Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

έχετε ποτέ γνωρίσει κανέναν από τους ανθρώπους που κινούν τα νήματα; 

κανέναν από τους ισχυρούς, τους πλούσιους, τους διάσημους; Έχετε γνωρίσει ανθρώπους που χαίρουν καθολικής αποδοχής, βραβευμένους εξπέρ, ή εκλεγμένους εκπροσώπους χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ψηφοφόρων; 

Αν ναι, ποια ήταν η γνώμη σας; Πώς σας φάνηκαν; Θα σας εξηγήσω γιατί ρωτάω. 

Κάποιες -λίγες- φορές πιάνω τον εαυτό μου να πιστεύει ότι οι μόνοι άνθρωποι που έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στον κόσμο μας τους τελευταίους μήνες είμαι εγώ, δυο-τρεις δικοί μου, μερικοί από εσάς, η Ζαϊνέπ Τουφεξή, ο Νικόλας Χρηστάκης και η Άνγκελα Μέρκελ. Τις υπόλοιπες -πολύ περισσότερες- φορές δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το αν κι εγώ καταλαβαίνω. Έχοντας πια μιλήσει με πάρα πολλούς ειδικούς και γνώστες, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλοι ή σχεδόν όλοι το περνάμε αυτό το πράγμα σε μιαν ομίχλη. Πολλοί ειδικοί λένε βλακείες. Αυτό σας το λέω με το χέρι στην καρδιά, που λένε (δεν ξέρω άλλη έκφραση που να μεταδίδει με την ίδια βαρύτητα το πόσο το πιστεύω αυτό). Κοτσάνες. Μπούρδες. Μπαρμπούτσαλα. Άλλοι στ' αλήθεια δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Οι περισσότεροι, ειδικοί και άσχετοι, ζουν και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα μέσα από ένα μοναδικό, παραμορφωτικό, πανίσχυρο πρίσμα: την τρομερή ανάγκη και επιθυμία το μαρτύριο της πανδημίας να τελειώσει. Έτσι γραπώνονται με ζήλο ψεκασμένου σε οποιοδήποτε παράλογο αφήγημα αισιοδοξίας. Είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο. Άμυνα. Το παθαίνω μερικές φορές κι εγώ. 

Τον άλλο μήνα συμπληρώνω 21 χρόνια από τότε που πρωτοάρχισα να πληρώνομαι για να γράφω λέξεις. Αυτό το διάστημα είχε όλα τα καλά του κόσμου, αλλά ήταν ταυτόχρονα και μια εξουθενωτική αλυσίδα αποκαθηλώσεων και απομυθοποιήσεων. Γνώρισα τους ανθρώπους που βλέπαμε και καμαρώναμε στην τηλεόραση και στα έντυπα, από διάφορους χώρους και κλάδους, τους ειδικούς, τους ισχυρούς και τους σοφούς, κάθε φορά με μια προσμονή και μια δίψα για να καταλάβω και να μάθω και, μαζί, με μια ανάγκη περίπλοκη και βαθιά: να εμπνευστώ και να βρω ολοκληρωμένα ανθρώπινα πρότυπα, μεν, και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσω ότι η ανθρωπότητα διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται για να πάει ο κόσμος παρακάτω, ότι υπάρχει μια κάποια αξιοκρατία στον κόσμο και ότι, τελικά, το ανθρώπινο είδος δεν είναι και τόσο χάλια. 

Το συμπέρασμα μετά από 21 χρόνια είναι το εξής: ο μόνος λόγος που φτάσαμε ως εδώ, που φτιάξαμε το Netflix, τη Μερέντα και τον πύραυλο που εκτοξεύεται στο διάστημα, επιστρέφει και ξαναπροσγειώνεται, δεν είναι μεμονωμένοι πανέξυπνοι, λαμπεροί, ολοκληρωμένοι Homo universalis, αλλά η συνισταμένη. Το sum, όχι τα parts. Τα parts, αν τα γνωρίσεις από κοντά, είναι άστα να πάνε. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι στον κόσμο μας δεν υπάρχουν αληθινά εντυπωσιακοί άνθρωποι με πανίσχυρο πνεύμα και ολοκληρωμένες, στιβαρές προσωπικότητες. Υπάρχουν. Και υπάρχουν και ακόμα περισσότεροι εξαιρετικά ικανοί, ταλαντούχοι και καπάτσοι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί σε συγκεκριμένα πράγματα, μολονότι μπορεί να μην είναι ειδικοί ή ικανοί σε όλα (ή συμπαθείς και ενδιαφέροντες). Αλλά όλοι αυτοί είναι ένα μικρό υποσύνολο της γενικότερης πνευματικής και κοινωνικής ελίτ, η οποία είναι γεμάτη με ανέμπνευστους, ατελείς, ανεπαρκείς κι απογοητευτικούς -και αυτό δεν ισχύει μόνο στη χώρα μας. Ισχύει σε όσες μικρές ή μεγάλες κοινότητες έχω βρεθεί οι οποίες, 21 χρόνια μετά, είναι αρκετά μεγάλο δείγμα για να εικάσω με ασφάλεια ότι ισχύει σε όλες. 

Ο λόγος που σας το λέω αυτό σήμερα είναι το ότι μετά από δέκα μήνες μέσα στο χαμό πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι δεν υπάρχει στη Γη μια πεφωτισμένη ελίτ πνευματικών ή άλλων ηγετών που θα μας σώσουν εμάς τους υπόλοιπους. Ζούμε τις ζωές μας υποθέτοντας πως σε κάποια βασικά πράγματα που θεωρούμε δεδομένα υπάρχουν ειδικοί που έχουν το νου τους, που φροντίζουν, για να μην ασχολούμαστε εμείς. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί και να υπάρχουν, και γι' αυτό δεν σκέφτεται κανένας τα πυρηνικά όπλα σήμερα, για παράδειγμα. Συνήθως, όμως, η ανθρωπότητα πάει λίγο-πολύ στον αυτόματο πιλότο. Οι ηγέτες είναι μέτριοι, γεμάτοι φριχτά ελαττώματα, όπως όλοι μας.  Κι ενίοτε, όταν σκάει καμιά μεγάλη στραβή (στη βάρδια της) η πεφωτισμένη ελίτ βάζει τα χεράκια στα αυτάκια, όπως εμείς, κι όλοι μαζί φωνάζουμε δυνατά "λαλαλαλα". 
 

γι' αυτό αύριο (σήμερα) στην Καθημερινή γράφω για το εμβόλιο 


Κανείς δεν πίστευε ότι θα φτιαχτεί τόσο γρήγορα το εμβόλιο. Ή μάλλον, αυτό δεν είναι ακριβές. Οι υπεραισιόδοξοι, εκείνοι με το παραμορφωτικό πρίσμα, το πίστευαν. Ε, ακόμα και τα χαλασμένα ρολόγια δείχνουν σωστά την ώρα δυο φορές τη μέρα. Εγώ πάντως δεν το πίστευα. Αλλά η συνισταμένη την έκανε τη δουλειά της. Δεκαετίες βασικής έρευνας από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όλου του κόσμου έχτισε το θεωρητικό υπόβαθρο για να φτάσουμε στο σημείο άνθρωποι να μπορούν να φτιάξουν ένα εμβόλιο εναντίον ενός καινούργιου ιού μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που οι Κινέζοι δημοσίευσαν τη γενετική αλληλουχία του DNA του. Αυτούς τους λαοπρόβλητους επιστήμονες δεν θέλω να τους γνωρίσω ποτέ. Φοβάμαι ότι αν γίνω φίλος με εκείνο το ζεύγος των Τούρκων μεταναστών θα μάθω, ας πούμε, ότι μισιούνται, και ότι αυτός έχει να πατήσει σε εργαστήριο είκοσι χρόνια και είναι ανυπόφορς νάρκισσος. Ή ότι ο Αλβέρτος Μπουρλά δεν θα ξέρει να μιλήσει για τίποτε εκτός από το ποδόσφαιρο και τον Άρη. Ή άλλα, εξίσου φριχτά πράγματα. Μπορεί και να μην ισχύει τίποτε από αυτά αλλά πλέον έχω δει και έχω ακούσει τόσα που φοβάμαι. Τέλος πάντων. 

Από το σημείο που το εμβόλιο βρέθηκε, όμως, μέχρι να φτάσει το θαυματουργό ζουμάκι να μπει μέσα μας, μεσολαβεί ένα χάος. Στο άρθρο, το οποίο στην online μορφή του, που θα δημοσιευτεί εκεί το βράδυ του Σαββάτου, εκτείνεται στις 2.000 λέξεις, το θέτω ως εξής: 
 

"Η διάθεση του εμβολίου για τον κορωνοϊό δεν είναι απλά μια δύσκολη υπόθεση. Είναι ίσως το μεγαλύτερο πρότζεκτ στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Αντίστοιχης κλίμακας προσπάθειες ήταν μόνο η εκστρατεία στην Ήπειρο και την Αλβανία στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Ένας διαχειριστικός εφιάλτης, που περιλαμβάνει μια σειρά από τιτάνια έργα που θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας και τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν άψογα, ταυτόχρονα, με την πρώτη". 


Υπάρχουν κάποιοι (η Τουφεξή, ο Χρηστάκης, η Μέρκελ, άλλοι) που αυτά τα πράγματα τα ξέρουν. Υπάρχουν πάρα πολλοί που νομίζουν ότι το βασικό πρόβλημα με το εμβόλιο θα είναι οι ψεκασμένοι που θα αρνούνται να πάνε να εμβολιαστούν. Και υπάρχουν και οι άλλοι, που νομίζουν ότι μέχρι το Μάρτιο-Απρίλιο θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία. 

Τι να σας πω. 

Μπορεί πάλι το κόλπο με τη συνισταμένη να κάνει τη δουλειά της και να τα καταφέρουμε και μέχρι το καλοκαίρι να ξεμπλέξουμε. Δεν ξέρω ακριβώς πώς θα γίνει αυτό, αλλά από την άλλη δεν ήξερα και πώς θα γίνει να φτιαχτεί εμβόλιο σε ένα χρόνο, την ώρα που το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για την ανάπτυξη νέου εμβολίου ήταν τα τέσσερα χρόνια. Είναι πολλά τα πράγματα που δεν ξέρω.  

Αυτό που ξέρω είναι ότι κάπως αυτά τα πράγματα, αυτές οι επιφυλάξεις, αυτή η προσέγγιση, πρέπει να υπάρχουν κάπου γραμμένα. Το ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο ή ψυχολογικά χρήσιμο, μα φρονώ ότι είναι απαραίτητο. Για την πληρότητα, για την ενημέρωση όσων τη θέλουν και, βεβαίως, για να έχω τα πειστήρια, τα τεκμήρια, για το μόνο κοινό που έχει πραγματικά σημασία.  

και τώρα, τα λινξ


Οι φωτογραφικές ανασκοπήσεις της χρονιάς ξεκίνησαν και είναι όπως θα τις φανταζόταν κανείς. Να η μία από το AP, να η άλλη από τους NYT. Είναι τόσα πολλά, και είναι όλα σα να συνέβησαν χτες. 

Αυτό το σκληρό βίντεο με τους τάφους που σκάβονται μαζικά για τους νεκρούς στη Θεσσαλονίκη από το Reuters. Εδώ και πάνω από 20 ημέρες εκτιμάται ότι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα είναι η Covid-19. 

Αυτή η καταπληκτική καταγραφή της τραγωδίας που είναι το Brexit. Τι καταστροφή κι αυτή, τι φιάσκο. Τι αυτοclusterfuck. Σας παρακαλώ διαβάστε και αυτό το thread για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται. Μετά από πολλά χρόνια θα διαβάζουμε για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο αυτοδιαλύθηκε στα πολλά βιβλία που θα καταγράφουν αυτή τη φαρσοκωμωδία ανικανότητας και βλακείας και θα κουνάμε το κεφάλι μας με συγκατάβαση. Αυτοί που παρακολουθούν το θέμα από κοντά, ήδη το κάνουν. 

Μια αποτίμηση μιας άλλης τραγωδίας: η Προεδρία του Τραμπ. Η πρώτη παράγραφος είναι μια αριστοτεχνική σύνοψη του μεγέθους της ανικανότητας και της μοχθηρίας. 

Αυτό είναι φανταστικό: Οι σύγχρονοι υπολογιστές μοιάζουν πολύ πιο αργοί από μηχανήματα της δεκαετίας του '80 σε συγκεκριμένες, απλές λειτουργίες, όπως το πόσο γρήγορα εμφανίζεται ένας χαρακτήρας στην οθόνη μετά το πάτημα του πλήκτρου. Κάποιος το μέτρησε και, πράγματι, ισχύει

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ένας από τους παράγοντες που οδήγησε στη ραγδαία μείωση των αμερικανικών ζευγαριών που κάνουν περισσότερα από δύο παιδιά μετά τη δεκαετία του '80 ήταν η εφαρμογή νέων αυστηρών νόμων για τα παιδικά καθισματάκια στα αυτοκίνητα. Όταν, λέει, πέρασαν οι νόμοι που αναγκάζουν τους γονείς να βάζουν τα παιδιά τους σε ειδικά καθίσματα, πολλές οικογένειες αποφάσισαν να μην κάνουν τρίτο παιδί, καθώς αυτό θα σήμαινε πλέον ότι θα πρέπει να πάρουν καινούργιο, μεγαλύτερο αυτοκίνητο. 

Να κάτι άλλο που δεν ήξερα: το σχέδιο των παλιών, παραδοσιακών καλοριφέρ, αυτών με τις φέτες, προέρχεται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και οφείλεται στις ανάγκες που επέβαλε η φονική πανδημία της "ισπανικής" γρίπης. Επειδή ήθελαν να κρατούν τα παράθυρα ανοιχτά για να αερίζονται οι χώροι ακόμα και το χειμώνα, χρειάστηκε να σχεδιαστεί ένα σύστημα θέρμανσης πολύ πιο αποτελεσματικό από αυτά που βρίσκονταν ήδη σε χρήση.  

Ο Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, έχει την εξής πρόταση για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να ηγηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης: να ιδρυθεί ένας νέος, γιγάντιος κρατικός φορέας. Είναι μια καλή, Ματσουκατώδης ιδέα. 

Η Disney ανακοίνωσε ένα σκασμό καινούργιες σειρές και ταινίες, τόσο πολλές που κανείς κουράζεται και μόνο να διαβάσει τι λίστα. Δέκα νέες σειρές Star Wars, δέκα νέες σειρές Marvel, καινούργιες σειρές Pixar κι όλα αυτά κυρίως στο Disney+, τη streaming υπηρεσία που ακόμα δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα. Τι προάλλες, θυμίζω, η Warner ανακοίνωσε ότι όλες οι μεγάλες ταινίες της για το 2021 θα βγουν ταυτόχρονα και στη δικιά της πλατφόρμα, το HBO Now, το οποίο επίσης δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ είχε αυτή την σοβαρή, ψυχραιμη άποψη για το θέμα και για το τι θα σημαίνει για τα σινεμά και το μέλλον του κινηματογράφου. 

Το AirBnB μπήκε στο χρηματιστήριο. Η αξία του εκτοξεύτηκε κοντά στα $100 δισ. Να πέντε γράμματα απόρριψης που έλαβε ο συνιδρυτής του από επενδυτές που είχε προσεγγισει το 2008, όταν έψαχνε 150.000 δολάρια δίνοντας ως αντάλλαγμα το 10% της εταιρείας. 

Όλα τα κακά έχουν τα σόσιαλ μύδια, αλλά μερικές φορές, ανάμεσα στις υστερίες και τις εξυπνάδες, εμφανίζονται κάτι μικρές ψηφίδες ανθρωπιάς, λαμπερές και αναπάντεχες και λες, χαλάλι. Να ένα τουιτ και ένα ποστ στο Instagram που εμένα με διέλυσαν σήμερα.  

Αυτό το ζεύγος εξηντάρηδων από το Άρκανσο που αποφάσισαν να περάσουν τη σύνταξή τους στην Αθήνα. Γράφουν όλες τις λεπτομέρειες για την επιλογή τους, τα κριτήρια, τη γραφειοκρατία. Μια χαρά τους πάει, χαρούμενοι είναι. Πρέπει να φέρουμε περισσότερους τέτοιους. 

Αυτή την εβδομάδα πέθανε ο Τσακ Γιέγκερ, ο διάσημος πιλότος που ήταν ο πρώτος που έσπασε το φράγμα του ήχου. Σας προτείνω να διαβάσετε το "The Right Stuff" του Τομ Γουλφ, που λέει την ιστορία των πρώτων αμερικανών αστροναυτών. Έχει κι ένα κεφάλαιο για τον Γιέγκερ, που εκείνη την εποχή ήταν ήδη θρύλος. 

Κάποτε θα ξαναταξιδέψουμε, και ευχομαι μέχρι τότε όλα τα gates των αεροδρομίων να λειτουργούν με τσουλήθρες

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.