Copy
nr. 57 ••• 13 ianuarie 2021                                                                                        de Mirela Petre
Bruxelles, 2014
bine v-am regăsit. sper că sunteți bine voi și-ai voștri și că găsiți resurse să faceți față dificultăților, pas cu pas, cu răbdare și speranță în mai bine.

decembrie în publicitate e o lună aproape imposibilă. unii dintre voi știu. cu energie puțină și fără timpul de care e nevoie pentru a reflecta (lucru despre care unii dintre voi mi-ați scris de-a lungul timpului că apreciați la ceea ce scriu), am luat o pauză de la a vă scrie. mai puneți la socoteală și presiunea vremurilor pe care le trăim, care m-a ajuns și pe mine din urmă. dacă în primăvară eram naiv de optimistă și încercam să vă ofer din energia și optimismul meu ca să trecem împreună mai ușor, spre finalul anului m-a ajuns senzația de neputință și un fel de nevoie de a asculta mai degrabă decât de a spune. se întâmplă niște lucruri așa de complicate în jurul nostru -- oamenii suferă, își pierd oamenii pe care-i iubesc, locurile de muncă, stabilitatea -- încât uneori mi se pare indecent să vorbesc despre orice altceva. nici acum nu știu cum să scriu în acest context, dar încerc. 

vă mulțumesc celor care ați ales că nu vă suspendați abonamentele plătite. vă sunt recunoscătoare. am simțit că plasa de siguranță funcționează.

mai departe, vă propun două teme de gândire și de discuție (primesc mesajele voastre dacă-mi dați un reply la acest mail):
  • lucrez la a face o schimbare de perspectivă: să nu mai pun semnul egal între job și cine sunt, muncă să fie o ocupație, nu ceva ce-mi definește identitatea, cel puțin nu în proporția nesănătos de mare în care ajunsese în ultima vreme. când reușesc să privesc munca ca pe ceva ce fac nu ceva ce sunt, nu mă mai consumă atât de mult tot felul de întâmplări și nici nu mai pun o presiune enormă pe mine să fac mai mult decât e nevoie. nu trebuie să muncesc exagerat de mult ca să-mi arăt valoarea. am senzația că nu mai vreau să fiu la raliuri, ci că vreau să mă plimb relaxat printr-o pădure. parcă viața e, totuși, în altă parte. probabil că e natural, ne-a venit și nouă rândul să ne maturizăm și să-i lăsăm pe cei mai tineri să-și tureze energia și idealismul. aveți gânduri legate de relația cu munca și lucrurile care vă împlinesc? scrieți-mi, vă rog.
  • în online, mi se pare un moment bun în care să ascultăm, cum ziceam mai sus, și, în loc să ne concentrăm la persoanele noastre într-un fel de spectacol de narcisism, cum ne-au tot învățat rețelele de social media, să ne exersăm privirea spre exterior. să încercăm să-i înțelegem pe ceilalți. să încercăm să înțelegem cum putem să ne ajutăm unii pe alții. poate mai întâi donând bani asociațiilor care se ocupă de o cauză în care credem (aici o listă), poate mai încolo și cu timpul nostru, cine știe. să ne exersăm compasiunea și să căutăm forme prin care să colaborăm în noua noastră lume, așa de influențată de internet și de social media (ați observat și voi că ne vorbim altfel?). scrieți-mi dacă și pe voi vă macină tema asta.
în final, am și o carte cadou: Pământul făgăduinței, primul volum din memoriile prezidențiale ale lui Barack Obama. am primit-o cadou de la editura Litera și știți că vă fac vouă cadou mai departe ce primesc. până data viitoare, o să termin de ascultat cartea în versiune audiobook, citită chiar de el, și o să vorbim mai multe atunci. dacă vreți cartea, scrieți-mi un mesaj în care să-mi spuneți ce vă dă energie și motivație, mai ales în perioada asta. de data asta o să aleg prin tragere la sorți, dar mesajele voastre mă vor ajuta să reiau legătura cu voi și vor inspira cine știe ce, vedem.
Fii plasa mea de siguranță.
ia-ți un abonament de 2 euro
 cărți 

Parțial roman polițist, cu o moarte suspectă, cândva în anii comuniști, de investigat. Un pic de satiră la adresa lumii corporatiștilor și problemele lor de privilegiați (first world problems de tipul nu mi-a ieșit lavanda din semințele plantate în ghiveci), dar și a spiritului de antreprenor din orice român, care caută mereu o idee de afacere prin care să se îmbogățească peste noapte. În egală măsură, un portret onest al lumii de la țară -- nici idealizat, cu tot felul de elemente bucolice, și nici demonizat, cu pedala apăsată pe elemente de sărăcie și lipsuri (satul e secundar în poveste, nu vă așteptați la un portret prea detaliat). O analiză inteligentă, cu teme de gândire mai degrabă decât verdicte, a posibilității că oamenii pot trăi împreună în armonie și pot colabora cu rezultate bune când îi unește doar credința într-un anumit principiu, nu gradele de rudenie. O comunitate armonioasă e doar o utopie? Apoi, elemente din pop cultura noastră recentă, de exemplu relația noastră cu televiziunea și cu talk show-urile în mod special, dar și un pic din miturile comunismului, cum sunt poveștile cu Securitatea. Un roman-divertisment care e și inteligent în același timp.

Toate astea sunt descrieri ale romanului Copiii lui Marcel, cu care Ema Stere, jurnalistă la Radio România Cultural, a debutat în proză și pentru care a primit și premiul pentru debut de la Polirom, editura unde a apărut. Cu așa de multe ingrediente, chiar dacă într-un spațiu generos de peste 500 de pagini, era ușor să ajungă un roman cu de toate dar fără nimic. Ce cred că leagă totul într-un roman foarte bun e vocea naratoarei: sigură pe ea (simți că știe ce face), cu umor și cu inteligență și un stil bine gândit care se simte natural.

M-am bucurat să citesc un roman românesc contemporan care distrează fără să fie ușor, care dă de gândit fără să fie sumbru sau foarte apăsător. Într-un fel, mi-a amintit de romanele lui Tudor Ganea (dacă v-au plăcut, cred că și ăsta vă va plăcea), doar că, îndrăznesc să zic, Copiii lui Marcel e mai deștept și mai conectat la realitatea noastră.

Are și niște neajunsuri, că nimic nu-i perfect pe lume. Sunt unele rezolvări în firele narative care apar total din senin (ceea ce se numește deus ex machina); le simți că apar doar pentru a duce povestea mai departe, ba chiar în direcții mai exagerate. Nu apar ca urmare a vreunei acțiune, nu au neapărat vreo logică, uneori nici nu par așa credibile. Dacă vocea naratoarei te-a cucerit până acolo și dacă ești curios să vezi, totuși, ce-or să facă personajele în noile condiții -- un fel de „ia să vă văd acum” -- , atunci mergi mai departe relaxat. Pe unii nu-i convinge și înțeleg de ce ar abandona.

Ema Stere a scris romanul în nouă ani și spune că s-a distrat scriind la el. Ne rămâne și nouă să facem la fel. Cred că avem nevoie.

Cartea costă între 40 și 50 de lei în librăriile online. Pe site-ul Polirom e stoc epuizat (!).

  • la Timpul prezent, Adela Greceanu și Matei Martin au făcut un top al cărților apărute la noi anul trecut.
  • în 2021, vor apărea cărți noi de George Saunders, Joan Didion, Kazuo Ishiguro, Viet Thanh Nguyen, Haruki Murakami și J.R.R. Tolkien, printre alții. Revista TIME a făcut un top cu noile cărți de la cei mai faimoși scriitori, iar The Guardian le-a adunat pe toate-toate într-un calendar literar complet.
  • ce-am pe birou la citit în perioada următoare, după ce termin colecția Stories of Your Life de Ted Chiang: Invisible Man de H.G. Wells, Hamnet de Maggie O'Farrell, Tot ce i-am promis tatălui meu de Ioana Maria Stăncescu și Zgomotul lucrurilor în cădere de Juan Gabriel Vasquez.
Și în China se face graffiti și e tolerat atât timp când subiectele lor nu sunt antiguvern. The Guardian are un articol vizual cu o introducere și puțină istorie despre graffiti în China și relațiile artiștilor de acolo cu Occidentul.

În imagine, un graffiti din 2011, când prețul cărții de porc ajunsese foarte mare.
 filme 

Am scris despre Notting Hill, cartierul din vestul Londrei, nu doar o dată pe vremea când lucram pentru o agenție de turism. L-am inclus în ghidul de călătorii cu locurile cele mai frumoase de văzut din oraș sau chiar din Europa. Am pus carnavalul anual din cartier pe listele cu evenimente la care să mergi neapărat. Și eu, la fel ca toți ceilalți scriitori de bloguri de călătorie din lume, scriam despre un loc pe care nu doar că nu-l cunoșteam în profunzime, dar despre care nici nu ne puneam întrebări, că așa e internetul -- nu are timp de profunzime, se grăbește. 

Mi-am dat seama de greșeala asta a mea pe la începutul lui Mangrove, primul film din seria Small Axe a regizorului britanic Steve McQueen apărută la finalul anului trecut, disponibilă acum pe HBO Go. De McQueen știți dacă ați văzut 12 Years a Slave, filmul cu care a luat, în 2014, Oscarul pentru cel mai bun film, sau mai vechiul Shame, cu Michael Fassbender. 

În seria de cinci filme Small Axe, o lecție de istorie dar și o poveste despre o comunitate de oameni care încearcă să corecteze nedreptățile care i se fac, să-și găsească identitatea și locul să crească. E vorba de comunitatea de oameni din Indiile de Vest care s-au mutat în Londra după al doilea război mondial printr-un program al Marii Britanii. Cum țara avea nevoie de muncitori pentru industriile și economia afectate de război, campaniile de atragere a imigranților din țările care fuseseră colonii britanice în trecut au fost soluția. Cu promisiunea unei vieți mai bune, oamenii au venit. Viața lor nu a fost tocmai ușoară. Toate nedreptățile -- de la arest și bătăile primite de la polițiști la eliminarea treptată din sistemul educațional a copiilor de culoare -- aveau, la bază, aceeași explicație: rasismul.

Cele cinci filme au povești și personaje distincte, filmate în stiluri diferite. Sunt valoroase și individual, dar mai ales împreună, pentru că formează o imagine mai completă a vieții acestei comunități de-a lungul timpului, din anii 60 până în anii 80. În Mangrove (preferatul meu), e povestea unui restaurant și a abuzurilor poliției asupra comunității, culminând cu un proces în sala de judecată pornit de la dreptul lor de a protesta. E o lecție despre perseverență și puterea obținută când oamenii se unesc care mi-a plăcut mult. Pentru info introductive despre fiecare film din serie, vedeți articolul de pe Vox.

Steve McQueen știa din 2009 că vrea să facă un film despre viața imigranților din Indiile de Vest, dar spune că avut nevoie de timp să-și facă curaj și să ia o oarecare distanță, ca să înțeleagă mai bine. Asta pentru că regizorul este fiul unor astfel de imigranți, ba chiar unele scene sau idei din seria de filme sunt inspirate de episoade prin care a trecut el sau familia lui.

În final, vă las cu episodul din podcastul Desert Island Discs la care a fost invitat în 2014, după succesul cu 12 Years a Slave, unde vorbește inclusiv despre cum încearcă să rămână independent de mașinăria Hollywood-ului. Fun fact: personajul Alex Wheatle ascultă, la un moment dat, Desert Island Discs cu Roald Dahl.
  • Marfa și banii, filmul lui Cristi Puiu despre care se spune că a pornit noul val al cinematografiei românești, împlinește 20 de ani. Criticul Andrei Gorzo a scris despre film și ce a însemnat el. Se poate vedea gratis pe Cinepub sau pe Netflix, dacă preferați așa.
  • actrița Noomi Rapace îl va juca pe Hamlet într-un film cu scenariu semnat de scriitorul islandez Sjón.
  • Ionuț Mareș scrie în ziarul Metropolis despre filmele românești care vor apărea în 2021.
  • The Dissident, documentarul care investighează uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în Arabia Saudită, a avut premiera la Sundance. Deocamdată nu a fost preluat de un distribuitor, deci încă nu știm când și unde-l vom vedea.
  • pe TIFF Unlimited, noi și bune: filme regizate de Francois Truffaut, Microb și Gazolină de Michel Gondry, Oldboy de Park Chan-Wook, Climax de Gaspar Noe.
  • pe Rakuten TV, noi și bune: Tenet-ul lui Christopher Nolan pe care mulți l-au criticat. Nu e groaznic, dar nici nu m-a dat pe spate. E un blockbuster decent. Mi-a plăcut de Robert Pattinson, apropo de ce scriam data trecută despre rolurile lui variate și ce mișto evoluează, mi-a plăcut ideea (am înțeles mai ușor și pentru că s-a nimerit să-l văd după ce-am ascultat audiobook-ul The Order of Time în care fizicianul Carlo Rovelli explică noțiuni precum entropia și felurile în care „curge” timpul, un fel de fizică cuantică pe înțelesul tuturor). Mi-ar fi plăcut mai mult dacă avea un miez uman dincolo de artificiile intelectuale și vizuale. Apoi, foarte bune pe platformă sunt Invisible Man (scriu despre el data viitoare, după ce citesc și cartea) cu Elisabeth Moss, The Lighthouse (cu Robert Pattinson și Willem Dafoe) și Boy Erased, cu Lucas Hedges și Nicole Kidman, despre programele religioase unde unii părinți își duceau cu forța copiii gay pentru a fi „vindecați”. Pe Rakuten TV, filmele se închiriază individual și prețurile diferă de la film la film (de exemplu, Tenet a fost 55 de lei, dar e cumpărat, adică rămâne în cont pe perioadă nedeterminată și pot să-l văd de câte ori vreau, iar pe Invisible Man l-am închiriat cu 13 lei și-am putut să-l văd într-un timp limitat, vreo două zile).
  • pe HBO Go, noi și bune: documentarul românesc Timebox, documentarul Tiger (despre Tiger Woods și cultul celebrității, printre altele), Monos, filmul care a câștigat marele premiu la TIFF-ul clujean în 2019, Never Look Away, film inspirat de viața pictorului Gerhard Richter (l-am văzut tot la TIFF, mi-a plăcut mult), Vice (Christian Bale în rolul vicepreședintelui Dick Cheney).
  • pe Netflix, noi și bune: Pieces of a Woman, despre doliu și durerea unei mame care-și pierde copilul la câteva minute după ce l-a născut; primele 30 de minute m-au rupt, apoi a fost OK, dar cu prea multe clișee pentru gusturile mele. Mi se pare că ratează subiectul, care e unul foarte important. Apoi mai e Midnight Sky, de și cu George Clooney, un film care m-a făcut să mă gândesc că vom lua cu noi în spațiu micile ciudățenii care ne fac oameni (dacă v-a plăcut mai mult Ad Astra decât Interstellar, o să vă placă și ăsta). Pe 15 ianuarie intră Bombshell, filmul inspirat de cazul real al femeilor de la televiziunea americană Fox News care l-au acuzat pe Roger Ailes, CEO-ul, de hărțuire sexuală.
  • Prime Video, noi și bune: The Report, cu Adam Driver și Annette Bening, inspirat din fapte reale, despre tortura ca tehnică de interogatoriu folosită de americani după atentatele de pe 11 septembrie, și Sound of Metal, despre care-s curioasă doar pentru că toate topurile americane de filme 2020 l-au avut undeva pe sus.
Pictorul nu mai poate picta. E vorba despre Henri Matisse, anul e 1941. Operat de cancer la stomac, Matisse nu mai face față efortului fizic de care are nevoie ca să picteze sau să sculpteze. Se reorientează către colaje și litografii pe care le face prin asistenții lui -- le spune ce să facă, după ce vede rezultatul, modifică, o ia de la capăt. Nudurile albastre (mai sus, doar o parte) sunt rezultatul. Îmi plac luate împreună, pentru că spun povestea unui proces și a unei perseverențe pe care o respect (și la care râvnesc).
 articole 

Pregătiți-vă să întoarceți pe toate părțile probleme ridicate în articolul The Last Children of Down Syndrome din The Atlantic, să le dezbateți alături de cunoscuți, și tot să nu ajungeți la vreo concluzie.

De când cu testele prenatale (care au devenit practică obișnuită începând cu anii 80), viitoarele mame sau cei doi soți aleg să nu mai nască copiii la care se depistează probabilitatea că vor suferi de Sindromul Down, unul dintre afecțiunile genetice pe care le caută astfel de teste. În anii recenți, s-au născut din ce în ce mai puțini copii cu acest sindrom. Chiar și în țări ca Danemarca, unde merge reporterul pentru a studia subiectul, unde resursele nu sunt o problemă, oamenii tot aleg să nu mai nască astfel de copiii.

Unii specialiști spun că oamenii care trăiesc cu acest sindrom pot avea o calitate a vieții foarte bună, mai ales aceia care au o formă mai ușoară (ca autismul, și Down poate fi văzut ca un spectru, de la cele mai blânde forme la cele mai grave); ba chiar că ar avea un alt fel de a gândi, care, deși arată poate diferit de al majorității, nu e nici mai bun nici mai rău, doar altfel. În astfel de cazuri, specialiștii se întreabă dacă vrem să eradicăm treptat (cum pare acum tendința) boala asta din rândul oamenilor, că poate, totuși, vom descoperi o perspectivă neașteptată în viitor care ne va duce mai departe ca specie. Alții se întreabă dacă e corect să le cerem femeilor însărcinate cu astfel de copiii să-și sacrifice întreaga viață pentru a le purta de grijă tot restul vieții lor, căci sunt șanse mici să devină independenți. Dacă nu e totuși dreptul lor să aleagă să nu aducă pe lume un copil care nu se va putea bucura de viață din plin și să nu fie judecate de societate pentru alegerea lor și fortațe să trăiască sub un fel de stigmat.

Pe de altă parte, familiile care au deja copiii și tineri cu sindrom Down spun că vor avea de suferit în viitor dacă numărul de astfel de copiii o să continuă să scadă pentru că vor dispărea beneficiile precum școlile speciale, dacă nu vor mai fi copiii care să participe, și, în general, se va pierde evoluția în felul în care oamenii cu Sindrom Down sunt văzuți și acceptați în societate, tot mai mult fără discriminare.

Și mai multe teme de gândire într-un feature foarte bine scris și foarte echilibrat, unde fiecare perspectivă primește greutate egală.
  • Lena Dunham a scris un eseu foarte puternic despre infertilitate și despre cum e să vrei să faci copii dar să nu mai poți (Harper's Magazine).
  • o universitate din Marea Britanie va construi o arhivă a mirosurilor care-au caracterizat societățile din secolul XVI până la începuturile secolului XX (BBC).
  • un interviu foarte frumos despre viață cu violoncelistul Yo-Yo Ma (New York Times).
  • scriitoarea Jenny Offill povestește despre felurile diferite în care-a citit, la vârste diferite, Mrs. Dalloway (The New Yorker).
  • picturi rupestre vechi de 12.500 de ani au fost descoperite în pădurea amazoniană din Columbia de-o echipă columbiano-britanică (The Guardian).
  • foarte mișto colecția de rețete din Delta Dunării creată de Ecopolis și Letea în Unesco.
  • mi-a plăcut mult articolul Copiii soarelui al Deliei Marinescu, apărut în numărul 3, pe print, al revistei Scena9.
  • de la DoR, reportaj bun, pornind de la accidentul de la Midia cu oile, despre comerțul cu animale vii, printre altele.
 arte performative 

Nu prea am mai văzut spectacole de teatru în ultima lună. Nici nu au fost foarte multe, nici nu am mai fost în dispoziția necesară. Teatrul filmat văzut online e un substitut; nu are cum să țină locul celui pe viu. M-am surprins gândindu-mă la asta după spectacole, uneori chiar și în timpul lor. Uneori pot să consum teatru online că face să mai treacă dorul. Alteori, ca acum, nu merge. Știu că e doar o perioadă. Așa cum am mai avut perioada în care nu mai puteam citi, când am ajuns să descopăr audiobook-urile. Am răbdare. Așa că deocamdată nu am ce să vă povestesc aici.
  • 1989. Jurnalul unei Revoluții e versiunea online a spectacolului Jurnalul unei Revoluții. 1989 de Carmen Lidia Vidu la TNB și e gratis pe YouTube. Versiunea online e mai scurtă, are doar câteva dintre poveștile din întreg spectacolul.
  • pe unteatru cinematic, Wasteland2020 de Catinca Drăgănescu și Ioana Petre și Bad Talks de Radu Iacoban
  • pe 14 ianuarie, de la 19:00, Teatrul Național din Timișoara transmite online Sunt o babă comunistă, de Antonella Cornici
  • Fetița din bolul peștelui auriu, de Radu Afrim, transmis online de Teatrul German de Stat din Timișoara pe 29 ianuarie de la 09:00 până la 21:00.
  • Tom și Jerry 2.0 de Florin Piersic Jr., LIVE de Bobi Pricop și Autobahn de Andrei și Andreea Grosu pe platforma online a Teatrului Național din Sibiu.
 podcasturi 

S-a nimerit că podcasturile care mi-au plăcut cel mai mult în luna care-a trecut să fie de la BBC.

În episodul The Digital Human: Subservience de la The Documentary BBC mi-a plăcut mult tema de gândire: cum ne afectează relațiile (și societatea, implicit) felul în care ne purtăm cu roboții din viețile noastre. Practica obișnuită acum e tipul de adresare „Alexa, zi-mi/fă (x).” Nu prea politicos. Ca și cum ni s-ar cuveni totul. Ca niște stăpâni. Relația noastră cu tot ce e digital ne influențează comportamentul în general. Se transmite și în felul în care ne purtăm apoi cu alți oameni, fie online (cred că am observat toți agresivitatea de pe Facebook și lipsa de disponibilitate de a asculta), fie în persoană.

Apoi, povestea limbii sau limba în istoria lumii, în episodul A History of the Tongue de la The Radio 3 Documentary. E și despre rolul limbii în simțit arome, dar și ca ingredient în mâncăruri. Și ca simbol, cu exemple din istoria greco-romană -- unul e cel a lui Cicero, a cărui limbă a fost înțepată după moarte de dușmanii lui ca să nu mai facă rău -- , dar și ca armă, în special pentru femei (și împotriva lor). Limba mai e și-un intrument vocal pe care trebuie să-l antrenezi într-un anume fel ca să cânti operă, de exemplu. În final, oamenii de la BBC spun și povestea limbii ca organ sexual concentrându-se mai ales la istoria sărutului franțuzesc (sau cu limba, cum zic copiii).
  • în episodul #305 Rebecca Seal: Solo Work & Loneliness de la Ctrl Alt Delete am găsit idei despre cum să fac să-mi reglez relația cu munca.
  • în episodul BrewDog: Punks grown up? de la The Food Programme BBC, povestea celor doi scoțieni care-au pornit prin a face bere artizanală la ei acasă și-au ajuns acum o companie mare cu responsabilități. Sunt curioasă dacă vor fi exemple și la noi.
  • a apărut primul episod din podcastul Archewell Audio al cuplului fost-regal Megan Markle și prințul Harry (m-am trezit întrebându-mă care e numele lui de familie; e Mountbatten-Windsor. Iată-i numele complet: Henry Charles Albert David Mountbatten-Windsor) în care cei doi stau de vorbă cu mulți oameni faimoși despre cum a fost 2020.
  • de la BBC Earth Podcast, un episod despre iguane din Insulele Galapagos care-și depun ouăle într-un vulcan și povestea unei femei cu un melc de pădure -- cum a învățat de la el să-și refacă legăturile cu lumea; bonus, o să auziți ce sunete face un melc când mănâncă.
  • în episodul Don't Fertilize Your Emotional Weeds: How to Let Go of Resentment de la Savvy Psychologist, sfaturi bune pentru cum să scăpăm de ruminații, invidie și resentimente.
  • la In Writing, scriitoarea Kit de Waal vorbește despre cum a fost să debuteze la peste 45 de ani.
  • invitat la Fresh Air NPR cu ocazia lansării Chicago 7, regizorul Aaron Sorkin zice că nu crede că Trump va apărea, ca personaj, în filmele viitorului despre prezentul nostru de acum pentru că e greu să creezi un personaj fără conștiință, să fie credibil și necaricatural fără să aibă o parte omenească (conștiința).
Michael Kiwanuka: Tiny Desk (Home) Concert
 glumițe 

preferata e Jeremy Nguyen:
Fii de gașcă, zi-le și altora de Suplimentu' Creativ:
Forward pe mail Forward pe mail
Share pe Facebook Share pe Facebook
 despre 

Am făcut o groază până la 33 de ani, dar de multe ori mi se pare că n-am făcut nimic. Milenială tradițională.

În presă, scriu de peste zece ani. Print, online, independente, multinaționale, am trecut prin toate.
De doi ani, scriu la Libertatea despre cultură. Fac și publicitate în același trust. 

Îmi place liniștea și mi se face repede dor de soare. Am două pisici negre. După yoga, pilates sau înot, sunt un om mai bun. Fac pad thai foarte bun și aș mânca icre (de casă) întruna. Sunt sensibilă la un buchețel de pătrunjel și reviste pe hârtie. Am o Smena și un Zenit cu care fac poze mai rar decât mi-ar plăcea. Îmi plac mai ales orașele cu apă. Dunărea e sora mea. Am un râs care-i face și pe alții să râdă.

Mă găsești aici:
pe mail
pe site
pe Libertatea
Copyright © 2021 Mirela Petre, Toate drepturile rezervate.
 






This email was sent to <<Adresa de e-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suplimentu' Creativ · Traian · Bucharest 024045 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp