Copy
In deze nieuwsbrief: nieuwe lokatie, weerstand en het immuunsysteem, het lymfestelsel
Bekijk de nieuwsbrief online 
Op maandag, donderdag en vrijdag werk ik op mijn 2de locatie bij House for Care aan de Hoofdweg 10 E in Capelle aan den IJssel.
House for Care is een gezondheidscentrum gericht op welzijn en gezondheid. Het heeft een uitgebreid aanbod op gebied van voeding, beweging, training en therapie.
Facebook
Website
LinkedIn
In verband met de beperkingen opgelegd door de regering zijn fysieke behandelingen voorlopig niet mogelijk.
Hopelijk wel weer na 2 maart.
Je immuunsysteem bepaalt je weerstand
 
In deze tijd van corona is een goede weerstand extra belangrijk om zo min mogelijk risico te lopen. Je immuunsysteem bepaalt je weerstand. In deze nieuwsbrief lees je meer over de werking van je immuunsysteem, oorzaken van onbalans en het belang van een goed werkend lymfestelsel.  
 
Hoe hoog je weerstand of afweer is tegen binnendringende micro-organismen, is afhankelijk van je immuunsysteem. Een goed werkend immuunsysteem beschermt je lichaam tegen infecties, virussen en tumoren. De intacte huid en slijmvliezen in mond- en neusholte, longen en darmen vormen een eerste barrière van het lichaam tegen binnendringers. Het immuunsysteem bestaat uit twee intensief met elkaar samenwerkende delen: het aangeboren en het verworven immuunsysteem. Alle cellen van het immuunsysteem ontstaan in het beenmerg. 
 
De aangeboren immuniteit reageert onmiddellijk op een binnendringend micro-organisme. Het bestaat uit B-lymfocyten (uit beenmerg) en T-lymfocyten (uit de thymus, een orgaantje achter het borstbeen). Aangeboren afweer kan een infectie weliswaar in toom te houden, maar is vaak niet voldoende om micro-organismen volledig te vernietigen. Om een infectie helemaal op te ruimen en, heel belangrijk, herhaling van dezelfde infectie te voorkomen, is verworven immuniteit nodig.
Een eerste contact met een binnendringer wekt daarom ook een reactie op van het verworven immuunsysteem. Dit identificeert aanvallers en onthoudt ze, zodat het bij een volgende aanval sneller kan reageren. Verworven immuniteit komt relatief traag op gang (in een tijdsbestek van dagen tot weken) na een eerste contact met een micro-organisme.
 
Is je volledige immuunsysteem goed in balans, dan word je niet snel ziek.
 
Oorzaken onbalans immuunsysteem
Je immuunsysteem kan om verschillende redenen uit balans raken, waardoor de kans op infecties toeneemt: 
  • Voeding
Tekorten aan macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten) en bepaalde micronutriënten (vitaminen, mineralen, sporenelementen) leiden tot een onbalans van het  immuunsysteem. Ook bij overvoeding (obesitas) raakt het immuunsysteem uit balans.
  • Stress
Stresshormonen zoals cortisol onderdrukken je immuunsysteem.
  • Slecht werkend lymfestelsel
Voor een goed werkend immuunsysteem is een goed werkend lymfesysteem belangrijk, net als een optimale bloedcirculatie voor de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer en verwerking van afvalstoffen.
 
Het lymfestelsel
Het lichaam heeft een bloedvatenstelsel en een lymfevatenstelsel: een systeem van zeer dunne vaatjes en lymfeklieren. Anders dan het bloedvatenstelsel is het lymfestelsel puur een afvoerend systeem. Lymfe of lymfevocht ontstaat in de weefsels en neemt vocht en afvalstoffen uit het lichaam op. Het lymfestelsel vervoert lymfe van de weefsels via steeds grotere lymfevaten terug naar de bloedbaan.  Onderweg passeert het lymfevocht minstens één lymfeklier die het lymfevocht controleert. De lymfeklieren zijn de zuiveringsstations van het lymfestelsel en maken ziekteverwekkers als bacteriën en virussen onschadelijk.
Lymfeklieren (of -knopen) liggen in grote aantallen in de volgende gebieden:
  • de nek
  • de oksels
  • de liezen
  • langs de luchtpijp
  • bij de longen
  • bij de darmen
  • achter in de buikholte.
Twee belangrijke functies van het lymfestelsel: 
  • Verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. De lymfevaten nemen weefselvocht op waarin opgeloste eiwitten of afvalstoffen aanwezig zijn. De lymfeklieren filteren deze afvalstoffen uit het lymfevocht en vernietigen ze direct.
  • Afweer tegen infecties. De lymfeklieren bevatten veel witte bloedcellen die bacteriën en virussen kunnen vernietigen. Deze witte bloedcellen worden via de lymfe in de bloedsomloop gebracht en helpen zo infecties bestrijden.   
De lymfeklieren kunnen problemen geven als ze opzetten bij een infectie of een ontsteking. Dit komt doordat de lymfeklieren dan extra hard werken om de infectie te bestrijden.
Lymfeklieren zijn vaak de eerste plekken waarnaar kanker van andere organen uitzaait. Er bestaat ook lymfeklierkanker die in de lymfeklieren zelf ontstaat, zoals het Hodgkinlymfoom en het non-Hodgkinlymfoom. 
 
Wat kun je doen om je weerstand te verhogen?
  • gezond eten (veel groente en fruit, matig met suiker en alcohol)
  • bewegen, bijvoorbeeld wandelen in de natuur
  • niet roken
  • vitamine D in vloeibare vorm.
  • stress voorkomen
  • regelmatig kloppen op het borstbeen om de thymus te stimuleren (zie nieuwsbrief december 2014)
  • Viscerale Therapie
Viscerale therapie
Viscerale therapie en Total Body Reflex stimuleert de bloedsomloop en het lymfestelsel zodat de aanvoer van bouwstoffen en de afvoer en verwerking van afvalstoffen goed kunnen verlopen, zowel op orgaanniveau als op celniveau. De therapeut kijkt waar zich belemmeringen en obstructies in de aan- en afvoer bevinden. Daar waar doorstroming en uitwisseling niet optimaal is, heft hij met zachte technieken de belemmeringen op en herstelt hij de voorwaarden voor een optimale uitwisseling en doorstroming.
 
Meer weten? Neem gerust contact op.
In de volgende nieuwsbrief ga ik in op de klachten na COVID-19 en de mogelijke therapeutische ondersteuning.
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Copyright © 2021 Lourenz Nienhuis, Praktijk voor Cranio Sacraal Therapie en Viscerale Therapie 


afmelden nieuwsbrief    update jouw gegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp