Copy
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället.

Nytt år. Nya spaningar. I årets första Antibiotikaspaning hittar du bland annat nyheten om att antibiotika inom vattenbruk globalt väntas öka kraftigt, och att de flesta räkprodukter som importeras till USA innehåller resthalter av antibiotika. Dessutom nyheten om att SLU fått i uppdrag att leda europeisk forskning om djurvälfärd. Axfoundations kurerade omvärldsbevakning av antibiotikafrågor, djurskydd och handelsfrågor som rör livsmedelsproducerande djur sammanställs av veterinär Jenny Lundström. 

ANTIBIOTIKA

Antibiotika

PigProgress: Ny studie över antibiotikaanvändningen i den amerikanska grisuppfödningen. Tetracykliner var den mest använda antibiotikaklassen enligt en studie av utvalda gårdar i USA 2016 och 2017.

UndercurrentNews: Kraftig ökning av antibiotikaanvändningen inom globalt vattenbruk förutspås. Rapporten, som publicerades i tidskriften Nature, uppskattar att den globala vattenbrukssektorn kommer öka med 33 %, från drygt 10 000 ton 2017 till 13 600 ton 2030.

TheFishSite: Resthalter av antibiotika är utbrett vid import av räkor till USA. En fallstudie från Louisiana antyder att de flesta räkprodukter som importeras till USA innehåller antibiotikarester, vilket bryter mot landets normer.

Lantbruksnytt.se: Utfasningen av zink går framåt. Det är mindre än två år tills medicinsk zink förbjuds i europeisk grisuppfödning. Därför arbetar SEGES Svineproduktion målmedvetet med att hitta lösningar som kan minska användningen av medicinsk zink för grisar – så att danska uppfödare är redo för en zinkfri produktion 2022.

DJURSKYDD

ATL.nu: EU-domstolen: Totalförbud mot obedövad slakt okej. Sveriges krav på bedövning före avlivning ser ut att stå stadigt efter domslut i EU-domstolen om rituell slakt.

ATL.nu: Verkningslös och rättsosäker djurskyddskontroll. Vi behöver inte fler eller tuffare kontroller från livsmedelsverket – vi behöver se till att kontrollerna är verkningsfulla och fokuserar på djurens hälsa, skriver Gård & Djurhälsans vd Kees de Jong i en debattartikel.

JA.se: SLU leder europeisk forskning om djurvälfärd. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har fått i uppdrag av EU-kommissionen att driva och leda ett nytt europeiskt referenscenter för djurvälfärd inriktat på idisslare och hästdjur. Arbetet kommer ske tillsammans med flera andra europeiska länder.

Butiksnytt.se: Dafgårds ställer krav på kycklingbranschen. Företagsjätten Dafgårds är nästa svenska företag att ställa krav på kycklingbranschen genom att ta med European Chicken Commitment (ECC) i sina inköp. Beslutet gäller för deras färdiga rätter Dafgårds, Billys och Gorbys.

Altinget.se: Krävs ett slutdatum för koldioxidbedövning av grisar. Koldioxidbedövning är ett smärtsamt sätt att slakta grisar. Regeringen behöver avsätta resurser till forskning om bättre bedövningsmetoder och sätta ett slutdatum på användning av koldioxidbedövning, skriver Djurens rätt i ett debattinlägg.

VeterinärMagazinet: Kameror installerades på nederländska slakterier efter avslöjanden. Nederländska livsmedelsverket har infört regelbundna kamerainspektioner på slakterier. Satsningen har gett resultat och man vill nu dela med sig av sina erfarenheter till veterinärkolleger i Sverige och andra länder inom EU. En första utvärdering av inspektionerna kommer att presenteras under 2021. 

DagensArena: När grisen föstes in i storindustrin. Produktionen av grisar i Kina och USA når oanade höjder. För grisen är den smärtsam och händelsefattig. Svensk grisavel sker i mindre skala, men den plågsamma bedövningsmetoden ”koldioxid” praktiseras ännu, skriver Eva Brita Järnefors.

Lantbruksnytt.se: Bara kastrering med bedövning i Tyskland. I takt med ökande krav om djurvälfärd i Europa garanterar nu Tyskland att all kastrering av smågrisar ska ske med bedövning. Kastrering med bedövning medför ökade kostnader för smågrisproducenterna och därför har tyska myndigheter avsatt 13,5 miljoner euro från vilka smågrisproducenterna kan ansöka om stöd för ökade kostnader i samband med kastrering av smågrisar. Redan i dag har det kommit in 2 700 ansökningar.

HANDEL

JA.se: Nytt fall av fågelinfluensa i Skåne. Fågelinfluensan H5N8 har konstaterats på en kläckäggsanläggning i Skåne. De smittade djuren kommer avlivas, byggnaderna ska saneras och Jordbruksverket har beslutat om en spärrförklaring vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna området utan deras tillstånd.

ATL.nu: Massavlivning av fjäderfän efter smittolarm. Frankrike planerar att avliva mängder av ankor i förebyggande syfte, sedan fågelinfluensa spridit sig bland gårdar i landet och ankleverindustrin slagit larm.

JA.se: Beslut om övergångsperioden. Nästa period av EU:s gemensamma jordbrukspolitik skulle egentligen trätt i kraft vid årsskiftet, men har på grund av utdragna förhandlingar flyttats fram till 2023. År 2021–2022 blir en övergångsperiod, och nu har regeringen beslutat vad som ska gälla för landsbygdsprogrammet under perioden.  

Lantbruksnytt.se: Både upp och ner vad gäller ASF. Medan det påträffas allt fler vildsvin smittade med afrikansk svinpest i Europa minskar antalet fall i tambesättningar. Under fjolåret påträffades det 10 370 vildsvin med konstaterad ASF i Europa, en kraftig ökning jämfört med tidigare år. År 2017 var det 3 985, 2018 5 403 och 2019 6 407. Det är en fördubbling på två år.
 

Axfoundation samlar några av Sveriges främsta experter inom antibiotika och djurvälfärd för att utveckla och underhålla antibiotikakriterierna - den tydliga lista med krav som inköpare kan ställa på leverantörer. Idag arbetar Axfoundation med att sprida dessa kriterier inom den svenska dagligvaruhandeln och food service, nationella och internationella organ och myndigheter för att uppnå en transformativ förändring. Under 2020 blev de skärpta kriterierna klara. Här kan du ladda ner kriterierna och tillhörande frågebatteri samt utbildningsmaterial. 
Nyhetsbrevet ges ut av Axfoundation, en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett hållbart samhälle. Vi tror på företagande som förändringskraft och på breda samarbeten med relevanta aktörer i samhället.

Redaktör: Jenny Lundström, veterinär.
Hemsida
Hemsida
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Youtube
Youtube
Copyright © 2021 Axfoundation, All rights reserved.

Vår e-postadress är:
info@axfoundation.se

Vill du uppdatera din prenumeration?
Du kan ändra dina inställningar eller avsluta din prenumeration.

Vill du börja prenumerera?