Copy
View this email in your browser

Tot ce a fost mai important în social media în noiembrie și decembrie 2020

Pentru această ediție FOMO am pregătit o colecție foarte interesantă, cu multe resurse și informații, despre ce a fost mai important în zona digitală și nu numai în noiembrie și în prima jumătate din decembrie. Am ales să fac un newsletter dublu, pentru că între 10 și 15 ianuarie voi veni cu o ediție specială cu ce a fost mai bun în 2020 și tendințele anului 2021 în social media.

Până atunci, voi reveni cu câteva întrebări pe e-mail despre ce a fost mai important în 2020 pentru cei din comunitatea FOMO, care numără acum peste 3000 de abonați. Sper să ajungă direct în Inbox și să primesc și răspunsurile tale.

IMPORTANT: Nu uita să treci la Contacte adresa acestui newsletter, pentru a te asigura că mesajul ajunge în Inbox și nu în Junk. Ține cont că Gmail nu afișează întregul newsletter în corpul e-mail-ului. La un moment dat, apare scris [Message clipped] și link-ul View entire message. Click pe link pentru a vizualiza newsletter-ul până la capăt.

Mulțumesc,

Cristian Manafu

SPECIAL
Top 10 Christmas Ads in 2020
Știi vorba aia „Am făcut eu ceva, ca să nu fie nevoie să faci tu”? Am văzut eu o tonă de reclame de Crăciun, ca să te bucuri tu de o selecție minunată de spoturi internaționale. Să ai și un pachețel de șervețele alături.
MUST WATCH
Nova - Allir úr!
Un operator de telefonie din Islanda a avut curajul să difuzeze pe TV un spot ce include oameni dezbrăcați așa cum nu am văzut niciodată într-un calup publicitar. 
CREATIVITY
Tazz by eMAG - Peste Tot
Cel mai noi jucător pe piața livrărilor de mâncare și nu numai, Tazz by eMAG, tocmai a livrat o reclamă cu rock alternativ, în care apar Adi Despot, Killa Fonic, Adi de la Vâlcea şi Ovidiu Lipan Ţăndărică. Muzică bună în combinații neașteptate, clip dinamic și o platformă care promite să livreze aproape orice, cam ăsta e mesajul clipului.

Social Media News

Este posibil ca unele dintre articolele de mai jos să ceară înregistrarea gratuită pe site înainte de a putea fi citite.

• LinkedIn a descoperit o eroare în platforma sa de publicitate, care ar fi cauzat raportări greșite clienților și implicit niște pierderi financiare. Nu mari, dar multe pe o perioadă de doi ani. Promite că va înapoia sumele sub formă unor credite. Probabil va aduna acești bani din viitoarele reclame din Stories. Până acum, de la lansarea din septembrie, utilizatorii LinkedIn au postat peste 3 milioane de stories. De ce nu ar merita ei acum și niște reclame. Link-urile spre știri sunt aici.

• Noul design al Instagram, cel mai important din cei 10 ani ai aplicației, a atras un val de nemulțumire. După ce a permis campanii de strângere a donațiilor în Stories și Live Video, Instagram va permite desfășurarea lor și direct în feed. Vrea apoi să pună un timer în fiecare story, care să arate cât timp mai are acesta până expiră. În India testează Live Video cu trei persoane simultan. Lucrează la o secțiune de tip FAQ pentru conturile Business și Creators, unde vizitatorii pot interacționa și se gândește să plătească creatorii de conținut pe măsură ce devine o sursă de informații din ce în ce mai importantă. Până atunci însă, se laudă că permită clienților de publicitate să facă reclame mai ușor cu conținutul postat de influenceri. Link-urile spre știri sunt aici.

• YouTube a anunțat noi opțiuni de personalizare a audițiilor pe YouTube Music în secțiunea My Mix. Introduce reclamele audio pentru cei care ascultă conținutul în background, în timp ce fac alte lucruri, și va pune reclame și în conținutul nemonetizat și testează crearea automată a capitolelor în clipuri. Link-urile spre știri sunt aici.

• Facebook a anunțat lansarea în România a unui program de verificare independentă a informației, iar la nivel global o secțiune cu resurse pentru brand-urile care vor să se implice în activități cu impact social. Pentru unii o veste bună este că Facebook a introdus mesajele care dispar după vizualizare pe Messenger și Instagram. Se joacă și cu noi efecte video pentru pozele afișate în feed-urile noastre. A lansat și două noi aplicații, E.gg pentru colaje cu ce imagini ne plac nouă și Collab, aplicația care permite muzicienilor să colaboreze de la distanță. Link-urile spre știri sunt aici.

• Twitter a lansat la nivel global mesajele care dispar după 24 de ore, numite ”Fleets”, dar a pus pe „Pauză” extinderea lor după ce a descoperit niște bug-uri. Vrea să atragă atenția acum cu Spaces, un fel de Facebook Rooms pentru discuții audio. Intenționează sa redeschidă opțiunea de verificare a conturilor, însă în același timp ar vrea să retragă calitatea de Cont Verificat unor utilizatori. Nu în ultimul rând, anunță o integrare cu Snapchat și în curând cu Instagram pentru a permite utilizatorilor să distribuie tweet-urile sub forma unor Stories pe aceste platforme. Link-urile spre știri sunt aici.

• TikTok este cea mai descărcată aplicație în 2020, conform App Annie, și va ajunge în 2021 la un miliard de utilizatori în întreaga lume. Ceea ce impune mai multă responsabilitate, nu? Probabil de aceea, TikTok și-a actualizat opțiunea de Control Parental. Altfel, se pregătește să extindă durata clipurilor încărcate în aplicație de la 60 de secunde la 3 minute. Link-urile spre știri sunt aici.

• WhatsApp asigură zilnic transmiterea a peste 100 de miliarde de mesaje, următoarea sa țintă fiind domeniul e-commerce. Recent a început să includă un buton de shopping în conturile din întreaga lume și a lansat Carts, un coș de cumpărături pentru cataloagele de produse promovate de afaceri. În plus, oferă opțiuni noi pentru gestionarea conținutului personal stocat în aplicație (imagini, GIFuri, clipuri) și permite crearea unor mesaje care dispar după o săptămână. Link-urile spre știri sunt aici.

• Snapchat a lansat oficial un competitor pentru TikTok, numit Spotlight și intenționează să plătească utilizatorii care generează conținut viral. Știrea e aici.

CAMPAIGN
Dacia Virtual Showroom 
Dacia și-a invitat fanii într-un showroom virtual pentru a le prezenta noile generații Logan și Sandero Stepway. Specialiștii de la Dacia le-au prezentat celor care au urmărit transmisiunile live detalii inedite, căutând să simuleze cât mai bine experiența vizitei într-un showroom obișnuit.
MUST WATCH
Match - Match Made in Hell
Vom rămâne cu 2020 în minte mulți ani de acum înainte. Va fi anul în care viețile noastre au fost date peste cap și în care orice lucru a fost posibil. Chiar și o lipeală între Satan și o muritoare de rând.
CREATIVITY
McDonald's - Golden M
Cea mai cunoscută freză masculină din anii 90 a revenit acum la modă. McDonald’s a decis să aducă un tribut tuturor celor care, fără să știe, purtau The Golden M pe frunte. Imediat ce vei da play, vei înțelege două lucruri: că știi despre ce tunsoare vorbim și că cei de la McDonald’s au venit cu încă o idee cool. McDonald’s Suedia a deschis prima frizerie Golden M din Stockholm, care face o singură coafură.

In Other News

Este posibil ca unele dintre articolele de mai jos să ceară înregistrarea gratuită pe site înainte de a putea fi citite.

⚖️ Comisia Federală de Comerț (FTC) și mai multe state americane au dat Facebook în judecată, afirmând că a încălcat legislaţia în domeniul concurenţei, ceea ce ar putea conduce in extremis la desprinderea WhatsApp și Instagram în companii separate. 

📸  De la 1 iunie 2021, Google Photos nu va mai oferi spațiu gratuit de stocare a fotografiilor. După ce vei consuma cei 15 GB incluși, va trebui să plătești pentru mai mult spațiu de stocare. 

📺  Viitorul fost președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat într-un cerc restrâns că dorește să își creeze propriul imperiu media, după ce relația sa cu Fox News s-a răcit. Se pare că ar fi declarat că intenționează să distrugă Fox News. Analiștii apreiază că o asemenea mișcare va avea cu siguranță un impact asupra audiențelor televiziunii de știri a lui Rupert Murdoch.

📣  BBC Global News a lansat un serviciu care poate citi articolele celor care vizitează site-ul BBC, începând cu seria „The Life Project”. Instrumentul a fost realizat în colaborare cu Microsoft și generează o voce foarte similară celei umane, imitând stilul prezentatorilor de știri BBC din cadrul emisiunilor de radio și televiziune.

🍎  Pepsi vine cu o nouă aromă pe sfârșit de an, una de plăcintă de mere, dedicată tuturor celor care nu se pricep la gătit. Brandul oferă băuturi gratuit în schimbul unor poze cu eșecuri din bucătărie.

🗿  În mai multe zone din lume, au apărut mai multe structuri metalice neobișnuite. În România au fost văzute la Piatra Neamț și pe Plaja Vadu.

🔗  Amazon.com dă în judecată 2 influenceri pentru promovarea produselor de lux contrafăcute pe Instagram și TikTok. Cei doi sunt acuzați - alături de alte 11 persoane - de conspirație cu vânzătorii pentru a se sustrage de la verificările de autenticitate impuse de platforma de e-commerce.

👺 După încheierea serialului spaniol La Casa de Papel. Netflix intenționează să producă și versiunea coreeană, în 12 episoade.

⚔️ YouTube, Facebook și Twitter anunță că vor intra în lupta pentru combaterea răspândirii teoriilor conspiraționiste care subminează încrederea populației în vaccinarea anti-Covid.

✍🏻 Guvernul britanic începe reglementarea conținutului de pe internet, concomitent cu campania de vaccinare. Va anunța săptămâna viitoare un proiect de lege, care introduce norme de bune practici pentru platformele de socializare, inclusiv obligația de a fi obiective în decizia eliminării comentariilor controversate.

👕  Kanye West are un deal de promovare cu Gap și o linie de încălțăminte cu Adidas. Rihanna lucrează cu Puma, iat Travis Scott are un meniu la McDonald’s. A venit timpul și pentru Drake să se laude cu ceva, cu o colaborare cu Nike pentru a lansa sub-brand-ul NOCTA.

💰  Gigantul Salesforce a achiziționat platforma colaborativă Slack pentru $27,7 miliarde $, pentru a integra funcțiile acesteia în puternicul său CRM.

🕹  Platforma de jocuri Google Stadia este disponibilă acum în România. Stadia este un serviciu de tip cloud, accesibil online la adresa stadia.google.com sau prin aplicația mobilă cu același nume, ce permite celor interesați să joace numeroase jocuri video, având nevoie doar de o conexiune stabilă la Internet.

CAMPAIGN
ASAP & Subcarpați - Dunăre, Dunăre
Trupa Subcarpați s-a alăturat demersurilor inițiate de ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) care susține colectarea selectivă a deșeurilor din plastic în școli. În cea mai nouă piesă, „Dunăre, Dunăre”, membrii trupei fac un apel public pentru semnarea petiției ASAP, prin care se propune crearea unei infrastructuri reale de colectare selectivă a deșeurilor aplicabilă în toate instituțiile de învățământ din România.
MUST WATCH
RC Cola - Am I Adopted?
Acesta ar putea fi cel mai ciudat clip pe care l-ai văzut în ultima vreme. Spotul RC Cola din Filipine spune povestea unui fiu care își confruntă mama după ce suspectează că este adoptat. Doar dă Play și ai răbdare până la final.
CREATIVITY
Jose Cuervo - The Doppeldrinker
Dacă nu îți poți vizita familia și prietenii de Crăciun, de ce să nu le trimiți o machetă cu poza ta în mărime naturală cu ajutorul Jose Cuervo? Consumatorii brandului pot încărca online o fotografie în care țin o sticlă de tequila și se pot înscrie în concurs pentru a câștiga o replică a fotografiei lor în dimensiuni reale, numai bună să le țină locul la masa de sărbători.
 

Interesting Reads

Este posibil ca unele dintre articolele de mai jos să ceară înregistrarea gratuită pe site înainte de a putea fi citite.

📰 La fiecare câteva luni, companiile de social media spun că elimină milioane de conturi false. Ne întrebăm însă cum a reușit un curier de 21 de ani, din Pennsylvania, să dea drept membru al familiei Trump pe Twitter, timp de aproape un an. Răspunsul are legătură cu vastitatea rețelelor sociale, provocarea imensă a identificării falsurilor și interesele de business ale companiilor care gestionează site-urile. Citiți un articol despre „fake news” în New York Times.

🕶  Autoritatea Chineză pentru Spaţiul Cibernetic (CAC) a elaborat un set de reguli pentru a reglementa livestreaming-ul. Cei care vor realiza live-uri vor trebui să furnizeze numele real și codurile de Credit Social platformelor pe care le utilizează. La rândul lor, platformele vor trebui să prezinte rapoarte periodice autorităților locale. De asemenea, vor trebui să își monitorizeze în mod regulat conținutul și să oprească orice publicitate ilegală, în timp ce persoanele care vor transmite în direct trebuie să aibă peste 16 ani, cu excepția cazului în care obțin consimțământul unui tutore.

🌍 În 2021, omenirea va continua să se adapteze conviețuirii cu virusul fără să mai fie ceva extraordinar. Oamenii se vor evita în spațiile publice în mod natural, fără să se gândească la asta. Dar pe măsură ce pandemia intră în al doilea an, fi pregătit pentru schimbări în trei domenii: testarea, regulile de carantină și noi norme pentru distanțarea socială. Citește acest articol din The Economist și vei afla ce ne așteaptă în 2021. (E nevoie de înregistrare gratuită pe site)

🥳  Înainte de pandemie, eram prea ocupați să acordăm o atenție foarte mare celebrităților. Erau o sursă de divertisment. De când a început perioada de distanțare fizică și izolare, ne-am cam săturat de mesajele lor de susținere, trimise după ce au făcut un test rapid și înainte de a urca în avionul privat spre o destinație de vacanță ori din „închisorile” lor cu zeci de camere. Pandemia a fost un test de supraviețuire pentru vedete, dar altul decât al celor mai puțini norocoși, care nu aveau ce pune pe masă. O analiză interesantă găsești aici.

🧸 Influencer-ul virtual este o specia a influencerilor care fie se va înmulți în 2021, fie va rămâne o atracție izolată, precum zebra fără dungi de la Zoo. România se poate mândri astăzi că este una dintre primele țări din lume cu un cetățean virtual pe Instagram. Citiți un interviu cu Ana Tobor, influencer-ul generat pe calculator.

😴  Lenea este unul din cele șapte păcate capitale. Deși îi putem găsi diverse explicații sau definiții, majoritatea culturilor văd lenea ca pe o trăsătură negativă. Cu toate acestea, a fi leneș poate avea avantaje sale - și multe dintre ele sunt susținute de cercetări științifice.

📱 Un studiu recent ne spune că oamenii din vremurile noastre vor petrece până la 9 ani din viață privindu-și telefonul. Generația Millennials petrece pe telefon în medie 3,7 ore pe zi. Generația X e ceva mai cumpătată și scoate o medie de 3 ore, iar Baby Boomers doar 2,5 ore.

 

NEW SOCIAL MEDIA
Voisey - Create and share music
La lansare, Voisey se anunța a fi una dintre aplicațiile care pot influența muzica de astăzi, reunind în același loc producători, muzicieni și oameni cu voce. Aplicația permite crearea de piese muzicale de 60 de secunde în colaborare. Cel mai adesea, cântăreții de ocazie pun voce pe bucați de piese disponibile pe platformă. Recent Snapchat a achiziționat Voisey, din dorința de a stabili noi tendințe în social media. Mulți consideră Voisey drept un TikTok pentru creații muzicale. 
APP OF THE MONTH
Krisp - AI-powered noise filtering
Pe măsură ce milioane de oameni se adaptează sistemului de telemuncă, zgomotele de fundal nedorite - copii care strigă, mașini de tuns iarba, câini care latră - au devenit dușmanul întâlnirilor online. Gândește-te la Krisp ca la butonul tău de mute pentru toate aceste zgomote. Aplicația de anulare a zgomotului (noise canceling) este compatibilă cu orice software de videoconferință, utilizează Inteligența Artificială pentru a diferenția sunetele vocale de cele din fundal. 
PODCAST OF THE MONTH
Marketing Leaders Podcast
În podcastul dedicat liderilor de marketing, Alex Kelerman (antreprenor și CEO Kelermedia) stă de vorba cu cei mai dinamici oameni din industrie. Vei descoperi perspective unice despre modul în care gândesc și ce-i motivează pe liderii cu rol în marketing (și nu numai). 
PRODUCT OF THE MONTH
Tesla - Teslaquila
Opulența a atins un nou nivel odată cu lansarea unei game de băuturi alcoolice marca Tesla. Teslaquila este o gamă de tequila 100% de agave, vândută într-o sticlă suflată manual în forma simbolului încărcării electrice. Are un preț premium, sticla de 750 ml ajungând la 250$. Vestea bună este că transportul este inclus.

Best of 2020

Este posibil ca unele dintre articolele de mai jos să ceară înregistrarea gratuită pe site înainte de a putea fi citite.

• În 2020, toate discuțiile din anii anteriori despre găsirea echilibrului, menținerea în formă și lansarea unor proiecte mult amânate au devenit o realitate pentru mulți. Cu alte cuvinte, am devenit mai atenți la cum trăim și muncim. Acest lucru este subliniat și în topul anual al aplicațiilor mobile, lansat de Apple. Anul acesta, am ales să descărcăm mai mult aplicații despre productivitate, sănătate mintală și pentru a evada din realitate în timpul extins petrecut acasă. Topul este aici.

• Anul acesta, am petrecut în fața unui ecran mai mult timp ca niciodată. Întrucât o mare parte din viața noastră a devenit virtuală, am apelat la aplicații pentru a ne susține ritualurile de zi cu zi să treacă mai ușor. Și, după cum a observat deja Apple, Google ne spune că am descărcat din Play Store mai mult aplicații despre dezvoltare personală și productivitate. Lista Google e aici.

• Pe final de 2020, Twitter a dezvăluit cele mai apreciate și redistribuite tweet-uri ale anului, cele mai utilizate emoji-uri și hashtagurile preferate. Hashtag-ul cel mai des întâlnit al anului 2020 a fost „# COVID19”, urmat de „#BlackLivesMatter” și „#StayHome”. Descoperă trend-urile anului pe Twitter aici.

• YouTube a anunțat că nu va lansa retrospectiva Rewind pentru anul acesta, însă a compilat o listă cu clipurile care s-au bucurat de multe aprecieri și vizualizări în America. Merită să le desoperi, cel puțin pe unele dintre ele, aici.

• În timp ce noi suntem nerăbdători să încheiem capitolul din 2020 și să ne îndreptăm spre 2021, Facebook a vrut să scoată în evidență modalitățile prin care oamenii au fost mai puțin singuri și mai conectați, chiar și de la distanță. Momentele de top ale Facebook din 2020 sunt clasificate în șase teme pentru a oferi contextul în care oamenii le-au împărtășit și le-au experimentat. Le vezi aici.

• Când unele platforme ne arată aplicații, meme-uri, hashtags ori emoji, LinkedIn ne spune care sunt cele mai puternice voci din lume în rețeaua sa. Pentru al șaselea an consecutiv, rețeaua profesioniștilor ne propune o listă de oameni care au ceva de spus. Îi cunoașteți aici.

• Nu greșim când spunem că 2020 a „sunat” altfel. Dar s-a auzit foarte bine în lumea celor îndrăgostiți de conținutul audio. Cu toate provocările sale, 2020 a fost un an bun pentru podcast-uri și streaming-ul audio. Ne-o spune și Spotify într-o retrospectivă numai bună de descoperit și mai ales de ascultat aici.

• Urmărind utilizatorii săi din Gen-Z, aplicația de dating Tinder a adunat o listă cu tendințele din acest an. În top-ul din 2020, conduce mișcarea Black Lives Matter (BLM) cu fraze precum: „Dacă nu susții BLM, nu va funcționa relația noastră”. Raportul Tinder împărtășește zece idei din 2020, iar videoclipul de un minut merită a fi vizionat.

• Cel mai mare forum din lume, Reddit, este locul unde apar cele mai noi știri, găsești cele mai multe răspunsuri la întrebările tale și întâlnești oameni cu preocupări de neimaginat. Reddit a compilat cele mai interesante subiecte, informații și cifre din 2020 într-un material dedicat. Click aici.

• Creatori, hashtag challenges, cântece la modă și tot felul de celebrități, TikTok face o recapitulare a celor mai bune momente din an într-un Top 100.

• Pentru orice reacție sau moment important din viața noastră există cu siguranță un GIF undeva pe Internet. Pentru că GIF-urile vor deveni importante (acum că Facebook a cumpărat Giphy pentru 400 milioane$), o privire asupra celor mai viziualizate imagini animate pe platforma Giphy îți poate da o idee despre ce împărtășesc oamenii în general.

PROMO
Evensys Conferences 2021
Evensys a pregătit o agendă de evenimente ambițioase pentru 2021, pornind de la cele mai apreciate conferințe derulate în 2019 și 2020, la care a adăugat noi concepte adaptate noilor tendințe din marketing și comunicare. Ca de obicei, Evensys prezintă cea mai mare și cea mai diversificată agendă de evenimente marcom din România. Lista pentru 2021 este disponibilă aici
Become a sponsor and advertise
FOMO Newsletter ajunge la peste 3000 de abonați în acest moment. Sunt în principal oameni din marketing, PR, digital, social media etc. Dacă dorești să ajungi la această audiență, newsletter-ul poate fi o opțiune bună. Contact
Twitter
Facebook
Website
Instagram
LinkedIn
Spotify
Pinterest
Copyright © 2020 Manafu.ro, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp