Copy
View this email in your browser
Living Art Lab
PROJECT: Meet the New Species
LOCATIE: Binnenhaven Marineterrein Amsterdam, Kattenburgerstraat 5, Amsterdam
KUNSTENAAR: Vladimir Grafov
BEZOEK: dagelijks van 17.00 tot 22.00 uur, vrije toegang
DATA: t/m donderdag 28 januari 2021


‘Op het Marineterrein, in de oase voor toekomstig wonen, werken en leren in Amsterdam, is een nieuwe soort gearriveerd. Als je het gebied binnenkomt, stap je in een “next urban ecology”. De robotsoorten die hier leven, voeden zich met gegevens uit het stedelijk landschap. Gegevens over jou. Ze komen alleen ’s nachts tevoorschijn. Overdag voelen en meten ze onze verblijfplaats en ons gedrag. Na zonsondergang ben je getuige van hun bevindingen. Ze bedoelen het goed. We voeren ze goed.’  (Koert van Mensvoort, Next Nature Network)

Meet the new Species

Tot en met 28 januari 2021, wordt in het kader van het Living Art Lab op Marineterrein Amsterdam een lichtkunstwerk gepresenteerd van de Russisch-Nederlandse kunstenaar/ontwerper Vladimir Grafov: Meet the New Species.

Het werk bestaat uit laserprojecties op het water en op de kades van de binnenhaven van het Marineterrein. Het zijn kunstzinnige interpretaties van de algoritmische verwerking van data. Lasers scannen als het ware de omgeving en laten een verborgen werkelijkheid zien van sensoring en dataverwerking die met het blote oog niet waarneembaar is. Grafov gebruikt hiervoor onder meer data van de Roboats; de onbemande vaartuigen die momenteel op het Marineterrein worden ontwikkeld door het AMS-Institute en MIT.

Over Vladimir Grafov

Vladimir Grafov (Rusland, 1964) studeerde natuur- en wiskunde in Moskou. In de jaren 80 was Grafov betrokken bij diverse culturele manifestaties van de Russische alternatieve, avant-gardescene. In 1989 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij actief werd in de ‘tech-artscene’. Grafov produceerde een groot aantal lasershows, multi-media-installaties en interactieve kunstwerken. Hij was medeoprichter van het Amsterdamse collectief Laboratories of Art Technologies en de in Londen gevestigde collectieven Raylab en Hive Networks. Vanf 2012 richt Grafov zich volledig op autonome lichtkunst en multimediaperformance.

 
Living Art Lab
Het Living Art Lab biedt ruimte aan experimentele kunstprojecten en cross-overs op het snijvlak van kunst, technologie en wetenschap, die Marineterrein Amsterdam als stedelijke testzone en gebied in ontwikkeling aanvullen, stimuleren en bevragen.


Samenwerking
Meet the New Species is het eerste onderdeel van het kunstproject Next Urban Ecology dat in 2021 op het Marineterrein georganiseerd wordt in het kader van het Living Art Lab door Bureau Marineterrein Amsterdam in samenwerking met: Cityscapes FoundationAmsterdam Light Festival
AMS InstituteMedia Architecture BiennaleHogeschool van Amsterdam, Next Nature Network en Pension Homeland.
 
Vaker Living Art Lab uitnodigingen ontvangen?
Copyright © 2021 Marineterrein Amsterdam, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.