Copy
ZOL Nieuwsbrief nr. 60
December 2020 - maandelijks
Als deze mail niet duidelijk leesbaar is, klik dan hier.
ZOL, campus Maas en Kempen

ZMK in Maaseik wordt ZOL, campus Maas en Kempen

Op 1 januari 2021 smelten ZOL en ZMK in hun werking samen tot één organisatie. Dit wil zeggen dat het ZOL er naast campus Sint-Jan in Genk, campus Sint-Barbara in Lanaken en Medisch Centrum André Dumont in Waterschei een vierde campus bijkrijgt: campus Maas en Kempen in Maaseik. Met de fusie is het ZOL het grootste Limburgse ziekenhuis dat tweedelijnszorg voorziet voor een regio met zo’n 250.000 inwoners. 

“We kijken naar een zo groot mogelijke integratie van medische diensten. Zo kunnen we specialismes die ZMK nu niet heeft daar ook uitbouwen of indien dat opportuun is zelfs volledig naar Maaseik overhevelen. Zoals met de Pijnkliniek op campus Sint-Barbara”, aldus algemeen directeur Erwin Bormans. “De meerwaarde van de fusie is dat we ons hinterland verruimen en dat we de mogelijkheden die we hebben qua capaciteit nog meer kunnen benutten. De uitdaging hierbij is om goed de puzzel te leggen voor wat betreft de activiteiten die we voortaan op de diverse campussen zullen ontplooien.” 

“De bedoeling moet zijn dat de mensen in Noordoost-Limburg zich minder zullen moeten verplaatsen om dicht bij huis dezelfde zorg te krijgen als in het ZOL in Genk. De samenwerking tussen de specialisten en verpleegkundigen van medische diensten op beide campussen moet als gevolg hebben dat de kwaliteit van zorgverlening verhoogt, en dat voor de volledige regio waarbinnen het ZOL actief is”, vertelt voorzitter Tom Arts.

Apotheek Synaps Park

Synaps Park krijgt eigen apotheek

Voortaan kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers van het ZOL hun medicatie rechtstreeks halen bij Apotheek Synaps Park aan campus Sint-Jan in Genk. 

Verenigde Apothekers Genk is zich ten volle bewust van het snel wijzigende zorglandschap en wenst daarin een bijzondere plaats in te nemen. Letterlijk zelfs: door op onze site een officina-apotheek te openen, dicht bij de patiënt en hoogst toegankelijk.  

“Als ZOL zijn we verheugd met de komst van een apotheek als extra troef voor onze patiënten, bezoekers en medewerkers”, zegt ZOL-valorisatiemanager Yves Marchal. “Het assortiment van de apotheek wordt gericht op de patiënten van het ZOL. Op die manier kan u als patiënt makkelijk het ziekenhuis uitwandelen en meteen de voorgeschreven medicatie kopen”, aldus apotheker-titularis Sigrid Olaerts. 

U vindt de apotheek ter hoogte van de vijver en langs de bezoekersparking richting de inkomhal van het ziekenhuis. Openingsuren zijn van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 18 uur. 
 
Apotheek Synaps Park is telefonisch bereikbaar op het nummer 089 71 35 38. Medicatie en producten kunnen steeds gereserveerd en afgehaald worden in de apotheek via apotheeksynapspark@proximus.be

Hematologie ZOL

Hematologie in het ZOL: wat is het en hoe werkt het?

Hematologen behandelen goedaardige en kwaadaardige afwijkingen van het bloed, de bloedvormende organen en de lymfeklieren. “Over onze discipline bestaan heel wat misvattingen,” aldus hematologen dr. Natalie Put en dr. Griet Swennen. 

In het ZOL zijn er drie hematologen actief: dr. Mia Janssen startte als eerste en beoefende aanvankelijk zowel oncologie als hematologie. Daarna is ze zich meer op hematologie gaan toespitsen. Dr. Natalie Put is actief als hematoloog in het ZOL sinds 2014 en dr. Griet Swennen is de nieuwe collega sinds januari 2020. De hematologen werken in een samenwerkingsverband met de oncologen en radiotherapeuten van het ZOL en Jessa binnen de vzw Limburg Oncologisch Centrum. 

Dr. Natalie Put: “We willen hematologie wat meer bekendheid geven. Een eerste misvatting is dat wij labo-artsen zouden zijn en bloedanalyses doen. Een tweede misvatting is dat hematologie een subspecialisme is binnen de oncologie, maar ook dat is niet juist. Hematologie is een aparte discipline met een eigen opleiding. Hematologen behandelen goedaardige en kwaadaardige afwijkingen van het bloed, de bloedvormende organen (beenmerg) en de lymfeklieren.”  

Dr. Natalie Put: “Het grootste deel van ons werk is de zorg voor kwaadaardige ziektes van het bloed, het beenmerg en de lymfeklieren. Maar er gaat ook heel wat van onze kennis, taak en zorg naar patiënten die goedaardige ziektes hebben: auto-immuun ziektes van het bloed, of andere minder ernstige labo-afwijkingen zoals bv. verhoogde witte bloedcellen of verlaagde bloedplaatjes. Soms is dat een reactie op medicatie of het gevolg van een andere ziekte die wij dan in kaart brengen. We leggen ons ook toe op de zorg en begeleiding van patiënten met aangeboren en verworven stollingsziekten, zowel wat betreft bloedingsneiging als klontervorming.” 

Dr. Griet Swennen: “We bieden in het ZOL een heel breed gamma van behandelingen aan: alle courante chemoschema’s, ook de minder frequente chemo’s die specifieke hoogtechnologische aandacht vragen. Targettherapieën, immunotherapieën, … Maar we focussen vooral op chronische ziekten.” 

Dr. Natalie Put: “Ons patiëntenaantal groeit heel sterk. Dat komt niet alleen door de vergrijzing maar ook omdat we heel wat nieuwe therapieën hebben die ervoor zorgen dat patiënten langer leven en we hen ook langer opvolgen. De vernieuwing zit bij ons niet in grote toestellen en programma’s maar in de medicatie. Onze behandelingen zijn chemo’s die we toedienen via het infuus, maar ook in pilvorm of via spuitjes. We werken met een breed scala van typetherapieën, in alle intensiteiten. We behandelen van jong tot oud, acuut en chronisch, van curatief tot palliatief.” 

Dr. Griet Swennen: “Wij hebben een verpleegafdeling met 22 bedden, samen met de oncologen. Het dagziekenhuis delen we met alle inwendige disciplines, op de raadpleging zijn we actief samen de oncologen en de radiotherapeuten. Patiënten worden meestal verwezen via een huisarts of specialist en komen bij ons op raadpleging. Van daaruit worden verdere onderzoeken gepland. Nadat een diagnose gesteld is, wordt het dossier op een multidisciplinaire vergadering besproken. Nadat het beleid bepaald is, wordt de patiënt opnieuw gezien voor uitleg en het opstarten van de therapie: dat kan op de verpleegafdeling of in het dagziekenhuis.” 

Het volledig interview kan u lezen in ons wetenschappelijk magazine ZOLarium.

VR-bril Palliatieve Eenheid

Virtual Reality brengt palliatieve patiënten tot rust

Het ZOL zet Virtual Reality in op Palliatieve Zorgen om patiënten de ziekenhuisomgeving even te laten vergeten. Patiënten kunnen kiezen voor een virtuele meditatiesessie, een virtuele boswandeling, maar evengoed voor een virtueel concert. “De mogelijkheden zijn eindeloos maar het belangrijkste is dat patiënten even tot rust komen”, zegt Nicolas Timmermans, klinisch psycholoog in het ZOL. Het gaat om een project dat gesteund wordt door de Stichting tegen Kanker.  

“Het is echt geweldig, ik kijk uit naar iedere sessie”, bekent de 62-jarige Tony De Ruyter (*) uit Genk en patiënt op de dienst Palliatieve Zorgen van het ZOL. “In die twintig minuten met de VR-bril op mijn hoofd kom ik helemaal tot rust. Je bent even in een andere wereld. Zo wandelde ik al in de Zwitserse bergen en nam ik deel aan enkele meditatiesessies. Als onderhoudstechnieker was ik mijn hele leven omringd door machines en technologie dus ik was er meteen voor te vinden.” 
 
VR-mindfulness 
“Bekijk het als een soort van mindfulness die visueel ondersteund wordt en zo angst en spanning kan reduceren”, legt klinisch psycholoog Nicolas Timmermans uit. “Als patiënten de VR-bril opzetten, komen ze terecht in een virtuele wereld naar keuze en vergeten ze de ziekenhuissfeer even. De begeleidende, rustgevende stem of muziek helpt mensen in de juiste sfeer te komen om te kunnen ontspannen. Daarnaast kan deze VR-toepassing een mooie aanvulling zijn op de bestaande palliatieve zorg als gesprekken emotioneel worden. Het kan rust brengen in het begin van het gesprek of ter afsluiting. Tot slot zorgt COVID-19 er ook voor dat het niet evident is om nog een laatste thuisbezoek te doen of plekken te bezoeken. VR kan dat in deze tijden misschien voor een stukje helpen opvangen.” 
 
Familie 
De VR-bril is trouwens niet exclusief voor patiënten voorbehouden. “Ook familie kan betrokken worden bij de VR-toepassingen”, aldus Nicolas Timmermans. “Ze kunnen meevolgen met de smartphone wat de persoon met de VR-bril ziet. Of ze kunnen zelf de VR-bril opzetten om even te bekomen tijdens het waken bijvoorbeeld, wat vaak erg intens en uitputtend kan zijn. Op die manier kunnen ze tegelijk even ‘weg’ zijn maar toch heel nabij blijven. Een spelletje kan ook zorgen voor een leuk familiemoment met kinderen. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is heel wat materiaal online voorhanden.” 

Andere afdelingen 
In de eerste fase van het project worden de VR-toepassingen ingezet op de dienst Palliatieve Zorgen. Op termijn is het de bedoeling om ook (palliatieve) patiënten op andere afdelingen de kans te geven om de VR-toepassingen eens uit te proberen. Daarom werd bewust gekozen voor een mobiel, draadloos systeem.  

Stichting tegen Kanker 
“We speelden al langer met het idee om VR-toepassingen te gebruiken in onze palliatieve zorg”, vertelt Nicolas Timmermans. “Nadat ik het zelf eens ervaarde, kwam het in een stroomversnelling. Daarop diende ik een projectvoorstel in bij de Stichting tegen Kanker. Het initiatief werd met enthousiasme onthaald en dankzij hun bijdrage kunnen we vandaag deze zorg aanbieden aan onze patiënten.” 

(*) Tony De Ruyter is recent overleden. Het ZOL wenst zijn familie en naaste omgeving veel sterkte toe! 

ZOL-kerstshow 2020

Kijk naar de ZOL-kerstshow!

Wat een jaar… 2020 valt niet samen te vatten in enkele woorden. Daarom blikten we de eerste ZOL-kerstshow in! Met verschillende gasten blikken we terug op 2020 maar kijken we ook vooruit naar 2021. 

Vanaf woensdag 23 december om 17 uur tot zondag 3 januari wordt de uitzending ook in loop afgespeeld op alle patiëntenkamers. Patiënten kunnen afstemmen op kanaal 61.

U kan de ZOL-kerstshow bekijken via deze link.
Veel kijkplezier, fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!

Nieuwjaar 2021

Op naar een gezond 2021!

2020 was een onvergetelijk jaar. Helaas in de negatieve zin. Maar we zijn hoopvol voor 2021! We hebben namelijk veel bijgeleerd en hard gewerkt in dit ‘coronajaar’ om voor onze patiënten de beste zorgen aan te bieden. Dit blijven we ook in 2021 doen, en zelfs nog beter. Maar hiervoor hebben wij úw hulp nodig! 

We zijn ons ervan bewust dat de opgelegde maatregelen – die overigens enorm noodzakelijk zijn – van iedereen veel moed en doorzetting vergen. Van u, als patiënt of bezoeker, maar ook van ons als medewerkers van het ZOL. Zeker nu, in deze eindejaarsperiode, is het eens zo moeilijk om afstand te doen van onze tradities en gewoonten. Daarom willen we u en uw nabije omgeving uitdrukkelijk doch vriendelijk verzoeken om aub rekening te houden met de maatregelen in de bestrijding van COVID-19. Laten we met z’n allen digitaal klinken op een gezond 2021! 

Helden van het ZOL

Vacatures

Al onze vacatures vindt u op www.heldenvanhetzol.be.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2020 Ziekenhuis Oost-Limburg, All rights reserved.

uitschrijven    voorkeuren aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp