Copy
Nieuwsbrief IMS december 2020
Het einde van het jaar is in zicht, hoog tijd om het IMS bestuur van 2021 bekend te maken! Daarnaast hebben wij het thema loting en selectie besproken op zowel het NVMO congres als een themamiddag voor de vertegenwoordigers, in deze nieuwsbrief zal daar een update over volgen. Ook hebben wij in samenwerking met de NVMO werkgroep Wetenschappelijke Vorming geïnventariseerd hoe studenten het beste voor onderwijs in wetenschappelijke vorming geënthousiasmeerd kunnen worden. Geniet van je welverdiende vakantie, of in het geval dat jij nog even door moet bikkelen in ieder geval van de feestdagen!

Recente activiteiten

-------------

Het afgelopen kwartaal zijn wij druk geweest met het NVMO congres 2020, het organiseren van de loting en selectie thema dag en de nieuwe coronagolf. Over deze eerste twee onderwerpen lees je verderop in de nieuwsbrief meer. Tot vorige week leek de nieuwe golf weinig invloed te hebben op het WO onderwijs. Echter is reeds besloten dat ook in het WO al het onderwijs weer digitaal moest. Wij zien dat dit soepeler gaat dan in april, omdat veel onderwijs al digitaal verliep en er een uitzondering gemaakt wordt voor de coschappen (praktijkonderwijs).

Daarnaast zijn wij de afgelopen maand intensief bezig geweest met het inwerken van onze opvolgers. Zij zullen onze taken over gaan nemen per 1 januari, en wij zullen het stokje overdragen op de eerste vertegenwoordigersvergadering. 

Tenslotte is onze voorzitter, Marleen van Leeuwen, geïnterviewed door ExpertCollege. Dit interview is terug te vinden onder aan deze nieuwsbrief.

Afscheid IMS bestuur 2020

-------------

Met de aankomst van een nieuw bestuur staat automatisch het afscheid van het oude bestuur. Op 16 januari zullen wij tijdens de eerste vertegenwoordigersvergadering het stokje overdragen aan onze opvolgers.  Na een intensieve overdrachtsperiode blikken wij terug op een bijzonder jaar, wat ontzettend veel gevraagd heeft van de geneeskundestudenten, de medezeggenschap en de vertegenwoordigers. Maar ook van alle planners, onderwijskundigen en docenten. Wij hebben ontzettend veel lessen geleerd van het afgelopen jaar, en nemen hiervan mee om van elke tegenslag toch weer een positieve ervaring te maken. 

Dit inzicht werd mede mogelijk gemaakt door de cursus omdenken door Me-Doc

IMS bestuur 2021

-------------
De aanwezigen op de vertegenwoordigersvergadering zullen ze al gespot hebben want ze kijken al enige tijd mee. Sinds november is het 4e IMS bestuur bekend. Aankomend jaar gaan Joost Jan, Pleun, Maurits, Sophie en Lejla zich hardmaken voor de kwaliteit van het geneeskunde onderwijs. Komend jaar zullen de functies als volgt verdeeld zijn: 

Voorzitter - Joost Jan Pannebakker
Vice-voorzitter en secretaris - Pleun de Brouwer
Penningmeester en Acquisitie - Maurits van Heijningen
Public Relations - Lejla Dagovic
Commissaris onderwijs - Sophie van der Donk

Loting en decentrale selectie

-------------

Op 20 november presenteerde het IMS in samenwerking met de NVMO werkgroep Loting en Selectie op het NVMO congres een rondetafelsessie over loting en selectie, waarbij een diverse groep aan onderzoekers, onderwijzers en studenten aansloot. Daarnaast werd er op 12 december onder leiding van Mw. Cleutjens een workshop gegeven over loting en selectie aan een grote groep vertegenwoordigers. De aanleiding van het opleven van dit thema was de in februari 2020 ingediende motie van de leden Paternotte en van der Molen. In deze motie verzoeken de eerder genoemde leden de regering een voorstel te doen voor het toevoegen van loting aan het instrumentarium voor selectie dat instellingen kunnen toepassen bij numerus fixus. De Tweede Kamer heeft deze motie aangenomen, waardoor loting nu weer een mogelijkheid wordt voor het selecteren van studenten. Dit zal resulteren in heroverweging van de selectieprocedure door iedere geneeskunde faculteit (mag de huidige selectie gaan heroverwegen moet weg), met als gevolg een per faculteit geregelde loting in tegenstelling tot de centraal georganiseerde loting door DUO. De meningen over de ideale selectieprocedure lopen sterk uiteen en worden onderbouwd door vele voor- en tegenargumenten.

Tijdens de sessies kwamen het studenten-, onderzoeks- en organisatorisch perspectief aan bod. Vanuit de huidige geneeskunde studenten, die vaak middels decentrale selectie binnen gekomen waren, kwam meerdere keren naar voren dat zij niet volledig achter de gebruikte selectiemethode stonden. De aanwezige studenten waren wel voor decentrale selectie en stonden open voor opties om de huidige selectie methode te verbeteren. Hierbij werd het van belang gevonden om deelnemers te selecteren op niet aan te leren vaardigheden en cijfers die het minste te beïnvloeden zijn. 

Wil jij meer lezen over onze discussie over loting en selectie, lees dan het blog op onze site door op onderstaande button te klikken!

 

Blog: loting en selectie

Op de hoogte blijven? 
 
Op de hoogte blijven van onderwijsontwikkelingen? Of benieuwd waar het IMS zich nog meer mee bezig houdt? Kijk eens op onze website of volg ons op Facebook of LinkedIn.
 

Wetenschappelijke vorming

Tijdens de vergadering van de NVMO werkgroep Wetenschappelijke Vorming kwam de vraag naar voren hoe onderwijs in wetenschappelijke vorming het beste vormgegeven kan worden tijdens en buiten de opleiding, om studenten bewust te maken van het belang van wetenschappelijk onderzoek en hen  hiervoor te enthousiasmeren.  

Enerzijds werd aangegeven dat geneeskunde studenten een kritische houding aangeleerd moeten krijgen om later als arts op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied. Anderzijds werd aangegeven dat de opleiding  geneeskunde een universitaire opleiding is en dat daardoor wel verwacht kan worden van geneeskunde studenten dat zij ook de vaardigheden hebben om zelf een wetenschappelijk artikel te  kunnen publiceren. 
In het geneeskunde onderwijs wordt wetenschappelijke vorming zowel intra- als extracurriculair aangeboden. Vaak als aparte leerlijn met verschillende opdrachten ingebed in lopende blokken. Er worden door alle faculteiten extracurriculaire onderwijsmomenten aangeboden om betrokken te  raken bij onderzoek. Dit gebeurt regelmatig in de vorm van een honours programma of door bij lopend onderzoek aan te sluiten.

Om de motivatie bij studenten te verhogen is het van belang om in het onderwijs in wetenschappelijke vorming studenten het belang van onderzoek te laten inzien. Het is hierbij van belang om de stof te relateren aan de praktijk. Daarnaast is het voor studenten belangrijk om het gevoel te hebben echt bij te kunnen dragen aan onderzoek en dit toe te kunnen passen in de klinische praktijk. Dit kan bijdragen aan meer  bewustzijn van en interesse in wetenschappelijke vorming. Betere informatievoorziening over de  opties die er zijn na de wetenschapsstage en educatie in het belang van de wetenschap in de geneeskunde, zou hier een bijdrage in kunnen leveren. Er wordt aangehaald dat er volgens  studenten een cultuur rond onderzoek heerst met opvattingen van veel werk, weinig erkenning en  waardering van het werk dat wordt geleverd, veel onzekerheid over de toekomst van een onderzoekscarrière en weinig sociale cohesie. Een reputatie- en cultuurverandering zou daartoe  belangrijk zijn om onderzoek aantrekkelijker te maken. 

Verder werd besproken dat wetenschappelijke vorming breder bekeken moet worden, kijkend  naar de huidige ontwikkelingen op digitaal vlak. Onderwerpen zoals big data, e-health, online  informatiesystemen en artificial intelligence zouden ook een plek moeten hebben binnen  wetenschappelijke vorming. Studenten zouden getraind moeten worden om bulken van data te  verzamelen en interpreteren, om mede aan de hand daarvan de patiënt te helpen. 

Mocht u meer informatie over dit onderwerp willen, stuur dan een mailtje naar info@imsnederland.com

We werken al drie jaar samen met het Interfacultair Medisch Studentenoverleg (IMS) en staan dan ook elk jaar op hun congres. Het IMS-congres kon in verband met corona niet in gebruikelijke vorm plaatsvinden, dus konden wij de medische studenten dit jaar helaas niet persoonlijk ontmoeten. Wij vertellen jullie daarom graag via deze weg wat meer over onze cursussen en bijdrage aan het co-boekje van het IMS.

ExpertCollege-Nightingale Instituut
Bij ons opleidingsinstituut, het ExpertCollege-Nightingale Instituut, bieden wij opleidingen en cursussen aan voor SEH-verpleegkundigen, basisartsen, specialisten én coassistenten! Onze meest gevolgde cursus is de ABCDE-cursus. Na het volgen van deze cursus kunnen cursisten onder andere acute traumapatiënten volgens de ABCDE-methode opvangen.

Co-boekje
Jaarlijks deelt het IMS een coassistentenboekje (co-boekje) uit aan alle coassistenten van de medische faculteiten in Nederland. In dit co-boekje staat alle informatie die studenten nodig hebben tijdens hun coschappen. Dit jaar hebben wij onze ABCDE- en ALS-zakkaartjes in het boekje op laten nemen.

Wil je de cursus ABCDE voor coassistenten volgen? Neem dan contact op via cursus@expertcollege.com en wie weet tot snel! Wil je een co-boekje (mét de zakkaartjes) ontvangen? Neem dan contact op via info@imsnederland.com.

 

Facebook
Website
Email
LinkedIn
Wil jij nuttige informatie over de co-schappen en het co-assistentschap of meer weten over het IMS? Like onze facebook, check onze website of stuur ons een mail!






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IMS · Hamburgerstraat 27 · Utrecht, Utrecht 3512 NP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp