Copy
Nieuwsbrief Fietsersbond afdeling Utrecht - december 2020
Fietsnieuws uit Utrecht:
Fietstunnel Kanaalweg bij de Mandelabrug is geopend!
Domplein
Nieuw licht op zichtbaarheid
Spoorwegmuseum
Samen spelen: e-deelbakfietsen
Op de fiets voor het klimaat
Laat je raam meetellen
Onderzoek fietsbare stad
Laatste kans deelname fotowedstrijd
 
Van de voorzitter:
Uitnodiging Nieuwjaarsborrel 2021

UTRECHT

Fietstunnel Kanaalweg bij de Mandelabug is geopend!

De Kanaalweg is onderdeel van een lange doorfietsroute aan de westkant van het centrum. De route begint al in Houten en loopt door tot Amsterdam. Vanwege de aanleg van de busbaan (beter: HOV-baan, voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer) via de Tellegenlaan en de Nelson Mandelabrug stelde de gemeente voor om stoplichten te plaatsen bij de kruising bij Villa Jongerius. Maar stoplichten worden nog wel eens gemist (of genegeerd); wij waren bang dat het er voor fietsers niet veiliger en zeker niet vlotter op zou worden. We stelden daarom een fietstunnel voor.

Op een dinsdag in mei 2017 hebben we, samen met raadsleden van D66, een telling gehouden van de fietsers op de kruising van de Kanaalweg en de Tellegenlaan. Het vroor toen we om 7:00 uur begonnen. Twee uur lang telden we alle fietsers, apart in 12 richtingen. In totaal telden we meer dan 2.500 fietsers. Dit grote aantal fietsers heeft de raad overtuigd om te kiezen voor een fietstunnel.

We zijn nu 3,5 jaar verder, en heel blij dat deze maand, 1 december, de fietstunnel is geopend! Omdat nog niet alles af is en vanwege Corona moeten we nog even wachten op de feestelijke officiële opening. IJs en weder dienende gebeurt dat in het voorjaar van 2021.


Domplein – The saga continues

In 2016  is het Domplein opnieuw bestraat, zonder overleg met belangengroepen.
Het er mooi uit, maar is het niet meer doelmatig voor alles wat er moet gebeuren. Zoals:
  • Alternatieve fietsroute voor de Vismarkt
  • Bruikbare route voor blinden (de stad moet overal toegankelijk voor hen zijn).
Bij de herinrichting zij de “stoepranden” van de fiets- en busroute weggehaald. Vooral toeristen weten daardoor niet dat ze op een fietsroute staan. Door de “smarties” (ovale betonblokken) nemen fietsers weer de oude route, met nu wel een veilige plek voor voetgangers. Maar dat er een belangrijke fietsroute over het plein loopt is totaal onduidelijk. We zijn hierover nog steeds in overleg met de gemeente. Helaas loopt dat door personeelswisselingen supertraag, omdat de gemaakte afspraken bij een nieuwe projectleider niet bekend zijn.



Ook een probleem is de bocht naar de Domstraat. Door alle fietsen tegen de gevel kunnen blinden deze niet meer gebruiken als geleidelijn. Er is afgesproken dat er op deze hoek een fietsenrek zou komen waar je vanaf de stoepzijde je fiets inzet. Tussen zo’n rek en de gevel zet niemand een losse fiets neer. Dit hoog-laagrek komt er:  https://www.velopa.nl/projecten/utrecht-stadscentrum-griffin/

We zijn blij dat dit rek snel zal worden geplaatst. Hopelijk komt er ook snel voortgang in de andere problemen van het heringerichte Domplein.       
 

Nieuw licht op zichtbaarheid op de fiets

Twee studentes Industrieel (Product) Ontwerpen van de Haagse Hogeschool en de Technische Universiteit Delft bedachten dat met een voor- en achterlichtje op de fiets de mens op de fiets nog niet gezien wordt. Met reflecterende kleding komt de fietser wel in beeld, maar alleen als je er met autolichten op schijnt. Als je niet in de spotlights fietst, ziet niemand je, ook al heb je licht op de fiets en reflecterende kleding aan.

De jonge ondernemende vrouwen bedachten een oplossing die werkt met biomotion: ze ontwikkelden een lampje dat je aan je fiets hangt en dat je op je benen richt. Dat zorgt ervoor dat de trapbeweging zichtbaar wordt en daarmee ben je sneller als fietser herkenbaar. Bijzonder: ze werken met Nederlandse producten, sociale werkplaatsen en gerecycled materiaal.

Is het een briljant idee? Een gat in de markt? Of een onzinuitvinding? Laat het ze weten: contact@ziemi.nl. Rond deze tijd starten ze met de crowdfunding om de eerste serie lampjes te laten maken. Hier kun je bijdragen.


Op de fiets naar het Spoorwegmuseum

Voor de meeste mensen zal de fiets niet de eerste associatie zijn bij het Spoorwegmuseum. Toch heeft ook dit museum waar alles in het teken van de trein staat een fietscollectie, en wel een hele bijzondere.
 
In vroeger tijden werden de inspecties op het spoor gedaan met speciale railfietsen, ook wel draisines genoemd. De collectie railfietsen is nu te zien op de loopbrug in het museum. Toch iets anders dan de dienstfiets van de veldwachter.

Het Spoorwegmuseum ligt lekker centraal en is uitstekend bereikbaar met de fiets. Tijdens Winterstation, van 19 december tot en met 3 januari is na 15:00 uur de ticketprijs ook nog eens een stuk voordeliger. Meer informatie op vind je op www.spoorwegmuseum.nl.

Samen spelen samen delen met de e-deelbakfiets
 
Utrechters kunnen vanaf komend voorjaar gebruikmaken van een elektrische deelbakfiets. De gemeente start een samenwerking met het bedrijf Cargoroo voor een proef van twee jaar met honderd e-deelbakfietsen.
 
Afhankelijk van het enthousiasme in de verschillende wijken plaatst Cargoroo de e-deelbakfietsen vanaf het voorjaar verspreid over de stad. Ze worden dus niet zomaar ergens neergezet. De proef is gekoppeld aan een onderzoek dat inzicht moet geven in de potentie van de e-deelbakfiets in het verduurzamen van het vervoer in Utrecht.
 
De gemeente gaat ervan uit dat de e-deelbakfietsen zullen worden gebruikt voor het doen van boodschappen, grote aankopen of het halen en brengen van schoolgaande kinderen. Ze komen op een vaste plek op straat te staan. Cargoroo onderzoekt de komende maanden samen met de gemeente welke locaties hiervoor het meest geschikt zijn.
 
Goed idee van de gemeente. Wel een beetje jammer dat een (te) groot deel van de binnenstad fietsvrij is gemaakt. Of de e-deelbakfiets daar als vrachtfiets wel mag komen is maar zeer de vraag. 

Op de bres --> fiets voor het klimaat.
 
Fietsstad Utrecht is 12 december DE plek om te laten zien dat je nadenkt over de toekomst en je zorgen maakt over de klimaatopwarming die met duizelingwekkend exponentiële snelheid op ons afkomt.

Vijf jaar geleden werd op 12 december te Parijs het klimaatakkoord ondertekend. De hoeveelheid maatregelen die ervoor moet zorgen dat de daarin vastgelegde doelen worden gehaald laat helaas géén exponentiële groei zien. Daarom organiseert Cycling 4 Climate een fietsactiedag op 12 december 2020. Ga Fietsen – alleen, of met familie en/of vrienden - en laat zien dat je hart hebt voor het klimaat. Tussen 11 en 13 uur kun je op de Parijsboulevard terecht voor een kop koffie met appelgebak. 

Meer weten of je aanmelden? Dan kun je hier terecht. 

Laat je raam meetellen

Telraam is een nieuw experiment in de provincie Utrecht dat inzicht geeft in het verkeer dat in de straat rijdt. De provincie Utrecht stelt een jaar lang 20 Telraamsensoren beschikbaar die volautomatisch het verkeer tellen vanaf het raam waar de sensor op zit. De provincie zoekt 20 bewoners die hun raam beschikbaar willen stellen en als burgerwetenschapper willen helpen bij verkeerstellingen met Telraam.

Bron: https: telraam.zendesk

Om vast te stellen of een raam geschikt is voor dit experiment zal er een selectie plaatsvinden. Zo is het onder andere belangrijk dat er divers verkeer door de straat komt (auto’s, fietsers, vrachtwagens en voetgangers) en word je bij aanmelding gevraagd om een foto aan te leveren van het uitzicht op de straat vanaf de eerste verdieping. De data die worden verzameld met de sensor zijn anoniem en online te zien via www.telraam.net.

Bij de organisatie van Telraam kun je gedurende het experiment terecht voor technische ondersteuning. De provincie is benieuwd naar de mobiliteitsvragen die de Telraam-data oproepen of juist beantwoorden. En hoe bewonersparticipatie kan bijdragen aan de oplossing van verkeersvraagstukken.

Heb je belangstelling om deel te nemen aan dit experiment? Neem dan contact op met Jeannine van Bree (j.van.bree@nmu.nl, 06-41525475).

Onderzoek Fietsbare Stad


Een nog beter fietsnetwerk in de stad Utrecht, welke fietser wil dat niet? Tussen december 2020 en januari 2021 vindt het onderzoek “Fietsbare Stad” plaats, in het kader van een afstudeerproject van Marjolein Hordijk van de Technische Universiteit Eindhoven. Hoe meer mensen deelnemen aan het onderzoek, hoe waardevoller de uitslagen zijn. Deelname bestaat uit het invullen van een korte enquête (5-10 min) en het bijhouden van één of meerdere van je dagelijkse fietsroutes.
 
Op basis van je routekeuze naar bijvoorbeeld de supermarkt, een kennis of kantoor kunnen de voorkeuren van Utrechtse fietsers in kaart worden gebracht. Kies je bijvoorbeeld specifiek voor een geasfalteerde weg? Of rijd je een stukje om met het doel drukke punten te vermijden? Kies je ‘s nachts een langere route, omdat die veiliger is? Gaat je voorkeur uit naar een route met weinig verkeerslichten, want die fietst zo lekker door?
 
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met m.a.hordijk@student.tue.nl. Breng vooral ook het onderzoek bij andere fietsers onder de aandacht. Ook de afdeling Utrecht van de Fietsersbond heeft namelijk heel veel aan de verzamelde informatie. 
 
De link naar uitnodiging vind je hier.

Fotowedstrijd 'Het fietspad is geen parkeerplaats!' - Laatste oproep
 
In onze vorige nieuwsbrief in oktober kondigden we de fotowedstrijd aan.
Voor deze wedstrijd dingen foto’s van ongewenste obstakels op het fietspad naar de hoofdprijs. We zoeken foto’s die laten zien wat je zoal tegenkomt op het fietspad of op de fietsstrook. Stop je mobieltje in je jaszak als je gaat fietsen en als je fietsroute geblokkeerd wordt, stap dan even af om een foto te maken. Tot 22 december kun je je foto mailen naar utrecht@fietsersbond.nl of op twitter zetten met een tag naar twitter.com/FB_Utrecht. Je krijgt wat meer tijd om een foto in te sturen; de winnaar maken we bekend tijdens de nieuwjaarsborrel!.
Van de voorzitter

Het jaar is al bijna weer afgelopen en 2021 komt er aan. Van harte nodig ik je uit voor onze digitale Nieuwjaarsborrel met als gast: Mark Wagenbuur, oftewel Bicycle Dutch!

Nieuwjaarsborrel Fietsersbond afdeling Utrecht

woensdag 13 januari, aanvang 17:00 uur

locatie: https://us02web.zoom.us/j/84220644101

Het programma is hetzelfde als in eerdere jaren: vanaf 17:00 uur ben je welkom, om 17:45 neemt voorzitter Peter van Bekkum het woord, voor een korte terugblik op het afgelopen jaar en een introductie van de spreker van de avond. Dit jaar hebben we Mark Wagenbuur bereid gevonden om een interessante lezing te houden. Mark is op internet bekend als “Bicycle Dutch”. Sinds begin 2009 maakt hij video’s voor YouTube en daarnaast heeft hij een blog waar hij in het Engels verslag doet van de bijzondere Nederlandse fietsinfrastructuur.

Heel veel van zijn volgers op twitter zijn buitenlandse enthousiaste fietsers, die genieten van zijn films, waarin hij hoogtepunten zoals nieuwe fietsenstallingen, fietsbruggen en snelfietsroutes laat zien. Mark is geboren en getogen in Utrecht, onze stad komt daarom ruimschoots aan bod in zijn films. Zijn films laten je met andere ogen kijken naar wat voor ons zo vanzelfsprekend is. We zijn heel blij dat Mark ons in een uur wil vertellen wat er dan allemaal zo bijzonder is aan “onze” fietspaden. Van harte welkom!

Volg Mark op twitter, lees zijn blog en bekijk zijn films:

Heel graag tot ziens bij de nieuwjaarsborrel. Van harte wensen we je hele fijne feestdagen!

Peter van Bekkum
Voorzitter
Copyright © 2020 Fietsersbond afdeling Utrecht, Alle rechten voorbehouden.


uitschrijven    e-mailadres wijzigen

Email Marketing Powered by Mailchimp