Copy
   חדש באנציקלופדיה העירונית   
 
קוראים יקרים,
השבוע אנו מציינים שמונים שנה למותו של דב הוז (1894-1940) שנהרג בתאונת דרכים יחד עם אשתו רבקה, בתם תרצה, בני משפחה נוספים ויצחק בן-יעקב, מנהל חברת אוירון. דב הוז כיהן כסגן ראש העיריה מטעם סיעת הפועלים, הוא היה מדינאי בטרם מדינה, ומראשי ההגנה וההסתדרות. בניוזלטר נזכיר תחנות בחייו כמו גם מקומות בהם הונצח בעיר. 
מאחל לכם שנת 2021 בריאה ומצויינת,


שלכם, דני רכט
01.01.2021
 
בית משפחת הוז בשדרות רוטשילד 30 (צילום של פיני בן שחר). האב ברוך, מחנך וספרן בספריית שער ציון. האם, בעלת 'פנסיון שרה הוז'. 
דב הוז היה בן 11 כשעלה עם הוריו לארץ ישראל. בטרם עברו לביתם החדש בשדרות רוטשילד (1913), התגוררה המשפחה בשכירות בבית קנדינוף ברחוב פינס
 
דב הוז בוגר המחזור הראשון של גימנסיה הרצליה. תלמידי המחזור נדדו בין כמה בתים שכורים ששימשו את הגימנסיה (הראשון, השני, השלישי) אך סיימו את חוק לימודיהם בבית גימנסיה הרצליה ברחוב אחד העם.
 
הבית בשדרות רוטשילד 23 (צילום של פיני בן שחר). נבנה עבור יעקב שרתוק ומשפחתו ומשמש משנות השישים כמוזיאון ההגנה. מכאן טוו את חלום המדינה העברית ארבעת הגיסים: משה שרתוק  (שרת, לימים שר החוץ הראשון וראש ממשלתה השני של המדינה), אליהו גולומב (רמטכ"ל ההגנה. היה נשוי לעדה לבית שרתוק), שאול אֲביגוּר (מאירוֹב. מראשי ההגנה ולימים סגן שר הבטחון. אחותו ציפורה נישאה למשה שרת) ודב הוז (היה נשוי לרבקה לבית שרתוק). האחרונים התגוררו בבית שרתוק בטרם עברו לדירתם החדשה במעונות עובדים הו"ד.
כמו רבים מראשי מפלגת הפועלים, גם משפחת דב הוז התגוררה במעונות עובדים הו"ד. מדירתם יצאו אל צפון הארץ. נסיעה ממנה לא חזרו.
 
בית ההסתדרות ברחוב אלנבי (צילום של פיני בן שחר) נבנה עבור מלון הרצליה. לאחר הריסתו נבנה במקומו מגדל הסנה (כיום מגדל מנורה-מבטחים). הדומיננטיות של ארבעת הגיסים שעבדו במקום: שרת, הוז, גולומב ואביגור, הובילה לכינוי 'בית הגיסתדרות' בפי ציניקנים.
ב-1936 ייסד הוז יחד עם יצחק בן-יעקב את אוירון - חברה ארצישראלית לתעופה בע"מ (Aviron Aviation Company Ltd). חברת תעופה עברית ראשונה שפעילותה שימשה בין השאר כיסוי לשירות האוויר של ההגנה. משרדי החברה שכנו ברחוב אחד העם 70. 
 
סוף שנות השלושים. ראש העיריה ישראל רוקח וסגנו דב הוז מתייעצים על גג בית העיריה ברחוב ביאליק.
 ההנצחה בתל-אביב
 
בשנות השלושים הסתיים רחוב חובבי ציון ברחוב לסינג (רחוב נתן החכם כיום) אולם לאחר מותו של דב הוז קוצר הרחוב, וחלקו הצפוני (מהכיכר שבתמונה) נקרא רחוב דב הוז.
.
שדה דב אשר שימש בעיקר כשדה תעופה פנים-ארצי ונסגר בשנה שעברה נקרא על שמו של דב הוז - מחלוצי התעופה העברית.
מועדון התעופה שפעל ברחוב הירקון 67 נקרא לימים על שמו של דב הוז.
לא רק באוויר. על שמו של דב הוז נקראה סירה של הפלוגה הימית בבית הפועל שברחוב אוסישקין. גם פלוגת התעופה של הפועל תל-אביב נקראה על שמו.
על שמו של דב הוז נקראה בחודש מאי 1941 מכונית כיבוי חדשה. הטקס נערך במגרש ההוקי עליו נבנתה בהמשך תחנה הכיבוי ברחוב בזל.
בית הנוער העובד בסמוך לגן מאיר נקרא על שמו של דב הוז. בעשור האחרון משמש המקום את המרכז הגאה, והמבנה העירוני הסמוך אליו, בית הספר טשרניחובסקי לשעבר, משמש את בית הספר התיכון המקצועי ע"ש דב הוז.
בית חינוך עובדים בגבעת עליה ביפו הפך לבית ספר דב הוז. הכתובת היא רחוב דונולו הרופא 12 יפו.
 
רחוב זז. המדריך
עירוניקו. הבלוג
שתף שתף
העבר העבר
האנציקלופדיה
Email
Facebook
עירוניקו
Copyright © 2021 האנציקלופדיה העירונית, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp
האנציקלופדיה העירונית (משנת 2007), הבלוג עירוניקו ומדריך רחוב זז (לרחובות העיר ששמם הוחלף) בהוצאת תל אביב 100 לחקר תולדות העיר.