Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 3/2021 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen osoitteesta www.lskl.fi/seuraameita.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

Perhepolku®-mallin esittely

Aika ja paikka: 3.2., klo 9.00–9.30, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, liity Teams-kokoukseen suoran linkin kautta

Tapahtumassa esitellään osana LAPE-hanketta kehitetty Perhepolku®-malli, jossa tuetaan vanhemmuutta ja perheitä ennaltaehkäisevästi tutkimustiedon ja vertaistuen kautta. Perhepolku® pohjautuu kiintymyssuhdeteoriaan ja sen tavoitteena on vahvistaa perheiden hyvinvointia ja jaksamista tukemalla perheiden voimavaraisuutta ja vanhempien itsemyötätuntoa, parisuhdetta, elämänhallinnan tunnetta sekä omannäköistä, yhdessä jaettua vanhemmuutta.


Miten viestiä väkivallasta vastuullisesti ja lapsen etu huomioiden?

Aika ja paikka: 3.2., klo 10–11 verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu etukäteen verkkolomakkeella

THL:n tapahtumassa keskustellaan lapsiin kohdistuvan väkivallan uutisoinnista ja kuullaan puheenvuoroja tutkimuksen, lapsen kasvun ja kehityksen sekä toimittajan työn näkökulmasta. Tilaisuus on suunnattu median edustajille ja väkivaltailmiön parissa työskenteleville ammattilaisille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.


Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohankkeen (Sokra) tapahtumia

Aika ja paikka: 8.–19.2., useita tapahtumia verkkototeutuksena
Hinta: maksuttomia

Arvokas-, Paikka auki- ja Elämänote-ohjelmat sekä Sokra-koordinaatio järjestävät 8.2. Osallisuus kuuluu kaikille -seminaarin, jossa kerrotaan neljä näkökulmaa sen varmistamiseksi, että kaikki ovat mukana huomennakin. Osallisuus rakentuu palanen kerrallaan – osallisuustieto käyttöön! -webinaari  järjestetään 9.2. Se johdattaa seuraavalla viikolla järjestettävän osallisuusviikon teemoihin osallisuustutkimuksen tuloksiin ja havaintoihin pohjautuen. Osallisuusviikolla 15.–19.2. järjestettävissä tilaisuuksissa tutustutaan lähemmin käytännön työkaluihin osallisuustyössä. Tapahtumien tarkemmat tiedot sekä ilmoittautumisohjeet löytyvät THL:n sivuilta.


Nuorisorikollisuus vaivaa – yhteistyöllä kohti ratkaisuja!

Aika ja paikka: 11.2., klo 17.30, verkkototeutus
Hinta: maksuton, ilmoittaudu etukäteen verkossa

Allianssin asiantuntijoiden vetämässä Mitä kuuluu nuorille? -keskustelusarjassa pureudutaan tällä kertaa nuorisorikollisuuteen ja nuorten väkivaltaiseen käytökseen. Keskustelemassa ovat sisäministeri Maria Ohisalo, Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio sekä Allianssin asiantuntijat – nuorten omaa ääntä unohtamatta. 


X-ketju-hankkeen koulutuksia

Aika ja paikka: keväällä ja syksyllä, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu verkkolomakkeella

Pesäpuun X-ketju-hanke tarjoaa vuonna tänä vuonna maksuttomia, videovälitteisiä koulutuksia sekä seminaarisarjan. Kaksiosaisessa Kaltoinkohtelu sijaishuollossa -seminaarisarjassa aiheina ovat väkivallattoman sijaishuollon turvaaminen ja ylisukupolvisen kaltoinkohtelun katkaiseminen. Koulutuspäivien ohjelmat rakentuvat Terapeuttinen arki sijaishuollossa -teeman alle.

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

Lasten ja nuorten peruspalveluja ei tule koronarokotusten vuoksi heikentää

Lapsi- ja nuorisopoliittinen ministerityöryhmä painottaa tiedotteessaan, että koronarokottamisen toteutus kunnissa ei saa vaarantaa lasten ja nuorten palveluja. Koronaepidemian aikana neuvolan sekä erityisesti koulu- ja opiskeluterveydenhuollon resursseja on siirretty muihin palveluihin samaan aikaan, kun lasten, nuorten ja perheiden tuen tarve on lisääntynyt. Erityisen vaikea tilanne on niillä lapsilla ja nuorilla, jotka ovat jo ennestään haavoittuvassa asemassa. Kunnille on ohjattu valtionavustusta lasten ja nuorten ehkäisevien palvelujen toteuttamiseksi sekä koronasta aiheutuvien kustannusten kattamiseksi.


OKM valmistelee toimia, joilla minimoidaan koronapandemian negatiivisia vaikutuksia lapsiin ja nuoriin

Hallitus linjasi osana koronaviruksen torjunnan hybridistrategian päivitystä, että OKM selvittää ja valmistelee toimia lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemiseksi. OKM toteuttaa valmistelun pikaisella aikataululla tulevina viikkoina yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

"Nyt on valitettavaa, että on tehty päätöksiä, jotka vaikuttavat valtaväestöön mutta kohdistuvat aivan erityisesti lapsiin ja nuoriin", sanoo lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen HS:n uutisessa. Lue myös HS:n uutinen perhetilanteiden kärjistymisestä koronakriisin pitkittyessä.


OKM:n toimenpideohjelma kiusaamisen, väkivallan sekä häirinnän ehkäisemiseksi

Eri hallinnonalojen toimista koostuvan toimenpideohjelman taustalla ovat hallitusohjelman kirjaukset muun muassa syrjimättömyydestä sekä jokaisen lapsen ja nuoren oikeudesta koskemattomuuteen. Tavoitteena on, että kenenkään ei tarvitse kokea kiusaamista, häirintää, väkivaltaa tai sosiaalista syrjintää koulussa tai oppilaitoksissa. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen on osa toimenpideohjelmaa. Opetusministeri Jussi Saramon mediatilaisuus koulukiusaamisen ehkäisystä on katsottavissa YouTubessa.

Muun muassa OAJ katsoo, että toimenpideohjelma on askel oikeaan suuntaan. Kiusaaminen on ilmiö, joka ei rajoitu vain kouluun, toteaa HS:n toimittaja Pauliina Grönholm ja katsoo, että kodin ja koulun välinen yhteistyö on unohtunut toimenpideohjelmasta. Lue myös HS:n mielipidekirjoitus, jossa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen ja Lasten sekä nuorten keskuksen kouluttaja Tiina Haapsalo muistuttavat kiusaamiseen puuttumisen olevan kaikkien lasta ympäröivien aikuisten yhteinen asia.


Etelä-Suomen AVI: monissa kunnissa edelleen vaikeuksia noudattaa lastensuojelulain mukaisia määräaikoja

Etelä-Suomen AVI on antanut huomautuksia kunnille ja sote-kuntayhtymille valtakunnallisessa lastensuojelun määräaikavalvonnassa. Henkilöstön vaihtuvuus ja puute heijastuvat suoraan tiedonkulun sekä perehdytyksen ongelmiin kuntien lastensuojelussa. Ne johtavat vuodesta toiseen myös vääriin ja puutteellisiin merkintöihin tietojärjestelmissä sekä vaikuttavat osaltaan siihen, että asioita ei käsitellä lain mukaisessa ajassa. AVI korostaa, että jokaisella lastensuojelun asiakkaalla on oikeus siihen, että hänen asiansa käsitellään lain mukaisessa määräajassa.


KANE: kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä vahvistettava ja järjestöjen toiminnan autonomisuus turvattava

Oikeusministeriön yhteydessä toimiva kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE on laatinut toimikautensa (20172021) päätteeksi suositukset kansalaisyhteiskuntapolitiikan kehittämiseksi sekä tavoitteensa vuoden 2021 kuntavaaleihin liittyen. Neuvottelukunnan puheenjohtaja Kristiina Kumpula korostaa järjestöjen ja muiden kansalaistoimijoiden kasvavaa roolia yhteiskunnan eri aloilla.


STM päätti STEA-avustuksista

STM jakaa tänä vuonna rahapelitoiminnan tuotoista avustuksia järjestöille yhteensä noin 362 miljoonaa euroa. Viime viikolla jaettiin jo aiemmin avustuksilla rahoitettujen toimintojen jatkoavustuksia sekä uusia Paikka auki -avustuksia yhteensä noin 310 miljoonaa euroa. Uusien erityishankkeiden haun 52 miljoonaa euroa jaetaan huhtikuussa. Katso tiedot nyt myönnetyistä avustuksista STEAn sivuilta.


Nuorisoalan kehittämisavustusten tämän vuoden avustushaku käynnissä

Aluehallintoviraston myöntämillä kehittämisavustuksilla tuetaan nuorisolain ja valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman tavoitteiden toteutumista käytännönläheisesti. Avustusta jaettiin vuoden 2020 aikana yhteensä 2,4 miljoonaa euroa 80 hankkeelle, jotka tarjoavat nuorille muun muassa mahdollisuuksia osallistumiseen, vaikuttamiseen ja yhdessä tekemiseen. Avustusten hakuaika on 5.1.–12.11. ja saapuneet hakemukset käsitellään 2–4 kertaa vuoden aikana.

JULKAISUT

Perheneuvolat saivat sosiaalipalveluista selvästi parhaimmat saatavuus- ja saavutettavuusarviot

Tämä selviää Kuntaliiton tekemästä Kuntalaistutkimus 2020 -kyselystä, johon vastasi viime keväänä yli 10 000 suomalaista. Tulosten mukaan sosiaalipalvelujen käyttö on pääosin vähäistä. Kaikissa tarkastelluissa sosiaalipalveluissa omakohtaista käyttökokemusta on korkeintaan 5 % kyselyyn vastanneista. Monien sosiaalipalveluiden kohdalla palvelutyytyväisyys on kasvanut viime vuosina ja on saavuttamassa samaa tasoa kuin tarkastelujakson 1996–2020 alussa.


Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön keskimääräiset käsittelyajat alueellisesti epätasa-arvoistavia

Valtioneuvoston tutkimuksessa tarkasteltiin kolmen erityyppisen aineiston avulla lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rikosprosessin kestoa ja sitä, mitkä tekijät selittävät rikosprosessin pitkittymistä näissä rikoksissa. Pitkät käsittelyajat on tunnistettu yhdeksi rikosprosessin ongelmaksi Suomessa. Erityisesti seksuaalirikosten lapsiuhrit saattavat joutua käymään läpi traumaattisia kokemuksiaan jopa vuosia kestävän rikosprosessin ajan. Rikosprosessi pitkittyi usein, jos lapsi oli rikoksen tapahtuma-aikaan päihtynyt tai sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Tutkimuksen mukaan käsittelyaikojen alueellisten erojen vuoksi seksuaalirikosten alaikäiset uhrit ovat epätasa-arvoisessa asemassa eri puolilla Suomea.


Oppilaiden ajatuksia kouluhyvinvoinnista

MLL on julkaissut Hyvinvointikyselyn raportin vuosien 2018–2020 aikana kertyneistä 17 454 vastauksesta. Kyselyn tavoitteena on saada tietoa oppilaiden näkemyksistä osallisuudesta koulussa, opettajien ja oppilaiden välisistä suhteista sekä kiusaamisesta. Tulosten mukaan oppilaat haluavat koulussa vaikuttaa erityisesti muun muassa toimintakulttuuriin, käytännön asioihin, oppilaiden kokemaan kohteluun sekä opetus- ja luokkatilanteiden turvallisuuteen, työrauhaan, tuntien sisältöön ja toteutustapoihin.


Sarjakuvamuotoinen kirja kertoo sosiaalisista innovaatioista Suomessa, Irlannissa ja Britanniassa

Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti julkaisee sarjakuvamuotoisen kirjan suomalaisista, brittiläisistä ja irlantilaisista tasa-arvoa edistävistä sosiaalisista innovaatioista. Innovaatiot on valittu haastattelemalla asiantuntijoita kaikissa kolmessa maassa ja niitä käsitellään kolmen teeman alla. Kirjasta löytyy muun muassa sarjakuva nuorten syrjäytymistä ehkäisevästä Amigo-mentoroinnista sekä Helsingin kaupungin ja Me-säätiön kehittämästä maahanmuuttajanuorten työllistämisen mallista.


Harvinaiskeskus Norion lastenkirja tekee periytymistavoista tuttuja

Kuinka periytymisestä voi puhua harvinaissairaiden lasten, heidän sisarustensa ja muiden lähipiirin lasten kanssa? Tähän vastauksen antaa Harvinaiskeskus Norion uusi Pohdiskellaan periytymistä -lastenkirja. Se herättelee monipuolisella tarinallaan ja värikkäillä kuvillaan keskustelua monista teemoista, joista on usein vaikea puhua. Tutustu myös aiemmin ilmestyneisiin lastenkirjoihin, joissa avataan kehitysvammaisuuden ja kromosomipoikkeavuuksien maailmaa sekä kerrotaan perustietoa ihmisen perimästä selkeällä ja hauskalla tavalla.

Lapset SIB -hanke on saanut uudet verkkosivut!
Lapset SIB -hankkeessa kunnat, sijoittajat, järjestöt ja yritykset yhdistävät voimansa lasten, lapsiperheiden ja nuorten hyvinvoinnin tueksi.
Uusille sivuille on tulossa tietoa asiakkaiden hyvinvoinnin muutoksista ja palvelun vaikutuksista. Lapset SIB -palvelukokonaisuuden koordinoinnista vastaa Lastensuojelun Keskusliitto.

Käy tutustumassa uusiin verkkosivuihin!
Lapset SIB

AJANKOHTAISTA

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän uusista asiakkaista 11 joutunut uhriksi alaikäisenä

Suomessa ihmiskaupan uhriksi joutuneista uusista asiakkaista 11:n on arvioitu joutuneen uhreiksi alaikäisenä. Alaikäisten hyväksikäyttö Suomessa on liittynyt prostituutioon painostamiseen, pakkotyöhön ja pakkoavioliittoon. Palveluiden piiriin otettiin vuonna 2020 297 henkilöä, joista 50 oli mahdollisten uhrien alaikäisiä lapsia. Vuoden 2020 lopussa auttamisjärjestelmän palveluissa oli yhteensä 916 henkilöä. Heistä 704 on mahdollisesti ihmiskaupan uhriksi joutuneita henkilöitä ja 212 heidän huollettavanaan olevia alaikäisiä lapsia. Tiedot käyvät ilmi ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän vuosikatsauksesta. Lue myös Migrin tiedote asiasta.


LANUPS-hanke tutkii keinoja erityisen vaativaa tukea tarvitsevien nuorten auttamiseen

Turun ja Itä-Suomen yliopistojen sekä Turun ammattikorkeakoulun yhteisen LANUPS (Lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkuus) -hankkeen johtaja, professori Merja Aniksen mukaan sosiaalityön tutkijat ovat jo pitkään halunneet etsiä keinoja kehittää vaativaa tukea ja hoitoa tarvitsevien nuorten sosiaali- ja terveyspalveluja. Moniammatilliseen yhteistyöhön perustuvan tutkimuksen tavoitteena on auttaa sekä erityisen vaativaa tukea tarvitsevia nuoria että heidän perheitään.


Uusi hoitopolku ennaltaehkäisee lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia

Kriminaalihuollon tukisäätiön ja Sexpo-säätiön yhteinen SeriE-hanke on tuottanut ennaltaehkäisevän hoidon polun henkilöille, joiden seksuaalinen kiinnostus kohdistuu lapsiin tai joilla on muuten riski syyllistyä lapseen kohdistuvaan seksuaalirikokseen. Tehokkainta lastensuojelua ja lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten ennaltaehkäisyä on painopisteen siirtäminen korjaavasta toiminnasta ennaltaehkäisevän tuen tarjoamiseen, sanoo SeriE-hankkeen asiantuntija Nita Taivaloja.


Yksinäisyys yhteydessä etäopetuksen kielteisiin kokemuksiin

Nuorisotutkimusverkoston nuorten hyvinvointia korona-aikana tarkasteleva Poikkeusolot -nuorten arki koronan keskellä -kirjoitussarja jatkuu kahdella tekstillä, joissa käännetään katse nuorten työvoimapalveluiden käyttöön ja palvelukokemuksiin sekä etäopetuksen koettuihin vaikutuksiin. Ensimmäisestä kirjoituksesta käy ilmi, että nuorten työvoimapalveluiden tarve on lisääntynyt korona-aikana. Toisessa kirjoituksessa puolestaan todetaan, että etäopetuksen koetut vaikutukset jakaantuvat tasaisesti kielteisiin, neutraaleihin ja myönteisiin vaikutuksiin.


Miten huomioida monimuotoiset perheet lasten, nuorten ja perheiden palveluissa?

Vähintään joka kolmas suomalainen perhe on rakenteeltaan monimuotoinen. Tästä syystä on tärkeää, että lasten, nuorten ja perheiden palveluissa osataan kohdata erilaisia perheitä oikein tiedoin ja ilman ennakkoluuloja. Monimuotoiset perheet -verkosto julkaisi kaksi koulutusvideota lapsia ja perheitä kohtaaville ammattilaisille ja alaa opiskeleville. Ensimmäinen video kertaa perustietoa monimuotoisista perheistä ja siitä, miksi monimuotoisuuden huomioiminen palveluissa on tärkeää. Toisessa videossa käydään läpi monimuotoisten perheiden kokemia haasteita, jotka ovat hyvän kohtaamisen esteenä. Videot ovat katseltavissa verkoston sivustolla ja YouTubessa. YouTubesta videot löytyvät myös tekstitettyinä ruotsiksi ja englanniksi.

AVOIMET TYÖPAIKAT

SOS-Lapsikylässä Espoossa auki ohjaajan tehtävä

Uuteen, Espoossa sijaitsevaan erityislastenkoti Rauhaan haetaan sairaanhoitajaa toimimaan vakituisessa ohjaajan tehtävässä. Ohjaaja tekee lasten hoito- ja kasvatustyötä, tiivistä omaohjaajatyöskentelyä sekä aktiivista yhteistyötä lapsen läheisten ja hänen verkostonsa kanssa. Tehtävä edellyttää sairaanhoitajan AMK-tutkintoa ja hakijoilta odotetaan erityisesti kokemusta sijaishuollosta. Jätä hakemus 11.2. mennessä.


Lapsitoiminnan kehittäjäksi Pienperheyhdistykseen

Pienperheyhdistys hakee lapsitoiminnan kehittäjää toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Työtehtäviin kuuluu muun muassa lasten eroauttaminen ja tukihenkilötoiminta, lasten osallisuutta vahvistavien toimintatapojen kehittäminen sekä vertaistoiminnan suunnittelu ja toteutus yhdessä osallistujien ja yhdistyksen henkilökunnan kanssa. Hae paikkaa sähköpostitse viimeistään 14.2. Hakemuksia käsitellään jo hakuaikana.


Icehearts rekrytoi

Icehearts laajentaa toimintaansa Tampereella ja Helsingissä. Tampereelle perustetaan kolme uutta Icehearts-joukkuetta, kaksi pojille ja yksi tytöille. Joukkueita aletaan koota kevään aikana. Myös Helsinkiin perustetaan kolme uutta Icehearts-joukkuetta, kaksi pojille ja yksi tytöille. Poikajoukkueita aletaan koota keväällä ja tyttöjoukkuetta syksyllä. Tampereen ja Helsingin tiimeihin haetaan nyt innostuneita ja sitoutuneita kasvattajia. Hae paikkaa sähköpostitse 15.2. mennessä. Paikat täytetään sopivien henkilöiden löydyttyä.


Väkivaltatyön asiantuntijoille töitä

Ensi- ja turvakotien liitto etsii kahta väkivaltatyön asiantuntijaa Helsinkiin sekä toistaiseksi voimassa olevaan että määräaikaiseen työsuhteeseen. Järjestötuntemus ja asiakastyön kokemus sekä näytöt taidosta hyödyntää tutkimuksia kehittämisen tukena katsotaan eduksi tehtävissä. Katso tarkemmat tehtäväkuvaukset ja hae sähköpostitse viimeistään 26.2.