Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 14 december 2020

Fotoudstilling om livet i flygtningelejren Moria

Mere end 5 år efter at gummibådene begyndte at ankomme i store mængder til Europas kyster, bor asylansøgere stadig under umenneskelige vilkår i flygtningelejre ved EU's ydre grænser. I september brændte Moria-lejren ned til grunden, og med ét blev alle overladt til gaden.
 
Fra fredag 18. december og to uger frem har Margrete givet fire fotografer og aktivister mulighed for at vise deres billeder på Kongens Nytorv i København og sætte ansigt på dem det hele handler om. Den officielle åbning foregår lørdag 19. december kl. 13 med oplæg fra Margrete, Læger Uden Grænser og kurator Michael Graversen. Læs mere på Facebook.

EU runder 2020 af med historisk topmøde

Efter flere års dramatiske forhandlinger landede EU' stats og regeringschefer på sidste uges topmøde det endelige kompromis om EU’s kommende syvårs-budget og den nye genopretningsfond der skal hjælpe den corona-ramte europæiske økonomi tilbage på sporet. Nu udestår de nationale parlamenters behandling af sagen, og vi håber det kommer til at ske i en fart så de mange penge i fonden kan komme ud og stimulere økonomien. 

Langt størstedelen af aftalen om den store hjælpepakke og det kommende syvårs-budget er for længst på plads, og eneste det udestående har været uenighederne om EU’s nye instrument til forsvar for de basale retsstatsprincipper der har været en vigtig del af forhandlingerne og en prioritet for parlamentet og mange af EU's regeringer i årevis.

Topmødet endte med en aftale der langt fra er perfekt, men et stort skridt i den rigtige retning. Fremover kræver sanktioner mod lande der bryder retsstatsprincippet, ikke enstemmighed, og det er bestemt godt nyt - vi havde dog gerne set en mekanisme der var endnu mere ambitiøs! EU's stats- og regeringschefer skærpede også tiltag mod Tyrkiet på grund af landets aktiviteter i det østlige middelhav.

Topmødet er efter planen det sidste i 2020, og det blev en klar markering af at EU formår at træffe store beslutninger der gør det europæiske samarbejde stærkere både udadtil og indadtil!

Rådet vedtager fesent 2030-klimamål

EU’s klimaudledninger skal nedbringes med ’mindst 55%’ i 2030. Sådan lyder stats- og regeringsledernes indstilling til forhandlingerne om EU's klimalov efter sidste uges topmøde.

Er det så godt eller skidt?

Det er skidt fordi det ikke er på niveau med Parisaftalen og videnskaben som siger at Europa skal reducere med 65% i 2030. Samtidig er mindst 55% dog et stort spring op fra det hidtidige mål på 40%, og det er positivt at statslederne kunne enes om at oppe ambitionerne.

Men, men, men: Der er flere nuancer at holde sig for øje. For det første er der tale om et mål på "mindst 55%". Det er godt fordi det holder døren åben for at man kan reducere mere end 55% - dog må man spørge sig selv hvem der skulle blive sur hvis man 'kom til' at reducere for meget? For det andet er der desværre tale om et såkaldt ’netto’-mål hvor øget CO2-optag i skove og landbrug kan modregnes. Det vil i praksis sige at man kan nøjes med at reducere med cirka 52% og stadig nå målet om 55%.

Det vigtigste er dog at intet endnu er afgjort. Parlamentets indstilling til klimaloven kræver en reduktion på 60% - uden CO2-optag og andre tricks. I det nye år begynder forhandlingerne mellem Rådet, Parlamentet og Kommissionen, og der kæmper de Grønne videre for en klimalov der overholder Parisaftalen.

Rådet skal også kæmpe for sin egen ligestilling

Europa-Parlamentet stemmer om sin position og stiller to spørgsmål til Rådet om dets sammensætning og ligestilling på denne uges plenar. Tilkendegivelsen kommer efter Rådet i december 2019 understregede at de mål der er fastsat for ligestilling mellem kønnene, ikke var nået og opfordrede Kommissionen og medlemsstaterne til at styrke ligestillingen.
 
Helena Dalli er kommissær for ligestilling, og Europa-Parlamentet har sit ligestillingsudvalg, men der er ikke noget der modsvarer det i Rådet til særligt at arbejde for sagen. Og ministre og statssekretærer der er ansvarlige for ligestilling mellem kønnene, har ikke noget særligt forum for drøftelser.
 
Derfor vil Europa-Parlamentet holde Rådet op på sine egne rådskonklusioner. Målene for ligestilling er langt fra opfyldt, og hvis vi som EU-institution ikke selv vil gå forrest, har vi ingen ret til at kritisere medlemsstaterne. Derfor ønsker Europa-Parlamentet at Rådet vedtager flere forpligtende ligestillingspolitikker og skaber et brugbart forum til at arbejde for ligestilling i Rådet.

Hvordan undgår vi vaccine-nationalisme?

I England er de gået i gang, i USA har FDA sagt ja, og senest 29. december vil det Europæiske Medicinalagentur godkende to vacciner til brug i Europa. Men hvad så derefter?
 
I følge New York times produceres der kun nok til at vaccinere 50% af europæerne i 2021 – og det selvom EU sammen med andre rige lande har opkøbt det meste af den globale produktion. Men ingen er sikre førend alle er sikre og hvis vi har forhåbninger om en normalisering i 2021, skal vi undgå vaccinenationalisme og sikre lige adgang, fair priser og gennemsigtighed i industrien. Onsdag aften er der debat på plenaren, følg med her.

Debat med Palæstinas premierminister

Tirsdag har Margrete i samarbejde med Evin Incir, svensk socialdemokratisk MEP og ligesom Margrete næstformand for Palæstina-delegationen, inviteret den palæstinensiske premierminister til at se i det nye år.
 
Det er 15. december fra 15 til 16, og du er inviteret – bare send en email til anton.olesen@ep.europa.eu. Der er afsat 30 minutter til spørgsmål, så tøv ikke med at bidrage!  

Klimasejr: naturgas udelukkes fra stor EU-pengepulje til grøn omstilling

I sidste uge lykkedes det i forhandlinger mellem Rådet, Parlamentet og Kommissionen, de såkaldte trilog-forhandlinger, at udelukke investeringer i naturgas fra den stort anlagte Fond for Retfærdig Omstilling. 
 
Det er ikke kun en sejr her og nu. Det er også en principiel vigtig afgørelse fordi der er tale om en nyoprettet klimafond, og det havde været et helt katastrofalt signal at sende hvis man havde accepteret investeringer i naturgas som klimavenlige.
 
Spørgsmålet om hvorvidt naturgas kan tælles som et såkaldt ’overgangsbrændsel’ i den grønne omstilling, er nemlig meget nærværende i mange andre energi- og klimapolitiske forhandlinger i Bruxelles. Men med beslutningen er der altså sendt et klart signal til både medlemslande og energiselskaber: Gas hører ikke hjemme i fremtidens grønne energiforsyning.

 Progressive takter over hele linjen i rapport om fremtidens sociale Europa

Til plenarforsamlingen i denne uge skal der stemmes om en rapport der udstikker retningen for fremtidens sociale Europa hvis man spørger Europa-Parlamentet. Rapporten fokuserer på hvor der skal ske fremskridt på social- og beskæftigelsesområdet i Europa frem mod 2030.
 
Kira har siddet med ved forhandlingsbordet og har sørget for at rapporten indeholder en række ambitiøse mål som de europæiske institutioner skal arbejde hen imod. Blandt målene er at hjemløshed skal udryddes inden 2030, at der skal komme lovgivning på EU-plan der beskytter løstansatte og at ungdomsarbejdsløsheden skal halveres inden 2030 - blandt meget andet.
 
Det bliver en spændende afstemning da rapporten har splittet den største gruppe i Europa-Parlamentet, det konservative EPP, fordi rapporten netop er så progressiv på det sociale område hvilket især Krist-demokraterne i mange lande anser for en kærneværdi, mens liberalisterne er imod.

Margrete debatterer Brexit med Nye Borgerlige

Tirsdag aften deltager Margrete i en debat om Brexit og hvordan EU og verden ser ud på den anden side. Debatten er arrangeret af Nye Borgerlige og er en del af deres initiativ det ’Virtuelle Forsmalingshus’. De stiller med Peter Seier, og udover Magrete kommer Torsten Gejl fra Alternativet. Det er muligt at stille spørgsmål.
 
Debatten varer fra 18.30 til 19.30 og kan følges her.

EU's Sakharov-pris går til ...

Europa Parlamentet kårer hvert år årets vigtige ytringsfriheds- og menneskerettighedsforkæmpere ved at tildele dem den såkaldte Sakharov-pris, opkaldt efter den sovjetiske atomfysiker og menneskerettighedsforkæmper Andrej Sakharov.
 
I år går den til den hviderussiske opposition og Sviatlana Tsikhanouskaya som på vegne af hundredtusinder af hviderussere har kæmpet utrætteligt for frihed og demokrati imod ’Europas sidste diktator’, Alexander Lukashenko. I den grad velfortjent! Det er en indstilling vi alle kunne samles om.

Ugens tweet

Vil du se flere opdateringer fra sociale medier? Så klik på ikonerne herunder.
Facebook
Twitter
Website
Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2020 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.