Copy
SIEMei Nieuwsbrief.
Bekijk deze nieuwbrief online

Nieuwsbrief nr. 39, december 2020


Het zijn helaas hele andere feestdagen dan dat we allemaal gewend zijn. Toch hopen wij dat iedereen erin slaagt om er mooie dagen van te maken . Het bestuur van SIEMei wenst alle vrijwilligers en sponsoren fijne feestdagen en een gezond 2021.

 

Korte terugblik op 2020

 

Wat een jaar ! Zo kun je 2020 wel noemen. Wie had in januari verwacht dat we geconfronteerd zouden worden met een pandemie in de vorm van het coronavirus. Nadat in maart het virus serieus de kop op stak, werd pas duidelijk wat dit menselijk en maatschappelijk betekende. De gevolgen van de pandemie zijn enorm maar het menselijk leed (ernstig ziek, overlijden) is niet  te beschrijven. Voor  ons museum zijn de directe consequenties te overzien.

Natuurlijk de bezoeken aan ons museum zijn fors teruggelopen, foto-shoots werden grotendeels geannuleerd en onze vrijwilligers zaten thuis in afwachting van een bericht dat SIEMei weer de draad zou kunnen oppakken. Vooral de gidsen hadden en hebben hiermee te maken terwijl in  de werkplaats gewerkt kon worden m.u.v. een tijdelijke, korte periode. Ook aan het spoor bleven de vrijwilligers actief. De goederenwagon werd gerestaureerd (zie onze nieuwsbrief van oktober) en vrij recent is men begonnen met werkzaamheden voor het verplaatsen van hefbrug van de Noordkade naar het spoor.
 
Ik hoop dat we in een ‘omkeerfase’ zitten en dat het coronavirus onder controle kan worden gebracht. De tekenen hiervoor zijn bemoedigend maar het is nog afwachten.
SIEMei zal uiteraard de adviezen en voorwaarden van de Rijksoverheid in acht nemen en binnen deze kaders bekijken wat er nu en volgend jaar mogelijk is om de reguliere programma’s uit te voeren.
Namens het bestuur wens ik allen die op enigerlei wijze betrokken zijn of affiniteit met SIEMei hebben  fijnen feestdagen toe en vooral een gezond 2021.
 
Piet van der Poel, voorzitter SIEMei

Snelfietsroute F50  (van Uden naar Veghel) met medewerking van SIEMei

De gemeente Meierijstad gaat in samenwerking met de gemeente Uden en de provincie een snelfietsroute aanleggen tussen Uden en Veghel. De snelfietsroute loopt vanaf de centrumring in Uden naar de fietsbrug over de N264, langs de Corridor, verder langs de oude spoorverbinding het 'Duits Lijntje'. Hier reed vroeger (vanaf 1878) de trein van Londen naar Berlijn. In de hoogtijdagen (rond 1913) reisden bijna 900.000 passagiers per jaar over dit spoortraject tussen Boxtel en Wesel. Op deze snelfietsroute fiets je vlak naast het oude tracé van het Duits Lijntje.

De route loopt verder naar het centrum van Veghel en daarna via de verplaatste fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart naar bedrijventerrein de Dubbelen.   

Lees hier meer >>>>>
 

Sponsor in de schijnwerper:

 
Michel  van Heeswijk is geboren en getogen in Veghel. Na het afronden van de Fransiscus MAVO is Michel doorgestroomd naar de HAVO.
Na de HAVO is hij werktuigbouw gaan studeren aan de MTS in Veghel om vervolgens door te gaan naar de HTS in Tilburg. Nadat hij afgestudeerd was als  werktuigbouwkundige heeft hij aan de HEAO Zwolle een economisch kopjaar gevolgd, een bedrijfseconomische opleiding voor afgestudeerde HTSérs.
In de lente van 1991 heeft Michel zich bij enkele uitzendburo’s ingeschreven om  vervolgens direct aan de slag te kunnen als tekenaar/constructeur bij Hendriks Staalbouw in Veghel.
Medio 1993 is hij bij ALFA LAVAL gaan werken als verkoper van afsluiters voor hoofdzakelijk chemische bedrijven in Zuid Nederland. Aansluitend heeft hij 2 jaar gewerkt bij De Ploeg Techniek in Helmond en verkocht machines in de staalindustrie.

Lees hier meer >>>>>
 

Vrijwilliger in de schijnwerper:


Gerrit Diepenbroek  is geboren en getogen in Gelselaar, een kerkdorp van Borculo en dat nu een onderdeel van de gemeente Berkelland is. Na de lagere school heeft Gerrit eerst de MAVO gedaan en vervolgens  heeft hij de Middelbare Ondernemersschool in Enschede gedaan.
Zijn militaire dienstplicht moest hij in 1976 vervullen als sergeant verzorging en hij was gelegerd op de Kolonel Palm kazerne in Bussum Vanwege een oude voetbalblessure werd hij na 2 maanden alsnog om medische redenen afgekeurd. Om te oriënteren wat hij wilde gaan doen heeft hij een paar korte baantjes gehad bij een supermarkt en een beddenzaak. In 1977 solliciteerde hij bij een regionale houthandel in Lochem en werd hij aangenomen als administratief medewerker/verkoper. Hij is binnen het bedrijf doorgegroeid tot bedrijfsleider. Na verkoop van het bedrijf aan een grotere organisatie voelde hij zich er niet meer thuis en ging solliciteren

Lees hier meer >>>>>
 

Museumstukken met een verhaal; het ossenkarspan

Al lopend door het museum kom je een collectie attributen tegen waarvan je kunt zien wat het voorstelt en/of is voorzien van een verklarende tekst. De achtergrond (bijv. waar komt het vandaan, hoe komt het bij SIEMei) is onbekend. Toch komt er af en toe een verhaal naar boven dat het vermelden waard is.
 
Dit is ook geval met het ossenkarspan. Een houtsnijwerk dat bestaat uit een 2-tal trekossen met kar voor het vervoer van houtstammen en staat uitgestald in de directiekamer van het museum SIEMei. Het houtsnijwerk uit cederhout is vervaardigd in Paraguay  (in het stadje Tobati) door de bekende kunstenaar Zenón Paez.
 
Er reizen direct enkele vragen op zoals: ‘hoe komt je aan deze informatie en hoe komt het in het museum van SIEMei terecht. Ons erelid Wim Verhoeven kwam in contact met de Ir. R.B.M. Klein Holkenborg, grotendeels woonachtig in Paraguay en destijds werkzaam bij de CeHaVe. CeHaVe was vanaf 1975 aandeelhouder in CAPS, Compañia Algodonera Paraguay en de heer Klein Holkenborg was – namens de CeHaVe -  lid van de directie en bestuur van het bedrijf.
 
Tweemaal per jaar bracht de heer Klein Holkenberg een bezoek aan het hoofdkantoor van de CeHaVe en vertelde zowel aan de algemeen directeur de heer Dr. Mathot als aan het bestuur over de gang van zaken in Paraguay.Gebruikelijk was dat na de vergadering een presentje werd aangeboden. Vermoedelijk eind jaren ’70 bood de heer Klein Holkenberg het ossenspan aan bij het bestuur van CeHaVe en het is ruim 10 jaar geleden in het bezit van SIEMei gekomen.
Copyright © 2020 SIEMei, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of afmelden?
Uw gegevens wijzigen or Afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp