Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Externe nieuwsbrief
Februari 2021
Header
Nieuws
Media-aandacht voor onderzoek naar euthanasie in Nederland

Er zijn grote regionale verschillen rond euthanasie. Dat blijkt uit onderzoek van Stef Groenewoud (senior onderzoeker bij IQ healthcare) en Theo Boer (Protestantse Theologische Universiteit) naar euthanasie in Nederland in de periode 2013 tot 2017, gepubliceerd in BMJ Supportive and Palliative Care.

NOS, diverse regionale omroepen, kranten en websites besteedden hier aandacht aan.

Lees meer 


Lagerugpijn: ''dokter Google is een slechte raadgever”

Om meer grip te krijgen op de behandeling van lagerugpijn vergeleken IQ onderzoekers Koen Verburg, Simone van Dulmen en Philip van der Wees in de voorbije periode de uitkomsten van een behandeling voor lagerugpijn in ruim 70.000 patiëntendossiers. Dit liet aanzienlijke verschillen zien tussen de verschillende fysiotherapiepraktijken. Vervolgonderzoek moet laten zien waardoor deze verschillen veroorzaakt worden, denk aan verschillen in patiëntenpopulatie of de soort behandeling. Therapeuten hebben nu een beter idee waar ze staan en kunnen bij elkaar te rade gaan hoe ze hun behandeling kunnen verbeteren.


Lees meer


Houdbare ouderenzorg vereist langetermijnvisie en maatschappelijk draagvlak

Om de langdurige zorg voor ouderen in Nederland toekomstbestendig te maken moet de overheid een realistische langeter
mijnvisie ontwikkelen, in dialoog met alle belanghebbenden, als voorwaarde voor een stabiel maatschappelijk draagvlak. Dit is de belangrijkste conclusie uit de working paper ‘Houdbare ouderenzorg – Lessen en ervaringen uit andere landen’ dat op 8 februari jl. is gepubliceerd door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De landenstudie is uitgevoerd door onderzoekers van Leyden Academy on Vitality and Ageing, IQ healthcare Radboudumc en Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), en vormt een achtergrondstudie bij het lopende WRR-adviestraject Houdbare Zorg.

Lees meer



Rapport Implementatie Kwaliteitsstandaarden V&V

Onlangs verscheen dit rapport, waarbij onderzoekers van o.a. IQ healthcare betrokken waren. Met deze rapportage maken de onderzoekers inzichtelijk welke factoren verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten (V&V) ervaren bij (de-) implementatie van kwaliteitsstandaarden en welke strategieën leiden tot succesvolle toepassing van aanbevelingen uit kwaliteitsstandaarden door V&V. De aanbevelingen uit dit onderzoek moeten ertoe bijdragen dat kwaliteitsstandaarden optimaal worden toegepast in de beroepspraktijk van V&V en het onderwijs. 

Lees meer


 
Divider
Promoties
Implementeren van richtlijnen voor fysieke revalidatie bij kanker

Wat is de meest effectieve strategie voor het implementeren van richtlijnen voor fysieke revalidatie bij kanker in de dagelijkse praktijk? Promovenda drs. Charlotte IJsbrandy heeft dit onderzocht in haar proefschrift ‘Implementing Physical Cancer Rehabilitation’.
Op 12 februari a.s. om 16.30 u precies verdedigt zij dit proefschrift in de Academiezaal in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. Promotoren zijn prof. dr. W.H. van Harten en prof. dr. W.R. Gerritsen. Copromotoren zijn dr. R.P.M.G. Hermens en dr. P.B. Ottevanger.
Volg de promotie via de livestream.



Lees meer





Wat is verantwoord antibioticagebruik?

Tegen antibiotica treedt wereldwijd steeds vaker resistentie op, waardoor infecties moeilijk(er) onder controle zijn te krijgen. Resistentie is deels te voorkomen door verantwoord antibioticagebruik.
Op 15 februari 2021 om 10.30 u precies verdedigt Annelie Monnier, MSc haar proefschrift ‘What is responsible antibiotic use? A search for a multi-stakeholder definition, quality indicators, barriers and facilitators’. De promotie vindt plaats in de Academiezaal in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. Promotoren zijn prof. dr. I.C. Gyssens (Hasselt University, België), prof. dr. M.E.J.L. Hulscher, prof. dr. B.J. Kullberg. Co-promotor is dr. J. Schouten.
Volg de promotie via de livestream.

Lees meer


 
Divider
Publicaties
Ziekenhuisopnames van ouderen vanaf de Spoedeisende Hulp zijn regelmatig vermijdbaar

Onderzoek uitgevoerd in het Radboudumc en het Canisius-Wilhelmina ziekenhuis (CWZ) laat zien dat bijna één op de vijf ziekenhuisopnames van oudere patiënten via de Spoedeisende Hulp (SEH) vermijdbaar is. Oorzaken voor deze vermijdbare opnames zijn te vinden op het niveau van de patiënt, de zorgverlener, en de organisatie en toegankelijkheid van zorg. Veel van deze oorzaken zijn goed aan te pakken met behulp van passende en bestaande interventies.

Lees meer

Het leren van gezamenlijke besluitvorming in de klinische praktijk

Het belang van gezamenlijke besluitvorming voor de gezondheidszorg staat nauwelijks meer ter discussie. Het vergt van artsen nieuwe kennis en vaardigheden om dit goed in de praktijk te brengen. Hoe leren artsen dit? Dat was de focus van een kwalitatieve studie onder patiënten, familieleden, coassistenten, arts-assistenten en ervaren artsen uit twee domeinen: de intensive care en de voortplantingsgeneeskunde.

Lees meer


TGE
 
Het vierde nummer van 2020 van Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek is uitgekomen. Dit nummer is een themanummer gebaseerd op de bijdragen aan het congres “Dokters ziek van  controle?”, georganiseerd door de Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde (VFG). De lezingen in dit congres belichtten het thema controle en regeldruk in de gezondheidszorg van verschillende kanten.
 
Lees meer

 
Divider
Onderwijs
NFU master Kwaliteit en Veiligheid

Afgelopen december is de 4e editie van de master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg van start gegaan, met een nieuwe groep van 23 zorgprofessionals. In de master worden deze zorgprofessionals interprofessioneel opgeleid tot initiatiefnemers en leiders in de verbetering van de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg. Als learning community verbindt de NFU cursisten en alumni aan topdocenten, experts en leiders in de zorg. Zo wordt de kennis, kunde en ervaring die in Nederland beschikbaar is optimaal benut.
De volgende editie is naar verwachting eind 2023.
 
Lees meer


Hoe houden we de zorg betaalbaar?

4-Daagse opleiding biedt uitkomst

Afgelopen jaar hebben we kunnen zien wat het belang is van een goede gezondheidszorg. In Nederland is de kwaliteit en veiligheid van onze zorg gelukkig van hoog niveau, maar tegelijkertijd staat de betaalbaarheid ervan al geruime tijd onder druk. Steeds vaker zal betaalbare zorg een belangrijk discussiepunt worden bij de (her)inrichting of (re)organisatie van de gezondheidszorg in Nederland. Een unieke 4-daagse opleiding onder leiding van prof. dr. Patrick Jeurissen biedt uitkomst.

Lees meer 

 
Divider
In de media
Nationale Zorggids.nl, 10 februari 2021
WRR: ‘Houdbare ouderenzorg vereist langetermijnvisie’
De Nationale Zorggids.nl vermeldt de belangrijkste conclusies uit de working paper ‘Houdbare ouderenzorg – Lessen en ervaringen uit andere landen’ (zie het bericht hierboven in de rubriek Nieuws).



Zorgvisie, 8 februari 2021
Tineke Abma: ‘Beleid Langer thuis wonen was halfbakken’
Een betaalbare en goede ouderenzorg vereist een consistent langetermijnbeleid. Dat leert een vergelijking van de Nederlandse ouderenzorg met Duitsland, Engeland, Denemarken en Japan, uitgevoerd door wetenschappers van de Leyden Academy, IQ healthcare en ESHPM in Rotterdam in opdracht van de WRR. 

Dit artikel is alleen te lezen als abonnee.


Zorgvisie, 4 februari 2021
‘Onvoldoende aandacht voor de wijkverpleging in kwaliteitsstandaarden’
In de actuele kwaliteitsstandaarden voor zorgprofessionals in de vvt-sector wordt te weinig aandacht besteed aan de wijkverpleging. Met name een concrete uitwerking van het handelen ontbreekt, stellen onderzoekers van IQ healthcare, Nivel en Hogeschool Utrecht in een gezamenlijke inventarisatiestudie.
Dit artikel is alleen te lezen als abonnee.



Medisch Contact, 15 januari 2021
Hoge vaccinatiebereidheid artsen in Radboudumc
94 procent van de artsen in het Radboudumc die deelnamen aan een enquête over vaccinatiebereidheid, gaf aan zich (waarschijnlijk) te laten vaccineren. Ook andere zorgverleners namen deel aan de enquête. Onderzoekers van de vakgroep Ethiek van de gezondheidszorg van IQ healthcare zijn betrokken bij dit onderzoek. 
Divider
Agenda

12 februari
16.30 uur promotie Charlotte IJsbrandy

15 februari 
10.30 uur promotie Annelie Monnier

21 april 2021
Programma Betaalbare Zorg


17 & 18 mei  
Introductiecursus Kwalitatieve onderzoeksmethoden in de gezondheidszorg (IKO)

 
Het virus en de graphic novel

Op de website van 9e Kunst schrijft IQ healthcare collega dr. Gert Olthuis over drie graphic novels waarin virussen een rol spelen. Olthuis: “We zijn inmiddels allemaal ruim ervaren in leven met het corona-virus. Wat brengen deze pre-coronaboeken eigenlijk naar voren over omgaan met een virus?”

Lees meer



 
Divider
© IQ Health Postbus 9101 Nijmegen, 6500 HB Netherlands
Unsubscribe from this list.
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp