Copy
View this email in your browser

Tammikuu toi lumen ja pakkasen koko maahan. Asunnottomille talvipakkaset ovat erityisen vaikeita, sillä lämpimiä lepopaikkoja on vähän. VR:n poisti viime maaliskuussa kaikki penkit Helsingin päärautatieaseman aulasta, minkä seurauksena taas yksi levähdyspaikka katosi.  
 

Sininauhasäätiön kehittämisjohtaja Leena Rusi kysyi Twitterissä ”Onko penkillä lepääminen järjestyshäiriö? Miksei vailla suojaa olevilla ole oikeutta julkiseen tilaan?”, ja keskustelu asunnottomien tilasta lähti käyntiin sosiaalisessa mediassa. Myös Verkkouutiset teki tviitistä uutisen. 
 

Teemme Sininauhasäätiössä töitä, jotta asunnottomuutta kokeneilla olisi paikkoja, missä levätä ja huolehtia perustarpeista rauhassa.  Tässä uutiskirjeessä esittelemme Koti kaikille -hankkeen, jonka yksi päätehtävistä on tuoda asunnottomuutta kokeneiden ääni yhteiskunnalliseen keskusteluun.  
 

Kerromme uudesta naiserityisyyttä asunnottomuustyössä käsittelevästä julkaisusta ja säätiössä kehitetystä palkitusta työparimallista. Lisäksi kannattaa seurata Sininauhasäätiön nettisivuja, minne ilmestyy uusi blogiteksti joka viikko. 
 

Seuraava uutiskirje ilmestyy helmikuussa. Mukavaa alkanutta vuotta!

Tässä uutiskirjeessä:

Valokeilassa: Koti kaikille

Sininauhasäätiön Koti kaikille -hanke tutkii asunnottomuuteen liittyviä ilmiöitä ja viestii niistä eteenpäin työryhmille ja päättäjille. Hanke vaikuttaa asenteisiin erityisesti päihde-, mielenterveys- sekä maahanmuuttajataustaisten asukkaiden asumisen parantamiseksi ja ilmapiirin muuttamiseksi naapurustoissa. 

Koronaviruspandemia pakotti monet Sininauhasäätiön toiminnot ja hankkeet miettimään uusia tapoja toimia vaihtuvien rajoitusten keskellä. Koti kaikille -hanke pyrki lisäämään asunnottomuutta kokeneiden arjen osallisuutta ja tekemään vaikuttamistyötä poikkeusaikoinakin.  

Yksi Koti kaikille -hankkeen uusista avauksista olikin juuri vaikuttamistyötä. Vuoden 2020 syksyllä käynnistyivät Youtube-kanava Sinipiuha ja Asunnottomuus minuutissa -videosarja

Videot toimivat hankkeen viestintä ja vaikuttamiskanavana lisäten suuren yleisön tietoutta asunnottomuudesta ja sen lieveilmiöistä. Livelähetysten chatissä katsojilla on ollut mahdollisuus kohtaamiseen ja palveluneuvontaan. Kanavan tuottamisessa ovat myös olleet mukana Sininauhasäätiön asiakkaat. 

Vuoden 2020 syksyn aikana kanavan videot ovat tavoittaneet yli 2000 yksittäistä katsojaa ja 7000 katselukertaa. 

Seuraavassa uutiskirjeessä valokeilassa on Sininauhasäätiön Askel kerrallaan -hanke. 

Ajankohtaiset

 


Työparimalli sai kunniamainninnan Hyvä käytäntö 2021 - kilpailussa

Hyvä käytäntö 2021 -kilpailun raati antoi kunniamaininnan Sininauhasäätiön Pyöröovesta ulos -osahankkeen kehittämälle työparimallille rikostaustaisten asiakkaiden kanssa työskentelyyn. Raati pitää työparimallia tärkeänä ja ajankohtaisena. 
 

Työparimallissa sekä rikosseuraamusalan ammattilainen että rikollisuudesta irtaantunut koulutettu kokemusasiantuntija vastaavat rikostaustaisten asiakkaiden erityistarpeisiin erilaisissa toimintaympäristöissä ja tukevat heitä rikoskierteestä irtaantumisessa. 
 

Pyöröovesta ulos -hanke päättyi vuoden 2021 lopussa. Hanketta toteutettiin Sininauhaliiton koordinoimana Jyväskylässä, Lahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun osahankkeessa toteuttajana toimi Sininauhasäätiö.  
 

Työparimallin toteutus jatkuu hankkeen jälkeen Sininauhasäätiön Aimo-tiimissä.

Uusi julkaisu kertoo naisten asunnottomuuden erityispiirteistä

Sininauhasäätiön Inka Kasurinen ja Sonja Varonen kuvaavat uudessa julkaisussa Naisten tuvan toimintaa sekä työmuotona että kohtaamisympäristönä. Naisten tupa on asunnottomuutta kokeville naisille suunnattu matalan kynnyksen päiväkeskuksen Sibeliuksenkadun ja Ruusulankadun kulmassa.  
 

Tällä viikolla julkaistuun Kohti kotia ja turvaa -Naiserityisyys asunnottomuustyössä -artikkelikokoelmaan on koottu havaintoja naisten erityisistä tarpeista sekä näkökulmia asumisratkaisujen ja tukitarpeiden kehittämiseen. Artikkelit ovat syntyneet asunnottomuutta kokeneiden naisten kohtaamisista kaduilla, kodeissa, kohtaamispaikoissa, ensi- ja turvakodeissa ja muissa yhteisöissä.

Blogissa

Sininauhasäätiön asiantuntijablogi ilmestyy joka toinen torstai nettisivujemme tarinat -osiossa.


Millaisilla kuvilla haluamme
viestiä asunnottomuudesta?

Räväkät kuvat asunnottomuutta kokeneista ja päihteidenkäyttäjistä herättävät mielenkiintoa ja keskustelua. Haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä kuvatessa on kuitenkin muistettava kysyä: miten kuva vaikuttaa kuvattavaan ihmisryhmään?


Housing First for
Beginners

Nyt voit lukea Asunto ensin -periaatteen historiasta englanniksi. Blogitekstin on kirjoittanut Inês Oliveira, Sininauhasäätiön vapaaehtoinen Portugalista. 


Rekrytointi 
 

Toimintaterapeutti vakituiseen työsuhteeseen 

Työnkuva on uusi, joten aloitekyky ja halu kehittää toimintaa on hyvin tärkeässä osassa hakua. Myös asiakasryhmän tunteminen ennestään luetaan eduksi.  

Hakemukset ja CV 24.1.2021 mennessä. 
 



Työvalmentaja vakituiseen työsuhteeseen 

Työvalmentaja on mukana yksikön arjessa, ohjaa ja tukee asukkaiden osallisuutta. Työvalmentaja koordinoi yksikössä asukkaille avointa työtoimintaa, joita ovat esimerkiksi terveysneuvontapisteen ylläpito, vertotoiminta, kiinteistöhuolto- ja siivoustehtävät, sekä ympäristötyö. 

Hakemukset ja CV 24.1.2021 mennessä. 
 



Yksikönpäällikkö toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen Helsinki 

 Yksikönpäällikkönä sinulla on kokonaisvastuu yksiköstä ja vastaat niiden strategialähtöisestä toiminnasta ja kehittämisestä sekä henkilöstöstä, taloudesta ja sidosryhmätyöstä. Vastaat palvelusopimusten toteutumisesta ja asukas/asiakastyön toimintakäytännöistä, toteuttamisesta ja ohjauksesta. 

Hae tehtävää viimeistään 2.2.2021. 

Sininauhasäätiö-konserni mediassa

Poikkeuksellisena vuonna aatto pysyi perinteikkäänä – joulurauha julistettiin, asunnottomat saivat juhlalounaan ja kynttilät syttyivät haudoille 

Yle 24.12.2020

Lue

Jenni, 28, jäi asunnottomaksi täytettyään 18 vuotta – kodittomuudella oli kauaskantoiset seuraukset

Sininauhaliitto 31.12.2020  

Lue

VR:n päätös herättää pahennusta – ”Mikä on ihmisen hintalappu?” 

Verkkouutiset 16.1.2021

Lue
Sininauhasäätiön kotisivu
Sininauhasäätiön Facebook
Sininauhasäätiön Twitter
Sininauhasäätiö-konsernin LinkedIn
Sininauhasäätiön Instagram
Sininauhasäätiön YouTube

Haluatko tutustua Sininauhasäätiö-konsernin laajaan palvelutuotantoon?

Palvelutuotannon uutiskirjeen voit tilata tästä.

 

Copyright © 2021 // Sininauhasäätiö
Arkisto / Tietosuojaseloste / Keräyslupa RA/2019/596

 
Mikäli haluat vaihtaa sähköpostiosoitteesi johon saat uutiskirjeen tai peruuttaa uutiskirjeen, voit muokkaa asetuksiasi tästä.