Copy
Nieuwsbrief Fietsersbond afdeling Utrecht - januari 2021
Fietsnieuws uit Utrecht:
De ledenraad komt naar je toe deze winter
Mobiliteitsplan 2040 gemeente Utrecht 
Een Groen Lint door Overvecht
Uitslag fotowedstrijd
Zet een telsensor voor je raam
De Thematerweg: van bromfietspad naar onverplicht fietspad
Utrechtse Champs Elysees?
Besluit Snorfiets op de Rijbaan
Reactie Stedebouwkundig plan bedrijventerrein De Wetering
Reactie Visie Springwegparkeergarage Strosteeg
Reactie bouwplan Zuilense Vecht
Feuilleton Rijnkennemerlaan
Fietstunnel Locomotiefstraat

Fietsnieuws uit Nieuwegein:
Mobiliteitsvisie Nieuwegein laat kansen voor gezonde veilige stad liggen

Van de voorzitter: Geslaagde nieuwjaarsborrel.

UTRECHT

De ledenraad komt naar je toe deze winter

De ledenraad vindt plaats op 6 februari 2021, digitaal ditmaal. Aanmelden kan nog tot eind januari: https://www.fietsersbond.nl/ledenraad2021/
De Fietsersbond is een vereniging en de ledenraad biedt de mogelijkheid zaken aan de orde te stellen bij het bestuur. Via de aanmeldpagina kun je alvast de vergaderstukken inzien.

De nieuwe directeur zal deze keer wat meer vertellen over de fondsenwervingsacties. En in de middag zijn diverse workshops gepland, onder andere een paneldiscussie met medici over fietsen en gezondheid. Extra actueel nu de ledenraad om redenen van volksgezondheid bij de leden thuis plaatsvindt.

Een andere workshop gaat over de Afdeling van de Toekomst. Daarin zal Peter van Bekkum een presentatie houden over onze provinciale vertegenwoordiging, het Utrechts Fietsoverleg, kortweg UFO.

Mobiliteitsplan 2040 Gemeente Utrecht

De stad Utrecht is de afgelopen jaren razendsnel gegroeid en die groei zal de komende jaren nauwelijks worden geremd. Al die nieuwe inwoners en bezoekers van de stad willen zich ook in de stad verplaatsen. De gemeente heeft daarvoor een mobiliteitsplan 2040 ontwikkeld. Bewoners en belanghebbenden kunnen daar tot 1 februari op reageren: https://omgevingsvisie.utrecht.nl/thematisch-beleid/verkeer-en-mobiliteit/mobiliteitsplan-2040/

Bron: Samenvatting Mobiliteitsplan 2040

Vanzelfsprekend is er in het plan veel aandacht voor de fiets. Fietsen worden in Utrecht door veel mensen beschouwd als de nieuwe auto maar in één belangrijk opzicht wijken ze van de auto af… iedere individuele fiets, of die nou stilstaat of beweegt, neemt veel minder ruimte in dan een individuele auto. Het is dus mooi dat de groei van het aantal verkeersbewegingen in de stad de afgelopen jaren vrijwel geheel op het conto van de fiets komt. Als diezelfde groei uit auto’s had bestaan zou de stad inmiddels bezweken zijn aan een permanent verkeersinfarct.

De fiets heeft zich bewezen als het middel om verdere groei soepel te laten verlopen. Voor al die fietsers moet dan wel ruimte komen. Door de ruimte beter te verdelen. Denk met ons mee wat beter kan/moet en stuur je suggesties en opmerkingen naar utrecht@fietsersbond.nl. Dan zorgen wij dat ze bij de gemeente onder de aandacht komen. Zelf reageren naar de gemeente mag natuurlijk ook.

Een Groen Lint door Overvecht
 
Overvecht krijgt een groene en prettig ingerichte route door de wijk voor voetgangers en fietsers: Het Groene Lint. Deze route loopt tussen de twee grote wijkparken: Park de Gagel en Park de Watertoren. Het Groene Lint verbindt niet alleen het groen, maar ook andere plekken in de wijk.
 
Sinds half maart zijn veel ideeën opgehaald bij bewoners en anderen in de wijk. Ook als Fietsersbond hebben we vragen beantwoord zoals 'Wat zijn goede routes voor een Groen Lint? En hoe kan het aantrekkelijk worden om er te wandelen en te fietsen?' 

Om te beginnen komt er een ‘middenroute’ tussen de twee parken. Later wordt deze uitgebreid naar andere delen van de wijk. Het plan omvat veel ideeën voor inrichting en aankleding. Een plan van aanpak via deelprojecten of deeltrajecten in samenwerking tussen gemeente en wijkpartners is al klaar. Voor de fietsroute zijn o.a. veilige en vlotte oversteken nodig over drukke wegen zoals de Einsteindreef. En een sociaal-veilige inrichting als de route langs of door groen loopt.

Het Groene Lint is ook een aanleiding om bestaande knelpunten aan te pakken. En we willen graag de fietsroute vanuit het Noorderpark (via het Fietsviaduct over de Noordelijke Randweg) doortrekken door park de Gagel naar het midden van de wijk. Verder doortrekken naar de Vecht is een wens voor de lange termijn. We zullen de uitwerking kritisch blijven volgen.
 

Uitslag fotowedstrijd

Lag het aan de tijd van het jaar? Corona? Leeggelopen telefoonbatterijen?
Helaas hebben wij geen idee waarom er zo lauw of praktisch niet gereageerd werd op onze fotowedstrijd. Aan de overige verkeersdeelnemers kan het niet gelegen hebben. Zeer regelmatig werd het fietspad geblokkeerd door diverse vrachtwagens, busjes enzovoort, of moest flink geslalomd worden rond deze vervoermiddelen. Om maar niet te spreken van de gezellig twee aan twee wandelende/joggende medeburgers die menen dat het fietspad daarvoor de aangewezen plek is.

Hoe dan ook, de wedstrijd begon goed gelijk de dag na het verschijnen van de nieuwsbrief met deze prachtige Cool bluebus die niet kloppend was geparkeerd. Daarna was het lang wachten op de volgende inzending maar die vonden we wel heel mooi omdat hij zo goed laat zien hoe gevaarlijk zo’n situatie kan zijn.
Deze inzending was ook afkomstig van de onbetwiste winnaar van de fotowedstrijd…
Henri de Jong
Henri, van harte gefeliciteerd en bedankt voor je prachtige foto’s. Binnenkort nemen we contact met je op over de prijs.

Zet een telsensor voor je raam...

… en laat hem daar de komende drie maanden staan. In de vorige nieuwsbrief hebben we over de telramen bericht (lees hier). De Fietsersbond mag vier sensoren plaatsen op verschillende plekken in Utrecht. Het is de bedoeling dat de sensoren circa drie maanden voor diverse ramen her en der in de stad hun nuttige werk staan te verrichten.
 
De technicus om de sensoren te installeren en de tellingen te verwerken hebben we al gevonden. Dank, Maarten. 😊 Wat we nu zoeken zijn ramen om de sensoren achter te kunnen plaatsen. Qua ophangplek denken we aan de binnenstad (Oudegracht - hoeveel wordt er gefietst en gelopen in het net-geen-voetgangersgebied?) De Weerdsingel Oostzijde - waar een discussie over klinkers en asfalt nu speelt, maar waar ook veel meer auto's zullen gaan komen. Ooster- en Westerkade - waar ook zo'n klinkerdiscussie speelt. Rijden hier meer fietsers dan op de Albatrosstraat?
 
Maar wellicht zien we plekken over het hoofd en vormt jouw straat juist een doorgaande route waar het verkeer nodig eens in kaart gebracht moet worden. Belangrijk is dat er divers verkeer door de straat komt (auto’s, fietsers, vrachtwagens en voetgangers) en dat de sensor vrij uitzicht op straat heeft. De verzamelde gegevens worden volledig geanonimiseerd.
 
Heb jij een geschikt raam en ben je geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar utrecht@fietsersbond.nl.

De Thematerweg: van bromfietspad naar onverplicht fietspad

Langs de Thematerweg loopt een fietspad tot Haarzuilens. Na Haarzuilens heet de weg Polderweg en Ockhuizerweg en is er geen fietspad meer. Er wordt veel gefietst en gewandeld; het is een plek om te joggen, je hond uit te laten, te wandelen met kinderen in de buggy, met naast je de kinderen op loopfietsjes. Het fietspad wordt ook gebruikt door racefietsers en scooters, soms lijkt het fietspad meer op de Kalverstraat dan een route door quasi-landelijk gebied. Brommers waren er al sinds 2016 naar de rijbaan verbannen, snorfietsen niet. Voorbij Haarzuilens is er geen fietspad en loopt en fietst iedereen op de weg. Helaas wordt daar ook veel te hard gereden.
 
In 2018 werd bestemmingsplan Haarzicht vastgesteld, waarbij de grens van de bebouwde kom (en het 30-km gebied) werd opgeschoven. We hebben toen aan Raadsleden gevraagd of de hele weg geen 30-km weg kon worden. De Raad nam toen een motie aan (https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Utrecht/46839497-88e8-4f46-9ec5-ec38e67eb5d8) om de verkeersveiligheid van de weg voor fietsers en voetgangers te verbeteren.
 
Na diverse overleggen, een schouw in de stromende regen en inspraakavonden zijn de plannen gemaakt en inmiddels deels uitgevoerd. Er liggen drempels en plateaus op de weg en het fietspad is onverplicht geworden. Je mag nu dus op de rijbaan fietsen en snorfietsen móeten naar de rijbaan. Het is nog even wennen voor het autoverkeer, maar het gebied kan de recreatiedrukte nu beter aan.

Helaas blijft er nog 400 meter over waar verkeer 60 km/u mag rijden. We blijven streven naar een weg waar iedereen zich plezierig op een recreatieve manier kan verplaatsen. 

De Utrechtse Champs-Elysees?

Onlangs hebben we gereageerd op het voorlopig ontwerp voor de Westelijke Stadsboulevard, de racebaan die de Marnixlaan met het 24 Oktoberplein verbindt. Deze weg moet de komende jaren omgevormd worden tot een groen verblijfsgebied in plaats van een grauwe strook asfalt die fietsers en voetgangers het liefst mijden.
 
Het voorlopig ontwerp bevat nogal wat tegenstrijdigheden. De doelstelling van een prettig verblijfsgebied staat haaks op die van een vlotte verkeersafwikkeling. Als je wilt dat mensen meer gaan fietsen en lopen moet je het gebruik van de fiets zo aantrekkelijk mogelijk maken. Ook zijn de geplande fietspaden op veel stukken te smal en stuit de fietser te vaak op verkeerslichten. Inmiddels zou toch duidelijk moeten zijn dat een teveel aan verkeerslichten juist leidt tot onveilig verkeersgedrag. Ook wordt op te veel plekken nog gekozen voor tegels of klinkers als bestrating in plaats van comfortabel asfalt. Terwijl allang bewezen is dat leidingen en kabels ook prima onder een geasfalteerd fietspad kunnen liggen.
 
Er valt dus nogal wat in het voorlopig ontwerp aan te passen voordat hier de Tour de France kan finishen. Een groot deel van de uitgangspunten is prima, nu nog de puntjes op de i in de diverse onderdelen die voor de fietser juist het verschil maken.
 
Wil je meer lezen over onze reactie? Hier kun je hem helemaal lezen: https://utrecht.fietsersbond.nl/2020/12/13/reactie-fietsersbond-voorlopig-ontwerp-westelijke-stadsboulevard-vo-wsb/

Besluit Snorfiets op de Rijbaan

Snorfiets op de rijbaan!

GroenLinks en D66 schreven in de lente van 2015 het actieplan ‘Stop de scooteroverlast in Utrecht’. Scooters worden in het actieplan fijnstofkanonnen genoemd, die met hogere snelheid rijden dan toegestaan en op het fietspad met hun gedrag zorgen voor onveiligheid, lawaai en stankoverlast. Reden genoeg om vier maatregelen voor te stellen:

  • Snorfietsen van het fietspad verplaatsen naar de rijbaan;
  • Bestrijden van parkeeroverlast van brommers en snorfietsen;
  • Aanpak van opgevoerde brommers en naleving van de maximumsnelheid;
  • Op termijn: weren van alle vervuilende scooters uit de stad.

 Scooter is de verzamelnaam voor brommers en snorfietsen. Brommerrijders moeten een
 helm op, mogen 45 km/u en zijn herkenbaar aan een geel kentekenplaatje. Snorfietsers 
 hoeven geen helm op, mogen maar 25 km/u en hebben een blauw kentekenplaatje.

Afgelopen december heeft de gemeenteraad besloten om de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen. Utrecht is na Amsterdam de tweede stad van Nederland waar snorfietsen op de rijbaan moeten rijden. De maatregel gaat naar verwachting rond de zomer van 2021 in en geldt voor een aantal belangrijke wegen binnen de ‘stadsboulevards’ (zie kaartje).

Wij vinden het geweldig dat het eindelijk zover komt! Maar we zouden de Fietsersbond niet zijn als we hiermee al tevreden waren. Wij willen dat de snorfiets ook verboden wordt op belangrijke fietspaden buiten dit gebied (Winthontlaan, Zeehaenkade) en op vrijliggende fietspaden waar geen weg naast ligt, bijvoorbeeld de Sijpesteijntunnel, Rijnkennemerlaan, Houtense Wetering en Klopvaart. Wordt dus vervolgd...


Reactie stedenbouwkundig plan bedrijventerrein De Wetering

Bedrijventerrein De Wetering (naast The Wall) kreeg een update door de vernieuwing van het stedenbouwkundig plan. Volgens dit plan kun je gemakkelijk met de fiets van alle kanten naar dit terrein kunt komen, maar dit is niet zo. Op het bedrijventerrein zelf zijn te smalle fietspaden en 50-km wegen zonder fietspad. Op veel plekken ontbreken mogelijkheden om over te steken, je kunt bijvoorbeeld niet vanaf The Wall naar het (eenrichtings)fietspad aan de overkant van de weg zonder door het gras te ploegen. Veel fietspaden hebben klinkers (zelfs tegels zouden nog beter zijn), en last but not least ontbreekt er een knappe route tussen het Lage Weide-viaduct en de Proostwetering. Er is inmiddels een olifantenpaadje vanaf het viaduct. We hebben voor deze punten om verbetering gevraagd. Onze volledige reactie lees je hier:
https://utrecht.fietsersbond.nl/2020/12/11/reactie-actualisatie-spve-de-wetering/

Reactie Visie Springwegparkeergarage Strosteeg

Over een paar jaar eindigt de exploitatievergunning van de Springweggarage. Tot die tijd is de gemeente met handen en voeten gebonden aan het contract met de exploitant. Maar de gemeente is aan het nadenken geslagen over wat ze met dit gebied wil na het aflopen van het contract en ze heeft daarvoor een visie opgesteld. Wij schreven een reactie waarin we ons hard maken voor een goede fietsenstalling in dit gebied. Omdat de nietjes in de Springweg bij Karel V zijn verwijderd, is er een groot tekort aan veilige stallingsmogelijkheden. We denken dat een deel van de Springweggarage nu al omgebouwd kan worden tot fietsenstalling.
 
Bekijk hier onze reactie:
https://utrecht.fietsersbond.nl/2021/01/11/reactie-fietsersbond-op-visie-strosteeg/


Bron: Google Maps

Reactie bouwplan Zuilense Vecht

De gemeente is druk met plannen voor de openbare ruimte en met bouwen in de openbare ruimte. We proberen ze bij te houden, want er kunnen grote verbeteringen of verslechteringen voor fietsers bij zitten.
 
De laatste maanden hebben we gereageerd op een bouwplan voor De Zuilense Vecht. Bij het sportpark aan de Amsterdamsestraatweg worden woningen gebouwd, daarom wordt het bestemmingsplan aangepast. Hier moet (ooit) een brug komen naar Leidsche Rijn, over het Amsterdam-Rijnkanaal én het spoor heen naar de Isotopenweg toe. Er is gelukkig al rekening gehouden met de aanlanding van die brug, via de Zuilenselaan. We hebben wel gevraagd om ook ruimte te houden voor een trap met fietsgoten naar de Amsterdamsestraatweg toe. Tevens hebben we bij de Fietscoördinator nagevraagd of er plannen zijn voor de rij bedrijven tussen het kanaal en het spoor. Het zou wat zijn als iemand daar ineens een torenhoog gebouw neer zou zetten. Dan zou die brug ineens onmogelijk worden!
 
Hier kun je onze volledige reactie bekijken:
https://utrecht.fietsersbond.nl/2021/01/11/reactie-op-plannen-zuilense-vecht/

Feuilleton: Rijnkennemerlaan; de onveilige kruising met de Musicallaan

Wat voorafging: op deze voorrangskruising zijn de afgelopen jaren veel fietsers aangereden. De wijkraad vroeg er in 2015 al aandacht voor.
https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Utrecht/1c1050a7-5528-4694-acf0-b859cef45181
En nu: In de loop der jaren zijn er diverse dingetjes aan de kruising veranderd, maar niets hielp. Na een camera-onderzoek van twee weken in 2018 is, na veel vertraging, in 2019 de kruising eindelijk aangepakt. Mede omdat D66 weer vragen stelde in de gemeenteraad.
https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Utrecht/a130dd8f-7257-4377-a6b2-5d80e3b0f316
Daarvóór heeft de ChristenUnie ook al vaak aandacht voor deze kruising gevraagd.
De bestaande drempel is uiteindelijk verhoogd tot een niveau waarbij auto’s nog slechts met 30 km/uur over de kruising kunnen rijden. Het camera-onderzoek is in het najaar van 2019 herhaald: de kruising leek beter. Helaas is er in de nazomer van vorig jaar opnieuw een scooter aangereden. De kruising is wel beter maar nog niet goed.


In oktober is de situatie ter plaatse besproken met de wethouder, omwonenden, de ambtenaren van verkeer en verkeersveiligheid en raadsleden uit alle fracties. Natuurlijk waren wij er ook bij! Op 1,5 meter afstand, dat mocht toen nog met zo’n grote groep. Daarna zijn de ambtenaren weer plannen gaan maken. Er werden weer onderzoeken voorgesteld: naar lampjes die gaan branden als er een fietser rijdt, naar steilere drempels, naar verkeersborden, naar… te veel om op te noemen.
Hieruit zijn maatregelen gekozen. De drempel wordt nog steiler, er komen lampjes in de fietsoversteek, er wordt wat gedaan aan het vele autoverkeer als de school in- en uitgaat. Op dat drukke tijdstip zijn overigens nog nooit ongelukken gebeurd, die gebeuren altijd als het rustig is.
Wordt vervolgd….hopelijk zonder ongelukken.

Bouw Fietstunnel Locomotiefstraat begonnen

Onder het spoor tussen de Locomotiefstraat en de 2e Daalsedijk komt een fietstunnel die de Cartesiusdriehoek verbindt met de nieuwe wijk Wisselspoor. Eind 2021 is de tunnel klaar. Dan kunnen ook voetgangers door de tunnel lopen.

NIEUWEGEIN

Mobiliteitsvisie Nieuwegein laat kansen voor gezonde veilige stad liggen

Ook in Nieuwegein waren we druk met de gemeentelijke Mobiliteitsvisie. Na een fietsvriendelijke ontwerp-Omgevingsvisie werden we verrast door een mobiliteitsvisie die auto ademt. Dat vroeg om een inhaalactie: van 'visie met voorruitperspectief' naar één met fietszadelperspectief!
https://nieuwegein.fietsersbond.nl/2021/01/21/mobiliteitsvisie-nieuwegein-laat-kansen-voor-gezonde-veilige-stad-liggen/
Van de voorzitter

Geslaagde digitale nieuwjaarsborrel!

Natuurlijk konden we niet gewoon bij elkaar komen in de kroeg voor onze nieuwjaarsborrel. We maakten er een digitale bijeenkomst van en die was zeer geslaagd! Veel politieke partijen waren vertegenwoordigd: GroenLinks, VVD, CDA en ChristenUnie waren er, net als verschillende ambtenaren van de gemeente; er waren mensen van het team Fiets van de provincie en ook het UFO (de provinciale vertegenwoordiging van de Fietsersbond) en vertegenwoordigers van andere lokale afdelingen waren present.

Hoogtepunt van de avond was de presentatie van international cycling ambassador en geboren Utrechter Mark Wagenbuur, alias Bicycle Dutch, die ons met andere ogen liet kijken naar de fietsvoorzieningen in Utrecht. Hij liet zien dat in de afgelopen decennia de Voorstraat al verschillende keren op de schop is gegaan en het er elke keer weer nóg fietsvriendelijker op wordt. Dat is een proces dat leidt tot steeds meer fietsstad. Mark geeft geregeld lezingen in buitenlandse (middel)grote steden, waar het lastig is om dat proces van verbeteringen te starten. Dat hebben we in Utrecht goed voor elkaar!

Langs deze weg wil ik Mark nogmaals van harte bedanken voor zijn presentatie en de aanwezigen voor hun aandacht. Volg hem op twitter, youtube en zijn eigen blog:

  • https://twitter.com/BicycleDutch
  • https://www.youtube.com/bicycledutch
  • https://bicycledutch.wordpress.com/

We gaan ervan uit dat we volgend jaar gewoon weer een biertje met elkaar kunnen drinken!

Peter van Bekkum

Copyright © 2021 Fietsersbond afdeling Utrecht, Alle rechten voorbehouden.


uitschrijven    e-mailadres wijzigen

Email Marketing Powered by Mailchimp