Copy
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället.

Medvind

Blir 2021 året då vi startar om samhället och gör en grön återhämtning? Vi ser positiva signaler på att en rad olika aktörers engagemang i hållbarhetsfrågorna har triggats under de senaste månaderna – snarare än (som tidigare befarats) minskat under pandemin. Vi ser tecken såsom förändrade konsumentbeteenden, hög anpassningsbarhet i samhället och kraften i digitalisering – men främst att flera tongivande företag och näringslivsrepresentanter ökar sina gröna investeringar för en hållbar utveckling. Eller som 180 bolagschefer, fackföreningsledare, lobbyister och ledamöter i EU-parlamentet formulerade sig i ett öppet brev tidigare under 2020:
 
”Efter krisen kommer tid för återuppbyggnad. Denna återhämtning kommer ge en möjlighet att ompröva vårt samhälle och utveckla en ny modell för välstånd. Övergången till en klimatneutral ekonomi, skyddet av biologisk mångfald och omvandlingen av jordbruket har potential att snabbt leverera jobb, förbättra livsstilen för alla medborgare över hela världen och att bidra till att bygga mer motståndskraftiga samhällen”. 

Vi hoppas på medvind 2021, men vi måste också ta höjd för kraftiga vindbyar i motsatt riktning. I Axfoundations praktiska projekt ser vi exempel på innovativ utveckling och går med full fart in i 2021. Inom Framtidens mat tar projektet Resursfisk mark - Urban Deli är första restaurang ut med Svensk Braxenfärs på menyn. På området Hållbar produktion och konsumtion gör projektet Hållbar risodling i Pakistan nya framsteg tillsammans med hela leverantörskedjan. Och inom Cirkulär ekonomi satsar Swedish Wool Initiative på att driva en pilot i industriell skala för insamling, sortering och kvalitetssäkring av svensk ull. Som extra skjuts in i nya året välkomnar vi en ny stjärna; Johanna Behrman förstärker Axfoundation under Hannas Skoogs föräldraledighet och kommer främst att driva projekt inom programområdet Cirkulär ekonomi.  Så ja – låt oss fånga medvinden där den uppstår – och utnyttja den maximalt.

/Maria Smith, Generalsekreterare Axfoundation
Framtidens mat
Hållbar svensk vildfisk nu på Urban Deli
Urban Deli blir första restaurang i Sverige att servera den nya hållbara braxenfärsen från fisk fångad i Mälaren och Vänern. Tack vare nya metoder är det nu möjligt laga god och nyttig mat från svårrensad fisk som tidigare har slängts tillbaka i vattnet. Färsen har tagits fram av Axfoundation i samarbete med Länsstyrelsen Stockholm, Insjöfiskarenas centralförbund, Stockholms Fiskauktion, Matlust och Urban Deli inom ramen för det gemensamma projektet Resursfisk.
- Vi vill bidra till både bredare och ett mer hållbart utbud av vildfångad svensk fisk. Genom att ta vara på fiskar som exempelvis braxen minskar vi resursslöseriet och minskar även importberoendet av sjömat.

Madeleine Linins Mörner, programansvarig Framtidens mat
Lupin och åkerböna ersätter soja till Halla Gårds grisar
På Halla Gård föder Anders Gunnarsson upp rapsgris och ”hållbarhetsgris” i ett nästintill slutet kretslopp. Sedan 2017 odlas sötlupin och åkerböna som foder till grisarna – idag ersätter det fullt ut soja och rapsmjöl. Gårdens produktionsuppföljning mellan en griskull uppfödd på lupin och en kull som utfordrats med soja visar oförändrad tillväxt. Nu kan du ta del av Anders Gunnarssons erfarenheter, med information om allt från sådjup till produktionskostnad, i rapporten Sötlupin - den nordiska sojan?
Cirkulär ekonomi
Swedish Wool Initiative
Sverige importerade 1 650 ton ull år 2019, samtidigt som endast 37% av de 1 200 ton ull som producerades av svenska lantbrukare tillvaratogs. Ett enormt resursslöseri av en råvara som skulle kunna förse svensk modeindustri med ett regionalt producerat, biobaserat och återvinningsbart material – och som möjliggör framtidens cirkulära produkter. Sedan 2020 driver Axfoundation satsningen Swedish Wool Initiative som syftar till att skapa förutsättningar för svenska varumärken inom mode och outdoor och deras leverantörer att få tillgång till konkurrenskraftig svensk ull. Tillsammans med partners längs hela värdekedjan vill projektet bidra till visionen om att noll procent av svensk ull går till spillo.
- Med rätt förutsättningar på marknaden och med innovativ produktutveckling finns potential att omvandla den linjära materialströmmen av kasserade ull-resurser, till ett cirkulärt och hållbart material i modevärlden.
 

Hanna Skoog, programansvarig Cirkulär ekonomi
Vi välkomnar Johanna Behrman
Johanna Behrman förstärker Axfoundation under Hannas Skoogs föräldraledighet och kommer främst att driva projekt inom programområdet cirkulär ekonomi. Johanna kommer senast från Nordiska Textilakademin där hon studerat hållbar utveckling inom textil och mode. Innan dess har hon bland annat jobbat med butiksutveckling på H&M och drivit projekt inom hållbar affärsutveckling och innovation på IKEA.
- Jag brinner för att hitta lösningar för en mer hållbar framtid och ser företagande som en stark förändringskraft. Den största genomslagskraften tror jag att vi får när vi samarbetar, drar nytta av den tekniska utvecklingen och strävar efter att hitta lösningar där social- och miljömässig hållbarhet, lönsamhet och en riktigt bra användarupplevelse samspelar. 
Johanna Behrman, projektledare Axfoundation.

(Att introduceras till nya rollen på Axfoundation mitt under pandemin bjuder på ett par utmaningar. Barn har till exempel en oerhörd kapacitet när det gäller att foto-bomba försök till att ta en seriös pressbild i vardagsrummet.) 
Hållbar produktion & konsumtion
Hållbar risodling i Pakistan
Axfoundations långsiktiga satsning på hållbar risodling i Pakistan, tillsammans med bland andra Axfood och Oxfam, fortsätter att bryta ny mark. Det senaste 6 månaderna har bland annat sömnadsföretag för kvinnor etablerats för att möjliggöra försörjning även under lågsäsong. Dessutom har en ny odlingsteknik introducerats med direktsådd av ris, en metod som leder både till minskad resursåtgång och ökade skördar. Mer om projektet finns på Axfoundation.se.
Facebook
Twitter
Link
LinkedIn
Webbplats
Copyright © 2021 Axfoundation

Vår e-post:
info@axfoundation.se

Vill du göra ändringar i din prenumeration?
Du kan updatera dina inställningar eller  avsluta din prenumeration.