nieuwjaarswens en programma voorjaar 2021 


Deze kaart: “de vlucht naar Egypte van Giotto (1267-1337)” kocht ik jaren terug in de Basillica di St Francesco in Assisi. We waren daar beland na een hachelijk avontuur. In Ancona was onze auto opengebroken en werden alle koffers gestolen. Enigszins bekomen van de schok streken we even later neer in Assisi, zonder bagage, met alleen de kleren die we aan hadden. Ik vond het wel symbolisch op de plek waar St Franciscus had geleefd…

De vlucht naar Egypte: Het Christuskind is geboren. Jozef en Maria zijn op weg naar Egypte, engelen waken over hen. De beeltenis ademt rust en toch zijn ze op de vlucht. Ik moet denken aan de vluchtelingen in deze tijd. Alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en en natuurrampen. Vaak ook gedreven door armoede. Op zoek naar een veilige plek, een menswaardig bestaan.
 
Op dit moment lijdt een flink deel van de wereldbevolking onder het coronavirus. Het virus treft kwetsbaren en ouderen. Er worden maatregelen genomen die verstrekkende gevolgen hebben: maatschappelijk, economisch, sociaal, psychisch. Veel mensen zien hun hele wereld in elkaar storten door (dreigend) faillissement, schulden, verlies van dierbaren en/of eigen gezondheid. Mensen voelen zich eenzaam, angsten nemen toe. Ook is er onvrede over alle maatregelen. Ik vind het belangrijk dat kritische stemmen gehoord blijven worden, maar het kan soms lastig zijn om de heldere kritische geluiden te onderscheiden van dwaalsporen.
 
Al mijmerend sta ik stil bij het gegeven dat de vluchtelingen op zoek zijn naar een veilige ‘thuishaven’ en dat veel mensen in de lock-down zich juist gevangen voelen in hun ‘thuisplek’. We worstelen allemaal, ieder op eigen wijze, met de onveiligheid van het bestaan, met onze kwetsbaarheid. Niet alles is maakbaar en oplosbaar. Ik moet denken aan een tekst van Rilke:
 
Wij moeten ons bestaan aanvaarden voor zover het maar enigszins mogelijk is; alles, ook het ongelooflijke, moet daarin mogelijk zijn. In feite is de enige moed die van ons wordt verlangd: het moedig zijn tegenover het vreemdste, wonderlijkster en ondoorgrondelijkste dat ons kan overkomen……..Wij hebben geen reden tot argwaan jegens onze wereld, want zij is niet tegen ons. Heeft zij verschrikkingen, dan zijn dat onze verschrikkingen; heeft zij afgronden dan behoren die afgronden ons toe; zijn er gevaren dan moeten wij proberen ze lief te hebben….. Hoe zouden wij die oude mythen kunnen vergeten die aan de wieg van alle volkeren staan- de mythen over draken die op het allerlaatste ogenblik in een prinses veranderen; misschien zijn alle draken uit ons leven wel prinsessen die er alleen maar op wachten ons mooi en moedig te zien. Misschien is al het verschrikkelijke in diepste wezen wel het hulpeloze dat om hulp vraagt. Uit 'Brieven aan een jonge dichter' van Rainer Maria Rilke
 
Het hulpeloze dat om hulp vraagt. Deze hele crisis confronteert ons met hoe we omgaan met de aarde, met mensen en dieren. Soms kan het zo overweldigend voelen dat je lamgeslagen voelt en denkt dat je overgeleverd bent aan krachten waar je geen invloed op heb. De Dalai Lama zegt: “Als je denkt dat je te klein bent om het verschil uit te maken, probeer dan eens een nacht te slapen met een mug op de kamer. ”  
We hebben meer veerkracht dan we vermoeden.

je zou de rust moeten hebben
van een vogel gezeten op een tak
de voorzichtigheid van te staan aan een afgrond
de lichtvoetigheid van lopen op dun ijs.                  Willem Hussem
 

Het is echt de uitdaging om innerlijke rust te blijven voeden. Om geduld, moed, compassie, solidariteit en creativiteit in te blijven zetten. 
Dat wens ik iedereen toe -ook mezelf- in de uitdagingen waar we voor staan.

Hartegroet
Mariejan

 

Programma-aanbod voorjaar 2021

Het Land van je Ziel

zang en meditatie

Voor coronamaatregelen lees verder>>

 

7 x maandelijks, start  20 januari  

Ochtenden om je hart uit te zingen en je ziel te voeden. De afwisseling van het zingen van eenvoudige liederen met meditatieve en reflectieve oefeningen zorgt voor een verdiepende wisselwerking. Er is nog plaats voor maximaal 2 personen. Lees verder >>

 

 




Foto: Kim Scholten

Eendaagse nascholingen: Gebruik van stem-klank-lied in coaching en therapie. Geaccrediteerd bij SKB voor 12 SBU.

Voor coronamaatregelen lees verder>>

Drie insprirerende dagen waarin eenvoudige methodieken worden aangereikt die goed toepasbaar zijn. De dagen zijn afzonderlijk te volgen. Thema's die aan bod komen:
1. Wat klanken kunnen vertellen
2. Stem en subpersonen
3. Meditatieve zang

 
Hof van Kairos zoekt nieuwe eigenaar 
Met hart en ziel hebben Ria Hengeveld en Rob Veldhuizen 14 jaar geleefd en gewerkt op de Hof van Kairos. Ze hebben het uitgebouwd tot een kleinschalig bezinnings-en retraitecentrum.  Een gastvrije plek waar mensen  rust vinden, voeding voor lichaam en ziel. Nu willen ze terug te treden en de Hof verkopen. lees verder>>  
Stem en imaginatie in therapie en coaching

Ontmoetingen aan de tafel

Voor coronamaatregelen lees verder>>

Iedere ontmoeting stemmen we, zittend aan de tafel, af op waar je bent en wat je wilt ontwikkelen. Afhankelijk van je vraag gebruik ik werkvormen die je rust brengen, ruimte geven, speelsheid en vrijheid laten ervaren, verdieping en helderheid geven….
Lees verder >>

 
Copyright © 2020 Mariejan van Oort | De Muzen.