Copy
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället.

I årets sista Antibiotikaspaning hittar du bland annat en ny rapport om antibiotikafotavtrycket, det vill säga den mängd antibiotika som används för att föda upp de djur som så småningom hamnar på tallriken. Rapporten visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i svensk djuruppfödning och därmed ett fortsatt betydande avtryck. Dessutom tipsar vi om en matnyttig sammanställning i Financial Times som belyser hotet med antibiotikaresistens – i diagram. Och sist men inte minst Jordbruksverkets lägesrapport över livsmedelskonsumtion som visar att svenskarna dricker mindre mjölk och äter mer kyckling. 

Nu tar Antibiotikaspaningen julledigt. Nästa spaning med veterinär Jenny Lundström kommer den 11 januari. God Jul och Gott Nytt År!

ANTIBIOTIKA

Antibiotika

VeterinärMagazinet.se: Nytt vaccin mot två grissjukdomar. Zoetis har fått EU-kommissionens tillstånd att marknadsföra vaccinet CircoMax Myco för aktiv immunisering av grisar mot svincirkovirus typ 2 (PCV2) och Mycoplasma hyopneumoniae.

CIDRAP: EU lyfter fram framsteg inom handlingsplanen för antibiotikaresistens. Europeiska kommissionen har publicerat sin senaste årliga lägesrapport om genomförandet av handlingsplanen. Bland de höjdpunkter som noteras är bland annat Farm to Fork-strategi, som syftar till att minska EU:s försäljning av antibiotika inom djurhållning och vattenbruk med 50 % till 2030.

CIDRAP: Ökad användning av medicinskt viktiga antibiotika till livsmedelsproducerande djur i USA. Enligt Food and Drug Administration (FDA) ökade den inhemska försäljningen och distributionen av medicinskt viktiga antibiotika för livsmedelsproducerande djur med 3% från 2018 till 2019, efter en ökning med 9% från 2017 till 2018. Begreppet "medicinskt viktiga antibiotika" avser i USA antibiotika som också används inom humanmedicin.

Lantbruksnytt.se: Mer antibiotika på tallriken än i svensk djuruppfödning. Utifrån ESVAC:s statistik om antibiotikaförbrukningen inom europeisk djuruppfödning har danska Landbrug & Fødevarer tagit fram en rapport om ”antibiotikafotavtrycket”. Detta avtryck är den mängd antibiotika som används för att föda upp de djur som så småningom hamnar på tallriken. Eftersom Sverige inte är självförsörjande behövs import för att täcka konsumtionsbehovet. Därför är fortfarande det svenska antibiotikafotavtrycket betydande.

FinancialTimes: Hotet med antibiotikaresistens – i diagram. Överanvändningen av antibiotika till både människor och djur driver ökad antibiotikaresistens och hotar tillgången till livräddande behandlingar. Världshälsoorganisationen kallar antibiotikaresistens som ett av de 10 största hoten mot folkhälsan och FN förutspår upp till 10 miljoner dödsfall per år på grund av läkemedelsresistenta infektioner år 2050.

Läkartidningen.se: Nytt nationellt forskningsprogram om pandemier får 400 miljoner. Ett nytt nationellt forskningsprogram inom virus och pandemier, en särskild satsning på laboratorieverksamhet hos Scilifelab samt en förstärkning av det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens. Det är några av nyheterna i forskningspropositionen.

DJURSKYDD

JA.se: Danmark påbörjar utfasning av burhöns. Danmarks nya jordbruks- och matminister Rasmus Prehn vill avveckla burhållning av värphöns. En dialog ska nu påbörjas med äggproducenter och branschen.

PoultryWorld: Costco förbjuder användning av burar i sin globala försörjningskedja. Den amerikanska lågpriskedjan Costco blir den första amerikanska kedjan med en global policy som förbjuder burhållning av värphöns.

ATL.nu: Stöd för märkning för djurvälfärd i EU. EU:s jordbruksministrar tror på en gemensam märkning av djurvälfärdsnivån på mat.

TidningenDjurskyddet: EU-domstolen: Ja till fortsatt bedövning av djur innan slakt. Nyss kom beskedet från EU-domstolen att medlemsländerna även fortsättningsvis har rätt att kräva bedövning av djur innan slakt.

HANDEL

JA.se: Nedåtgående trend för ekoareal. Ekologiska Lantbrukarna presenterar nu en ny tvåårs-prognos över areal som kommer att brukas med ekologiska metoder i Sverige. Enligt prognosen kommer arelen minska med 35 000 hektar till 2022.

VeterinärMagazinet: Svenskarna dricker mindre mjölk och äter mer kyckling. Totalkonsumtionen av kött har ökat med 30 procent sedan 1980 till 83 kg per person 2019, men den har ändå minskat sedan 2016. Det visar Jordbruksverket sin årliga statistik över livsmedelskonsumtionen och dess näringsinnehåll.

JA.se: Satsar på digitalisering i slaktkedjan. Gotland Grönt Centrum AB har fått finansiering från Leader Gute, och inleder nu ett nytt projekt tillsammans med Gotlands Slagteri, Hencol och intresserade lantbrukare med målet att utveckla den första digitala slaktkedjan för nötkreatur.

PigProgress: Suggantalet i Nederländerna sjunker med 70 000. Under de första tio månaderna 2020 minskade antalet suggor i Nederländerna med cirka 70 000 djur. Detta är en del av Nederländernas arbete med att minska utsläppen av kväve, där producenter köps ut med subventioner.

Lantbruksnytt.se: Hård Brexit – hårt slag mot Arla. Arla omsätter 27,6 miljarder svenska kronor i Storbritannien vilket motsvarar 26 procent av mejerikoncernens omsättning totalt. Enligt Arlas koncernchef Peder Tuborgh blir det kostsamt för mejeriet om Storbritannien lämnar EU utan handelsavtal.

ATL.nu: Här är världens största grisanläggning. En ny grisanläggning i Kina ger plats åt 84 000 suggor och ska så småningom producera 2,1 miljoner grisar per år, vilket gör smågrisproduktionen till den största i världen, enligt Reuters.

PigProgress: ASF Tyskland: Antal fall hos vildsvin över 300. Antalet fall av afrikansk svinpest hos vildsvin i Tyskland översteg 300-märket i mitten av december. Totalt per den 16 december har 302 fall konstaterats. Situationen i västra Polen är också oroväckande, med 112 fall i oktober och 291 fall i november.

Axfoundation samlar några av Sveriges främsta experter inom antibiotika och djurvälfärd för att utveckla och underhålla antibiotikakriterierna - den tydliga lista med krav som inköpare kan ställa på leverantörer. Idag arbetar Axfoundation med att sprida dessa kriterier inom den svenska dagligvaruhandeln och food service, nationella och internationella organ och myndigheter för att uppnå en transformativ förändring. Under 2020 blev de skärpta kriterierna klara. Här kan du ladda ner kriterierna och tillhörande frågebatteri samt utbildningsmaterial. 
Nyhetsbrevet ges ut av Axfoundation, en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett hållbart samhälle. Vi tror på företagande som förändringskraft och på breda samarbeten med relevanta aktörer i samhället.

Redaktör: Jenny Lundström, veterinär.
Hemsida
Hemsida
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Youtube
Youtube
Copyright © 2020 Axfoundation, All rights reserved.

Vår e-postadress är:
info@axfoundation.se

Vill du uppdatera din prenumeration?
Du kan ändra dina inställningar eller avsluta din prenumeration.

Vill du börja prenumerera?