Copy
Nieuwsbrief 2021-01
 
Voor een optimale weergave:
Orphee Mariën: de nieuwe coördinator van Coopkracht
“Ik zit op het kruispunt van het economische, het sociale en het culturele. Dus duurzaamheid is wat me drijft.”
Orphee Mariën wordt de nieuwe coördinator van Coopkracht. Op 1 februari 2021 start ze. In afwachting een korte kennismaking.
 

Terugblik, maar vooral: vooruitkijken
Beleidsbeïnvloeding op de Coopkrachtradar

Met pijn in het hart moeten we vaststellen dat enkele van onze leden de covid 19-crisis als coöperatie niet overleefd hebben. Corona heeft wel degelijk ook een economische impact. Als we er weet van hebben, zijn we in nauw contact om ondersteuning en begeleiding aan te bieden. Met dank aan Coopfabrik die dit deels op zich neemt.

Tegelijk kunnen we met hoop vooruitkijken naar 2021.

Lees verder

Een andere economie is nodig:
Coopkracht zwengelt mee 

Met een nieuwe coördinator in een uitgebreidere tewerkstelling, nieuwe inzichten in wat werken en globalisering betekent (dank je wel, covid19?), een apart wetboek in de vennootschapswetgeving en nieuwe dienstverlening… is  coöperatief ondernemen én wat Coopkracht daarin kan betekenen in 2021 relevant.  
Daarvoor zijn onze leden belangrijk. En het lidmaatschap van je coöperatie natuurlijk ook. Je hoort er nog van. 
Leden van Coopkracht in de prijzen!
Tijdens de jaarwisseling worden traditioneel prijzen zoals Gouden Schoenen en Kristallen Fietsen uitgereikt. Maar ook twee Coopkrachtleden wonnen zopas een prestigieuze prijs en één lid is in de running als finalist. 
Aan alle drie: proficiat vanwege Coopkracht. We zijn niet een klein beetje fier op onze leden!
Talea is finalist voor het Fertilise The Future Fonds van Ecover. Tijdens de coronacrisis zag Ecover, producent van milieuvriendelijke schoonmaakproducten, haar omzet door het dak gaan. Maar liefst vijfhonderdduizend euro uit haar meerverkoop wil het management investeren in duurzame projecten. Uit wel 776 inschrijvingen vanuit diverse Europese lidstaten werd Talea cv-so als één van de 21 finalisten gekozen.
Talea is een coöperatieve vennootschap, erkend als sociale onderneming en opgericht als spin-off van sociale-economiegroep De Winning. Haar medewerkers zijn doorgegroeid vanuit sociale economie. Talea produceert biodiversiteit op plaatsen waar je dit niet verwacht. Door slim ontwerp en aanleg van de bedrijfsomgeving verhogen ze de biodiversiteit en verlagen ze bovendien de onderhoudskosten voor de bedrijven. Het doel: elke vierkante meter grijs (gebouwen, bestrating, …) compenseren met één vierkante meter groen (bomen, bloemenweide, groendaken, groene gevels, …).
WaW cv wint de tweede editie van de Award voor Inclusieve Onderneming

Sterpunt Inclusief Ondernemen, de koepelorganisatie van de Werkplekarchitecten, organiseerde voor de tweede keer een Award voor Inclusieve Onderneming. In 2018 won het groenteverwerkingsbedrijf Gomad deze Award. Dit jaar mag uitzendkantoor WaW met de Award naar huis. 21 ondernemingen uit verschillende sectoren, profit en socialprofit, afkomstig uit heel Vlaanderen, stelden zich kandidaat.

Beter dan de jury kunnen wij het zelf niet verwoorden: "WeandWork lijkt ons het business model van de toekomst omdat jongerencoaches samen met accountmanagers werken om jongeren aan het werk te krijgen bij reguliere klanten met een interimcontract. Weandwork heeft ook een uitgebreid argumentarium uitgewerkt om vooroordelen en probleemsituaties te ontmijnen (de zgn. knock-outcards)."

Inderdaad: te veel filters belemmeren vandaag het zicht op de talenten van mensen. De filter van ‘te jong’, ‘te oud’, ‘te kort geschoold’, ‘te hoog geschoold’, ‘te allochtoon’, ‘te weinig flexibel’, ‘te weinig wendbaar’, ‘te weinig ondernemend, ‘al te lang in ons bedrijf’, … WaW wil af van deze filters die vooral het zicht op talent belemmeren en schuift kandidaten vanuit hun sterktes en potentieel naar voor.
Trividend cv is voor het tweede jaar op rij verkozen tot Best Social Impact Investment Firm - Benelux & Best Social Entrepreneurship Investment Fund vanwege Wealth and Finance International. In Vlaanderen ondersteunt Trividend al twintig jaar impactgerichte ondernemers met financiering, advies en de hulp van haar brede netwerk. Vele coöperaties konden al genieten van de dienstverlening van Trividend en dat aan de hand van kapitaalsparticipaties of achtergestelde leningen. En dat is dus ook internationale waarnemers niet ontgaan.
Het vriendenaandeel
Onze regeringen namen al meerdere initiatieven om de economie te ondersteunen. Zo werden de voorwaarden van de win-winleningen versoepeld (sommige versoepelingen zijn tijdelijk van aard, andere definitief). 
Maar er kwam ook iets nieuws: het vriendenaandeel.
 
Debat NRC op 28 januari om 14.00u: Fincoops en REScoops 
Is de ene erkende coöperatie als de andere?  

De NRC herziet de erkenningscriteria. In de aanloop daarvan was er discussie over REScoops vs. Fincoops, een debat dat ook voor coöperaties buiten de hernieuwbare-energiesector relevant is.  
REScoops zijn hernieuwbare-energiecoöperaties die het charter van REScoop ondertekenden. In dat charter bevestigen ze hun band met de ICA-principes. Fincoops zijn financiële coöperaties waarvan de vennoten onrechtstreeks investeren en geen rechtstreekse eigenaars zijn van de projecten.  
Zij gaan op 28 januari om 14.00u met elkaar in debat. Voor de REScoops komen Jan De Pauw en Fabienne Marchal, voorzitters van respectievelijk REScoop Vlaanderen en REScoop Wallonie aan bod. Voor de Fincoops komt Frank de Mulder, bestuurder Zonneberg cv en aan Franstalige kant Jean de Leu de Cecil, bestuurder North Sea Wind cv. Moderator is Gie Goris, vroegere hoofdredacteur van Mo* Magazine. Het debat wordt gestreamd. 
 
Nieuw logo: NRCproof
Als een erkende coöperatie een activiteit (seminarie, studiedag, …) organiseert die het coöperatieve ondernemerschap promoot, dan kan zij deze onder bepaalde voorwaarden laten doorgaan ’in samenwerking met de Nationale Raad voor de Coöperatie‘. Daarvoor kun je het logo NRCproof gebruiken – overigens ontworpen door Wim De Meulder van Coopkracht. Voor meer info van de NRC: zie het nieuwsbericht van februari 2020.
Coöperatief wonen
Webinar 'Coöperatief wonen: een antwoord op de wooncrisis'
Dat ons land met een wooncrisis zit, is duidelijk. De stijgende prijzen op de koopmarkt halen regelmatig het nieuws, minder bekend is de problematiek op de huurmarkt die voor lagere inkomens nog nijpender is. We hebben een antwoord nodig op vele fronten: van meer sociale woningen, betaalbare huurwoningen tot nieuwe woonvormen zoals coöperatief wonen.

Artikel 'Gezocht: lefgozers voor wooncoöperaties'
In dit artikel belichten Cera en Architectuurwijzer de algemene kenmerken van een wooncoöperatie, onderbouwen zij wat volgens hen de kracht en de meerwaarde ervan in Vlaanderen kan zijn, maar staan zij ook stil bij de mogelijke valkuilen. 
 
Oproep Neibo cv
Een coöperatief gsm-abonnement is eindelijk mogelijk in België! Met Neibo betrad een nieuwe operator de markt. "Wij brengen overzichtelijke en competitieve formules vanuit het coöperatieve idee. Wat vooral in het oog springt zijn de bijzonder lage kosten buiten tarief. Hiermee gaan we vele malen onder de marktprijs."

Meer informatie is te vinden op de website van Neibo
Kalender

21/01/2021 Webinar Strategies and Leaders 'Bijsturen in 2021 - Je business model aanpassen aan andere tijden'
28/01/2021 NRC Debat REScoops-Fincoops
01/02/2021 Cera Coop Workshop: starten met een coöperatie
16/03/2021 Cera Coop Workshop: starten met een coöperatie
05/05/2021 Cera Coop Workshop: starten met een coöperatie
21/06/2021 Cera Coop Workshop: starten met een coöperatie
Vacatures
Website
Email
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Copyright © 2021 Coopkracht vzw, All rights reserved.