Copy

februari 2021 - Van de redactie - 

De afgelopen maand hadden we niet alleen de 'normale' (normaal volgens het nieuwe normaal) diensten, maar op 27 januari ook nog een Toe Bisjvat seder onder leiding van Marcella Levie. In deze Chidushim een fijn verslag daarvan door Shulamit Levine-Helleman. Vlak daarna was er op vrijdag de Kinderdienst, met heel veel inbreng van de leerlingen van Ledor Wador die zich onder leiding van hun docenten Gaby Schrijver, Babette Berman en Daniel Lipsius (online!) erg goed hadden voorbereid. Samen met onze rabbijn Tamarah Benima werd het een vrolijke en levendige bedoening. De tekeningen, de drasjot, de gezongen liedjes, de mazurka, het gezamenlijk de kaarsen aansteken en motsi maken, het dansje: het was echt een feest en een fantastisch begin van de laatste sjabbes van januari.

Dankbaarheid, door Zahava.

In deze Chidushim vind je zoals altijd een inspirerende column van onze rabbijn. Daarnaast uiteraard de agenda en een overzicht van geplande activiteiten. Poerim vieren we op zondagmiddag 28 februari en daar zullen leden en vrienden van BHC nog nader bericht over ontvangen. Maar houd de datum alvast vrij in je agenda.

Verderop vind je ook weer een nieuwe aflevering uit de mooie serie van Marcella Levie over het Alef-beet en een schitterend gedicht van David Vogel, in de voortreffelijke vertaling van Channa Kistemaker, om van te genieten. Kijk ook even bij de aankondigingen van activiteiten buiten onze eigen kehilla: van alvast matzes bestellen voor Pesach (o.a. bij onze rabbijn!), februari 2021 als de eerste jaarlijkse Queer Geschiedenismaand in Nederland en nog meer.


Reshet wordt steeds meer gebruikt door onze leden en vrienden. Neem er eens wat vaker een kijkje als je op zoek bent naar een fijn recept, een inspirerende tekst, bepaalde bladmuziek of de links naar diensten en andere activiteiten of leuke wetenswaardigheden of oproepen plaatsen. Doe mee en bouw zo mee aan onze virtuele gemeenschap, die we - na het Coronatijdperk - voort zullen kunnen zetten in De Uil.

Nogmaals de  oproep: als er iets is dat raakvlakken heeft met het Jodendom en dat je de moeite waard vindt om onder de aandacht te brengen van het lezerspubliek van de Chidushim, wil je ons dat dan laten weten?  Een foto, een kort verhaaltje, een betoog, een essay, een gedicht: schrijf het op en stuur het naar secretariaat@beithachidush.nl. Of het nou een film, een boek, een serie, een internet-link of iets anders is: het is altijd leuk om elkaar daarover te vertellen.

Ga alvast nadenken over je outfit voor Poerim en maak er iets extra moois/geks/buitenissigs van:
we hebben het dit jaar meer dan ooit nodig om de boel eens flink op zijn kop te zetten!

Chag Poerim sameach.

 

Agenda

Z-joeldiensten: virtuele synagoge-diensten via Zoom  (scroll down for English)

Gewone diensten in de Uilenburgersjoel zijn momenteel niet mogelijk. Maar BHC biedt wekelijks virtuele diensten via Zoom. 

5 februari: Kabbalat Sjabbat 
Parasja: Jitro
Leiding: Marcella Levie en Madelon Wilms
Chazzanoet: Jelle Zijlstra

12 februari: Kabbalat Shabbat. (English)
Parasha: Mishpatim
Leader: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Jelle Zijlstra

20 februari: Sjachariet
Parasja: Troema
Leiding: Marcella Levie
Chazzanoet: Jessica Hennis

26 februari: Kabbalat Sjabbat
Parasja: Tetsavee
Leiding: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Jelle Zijlstra
 
28 februari Poerim
 
Start: 15.00 uur
Leiding: rabbijn Tamarah Benima
 

5 maart: Kabbalat Sjabbat 
Parasja: Ki Tissa
Leiding: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Jelle Zijlstra

12 maart: Kabbalat Shabbat. (English)
Parasha: Va-yacheil/P’kuddei 
Leader: Ellis Griffith
Chazzanoet: Jessica Hennis

De Kabbalat zjabbat/vrijdagavonddienst begint om 18.45 uur. De Zjacharietdienst begint om 10.00 uur. Als je vriend of lid bent, kun je de zoomlink terugvinden op Reshet, ons intranet. Mocht je geen toegang tot Reshet hebben en toch graag een keer met ons meezjoelen, mail dan even naar het Secretariaat.
 
Voorbereiding
• Er worden Sjabbatkaarsen aangestoken tijdens de Kabbalat Sjabbat. Als je dat tegelijkertijd wil doen, zet dan jouw eigen Sjabbatkaarsen klaar. Vergeet de lucifers niet.
• Zet voor de kiddoesj de wijn en glas/glazen klaar.
• Zet voor de motzi het brood klaar. Mét het zout.
 

Havdala

 

 
De Sjabbat afsluiten en de nieuwe week goed beginnen, doen we met de havdala-ceremonie. Via Zoom doen we die gezamenlijk. Je hebt nodig:
* wijn,
* een (gevlochten) kaars (met meerdere lonten)
* gedroogde kruiden om aan te ruiken, bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel, tijm
* een glas en een bord

Havdala-tijden in februari 2021:

6 februari                   18.21 uur 
13 februari                 18.34 uur
20 februari                 18.46 uur
27 februari                 18.59 uur
 

Van de Rabbijn:


Gevloerd

Hoe kwetsbaar een mens is, is me onlangs onder de neus gewreven door... een stukje paprika. Vanwege bal tasjchiet, het verbod op verspilling, had ik een goed stuk paprika bewaard en een slecht stuk weggegooid. Maar ‘goed’ is niet altijd wat het lijkt: voedselvergiftiging.

Ik heb er een abonnement op: eens in de tien jaar. Een slokje water uit een bron in een woestijn in Zuid-Spanje: doodziek en vijf kilo kwijt in twee dagen. Mijn vrienden hadden eerst mijn harmonium over een bergkam gesleept naar de plek waar we een retraite hielden en moesten vervolgens de bergkam weer over, heen en terug, om medicijnen te halen.

In Engeland had ik een dokter die adviseerde om mij aan beide armen ‘op te hangen’ teneinde mijn maag te ontlasten. Ik zag er waarschijnlijk uit als het ossenkarkas dat Chaïm Soutine schilderde in 1924. Maar minder kleurrijk. Mijn kleur zal eerder bleek zijn geweest, als de ophangen, geslachte os die Rembrandt vereeuwigde. Ik moet zeggen, de arts met het ongebruikelijke advies had wel gelijk: het werkte! Maar dit keer heb ik de ophang-truc toch maar niet herhaald. Al was het maar omdat ik nu alleen leef. Ophangen zou misschien nog wel lukken, maar losmaken...?

Hoe het ook zij, ik was al mentaal topfit en nu ben ik waarschijnlijk ook lichamelijk topfit, want met het onzichtbare schimmeltje in de paprika ben ik vast ook wel andere ongerechtigheden kwijtgeraakt. In ieder geval drie kilo in twee dagen, wat me zeer aangenaam is. Plus dat ik weer onder de indruk ben van de natuur.

Ooit heeft een schimmel in de vorm van antibiotica me van de drempel van de dood weggesleept. Ik was achttien, woog nog slechts 43 kilo en zelfs van het mager typje dat ik was, was niet veel meer over dan een bottenzakje. Later realiseerde ik me dat de ‘shit’ van alles wat ik over de Sjoa had gehoord als kind en over de
Sjoa had gelezen als tiener, niet kon worden verwerkt door mijn lichaam. Dat is een van de redenen dat ik zo tegen vroege educatie over de Sjoa ben (maar dat is een ander onderwerp).

Bal tasjchiet, het verbod op verspilling, gaat heel ver. Het is gebaseerd op een zin in het bijbelboek Dewariem/Deuteronomium 20:19-20. Daar gaat het erover welke bomen wel en welke bomen niet mogen worden omgehakt tijdens een oorlog teneinde er wapens van te maken. Ook in oorlog is in het Jodendom beslist niet alles toegestaan. De Talmoed heeft de pasoek natuurlijk uitgebreid becommentarieerd en uitgebreid tot een veelheid aan voorschriften. Alle onnodige vernietiging van spullen is verboden. Oude kleren mag je niet zomaar weggooien. Een kapotte stoel niet zomaar in stukjes hakken om er een vuurtje mee te stoken. Enzovoort.

Met de invoering van de lopende band door Henry Ford ontstond de mogelijkheid tot massaproductie. Stel je voor dat toen meteen al iedereen doordrongen was geweest van bal tasjchiet. Zou er dan ook een situatie zijn ontstaan waarin het goedkoper is om een nieuw product te kopen dan een oud product te laten repareren? Zouden dan ook op de ophaaldagen voor groot vuil, zo ontzettend veel goede meubels, goed speelgoed, goede apparaten op de stoep te vinden zijn? Kleding en schoenen worden wel verzameld, maar hoevelen gooien wat ze niet meer dragen gewoon weg?

Op het spirituele niveau zie ik de Eeuwige zich aan bal tasjchiet houden, bij wijze van spreken natuurlijk. Niets gaat verloren – geen woord, geen gedachte, geen gebaar, geen inzicht, geen herinnering, geen daad, geen overweging en zo verder – in de olam (wereld, universum, schepping) die door de Eeuwige wordt bestuurd. ‘Onnodig’ mag een woord zijn dat voor ons zinvol is, maar ‘onnodig’ – zelfs in combinatie met ‘vernietiging’ – is er niet in Die Andere Wereld.

Een concrete uiting daarvan is het boek Esther, dat we gaan lezen met Poeriem. Thema’s waarvan je al lang zou denken dat ze niet meer relevant zijn – Amalek – komen daar terug. Rabbijn Michael Kagan uit Jeruzalem heeft ons daar jaren geleden in Amsterdam al eens over verteld. Hij komt het op zoom nog eens doen op 22 februari 2021. 

En wat het venijnig verborgen schimmeltje in de paprika betreft, dat zijn gang kon gaan omdat ik niet onnodig een ‘goed ogend’ stukje wilde weggooien? Ach, het heeft me gevloerd. En me geleerd dat gif er soms onwaarschijnlijk onschuldig uit kan zien.

fotomateriaal 25 jaar BHC


Zilveren jubileum
De speciale jubileumzoomdienst op 11 december j.l. was natuurlijk fantastisch, maar achter de schermen worden nog veel meer plannetjes gesmeed om te vieren dat Beit Ha'Chidush een kwart eeuw geleden werd opgericht door een paar verdwaalde Joden die een eigen, progressief, egalitair en veilig joods thuis zochten.

Een van die plannetjes heeft te maken met foto's. Heb je thuis digitaal of analoog beeldmateriaal liggen of weet je van iemand die dat heeft (vanaf het allerprilste begin tot nu toe) waarvan je denkt: het is uniek, het is veelzeggend over wat BHC betekent voor mij in het bijzonder en/of voor het joodse leven in Nederland in het algemeen, laat dat dan weten of mail het aan Marianne Troostwijk.

Tsedaka

"Geld doet het leven dansen." De uitspraak is van een joodse zakenman uit het Noorden. Een gift kan net het verschil maken. Dat is nu helemaal het geval. Sommigen van onze leden komen door de totale opschorting van de economie in financiële nood. Beit Ha’Chidush heeft een Tsedaka-fonds.

Wil jij in deze volstrekt ongebruikelijke tijden het verschil maken en tsedaka geven voor iemand die dat nodig heeft, of wil je een ander doel van BHC steunen, toon dan je goedheid en solidariteit en maak een bedrag over naar Bankrekeningnr. : NL82INGB0005713784. (Met de toevoeging: nood in tijden van corona).

BHC is een ANBI-instelling en dus zijn giften fiscaal aftrekbaar.
BHC heeft ook een PayPal account: penningmeester@beithachidush.nl 
 
Het Bestuur dankt je namens heel Beit Ha'Chidush voor je vrijgevigheid.

(ingezonden) Mededelingen

Parashiot in English

For our non-Dutch speaking members and friends of the kehilla, we have a special space on our intranet Reshet where we weekly publish a commentary on the parasha. It’s provided by rabbinic students and as is our costum, it sometimes contains depth, insight, humor, background information, or just a plain commentary on the parasha of that week. If you are interested, please click here.

Tips 
In deze tijden van lockdown en avondklok is het leuk om op zoek te gaan naar nieuwe, interessante zaken op het wereldwijde web. Van Channa Kistemaker ontvingen we de volgende tips:
Een nieuw onafhankelijk Joods online tijdschrift, genaamde De Vrijdagavond, waar je echt van alles kunt tegenkomen van poëzie tot een opiniestuk over de rel rond Abdelkader Benali.
* De website van Channa over het project “De Mokumse Geniza”, een onderzoek naar gebedenboeken: razend interessant!
* Bergendalen, een Joods-historisch weblog, ook verzorgd door Channa, met allerlei verhalen en andere teksten over de Joodse geschiedenis in en rondom Amsterdam.
 


Matzes
Wil je de synagoge van Enschede steunen en alvast je matzes bestellen voor Pesach (begint op de avond van 27 maart)? Dat kan via deze link. De matzes zijn leverbaar vanaf 2 maart. Maar... voor de Amsterdammers en de forenzensteden eromheen: probeer ze eerst te kopen van rabbijn Benima. Die heeft namelijk nog een giga-hoeveelheid pakken matzes over van 2020 (en die zijn nog goed).


Queer geschiedenis maand 2021
Lees in de IHLIA Nieuwsbrief over wat er allemaal te beleven en te bekijken en te lezen valt in de maand februari als voor het eerst de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand in Nederland plaatsvindt. De deelnemende culturele instellingen werken samen op een platform waarin de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan. Er is een uitgebreid en interessant programma samengesteld dat je hier kunt vinden. 

In samenwerking met het Joods Historisch Museum wordt op 19 februari de documentaire Dear Fredy vertoond met een inleiding door Judith Schuyf. De trailer voor de film is hier te bekijken.
 
(Helaas is het in verband met de coronamaatregelen niet zeker dat alles doorgang kan vinden zoals gepland.)


Parabels in Rabbijnse teksten - twee lezingen door de LJG
 

activiteiten

 



Lessen en lezingen
Elke maand, elke week worden er op drie verschillende dagen lessen en lezingen gegeven voor leden en vrienden van BHC. De betreffende zoomlinks zijn te vinden op Reshet. Kom je daar niet uit/in, mail dan even naar rabbijn@beithachidush.nl.

Maandag
Elke maandagavond is er een lezing van 19.30 tot 20.30 uur, met eventueel een uitloop tot 21.00 voor vragen. Laat je verrassen door spreker en onderwerp. Taal: soms Nederlands, soms Engels.

1 februari 2021  Rabbijn dr. Walter Rothschild: Trains in the Middle East, 19th and 20th century. Dit het vervolg van een eerdere lezing. De kaarten staan op Reshet.

8 februari 2021 Nog onbekend

15 februari 2021 Sybil Ehrlich, was a journalist at The Jerusalem Post: Significant news stories during her career

22 februari 2021 Rabbi Michael Kagan: Making sense of the Book of Esther

Donderdag
Elke donderdag is er les van 19.00 tot 20.30 uur. Eens in de maand geeft José de Kwaadsteniet les over Tora en Midrasj. In de tussenliggende weken helpt rabbijn Tamarah Benima met het onder de knie krijgen van praktisch Jodendom. Taal: Nederlands.  

Sunday
Sunday: 13.30 hrs rabbi Benima is teaching practical Judaism, with at present a focus on the prayer book. Language: English
7 Februari 2021: Sitting shiv’a. Language: English



poerim

 
 

Vorig jaar was Poeriem het laatste feest dat we in de Uilenburgersjoel konden vieren. Daarna stopte alles in de Uil. Wie had gedacht dat we nu, een jaar verder, aangewezen zijn op zoom? We gaan het toch proberen op 28 februari. We zien jullie graag op ludieke manier verkleed voor het scherm, om samen dit feest te vieren. We beginnen om 15.00 uur en gebruiken de Zoom-link en inloggegevens die we voor de normale diensten gebruiken. Leden en vrienden vinden deze ook op de kalender op Reshet.
Op pdf zijn er boekjes beschikbaar met de tekst van de boekrol van Esther, leuke liedjes en twee korte verhaaltjes voor het geval je even afleiding nodig hebt. De Nederlandse versie vind je op Reshet, ons intranet.

Het voorlezen van het boek/de megilla Esther
Op zondagmiddag 28 februari 2021 om 15.00 uur gaan we er iets van maken. Om 15.00 uur beginnen we met het lezen van de megille, het boek Esther. Anneloes en Mira nemen dat voor hun rekening. Weet dat het een mitswa is (voorschrift) om naar het lajenen van de megilla te luisteren. Voor iedereen. Zorg dat je een ratel bij de hand hebt om de naam van de boze Haman in geluid te smoren.

Eten en drinken
Hamansoren en hamanstaschen eten, samen, en dronken worden, samen, zit er dit jaar niet in. Al zul je op Reshet (het interne communicatie netwerk voor leden en vrienden van Beit Ha’Chidush) zeker recepten vinden.

Kinderen
Er wordt gewerkt aan een programma voor de kinderen. Wat dat zal zijn, blijft nog een verrassing. 

Volwassenen
Hoe kunnen we vrolijkheid creëren, echt plezier hebben met zijn allen. Ook aan de invulling daarvan wordt hard gewerkt. De organisatoren gaan er iets van maken dat in het geheugen gegrift zal zijn.

 

purim

​Last year Purim was the last jewish holiday that we were able to enjoin in the Uilenburgersynagoge. Afterwards, everything in de synagogue stopped. Who would have thought that one year later we are dependent on zoom? Nevertheless, we will try on February 28..

We would love to see all of you dressed up in front of the screen, to celebrate this festival together. We start at 3pm and use the Zoom link and login details that we use for shabbat services. Members and friends can also find these details on the calendar on Reshet.
In PDF there are booklets available with the lyrics of the scroll of Esther, nice songs and two short stories in case you need some distraction. The English version can be found on Reshet, our intranet. 

Reading of the Book Esther / the megillah
It is a mitzva (command) to hear the reading of the Book of Esther. Anneloes and Mira will do the layening. Make sure you have a rattle to drown the name of our biggest enemy in noise.

Food and drink
We cannot eat hamansears (Dutch delicacy) and hamantaschen together. We cannot get drunk, together. But you will find the recipies for the ‘ears’ and the ‘taschen’ on Reshet (the internal communication network for members and friends of Beit Ha’Chidush).

Children
Of course there will be a program for children. It will be a big surprise. And fun.

Adults
Also the adults should have a great time. The organisers are working hard to present something that will be (a little bit) unforgettable.

poëzie


[Wees niet bang]  - David Vogel

Wees niet bang, mijn kind,
twee muizen zijn 't maar, 
die springen van de tafel op de stoel. 
Kleiner dan jij zijn ze,
ze kunnen je niet opeten.

Wees niet bang, mijn kind,
het is de natte vinger van de regen maar,
die tikt op het raam.
Wij doen niet open.

Kruip lekker in me,
ik ben je moeder.
We trekken de nacht als een donkere 
deken over ons hoofd:
niemand zal ons vinden.

אַל תִּירָא, יַלְדִּי,

רַק שְׁנֵי עַכְבָּרִים הֵם,

הַקּוֹפְצִים מִן הַשֻּׁלְחָן אֶל הַכִּסֵּא.

קְטַנִּים הֵם מִמְּךָ

וְלֹא יוּכְלוּ בָלְעֶךָ.

 

אַל תִּירָא, יַלְדִּי,

רַק אֶצְבַּע הַגֶּשֶׁם הִיא,

הַדּוֹפֶקֶת רְטֻבָּה בַחַלּוֹן –

לֹא נִפְתַּח לוֹ.

 

הֵחָבֵא בִי הֵיטֵב,

אֲנִי אִמֶּךָ.

נִמְשֹׁךְ לַיִל אָפֵל מֵעַל לְרֹאשֵׁנוּ,

וְאִישׁ לֹא יִמְצָאֵנוּ.

(vertaald door Channa Kistemaker)

Chet, de poort van het leven

Volgens de grote kabbalist Isaac Luria (1534-1570), is de vorm van de Chet een combinatie van de vorige twee letters in het alfabet, Wav ו en Zayin ז. Als je die twee tegen elkaar aan zet, vormen ze een poort. De poort van het leven, want de Chet is de eerste letter van חי  Chai of חיים Chaim, dat leven betekent. De Wav gaat over verbinding, de Zayin over tijd (zie mijn vorige twee letterverhalen). Hieruit zou je kunnen afleiden dat verbinding en tijd de belangrijkste ingrediënten zijn voor een goed leven. Zonder verbinding met onszelf en anderen kunnen we niet leven. In de ander leren wij onszelf kennen. Onze relatie met tijd bepaalt de balans tussen hoofd en hart.

De Chet, samen met een Joed, vormt het woord voor leven,  חי Chai. Omdat de Joed ook de letter is die gebruikt wordt voor het schrijven van de Godsnaam, (יהוה  of  יי), wordt de combinatie Chet – Joed beschouwd als een poort van het leven hier op aarde, maar ook van de goddelijke wereld, want de één kan niet bestaan zonder de ander. “Zoals het boven is, zo is het beneden”, zeiden de Kabbalisten.

De poort van de Chet is ook een opening naar iets nieuws. Behalve een poort heeft de Chet ook de vorm van een חופה  Choepa. De Choepa waaronder het verbond wordt gesloten tussen man en vrouw, man en man, vrouw en vrouw. Daarmee staat de Choepa symbool voor het huis dat de huwelijkspartners samen gaan bouwen, een huis dat veiligheid en warmte geeft, waar plaats is voor een nieuw begin. Lechaim: op het leven!

Ieder moment kan een nieuw begin zijn. Chadesh jamenoe kekedem zijn de woorden van een gebed waarin we vragen onze dagen te vernieuwen zoals weleer. We gaan ervan uit dat dit een zich herhalend proces van vernieuwing is. Zonder vernieuwing is er tenslotte geen vooruitgang en zal niets overleven.

Chet is de achtste letter van het alfabet. Acht is het begin van een nieuwe cyclus, zoals veel joodse feestdagen acht dagen duren en een octaaf acht noten heeft. Shabbat is de zevende dag van de week, een voorproefje op de achtste dag, wanneer de tijd van de eeuwige Shabbat is aangebroken. De 8 is het teken van de oneindigheid. De tijd die komen gaat, zal eeuwig voortduren. Dit idee van de Messiaanse tijd leeft in veel religieuze kringen, maar tijd die komen gaat, is er voor ons allemaal. Tijd om te herinneren, om te werken, te genieten, apart te zetten, te rusten en te streven naar een betere wereld.

Die wereld komt soms tot ons in de vorm van een droom, חלום Chalom, ons onderbewustzijn binnenglijden. Dromen zijn een prachtige manier om meer over jezelf te weten te komen, inspiratie op te doen of zelfs een glimp op te vangen van een onzichtbare wereld. Blijf daarom ‘s morgens als je wakker wordt, nog even in dezelfde houding liggen. Als je je omdraait is je droom vaak alweer weggevlogen en ga je naar binnen door de poort van het leven.

Marcella K. Levie 2021

Tu Bishvat 


Op woensdag 27 januari vierden meer dan twintig leden en vrienden onze eerste virtuele Tu Bishvat Seder. Alhoewel het misschien onmogelijk lijkt om een Seder op Zoom te vieren, had Marcella de Seder uitstekend aangepast aan de Zoomomgeving. Bijna iedereen deed mee door het lezen van kavanot en gedichten. De meesten van ons zongen ook de liederen mee ( met onze microfoons op “mute” natuurlijk) en er werd zelfs gedrumd en gedanst.

De meesten hadden hun Sederschotels gevuld met allerlei soorten fruit. Voor Assiya aten we vruchten met harde schillen, zoals noten. Voor Jetsira aten we vruchten met pitten, zoals olijven en dadels. Voor Beria aten we vruchten zonder schil of pit, zoals vijgen. En tot slot voor Atsilut aten we geen fruit, maar snoven we speciale geuren op, die we met ons mee kunnen dragen.

Voordat we het fruit aten, lazen we kavanot over de betekenis van elke soort vrucht en hoe die verbonden is met de 4 werelden. Aan het einde van iedere wereld zongen we liederen. Eén iemand zong steeds hardop, terwijl de anderen in “mute” meezongen. Bij de overgang van de ene wereld naar de volgende zongen we het lied “Adama v’Shamayim”. De herhaling van deze eenvoudige chant hielp om te focussen en de
onderdelen van de Seder met elkaar te verbinden.
 
Concluderend was het een diep spirituele, betekenisvolle viering van Tu Bishvat, het Nieuwjaar van de bomen. Ik kijk uit naar de volgende Tu Bishvat, online of samen rond de tafel.

Shulamit Levine-Helleman
(vertaling Marcella Levie)

Siddoerim

 
Tijdens de virtuele diensten worden de pagina-nummers van onze siddoer (gebedenboek) in de chat aangegeven.. 
 
BHC-siddoer
Niet iedereen die deelneemt aan de virtuele diensten heeft thuis een siddoer (gebedenboek). Nieuwe BHC-siddoeriem zijn niet meer in voorraad. Wie echter een van de gebruikte siddoeriem wil lenen die nu nog in de Uilenburgersjoel liggen, kan dat laten weten. Dan worden zij gehaald. Contact daarvoor: secretariaat@beithachidush.nl. Wie een digitale versie wil gebruiken, kan deze hier downloaden

Siddurim

During the virtual services the pages numbers of our prayerbook are to be found in the chat.. 
 
BHC-siddur
Not everybody who partakes in the virtual services has a siddur (prayerbook) at home. New BHC-siddurim are not in stock anymore, unfortunately. But, whoever wants to use a BHC-siddur, can download a digital version here

video voor shabbat Shira

Een muzikale bijdrage van Babette!
Het lied is poëzie aan de Eeuwige en vertelt het verhaal van Mosjé en de Israelieten die trots laten weten de Eeuwige als de enige G’d te vereren en de Eeuwige zien als de meest heilige.

“Zijn hand is krachtiger dan de zee” en hij baant een weg voor zijn volk, als rijden zij te paard. Of anders gezegd, figuurlijk is de kracht van het paard zijn vervoermiddel. Het lied reciteert ook het ‘micha mocha’, de tekst die we in de synagogediensten gebruiken.
 

(klik op de foto om dit fijne muziekje te beluisteren)

Ondertussen in TEL Aviv....

(foto Guy Levi)
Een nieuwe rubriek! Elke maand een bijzonder plaatje uit de stad waar we allemaal wel weer eens even naar toe zouden willen. Ja toch? Niet dan?
Wij konden er zelf geen goed onderschrift bij bedenken en besloten dit belangrijke vraagstuk aan onze lezers voor te leggen. Dus laat die creatieve beelddenkende sappen maar eens stromen en vertel ons: wat zien we hier?

Onder de origineelste onderschriften wordt een leuke prijs verloot.
Zend je idee in naar de redactie en wie weet ben jij de winnaar!

Onderwijs

Onderwijs
BHC biedt onderwijsprogramma's voor allerlei leeftijds- en doelgroepen. Losse lessen of langere programma's, shiurim voor de feestdagen; voor ieder wat wils. Zie ook deze pagina op onze website.



Ledor Wador
Gaby Schrijver-Dreese verzorgt samen met Daniel Lipsius en Babette Berman het kinderonderwijs van Beit Ha'Chidush. We werken met de methodes “Hoi, ik lees Ivriet” en “Hoi, ik schrijf Ivriet”, waarmee de kinderen een woordenschat opbouwen van circa 200 woorden. Daarnaast is er ook aandacht voor de joodse Feestdagen en andere relevante kennis.

De lessen vinden plaats op twintig zondagochtenden, gemiddeld eens in de twee weken, uitgezonderd de schoolvakanties. 

Mocht je je kind willen inschrijven of meer informatie nodig hebben, mail dan naar ledorwador@beithachidush.nl.


 

Simches en Tzores

 

Deel het
Soms gebeurt er iets. Iets moois, zoals een geboorte of een bereikte mijlpaal.
Soms iets verdrietigs, zoals het verlies van een dierbare.
Deel het. Laat het weten.
Dat geeft ons de kans te delen in je vreugde, een arm om je schouders te slaan of een gebed voor je te zeggen. Ook dat is ‘kehilla’. Juíst dat is ‘kehilla’.
En als je denkt dat iemand van onze kehilla even wat extra aandacht nodig heeft, laat het dan weten via info@beithachidush.nl, want we hebben een fantastische Bikur Cholim.


 

Oproep

Derasjot 
Het is interessant als veel verschillende mensen een derasja geven (een ‘exposé’ om te inspireren, joods materiaal uit te leggen en de Tora te actualiseren). Hoe meer invalshoeken er zijn op het Tora-gedeelte van de week (sidra/parasja), hoe beter. Omdat er nu vier (of zelfs vijf) diensten per maand zijn, zijn er meer mogelijkheden wat dit betreft. Heb je er wel eens over gedacht om een derasja te geven, meld je dan aan bij Ellis Griffith, de coördinator van de rituelen commissie.
 
Derashot
It is interesting if many different people give a derasha (an exposé to inspire, elucidate jewish material and actualise Tora). The more viewpoints on the Tora-portion of the week (sidra/parasha), the better. Because we now have four (or even five) services a month, there is more possibility in this respect. Have you ever thought about giving a derasha, please contact Ellis Griffith, the coordinator of the ritual commission.

gioer: lessen en lezingen


De lessen voor de gioercursus zijn nu noodzakelijkerwijs over de hele week verdeeld. Maar elk nadeel heb se voordeel, om met Cruijff te spreken: omdat ze virtueel worden gegeven kan iedereen ze bijwonen. Onderstaand vind je de lijst van lessen die op dit moment staan gepland, maar het worden er meer.
 
The lessons for the giur-trajectory necessarily are now spread out over the whole week. Our famous soccer player Johan Cruijff had inexplicable but spot on expressions, one of them was: Every disadvantage brings with it an advantage, has a silver lining. Because the lessons are zoomed, everybody can join. In the list below you find the lessons / lectures that are planned, but more are to come.
 
Rabbijn Tamarah Benima of José de Kwaadsteniet: praktisch Jodendom
Data: elke donderdag
Tijd: 19.00 – 20.30 uur
Taal: Nederlands
 
Rabbi Tamarah Benima: practical Judaism
Data: every Sunday
Time: 12.00 – 13.30 hrs.
Language: English
 
Monday lectures. Different speakers, different topics.
Date: every Monday evening
Time: 19.30 – 20.30 hrs.
Language: English


Aan- en afmelden Chidushim secretariaat@beithachidush.nl
Bijdragen en ideeën voor de redactie secretariaat@beithachidush.nl







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Beit Ha'Chidush · Uilenburger Synagoge · Postbus 10759 · Amsterdam, 1001 ET · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp