ αντιγόνου (rapid test). Κατατέθηκε η αίτηση για πατέντα και τώρα αναζητείται η φαρμακευτική εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή του.





#covid_19gr
Δευτέρα 30/11/20

Nέα κρούσματα:1044 
Διασωληνωμένοι: 600 (-3)
Νέες Απώλειες: 85  (συν:2.406)
Θετικά τεστ: 14,49% (+4,81)
Τεστ σήμερα: 7.203
1.757 Μ.Ο κρουσμάτων (2377 πρ. εβδομ.)
Σύνολο:105.271

Πηγή: @nyrros




Εμβόλιο στα σούπερ μάρκετ

Όταν στη χώρα μας συζητάμε ακόμα εάν τα σούπερ μάρκετ πρέπει να πωλούν ασπιρίνες, είναι φυσικό να μας εντυπωσιάσει το ρεπορτάζ που διαβάσαμε χθες στη Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο, στις ΗΠΑ, τα σούπερ μάρκετ ετοιμάζονται για να γίνουν κέντρα εμβολιασμού για το ιό.
Με δεδομένου ότι διαθέτουν μεγάλους καταψύκτες μπορούν να αποθηκεύσουν σε αυτούς ποσότητες εμβολίων ενώ ήδη αναπτύσσουν διαδικτυακές πλατφόρμες ώστε οι ενδιαφερόμενοι, να κλείνουν ραντεβού και να εμβολιάζονται στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους.
Βέβαια, ήδη στα φαρμακεία που βρίσκονται εντός των σούπερ μάρκετ παρέχεται και η δυνατότητα εμβολιασμού.
Και κάτι εμπορικό: είναι ερευνητικά εξακριβωμένο σε βάθος χρόνου ότι η παρουσία φαρμακείων μέσα στα σούπερ μάρκετ εκτοξεύει τις πωλήσεις τους.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω γίνονται μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις με τις αρμόδιες, κρατικές αρχές που επιθυμούν να διευρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο το δίκτυο διάθεσης των εμβολίων. 




Χάνει έδαφος ο Μπολσονάρο

Μετριοπαθή και κεντροδεξιά κόμματα είναι οι μεγάλοι νικητές στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές στη Βραζιλία, δύο χρόνια πριν τις προεδρικές εκλογές. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο προσκείμενος στον Μπολσονάρο δήμαρχος Μαρσέλο Κριβέλα συνετρίβη από τον κεντρώο Εντουάρντο Παέζ ενώ το αριστερό Εργατικό Κόμμα του πρώην προέδρου Λούλα δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Economist Espresso.




All female, all former Obama administration

Με αυτό το γλαφυρό τίτλο, το πρωϊνό newsletter του Economist καταγράφει ως πρώτη είδηση την ανακοίνωση της ομάδας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Επικεφαλής θα είναι η 38χρονη Κέιτ Μπεντιγκφιλντ. Διαβάζετε ένα πορτρέτο της στο Fortune ενώ στο τουίτερ τη βρίσκετε εδώ.
 



Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά του αυταρχικού νόμου

Συνεχίζονται στη Γαλλία, με μαζικές διαδηλώσεις, οι αντιδράσεις κατά του «τυποκτόνου», αυταρχικού σχεδίου νόμου της κυβέρνησης Μακρόν που μεταξύ άλλων προβλέπει την απαγόρευση δημοσίευσης φωτογραφιών και βίντεο που έχουν τραβήξει τόσο δημοσιογράφοι όσο και πολίτες αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος ακόμα κι όταν τα ντοκουμέντα αυτά καταγράφουν στιγμιότυπα παράνομης αστυνομικής βίας. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η διαδήλωση του Σαββάτου στο Παρίσι είχε αρχικά απαγορευτεί, διοικητικό δικαστήριο έκρινε την απαγόρευση παράνομη.
Ο καθ.Arun Kapil γράφει στο μπλογκ του όσα πρέπει να ξέρουμε για το θέμα.




Αρχαιογνωσία: Η ιστορία των λοιμών στην Αθήνα

Κλείνουμε για σήμερα με κάτι υπέροχο. Η ιστορικός, αθηναιογράφος και συγγραφέας  Άρτεμις Σκουμπουρδή μιλά για τους λοιμούς και τα θανατικά –κολωνάκια και ξόρκια– διαχρονικά στην Αθήνα. LIFO/Podcasts



Αυτά για σήμερα!
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
Επικοινωνείτε μαζί μας, απαντώντας σε αυτό το εμέηλ.

β.
 
Fact News - 51A Athalassas St., Office: 201, 2012, Strovolos – Nicosia, Cyprus

Θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο λήψης αυτών των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;
Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα στοιχεία σας ή να διαγραφείτε από τη λίστα.