Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief De Heidingers - december 2020

Algemene vergadering 16-10-2020

De Heidingers zullen in 2021 overgaan van een feitelijke vereniging naar een VZW. Hiervoor werd er een stemming gehouden voor de invulling van de bestuursleden:

  • Voorzitter: Robin Housen
  • Secretaris: Alex Goossens
  • Penningmeester: Linda Giebens
De officiële naam van de VZW zal Imkersvereniging 'De Heidingers' VZW worden.

Er werd beslist om wegens Corona geen activiteiten te plannen voor 2021. De vrijgekomen tijd gaan we gebruiken om ons te concentreren op de koninginnenkweek.

De kastoestand werd toegelicht.

Teeltschijven

In samenwerking met het FIV heeft het bevruchtingsstation een teeltschijf laten drukken.
Deze is vervaardigd in hard plastic waardoor hij dus zeer gebruiksvriendelijk is. De middelste schijf is draaibaar waardoor je steeds de datum kan aapassen. Een “must have” voor iedere koninginnenteler. 
De teeltschijven zijn te koop tijdens de activiteiten van de vereniging aan €5,00/stuk. 

Varroa bestrijding

Foto: simonwakefield [CC BY 2.0] via Wikimedia CommonsDecember de maand van de midwinterzonnewende, de winter start en stilaan begint het te vriezen, of het zou toch moeten gaan vriezen. De meeste Europese bijenrassen zijn broedloos en dan kunnen we denken aan de laatste varroa behandeling van het jaar. 

Deze laatste behandeling is een ondersteunde behandeling. Nu de bijenvolken broedloos zijn, kunnen we de laatste varroa mijten in de volken doden, zodat ze in het voorjaar een goede start kunnen maken. 

Maar met wat behandelen we? Volgens de Belgische regelgeving mogen we enkel met oxaalzuur werken. Of medicatie op voorschrift. Medicatie leidt echter tot resistentie en chemische reststoffen in de was, honing en de bijen zelf. Waardoor het probleem varroa enkel maar groter wordt.
De oxaalzuur bevattende toegelaten middelen zijn VarroMed®, Oxuvar® en Oxybee®. VarroMed is voor de winter behandeling niet de meest geschikte oplossing om dat de concentratie oxaalzuur aan de lage kant is. De andere zijn oplossingen die je dan toedient door te druppelen, te sproeien over de bijenstraten. Voor de hoeveelheden en concentratie volg je de bijsluiter van het betreffende middel.
Een andere manier is sublimeren van oxaalzuur (verdampen) hiervoor moet je de kast niet openen en is minder ingrijpend voor het bijenvolk. Ook hier geldt: bereid je goed voor en bescherm jezelf.

Varroa bestrijden doe je niet alleen in de winter. Varroa behandelen doe je het ganse jaar door.
In het voorjaar begin je al met je bedrijfsmethode hierop af te stemmen. Darrenraat snijden is het eerste deel, broedbeperking en de manier waarop je zwermverhindering doet, zijn het tweede deel. In de zomer kan je dit dan aanvullen met een behandeling met oxaalzuur, mierenzuur of chemische bestrijdingsmiddelen. De winterbehandeling is dan het laatste deel.

Foto: Urbain Van GuchtPersoonlijk verkies ik om een minimum aan chemische producten te gebruiken en werk ik vooral biotechnisch. Daarom pas ik een verbeterde broedbeperking toe, hierbij snij ik de darrenraat uit. Vervolgens doe ik een broedstop, deze gebruik ik ook om aan koninginneteelt te doen, vervolgens hang ik een lokraam in om de mijten af te vangen. Aanvullend doe ik in september een mierenzuur behandeling. Zelf pas ik geen winterbehandeling toe.

Maar moeten we nog behandelen? Is behandelen nog van deze tijd? In de jaren ‘90 behandelden we met Apivar en Apistan. 2 strips in de broedkamer voor 3 weken en klaar. Resultaat: Resistente mijten, reststoffen in de was, honing en in de bijen. De bijenvolken verzwakten en de oplossing was erger voor de bijen dan de ziekte. Door zo te imkeren hebben we onze bijen nooit geleerd om zelf om te gaan met de varroamijt zoals de Aziatische bij dat wel kan. Toegegeven bij de eerste invasie hadden we niet veel keuze maar nu wel. Daarom gebruik ik nu vooral biotechnisch en selecteer ik de volken die de varroamijt zelf onder controle houden.

Urbain Van Gucht

Bronnen: https://www.konvib.behttps://www.honeybeevalley.eu, https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/plant-research/Biointeracties-Plantgezondheid/Bijen/Ziekten-in-bijen/Varroa-destructor.htm; https://www.favv.be
Eerste foto:  simonwakefield [CC BY 2.0] via Wikimedia Commons
Tweede foto: Urbain Van Gucht

Facebook
Website
Copyright © 2020 All rights reserved.

Je ontvangt deze mail omdat je lid bent van De Heidingers. Wil je deze mails liever niet meer ontvangen?
Pas dan je vookeuren aan of schrijf je uit voor deze mailinglijst.
 






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Heidingers · Jannestraat 102 · Stevoort · Hasselt 3512 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp