Copy
Beste <<First Name>>,  


Mond dicht, luisteren! Beter luisteren naar je kind: vijf tips.

We praten wat af. Ook met onze kinderen. Maar luisteren we ook? Luisteren we écht? Open en met volle aandacht luisteren naar wat je kind wil zeggen, maakt dat hij of zij zich gehoord voelt. En dus serieus genomen. Door beter te luisteren naar wat je kind wil zeggen, versterk je de band tussen jullie twee en leer je elkaar nog beter kennen.

In mijn dagelijks werk richt ik me op vernieuwing en innovatie. Daarbij maak ik dankbaar gebruik van de input van kinderen. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een beweegapp voor kinderen; een idee dat de kinderen van BSO’s in Zuid-Holland zelf bedachten. Ik betrek ze bij het design proces, bespreek hoe ze graag willen dat het eruit ziet en wat je ermee moet kunnen. Ook bij het testen helpen ze. De kinderen vinden het hartstikke leuk en het resultaat wordt er beter van. Optimale kinderparticipatie!

Dat het soms lastig is om het juiste gesprek te voeren, weet ik uit alle ervaring die ik heb opgedaan. Dat begint bij goed luisteren en kinderen zien als volwaardig gesprekspartner. Daarom deel ik mijn tips met u. Wellicht biedt het ook inspiratie voor een fijn moment met je kind(eren) tijdens deze donkere dagen. Met onderstaande tips leer je niet alleen beter luisteren, je ontdekt ook dat écht luisteren waardevol en superleuk is.

1. Op ooghoogte

Net als bij je volwassen gesprekspartner is het ook voor kinderen van belang om een gesprek op gelijke hoogte te voeren. Denk maar eens na over hoe jij graag een gesprek voert. Hoogteverschil is niet fijn, toch? Bij kinderen is dit niet anders. Als je door je knieën gaat en op ooghoogte praat, geef je non-verbaal het signaal af 'ik luister naar je'. Ook door je kind even aan te raken, laat je in je lichaamstaal zien dat je erbij bent en open staat voor een gesprek.

2. Vraag door

Als een kind iets vraagt of vertelt, zijn we als volwassene geneigd direct met een advies of antwoord te komen. Stel je reactie uit, wees nieuwsgierig en stel open vragen of vraag ‘waarom’. Wees geduldig, geef je kind de tijd om na te denken. Vul niet in.

3. Speelmoment wordt luistermoment

Praat en stel vragen tijdens het spelen. Op dat soort momenten is je kind ontspannen. Soms kan een kind je meer vertellen als de aandacht niet op het gesprek is gevestigd. Een echt gesprek kan spannend zijn.

4. Erken emoties

Beoordeel emoties en gevoelens niet (te snel). Probeer ze te begrijpen door er vragen over te stellen.

Wanneer een kind boos wordt op een ander kind of het is teleurgesteld om iets, neigen we deze emoties weg te wuiven. Ze worden bestempeld als ‘negatieve’ emoties, terwijl ze er gewoon zijn. Op zichzelf niet goed of fout. Probeer liever te begrijpen wat je kind ervaart en waarom het dit zo voelt. Het kind voelt zich gehoord en jij kunt je beter inleven en hebt meer begrip.

5. Vraag advies

Laat je kind jou advies geven over iets dat er echt toe doet. Kinderen vragen graag advies aan volwassenen. Maar is het je wel eens opgevallen dat onze kinderen vaak heel goed, soms zelfs beter, de essentie van iets snappen? Kinderen oprecht advies vragen over dingen die er echt toe doen, ontwikkelt hun denkvermogen en vergroot hun zelfvertrouwen. Je kunt advies vragen over iets dat in jouw leven speelt. Hoe kan je het aanpakken met die collega op kantoor, die altijd de afwas laat staan. Of die vriendin die steeds niet terugbelt. Of vraag advies over een dure aankoop zoals een fiets, auto of laptop. Ga het gesprek oprecht aan en laat je verrassen door je kind.

Genoeg gelezen? Dan is het nu tijd om te luisteren!

Amber Swensen (medewerker innovatie)
Humankind

Vraag: Wat kunnen we doen om nog beter naar elkaar te luisteren? 

Mail je antwoord in een reactie op deze Kinderwijzer. We zullen een selectie van de inzendingen (met vermelding van alleen de voornaam) publiceren in de volgende editie van de Kinderwijzer.
Humankind Community School
Humankind brengt hun humanistische visie op allerlei manieren in de praktijk. Nu ook met een mooi nieuw initiatief met de community school. 

'Soms word je zo geraakt, dat je onze missie in je hele lijf kunt voelen: groei en bloei van ieder kind. Wij staan te popelen om een prachtig mooi initiatief in de spotlights te zetten: de community school. We nemen je mee naar Tilburg-West, waar school, kinderopvang, zorgverleners, bibliotheek, gemeente, vrijwilligers én ouders samenwerken om het beste in kinderen naar boven te brengen. Een verhaal over de kracht van visie en bevlogenheid.' Lees hier meer over de community school. 
 
Reacties op de vorige nieuwsbrief
In de vorige nieuwsbrief, door Louise Langelaan van Stichting Huis van Erasmus, vroegen we: Hoe nu verder?? De overheid laat de invulling van burgerschapsvorming over aan het onderwijsveld, om die naar eigen inzicht in te vullen. Géén aparte lestijd, géén geld voor lesmateriaal, géén hiervoor opgeleide docenten. Zijn we daarmee op de goede weg? Hoe krijgen we burgerschapsvorming goed van de grond volgens u? 

We kregen onder meer antwoord van Marlies: 'Burgerschap moet als lestijd worden ingeroosterd en gedragen worden door de schoolcultuur. Bovendien is het belangrijk dat burgerschap gegeven wordt door hiervoor opgeleide docenten. Vaak zijn het docenten die nog uurtjes te vullen hebben of docenten maatschappijleer. Hoezeer de overlap tussen burgerschap en maatschappijleer ook is, er zijn wel degelijk grote verschillen tussen deze 2 vakken. Burgerschap gaat over, zoals Biesta omschreef, vorming tot persoon willen zijn. Om nieuwsgierigheid en openheid bij kinderen te ontwikkelen vraagt dit een nieuwsgierige en open houding van docenten. We leven in een diverse samenleving en burgerschap biedt  kinderen mogelijkheden hun waarden en normen in relatie tot hun medemens te onderzoeken en daarmee hun morele kompas te ontwikkelen. Het gaat het er niet om wat de ander is, maar hoe je met de ander omgaat.'
Deze nieuwsbrief werd gemaakt in samenwerking met Humankind. Kijk op https://www.humankind.nl/
voor alle informatie over hun visie en werk (of klik op het logo hieronder).  



 
Deel via Facebook Deel via Facebook
Tweet Tweet
Stuur deze mail aan iemand door Stuur deze mail aan iemand door
Deze nieuwsbrief wordt gehost door het Humanistisch Verbond en gemaakt samen met de volgende partners uit de Humanistische Alliantie: Universiteit voor Humanistiek, Humankind, Vereniging HumanitasStichting HumanitasHVO Primair, Omroep Human, De Amsterdamse Mavo, Bureau Common Ground, Huis van Erasmus, en Centrum Kinderfilosofie.
Elke maand staat één van deze organisaties centraal.