Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 2/2021 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen osoitteesta www.lskl.fi/seuraameita.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

Väkivallaton lapsuus on jokaisen lapsen oikeus
Kohtaatko työssäsi lapsia ja nuoria? Osaatko käsitellä heidän kanssaan väkivaltaa? Ottaa asian puheeksi? Huomioida lapsen oman osallisuuden?  

Lastensuojelun Keskusliitto, Ensi- ja turvakotien liitto, Osallisuuden aika, Pesäpuu ja THL:n Barnahus-hanke järjestävät 16.3. klo 12.30–16.00 webinaarin, jonka tavoitteena on tuoda kaltoinkohtelua ja väkivaltaa kokeneiden lasten ääntä kuuluviin. Webinaarissa esitellään erilaisia tapoja työskennellä haastavissa tilanteissa, pohditaan kokemusasiantuntijuuden merkitystä palveluja kehitettäessä ja tuodaan lasten sekä nuorten konkreettisia terveisiä ammattilaisille. Ilmoittaudu mukaan maksuttomaan webinaariin, joka tarjoaa esimerkkejä ammattilaisille siitä, miten lapset ja nuoret voi ottaa aktiivisesti mukaan!
Lue lisää webinaarista

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

Yhtä perhettä? Tampereen kaupunkiseudun kuntavaalipaneeli

Aika ja paikka: 28.1., klo 10–12, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu etukäteen verkkolomakkeella (mukaan otetaan rajattu määrä osallistujia)

Ylikunnallisessa vaalipaneelissa keskustellaan siitä, millaisia ajatuksia ja ratkaisuja eri ryhmillä on tarjottavana tulevaisuuden haasteisiin Tampereella ja sen lähikunnissa. Tapahtuman järjestävät Kaikille eväät elämään -avustusohjelma ja joukko Tampereella toimivia järjestöjä.


Koulukiusaaminen – miten vaikeimmat tilanteet ratkaistaan? -webinaari

Aika ja paikka: 28.1., klo 13.00–14.30, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu 26.1. mennessä verkkolomakkeella

Psykologiliitto ja MLL järjestävät yhdessä asiantuntijawebinaarin, jossa haetaan ratkaisuja koulukiusaamiseen. Mukana on joukko päättäjiä ja alansa parhaita asiantuntijoita tieteellisen tutkimuksen, järjestömaailman ja valtionhallinnon aloilta.


Lapset, nuoret ja nuoret aikuiset mielenterveys- ja päihdepalveluiden yhteisinä asiakkaina -yhteistyöwebinaari (Uusimaa)

Aika ja paikka: 4.2., klo 9.00–14.30, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu viimeistään 1.2. verkkolomakkeella

Etelä-Suomen AVI kutsuu Uudenmaan kuntien ja sairaanhoitopiirien sekä järjestöjen edustajat lasten, nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden alueelliseen yhteistyöwebinaariin. Päivän tavoitteena on mielenterveysasetuksen 6d §:n mukaisesti tukea toimijoiden välisen työnjaon kehittämistä ja palveluiden tarkoituksenmukaista jatkuvuutta huomioiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten tarpeet.


Mikä auttaa? -raportin julkaisuwebinaari

Aika ja paikka: 10.2., klo 13–15., verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu etukäteen verkkolomakkeella

THL, Lastensuojelun Keskusliitto, Pesäpuu ja Aseman Lapset selvittivät Itlan rahoittamassa hankkeessa työtapoja, jotka vastaavat nuorten tarpeita. Itla järjestää selvityksestä ja sen pohjalta laadittavasti politiikkasuosituksesta webinaarin, jossa käydään läpi raportin keskeisiä havaintoja sekä näkökulmia parhaillaan lausuntokierroksella olevaan lastensuojelun vaativan sijaishuollon lakimuutosehdotukseen.


Sijaishuollon juhlapäivän seminaari

Aika ja paikka: 19.2., klo 9.15–12.30., verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu etukäteen verkkolomakkeella

Pesäpuun järjestämä Sijaishuollon juhlapäivän seminaari on tarkoitettu kaikille sijaishuollosta kiinnostuneille. Tilaisuus toteutetaan laajassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja sen tavoitteena on nostaa esiin toimivia käytäntöjä, uusia ratkaisuja ja hyviä juttuja sijaishuollosta juhlapäivän hengessä. Seminaarissa syvennytään erilaisiin arkea lähellä oleviin konkreettisiin ratkaisuihin, joilla on saatu aikaan positiivista muutosta. Ohjelma löytyy juhlapäivän sivuilta, ja aiheesta kerrotaan lisää myös tämän kirjeen ajankohtaisissa uutisissa.


Erofoorumi XII 2021 – turvallinen ero -webinaari

Aika ja paikka: 23.3., klo 8.45–16.00., verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: 60 €, ilmoittautuminen 8.3. mennessä

Ensi- ja turvakotien liiton järjestämä 12. Erofoorumi kutsuu ammattilaiset pohtimaan, millainen on lapselle turvallinen ero. Kärjistyneissä erotilanteissa lapsi voi elää huoltoriidan keskellä vuosia. Päivän aikana kuulet, miten väkivalta näyttäytyy olosuhdeselvityksissä sekä miten lapsen kuulemisesta kirjoitetaan. Millaista vanhemmuutta voidaan tavoitella silloin, kun pitkittynyt konflikti, väkivalta tai vaino uhkaavat lapsen hyvää kasvua, kehitystä ja turvallisuutta?

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuja

Apulaisoikeusmies on antanut kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalle huomautuksen vastaisen varalle lakisääteisen velvollisuuden laiminlyönnistä. Kantelija arvosteli kaupungin menettelyä, koska hänen tyttärensä ei päässyt lakisääteiseen koululääkärin tekemään terveystarkastukseen viidennellä luokalla.

Oikeusasiamies on ratkaissut asian, jossa kantelija arvosteli kaupungin vammaispalveluiden viranhaltijoiden menettelyä kotikäynnillä, jossa arvioitiin hänen lapsensa henkilökohtaisen avun lisätuntien tarvetta. Kantelijan mukaan kotikäynti toteutettiin hyvien tapojen vastaisesti ennalta ilmoittamatta, eikä käynnin syytä ollut kerrottu hänelle etukäteen.


Kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun osallistuvat kunnat valittu – tarkoituksena vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa

OKM toteuttaa kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun, ja kokeiluun osallistuvat 105 kuntaa on nyt valittu. Kokeilun tarkoituksena on muun muassa vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa, kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta sekä saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

Hallitus on myös hyväksynyt esityksen varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain muutoksista ja maksut alenevat 1.8. alkaen erityisesti pieni- ja keskituloisilta perheiltä.


Varhaiskasvatuksen valvontaohjelmalla vahvistetaan lapsen edun toteutumista

Aluehallintovirastot ja Valvira ovat tehneet varhaiskasvatuksen valvontaohjelman mukaista suunnitelmallista valvontaa vuoden 2020 alusta. Kunnallisiin päiväkoteihin kohdistuneen henkilöstömitoituksen valvonnan tulokset olivat hyviä. Vuonna 2021 valvonta kohdistuu päiväkotien ryhmäkokoihin. Myös henkilöstömitoituksen valvontaa jatketaan.

JULKAISUT

Koronakriisin kielteiset vaikutukset heijastuvat erityisen vahvasti lapsiin ja nuoriin

STM asetti keväällä kansallisen lapsistrategian valmistelun yhteyteen työryhmän, jonka tehtävänä on ollut selvittää koronaepidemian vaikutuksia lasten sekä perheiden hyvinvointiin ja lapsen oikeuksien toteutumiseen. Työryhmä on huolissaan siitä, että pitkittyvä koronakriisi vaikuttaa syvästi  jo valmiiksi heikommassa asemassa olevien lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin. Tuoreessa loppuraportissaan työryhmä toteaa, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvat vaikutukset on huomioitava kokonaisvaltaisesti ja hyvinvoinnin turvaamiseen on varmistettava riittävät voimavarat. 

Työryhmän ensimmäinen raportti julkaistiin kesäkuussa. Raportit muodostavat kokonaisuuden, ja niitä on tarkoitus lukea yhdessä. Asiasta uutisoivat muun muassa HS ja HBL.


Kansainvälinen katsaus vanhempien osallisuuteen lastensuojelussa

Better Care Network sekä International Parent Advocacy Network ovat julkaisseet kansainvälisen katsauksen, jonka aiheena on vanhempien osallisuus lastensuojelussa. Vanhempien osallisuuden vahvistaminen voi estää huostaanottoja, edistää perheiden jälleenyhdistämistä ja sitä kautta parantaa siten lasten hyvinvointia. Tutustu myös työkalupakkiin, josta löytyy tietoa ja vinkkejä vanhempien osallisuuteen liittyen.


Keskusteluja lapsikohteisesta seksuaalisesta mieltymyksestä

Oulun ensi- ja turvakoti on julkaissut kirjan keskusteluista miehen kanssa, jolla on lapsikohteinen seksuaalinen kiinnostus. Kirjassa esiintyvän Juhanin toive on saada ihmisten tietoon se, ettei pelkkä mieltymys tee ihmisestä hirviötä, ja että mieltymyksestä huolimatta seksuaalisuuttaan voi hallita ja elää eettisesti kestävää elämää. Aiheita on pyritty valitsemaan siten, että keskustelu olisi kiinnostavaa muistakin kuin ammattilaisista. Lue lisää Ensi- ja turvakotien liiton uutisesta.


Koronan vaikutukset jaksamiseen ja erimielisyyksiin lisäsivät parisuhdeväkivaltaa vauvaperheissä

THL:n vauvaperheiden vanhemmille suunnatussa FinLapset-kyselyssä noin 12 % vastaajista kertoi kokeneensa vähintään yhtä parisuhdeväkivallan muotoa 12 viime kuukauden aikana. Koronan vaikutukset arjessa jaksamiseen sekä läheisyyden tunteeseen ja erimielisyyksiin parisuhteessa olivat tulosten mukaan yhteydessä parisuhdeväkivallan suurempaan esiintymiseen. Kyselyyn vastasi maalis-elokuussa kaikkiaan 8 169 vanhempaa. Myös lähisuhdeväkivallan auttavan puhelimen Nollalinjan puhelumäärät nousivat ennätyskorkealle valmiuslain voimassaolon päättymisen jälkeen kesällä, mikä voi johtua keväällä kasautuneesta avun tarpeesta. Puheluiden määrä jatkoi kasvuaan loppuvuoden aikana.


Suurin osa Kouluterveyskyselyyn vastanneista käyttänyt opiskeluhuoltopalveluja

THL:n vuoden 2019 Kouluterveyskyselyyn pohjautuvan tutkimuksen mukaan suurin osa perusopetuksen oppilaista, lukiolaisista ja ammattiin opiskelevista oli käyttänyt koulun terveydenhoitajan, lääkärin, kuraattorin tai psykologin palveluja lukuvuonna 2018–2019. Opiskeluhuoltopalvelujen käyttö ja kokemukset niistä vaihtelivat luokka- ja koulutustason sekä palvelun mukaan. Tavallisimmin apua haettiin terveydenhoitajalta, kuraattorilla oli käynyt noin joka kymmenes ja psykologilla hieman harvempi. Useimmat vastaajista olivat päässeet palveluihin helposti saaneet tukea hyvinvointiinsa.


Palkkatulojen kehitys lapsiperheissä koronaepidemian aikana

Lapsiperheiden palkkatulot laskivat keväällä 2020 alkaneen koronaepidemian aikana suunnilleen saman verran kuin muiden työikäisten. Lapsiperheiden välillä on kuitenkin eroja palkkatulojen muutoksissa. THL:n tutkimuksen mukaan eniten palkkatulot vähentyivät edellisvuodesta toukokuussa. Tällöin laskua oli erityisen paljon ulkomaalaistaustaisten, toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ja alle 30-vuotiaiden vanhempien perheissä, noin 10 %. Ennen koronaepidemian alkua palkkatulot olivat kehittyneet lapsiperheissä erityisen myönteisesti työmarkkinoilla epävarmemmassa tilanteessa olevissa ryhmissä, kuten matalasti koulutetuilla, ulkomaalaistaustaisilla ja pienituloisilla.

AJANKOHTAISTA

Care Day – sijaishuollon juhlapäivä 19.2.

Care Daytä eli sijaishuollon juhlapäivää vietetään tänä vuonna 19.2., jolloin juhlistetaan sijaishuollossa asuvia tai asuneita lapsia ja nuoria sekä heistä välittäviä henkilöitä. Ensimmäinen Care Day järjestettiin vuonna 2015 Skotlannissa, ja Suomessa päivää vietettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Päivä nostaa esiin sijoitettujen lasten ja nuorten ääntä ja oikeuksia sekä yhdistää sijaishuoltoon liittyviä henkilöitä keskustelemaan ja jakamaan tietoa sijaishuollosta. Juhlintaan voi osallistua omalla tavalla ja tyylillä, itsekseen tai porukalla. Kerro mukanaolostasi täällä.

Pesäpuu kutsuu kaikkia aiheesta kiinnostuneita ihmisiä ja tahoja järjestämään dialogeja juhlapäivän viikolla 15.–21.2. aiheesta “Sijaishuollon onnistumiset nyt ja tulevaisuudessa". Dialogit tarjoavat ihmisille ja yhteisöille mahdollisuuden käydä rakentavaa keskustelua sijaishuollon onnistumisista ja tulevaisuudesta. Keskustelun toteutustavaksi suositellaan Erätauko-mallia ja pituudeksi kahta tuntia, mutta voit käyttää myös itsellesi ja kohderyhmällesi parhaiten sopivaa dialogimenetelmää. Dialogien järjestämiseen on tarjolla tukea, vinkkejä ja neuvoja sekä tarvittaessa mahdollisuus erilliseen sparraukseen.


Zekki-testi auttaa nuoria arvioimaan omaa hyvinvointiaan

Zekki-testi on uusi verkkotyökalu, joka kannustaa nuoria pohtimaan omaa hyvinvointiaan. Lisäksi tarjolla on lisätietoa sekä vinkkejä omaan elämäntilanteeseen sopivista palveluista. Helppokäyttöinen ja maksuton Zekki on tarkoitettu 15–25-vuotiaille nuorille sekä työkaluksi nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille.

AVOIMET TYÖPAIKAT

Projektipäälliköksi Vassoon

Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus hakee Tuki oikeasta paikasta -hankkeeseen määräaikaista projektipäällikköä vastaamaan kolmen maakunnan alueellisen kehittämistyön koordinaatiosta. Länsi-Suomen lastensuojelua monialaisesti vahvistavan TOP-hankkeen päätavoite on kehittää erityisesti lastensuojelun sijaishuollossa olevien lasten kasvua ja kehitystä tukevia palveluja. Hae paikkaa sähköpostitse 28.1. mennessä.


Sosiaaliohjaajan toistaiseksi voimassa oleva työsuhde Stoppari Haminassa

A-klinikan Stopparit tarjoavat laadukkaita lastensuojelun sijaishuollon palveluja nuorten päihde- ja mielenterveysongelmien hoitoon. Stoppari Haminaan haetaan nyt sosiaaliohjaajaa, jonka työtehtäviin kuuluu nuoren omaohjaajuuden prosessista vastaaminen yhdessä muun työryhmän kanssa. Hakijalta edellytetään sosiaalialan AMK-tutkintoa sekä tahtoa työskennellä haastavastikin oireilevien nuorten kanssa. Hakemukset lähetetään sähköpostilla viimeistään 31.1.


Kalliolan nuorisokoti Satamassa avoinna useampi paikka

Helsingin keskustassa sijaitseva nuorisokoti Satama on päihteillä oirehtivien nuorten yksikkö, jossa on kaksi osastoa. Sataman haetaan vakituisiin työsuhteisiin sairaanhoitajaa (AMK) pitkäaikaisosastolle sekä hoitajaa tai ohjaajaa vastaanotto- ja pysäytysosastolle. Sairaanhoitajan paikan hakuaika päättyy 23.2. ja hoitajan tai ohjaajan 12.2. Paikat täytetään, kun sopivat työntekijät löytyvät.