Copy
Beste voornaam,

Zo aan het begin van een kalenderjaar is het heel gebruikelijk om even terug te blikken op het jaar dat achter ons ligt. En wát voor jaar was dat… Bijna volledig in het teken van Corona, ofwel covid-19. We willen het eigenlijk liever niet meer horen, maar we ontkomen er gewoonweg niet aan. In Nederland niet en in Kenia evenmin. Daarom allereerst maar eens in schema een chronologisch overzicht vanaf de maand dat Corona haar intrede deed in Kenia, met daarbij de activiteiten die we als stichting konden of moesten ondernemen om Corona het hoofd te bieden: 

Overzicht activiteiten tijdens COVID-19

 
Maart — De eerste covid-19 patiënt in Kenia is een feit; de scholen en veel bedrijven gaan dicht. — Wij beginnen direct met het uitdelen van voedselpakketten, maar onze middelbare scholieren en studenten zijn moeilijk te bereiken.
 
April Covid-19 verspreidt zich steeds verder over Kenia. Iedereen wordt geacht binnen te blijven en kinderen worden geacht vanuit huis te leren. — Geplande schaatsactie is door Covid-19 niet doorgegaan, we missen inkomsten. Onze middelbare scholieren en studenten ontvangen van ons een telefoon en radio om hun schoolwerk te blijven doen.
 
Mei Huiselijk geweld neemt toe onder gezinnen en er gelden reisbeperkingen binnen Kenia. — Door de ontvangen telefoons kunnen de studenten niet alleen blijven studeren; ook het contact met de counselor biedt uitkomst voor het voeren van gesprekken.
 
Juni Het aantal covid-19 gevallen blijft stijgen, maar sommige bedrijven gaan toch weer open. — We voegen een positieve Bijbeltekst toe aan de voedselpakketten om mensen mentaal te steunen.
 
Juli  Veel jonge kinderen zijn gaan stelen. De regering stelt de binnenlandse grenzen weer open. — Financieel staan we er slecht voor. We bezinnen ons op alternatieven om de onverwachte kosten op te vangen.
 
Augustus Veel winkels openen de deuren. De situatie op straat is relaxter. — Als alternatief voor de schaatsactie in sept. bereiden we een wandeling naar school voor, net zoals de kinderen in Kenia dagelijks moeten doen.
 
September  Het is drukker op straat. Hogescholen gaan open voor het volgen van online lessen. — De wandelactie kan helaas niet doorgaan;  Corona neemt weer toe. We schrijven diaconieën aan voor collectes.
 
Oktober De basisscholen gaan open voor de groepen vier en acht. Corona lijkt in Kenia op haar retour. — Trouwe supporter Margreeth Drost zet geheel zelfstandig een geweldige sponsoractie op touw:
https://kisiwa.nl/2020/margreeth-wandelt-4-dagen-voor-stichting-kisiwa/ De actie levert meer dan 3000 euro op. Hulde, Margreet!!
 
November Slecht nieuws: De eerdere verwachting dat de basisscholen volledig open zouden gaan, wordt verzet naar januari. — Rita, onze secretaris in Kenia krijgt Covid-19. Ze behoort tot de kwetsbare bevolkingsgroep. Gelukkig herstelt ze goed.
 
December Doctoren staken, omdat ze zich onvoldoende beschermd achten. Tegelijkertijd gaan politici de straat op om kiezers te winnen voor de verkiezingen in 2022. — Financieel staan we er beter voor dan in het voorjaar. We kijken uit naar een normaler jaar volgend jaar.

Lessen volgen via de televisie

In bovenstaande video laat Mary* de televisie zien die ze samen met haar broer heeft ontvangen. Beiden kunnen nu thuis hun lessen volgen. De meeste leerlingen in ons sponsor programma ontvingen een radio. Voor Mary en haar broer was het voordeliger en beter om een tv aan te schaffen. De radio’s werken op zonne-energie en komen met batterijen waarmee telefoons kunnen worden opgeladen. Ideaal voor al het schoolwerk. 

Focus op noodhulp

Noodgedwongen hebben we onze focus het afgelopen jaar verlegd naar noodhulp, in eerste instantie aan diegenen, die het ’t hardst nodig hadden. Waar we ons onder ‘normale’ omstandigheden richten op kinderen en jongeren uit de armoede helpen, lag de prioriteit dit jaar veel meer op het voorkomen dat er afbraak plaatsvond aan wat we in de afgelopen 11 jaar hebben opgebouwd. 

Normaliter voorzien we in maaltijden en counseling op de basisschool. We bekostigen het schoolgeld, counseling en de begeleiding op de middelbare school en gedurende de opleiding daarna. Daarvoor is ons sponsorprogramma bedoeld. Op die manier kunnen kinderen uitgroeien tot volwassenen die voor zichzelf kunnen zorgen en voldoende inkomen hebben, want ze worden ook begeleid bij het vinden van passend werk.
Wanhoop
Voor veel kinderen in Kenia kan 2020 gerust een rampjaar genoemd worden. De scholen zijn het overgrote deel van het jaar gesloten. Veel ouders verloren hun inkomsten. Daarnaast mochten de kinderen een groot deel van het jaar niet de straat op. De wanhoop bij arme gezinnen over het gebrek aan voedsel, inkomsten om de huur te betalen en mogelijkheden om naar buiten te gaan, creëerde omstandigheden die funest zijn voor de kinderen. Sommige ouders reageerden hun frustratie af op hun kinderen zonder dat er sociale controle was vanuit de buurt of school om dat tegen te gaan. Kinderen gingen stelen om maar iets van waarde te kunnen inruilen voor voedsel.
Rita, onze secretaris in Kenia, vertelt over voedselpakketten die we uitdelen. Rita kreeg in November 2020 Covid-19. Ze behoort tot de kwetsbare bevolkingsgroep. Gelukkig herstelt ze goed.
Voedselpakketten
Om de ouders en kinderen zoveel mogelijk bij te staan in deze tijden, zijn we zo snel mogelijk voedselpakketten gaan uitdelen op het moment dat de scholen sloten. We richten ons op de meest kwetsbare gezinnen. Ze ontvingen elke week voldoende voedsel voor twee maaltijden per dag, 7 dagen per week. Hierdoor konden deze gezinnen overleven.

Bemoediging
We voegen Bijbelteksten toe aan de voedselpakketten om de gezinnen te helpen om positief te blijven.

‘Dit zijn de mensen naar wie Ik luister: arme mensen, mensen die de moed verloren hebben, mensen die geen hoop meer hebben en mensen die ontzag hebben voor mijn woord.’
Jesaja 66 vers 2b. 

Meer gezinnen helpen met minder maaltijden
Gedurende het jaar veranderde de situatie. Meer gezinnen kwamen in financiële moeilijkheden en klopten bij ons aan, omdat de slechte economische situatie voor een lange tijd maar bleef voortduren. Tegelijkertijd ontstond er weer meer bewegingsruimte, waardoor het ook weer mogelijk was om een poging te wagen iets te verdienen. Wij hebben op deze verandering ingespeeld door meer gezinnen te helpen met minder maaltijden. In plaats van twee maaltijden per dag zijn we één maaltijd per dag gaan uitdelen aan meer gezinnen.

De eerste kinderen mogen weer naar school
In oktober mochten de kinderen in groep vier en acht van de basisschool weer naar school. We zijn direct weer van start gegaan met het voedselprogramma op de basisschool.
Vanaf oktober 2020 zijn de basisscholen in Kenia weer open voor de groepen vier en acht. Corona leek in Kenia op haar retour.

Extra counselingsessies

Grote behoefte aan psychologische hulp

Naast voedsel hebben de kinderen ook grote behoefte aan psychologische eerste hulp. We geven extra counselingsessies op de scholen om de leerlingen te helpen om te gaan met de zware tijden waar ze doorheen gaan. Het doel van de eerste sessie is om kinderen te ondersteunen en hun emotionele toestand te meten. 

Deze sessies zijn er in eerste instantie op gericht om op een gezonde manier met de situatie om te kunnen gaan. Hierdoor krijgen de kinderen hun gevoel van veiligheid, hoop en kalmte weer terug. Door middel van verschillende illustraties werden kinderen geholpen te beseffen dat we allemaal gewoonten hebben ontwikkeld die heel moeilijk te veranderen zijn. Dit is nodig om hen in staat te stellen uit de mentaliteit "We hebben het altijd zo gedaan" te krijgen en nieuwe methoden en benaderingen te verkennen. Deze discussie was bedoeld om kinderen te helpen effectief door te reizen, nieuwe methoden en benaderingen te verkennen.

Door deze methode toe te passen werd het bespreken van alle gebeurtenissen eenvoudiger. Wat besproken is:
  1. Wat is er gebeurd?
  2. Wat waren je gedachten en gevoelens op dat moment?
  3. Wat heb je besloten te doen en waarom?
  4. Wat had je verwacht dat er zou gebeuren?
  5. Wat is erger aan wat er is gebeurd?
  6. Wat heb je gezien, gehoord en ervaren van social media? Van vrienden?
Zowel negatieve als positieve emoties werden gedeeld door kinderen. Ervaringen en informatie uit verschillende bronnen hielpen ook om rust te brengen. Verder werden individuele coping-strategieën gedeeld, waaronder;
  • Vermijd risicovol en destructief gedrag (bijv. negeren van richtlijnen voor de volksgezondheid)
  • Focussen op wat beheersbaar is
  • Concentreer je gedachten op het heden en op dingen om dankbaar voor te zijn.
  • Gebruik maken van vaardigheden die eerder in moeilijke tijden zijn gebruikt om emoties te beheersen.
  • Betrouwbare nieuwsbronnen gebruiken die feiten rapporteren en media vermijden die emoties overdrijven.
  • Steunend op persoonlijke overtuigingen en waarden voor ondersteuning.
Punten om te onthouden:
  • Medeleerlingen zijn individuen en zullen anders op Covid-19 reageren
  • Socialiseer en maak op een veilige manier contact
  • Er zullen veranderingen zijn in de manier waarop iedereen alles zal doen (t.o.v. vroeger)
  • Het vermogen van een ieder om zich effectief aan te passen, is de sleutel om te overleven
  • Weet WAT je communiceert en HOE je communiceert
AANMOEDIGINGEN:
  1. Hoop geeft ons de kracht om verder te gaan en angst verdwijnt
  2. Hoop is WAARHEID als we tot ons spreken
  3. Hoop vertelt ons dat, ongeacht de duisternis, het licht zal verschijnen
Ontmoedigingen, onzekerheden en uitdagingen zullen er blijven. Wees voorbereid door hoopvol te zijn voor de toekomst.
Mary onze kok in haar beschermende kleding.

De scholen zijn weer volledig open


De datum was al een aantal maal vooruitgeschoven maar gelukkig zijn de scholen zijn sinds 4 januari 2021 weer volledig open. Nu kunnen de kinderen weer met hun vriendjes spelen en tegelijkertijd bouwen aan hun toekomst. We zijn blij dat we de kinderen weer op school kunnen voeden. 
In het filmpje zie je kleuterklas die leert tellen. 
NB! Dit filmpje in opgenomen voor Covid-19 uitbrak. 
Uw gebed is nodig!
De kans is groot dat sommige kinderen, door wat er de afgelopen maanden gebeurd is, niet naar school gaan dit jaar. De kans is ook groot dat er een instroom van kinderen gaat ontstaan vanuit privéscholen. Veel privéscholen zijn in het afgelopen jaar failliet gegaan. Zou u daarom voor alle kinderen willen bidden? Wij hebben dat het hele jaar door gedaan en hoewel we blij zijn dat 2020 achter ons ligt, zijn we vooral erg dankbaar voor alles wat wel gelukt is!

Hartelijk dank voor uw steun!
Niet in de laatste plaats danken we u heel hartelijk voor uw steun het afgelopen jaar. Het was heel hard nodig! Mocht u er niet aan toe zijn gekomen om Stichting KiSiWa dit jaar financieel te steunen, dan nodigen we u daar van harte toe uit, want het is nooit te laat en altijd een waardevolle bijdrage!

Tot slot wenst het bestuur van Stichting KiSiWa u allen een heel gelukkig, gezegend en vooral GEZOND nieuwjaar.

Namens de medewerkers en het bestuur van Stichting Kisiwa

Met vriendelijke groet,
7fecfef9-98fb-4ba5-ae6f-0493d36946d0.png
Ruben Koning
Oprichter Stichting Kisiwa

Kinderen die in armoede leven krijgen niet vaak een cadeau.

Ondersteun ons met een gift

Wanneer u Stichting Kisiwa sponsort geeft u een kind in Kenia hoop op een betere toekomst zodat het later een lichtje kan zijn voor anderen. Wilt u overwegen of u, binnen uw mogelijkheden, financieel kunt bijdragen aan ons werk? Voor €360,- laat u 10 kinderen in armoede al een heel jaar stralen!

Doneer direct!

Heeft u nog vragen?

We horen graag van u! Stuur een mail naar
info@kisiwa.nl of bel 06 525 44 217.



Stichting Kisiwa biedt kinderen in Kenia een toekomst

Stichting Kisiwa verzorgt elke dag maaltijden voor honderden kinderen op hun eigen school. Dit stimuleert kinderen niet alleen om trouw naar school te komen, maar heeft tegelijkertijd een positieve invloed op hun resultaten. Naast voedsel op de basisschool biedt de stichting leerlingen de mogelijkheid om naar de middelbare school te gaan. Hierdoor is de kans op een goede baan aanzienlijk groter. Wij geloven in deze kinderen! We geloven in hun doorzettingsvermogen. Wij geloven ook dat ze, met uw hulp, een eigen toekomst kunnen opbouwen.

 

Uw privacy
Wij respecteren uw privacy. We verzamelen wél persoonsgegevens van u, maar zorgen dat die netjes afgeschermd blijven voor derden. En als we contact met u zoeken, vind u altijd een makkelijke mogelijkheid om u af te melden. Eigenlijk gewoon zoals u en wijzelf ook behandeld willen worden als het gaat om privacy. 

Dit is eigenlijk alles wat u écht moet weten. We schermen uw gegevens af. Gaan die nooit delen met derden zonder een juridische verwerkersovereenkomst. En u kunt u altijd afmelden, bij elke e-mailing die u van ons krijgt. Dat is kort en bondig onze privacy verklaring. Als u hier nog vragen over hebt, kunt u ons altijd mailen op databeveiliging@kisiwa.nl

De privacy van onze studenten
We willen u vragen de privacy van onze leerlingen en studenten te respecteren op dezelfde manier als wij uw privacy respecteren. 
Copyright © 2021 Stichting Kisiwa, All rights reserved.


Wilt u wijzigen hoe u deze e-mails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren bijwerken of u afmelden voor deze lijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp